Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

Resursele naturale de astazi trebuie sa existe si maine. Principiile dezvoltarii durabile se refera la satisfacerea nevoilor prezentului fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a raspunde propriilor nevoi. MOL Romania vine asadar in sprijinul actiunilor care au ca scop protectia mediului inconjurator.


MOL România și Fundația pentru Parteneriat oferă finanțare în valoare de peste 800.000 de lei pentru proiecte de mediu prin programul Spații Verzi

  • În cei 16 ani de existență a programului Spații Verzi, numărul total al persoanelor implicate în proiectele finanțate depășește 250.000, echivalentul populației unui oraș precum Brașov sau Galați;
  • Finanțarea totală acordată de MOL România de la începutul programului și până în prezent a depășit 9 milioane de lei;
  • Organizațiile neguvernamentale pot trimite cereri de finanțare pentru proiecte de mediu până la data de 23 februarie 2023;
  • Bugetul alocat pentru finanțarea proiectelor în cadrul celei de-a 17-a ediții a programului Spații Verzi este de 821.000 de lei, respectiv 40.000 de lei/proiect pentru ambele componente: Arii Naturale Protejate și Permacultură în Zone Urbane;

Miercurea Ciuc, 30 ianuarie 2023 – MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 17-a ediție a Programului Spații Verzi, cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România, care are rolul de a susține proiectele de mediu și implicarea tinerilor în inițiativele de protejare a naturii. Anul acesta, în cadrul celor două componente ale programului, Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate, MOL România oferă finanțare în valoare totală de 821.000 de lei, iar organizațiile pot trimite propunerile de proiecte până la data de 23 februarie 2023.

În premieră, la finalul acestei ediții a programului, un proiect selectat pentru componenta Permacultură în Zone Urbane, respectiv Arii Naturale Protejate va primi suplimentar un bonus de 10.000 de lei, în funcție de rezultatele obținute.

Cu fiecare nouă ediție, programul Spații Verzi întărește viziunea noastră în ceea ce privește sustenabilitatea. Fiecare proiect pe care reușim să îl sprijinim prin intermediul acestei inițiative reflectă atât respectul nostru față de natură, cât și angajamentul pe care ni l-am asumat pe termen lung față de comunitățile locale. Suntem foarte mândri de evoluția acestui program și ne bucurăm să vedem că tinerii sunt receptivi și dornici să aibă o contribuție susținută pentru protejarea mediului ,” a declarat Camelia Ene , CEO & Country Chairman al MOL România.

Organizațiile de mediu interesate pot trimite cereri de finanțare pentru proiecte care se încadrează într-una dintre cele două componente ale programului, Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate, până la data de 23 februarie. Propunerile vor fi evaluate de către un juriu de specialitate, iar câștigătorii vor fi anunțați până la sfârșitul lunii martie.

În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane sunt finanțate proiecte care promovează conceptul de permacultură și care reușesc să aducă o contribuție importantă în sprijinul dezvoltării agriculturii durabile în orașe și în imediata vecinătate a acestora, prin implicarea comunităților locale, în acord cu principiile pe care permacultura le promovează.

Pentru componenta Arii Naturale Protejate sunt eligibile inițiativele care pot contribui la promovarea ariilor protejate din România, respectiv proiectele care prin implicarea activă a comunităților locale, precum și a ONG-urilor și școlilor, ajută oamenii să înțeleagă mai bine rolul ariilor protejate și de ce este nevoie să fie prezervate.

Atât proiectele de sprijinire a dezvoltării agriculturii durabile în mediul urban, pe baza principiilor permaculturii, cât și inițiativele ce urmăresc promovarea ariilor naturale protejate pot primi o finanțare de maximum 40.000 de lei/proiect.

În ceea ce privește programul Spații verzi, 2022 a reprezentat un an de reînnoire și inovare, prin faptul că pe lângă linia de finanțare deja tradițională, destinată ariilor protejate, am introdus o componentă nouă de program, și anume cea legată de dezvoltarea permaculturii, înlocuind astfel componenta de spații verzi urbane. La final de an ne-a bucurat mult să constatăm că acest demers s-a bucurat de un real interes din partea organizațiilor beneficiare, materializat prin proiecte frumoase. Ca urmare putem afirma că pilotarea a produs succesul scontat, ceea ce ne face să menținem dezvoltarea permaculturii ca temă prioritară și pentru anii ce urmează. În ceea ce privește componenta de arii protejate, rămâne în continuare o temă prioritară pentru noi, convingere întărită și prin recentele decizii luate la nivel mondial în ceea ce privește importanța ariilor protejate (adoptarea Cadrului global pentru biodiversitate, un acord istoric care vizează protejarea a 30% din suprafața terestră și a oceanelor până în 2030) , a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat .

Noutăți în cadrul Programului Spații Verzi 2023

Față de ediția anterioară a programului, finanțarea oferită proiectelor din cadrul componentei Arii Naturale Protejate a fost majorată de la 35.000 de lei/proiect la 40.000 de lei/proiect, în timp ce pentru proiectele din componenta Permacultură în Zone Urbane suma acordată va fi de maximum 40.000 de lei/proiect.

La finalul ediției de anul acesta, după evaluarea proiectelor implementate, MOL România și Fundația pentru Parteneriat vor premia câte o asociație de mediu finanțată în cadrul fiecăreia dintre cele două componente ale programului. Premiul va fi oferit suplimentar, pentru rezultatele deosebite obținute și constă în acordarea unei sume de 10.000 de lei/organizație.

Solicitanții trebuie să trimită cererea de finanțare prin e-mail la următoarele adrese: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. , până la data de 23 februarie 2023, ora 16:00.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro,www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

bugetul_proiectului_Componenta_Arii_Naturale_Protejate_2023
bugetul_proiectului_Componenta_Permacultura_in_Zone_Urbane_2023
Componenta Arii Naturale Protejate - CERERE DE FINANŢARE – 2023
Componenta Permacultură în Zone Urbane - CERERE DE FINANŢARE – 2023
Componenta Arii Naturale Protejate - Ghidul solicitantului – 2023
Componenta Permacultură în Zone Urbane - Ghidul solicitantului - 2023


MOL România și Fundația pentru Parteneriat oferă finanțare în valoare de peste 840.000 de lei pentru proiecte de mediu prin programul Spații Verzi

  • Bugetul alocat pentru finanțarea proiectelor în cadrul celei de-a 16-a ediții a programului Spații Verzi de anul acesta este în valoare de 841.347 de lei;
  • Începând cu această ediție, pe lângă componenta Arii Naturale Protejate se poate obține finanțare și pentru proiecte în cadrul unei componente noi - Permacultură în zone urbane –, care vine în sprijinul dezvoltării agriculturii durabile în orașe și în imediata vecinătate a acestora, prin implicarea comunităților locale;
  • Organizațiile neguvernamentale pot depune cereri de finanțare pentru proiecte de mediu până la data de 24 februarie 2022;
  • De la lansarea Programului și până în prezent au fost finanțate 645 de proiecte cu peste 8,2 milioane de lei;

Miercurea Ciuc, 27 ianuarie 2022 – MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 16-a ediție a Programului Spații Verzi, o inițiativă de responsabilitate socială, prin intermediul căreia susțin proiecte al căror scop este să stimuleze implicarea copiilor şi a tinerilor în inițiative de protejare a mediului. În premieră, organizațiile non-guvernamentale pot obține finanțare și pentru o nouă categorie, Permacultură în zone urbane, care vizează dezvoltarea agriculturii durabile în mediul urban. Pentru ediția de anul acesta a programului, MOL România oferă finanțare în valoare de peste 840.000 de lei, iar organizațiile pot depune cereri de finanțare până pe data de 24 februarie 2022.

„Programul Spaţii Verzi, cea mai veche platformă de CSR a MOL România, îşi continuă parcursul de succes şi se înnoiește cu o nouă componentă, care întărește viziunea noastră în ce privește sustenabilitatea și respectul față de mediu. Suntem încrezători că prin acest program reușim să oferim nu doar sprijin acelor proiecte care pot avea o contribuție însemnată pentru o agricultură urbană durabilă, ci și să educăm și să formăm o nouă generație de tineri responsabili față de mediul înconjurător”, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.

Organizațiile de mediu interesate pot depune cereri de finanțare pentru proiecte care se încadrează într-una dintre cele două componente ale programului, Permacultură în Zone Urbane și Arii Naturale Protejate, până la data de 24 februarie.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt eligibile proiectele care își propun să promoveze și să crească gradul de conștientizare în ce privește ariile protejate din România, cu scopul ca acestea sa aibă un nivel ridicat de acceptare în rândul comunităților prin intermediul implicări acestora precum și a ONG-urilor și a şcolilor.

În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane sunt eligibile proiecte care vin în sprijinul conceptului de permacultură și reușesc să aibă o contribuție importantă în dezvoltarea și implementarea unor proiecte de agricultură durabilă, regenerativă, în orașe și în zone extravilane, prin implicarea comunităţilor locale, în acord cu principiile pe care permacultura le promovează.
Proiectele selectate în cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane pot primi o finanțare de maximum 50.000 de lei/proiect, în timp ce pentru proiectele din componenta Arii Naturale Protejate aceasta va fi în cuantum de maximum 35.000 de lei/proiect.

„Am reușit să implementăm Programul Spaţii Verzi cu mici ajustări și în 2021 în ciuda provocărilor la care ne-a supus pandemia. Ce este și mai îmbucurător, este continuarea programului și în 2022 cu ediția a 16-a, ediție prin care, pe de o parte continuăm să susținem demersurile legate de promovarea ariilor protejate, iar pe de altă parte lansăm o componentă nouă, care promovează permacultura, corelată cu implicarea comunităților urbane în astfel de inițiative de agricultură urbană. Continuăm să sprijinim inițiative durabile, bazate pe parteneriatul durabil de peste 15 ani cu MOL România”, a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Noutăți în cadrul Programului Spații Verzi 2022
Față de ediția anterioară a programului, finanțarea acordată proiectelor din cadrul componentei Arii Naturale Protejate a fost majorată de la 26.000 de lei/proiect la 35.000 de lei/proiect.
În contextul pandemiei de coronavirus, componenta Spații Verzi Urbane a programului a fost suspendată din cauza faptului că proiectele aveau prevăzute preponderent activități care vizau implicarea unor grupuri mari de copii şi tineri. În locul acesteia a fost introdusă o nouă componentă, și anume Pemacultură în zone urbane, care vine în sprijinul dezvoltării agriculturii durabile în orașe și în zone extravilane, prin implicarea comunitățiilor locale. Permacultura este o metodologie cu ajutorul căreia pot fi concepute habitate umane integrate, în armonie cu cele naturale, rezultând un teritoriu utilizat de o comunitate, care construiește și se dezvoltă integrându-se armonios în mediu, imitând formele și modul de relaționare din microclimatul în care trăiește. Totodată, aduce împreună grădinari urbani și consumatori pentru a servi acestui scop.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro


Date statistice despre programul Spații Verzi

În 2021 au fost acordate finanțări în valoare totală de 772.236 lei pentru 25 de proiecte, în care s-au implicat peste 5.500 de persoane. La această ediție au fost finanțate proiecte doar prin componenta de Arii Protejate a programului, unde proiectele câștigătoare puteau fi implementate fără riscuri epidemiologice și cu respectarea tuturor regulilor de distanțare și protecție.

În cei 16 ani de existență a programului au fost finanțate în total 645 de proiecte din domeniul protecției mediului cu peste 8,2 milioane lei, proiecte în care s-au implicat peste 240.000 de persoane.

Despre MOL România
MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de peste 25 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum. În prezent, compania deține un număr de 245 de stații de servicii, 2 depozite de carburanți, la Giurgiu și Tileagd și un terminal LPG la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la București, un sediu administrativ la Arad și un număr de aproximativ 250 de angajați proprii.

MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, recompensat de două ori cu locul I pentru calitate în clasamentul programelor de loialitate din România, în cadrul cercetării de piață QUDAL. MOL România este un membru activ al comunităților din care face parte, printr-o platformă extinsă de programe sociale precum Premiul Mentor, Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor sau Permis pentru viitor.

Despre Grupul MOL
Grupul MOL este o companie multinațională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 75 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de peste 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 10 țări.

Despre Fundaţia pentru Parteneriat

Fundaţia pentru Parteneriat sprijină îmbunătăţirea mediului și dezvoltarea comunităţilor din România, contribuind astfel la formarea unei societăţi durabile. Fundaţia dezvoltă si implementează o gamă largă de programe şi instrumente, care includ finanţările, asistenţa tehnică, instruirea precum şi programe operaţionale specifice având ca scop sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităţilor. Astfel, prin intermediul programelor de finanţare derulate de fundaţie, în ultimii 22 ani au fost sprijinite, cu peste 86,6 milioane de lei, peste 1.340 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

Contacte pentru presă

Erzsébet Kovács
Manager program
Fundația pentru Parteneriat
tel: 0266/310678 | @: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Erzsébet Felméri
Coordonator CSR & PR
MOL Romania
tel: 0264-407624 | @: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

MOL România și Fundația pentru Parteneriat oferă finanțări de aproape 700.000 de lei în cadrul celei de-a 14-a ediții a programului Spații Verzi

  • MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 14-a ediție a programului Spații Verzi
  • Organizațiile neguvernamentale pot depune cereri de finanțare pentru proiecte de mediu până la data de 28 februarie
  • Suma totală acordată ca finanțare în cadrul acestui program este de 696.000 de lei

29 ianuarie 2019, Miercurea Ciuc – MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 14-a ediție a programului Spații Verzi, o platformă de responsabilitate socială prin care se urmărește implicarea copiilor şi a tinerilor în proiecte de mediu. Prin intermediul programului, MOL România pune la dispoziția organizațiilor neguvernamentale de profil fonduri totale în valoare de 696.000 RON.

„MOL România s-a dovedit a fi un pionier în multe domenii printre care și responsabilitatea socială. Programul Spații Verzi, ajuns la cea de-a 14-a ediție, este cea mai longevivă platformă de CSR a companiei iar modul în care acest program s-a dezvoltat de la an la an arată că el a răspuns unei nevoi reale a societății, anume aceea de a educa și forma tinerii în spiritul respectului față de natură și mediul înconjurător, ajutând astfel tânăra generație să conștientizeze importanța problematicii de mediu,” a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman MOL Romania.

Organizațiile de mediu pot depune cereri de finanțare până la data de 28 februarie, proiectele putând fi înscrise într-una dintre cele două categorii ale programului. Astfel, proiectele selectate în secțiunea Spații Verzi Urbane primesc finanțare de câte 10.000 de lei fiecare, în timp ce la categoria Arii Naturale Protejate finanțarea urcă la 20.000 RON.

“Se vorbește des, mai ales în ultimii ani, despre obligația noastră ca societate de a lăsa moștenire generațiilor următoare o lume mai bună și un mediu mai curat, mai sănătos. Pentru a reuși în acest demers este nevoie de echiparea tinerilor cu abilitățile și cunoștințele necesare pentru a face față provocărilor de mediu de azi și de mâine. Programul Spații Verzi vine în sprijinul acestui demers, de 14 ani, promovând importanța educației ecologice și a cetățeniei active pentru protejarea mediului“, a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Proiectele pot fi înscrise pentru finanţare în cadrul uneia dintre cele două componente ale programului: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate. În cadrul componentei Spații Verzi Urbane sunt finanțate proiecte care vizează reabilitarea/crearea de spații verzi în paralel cu dezvoltarea unor programe interactive de educație ecologică și de sănătate. De asemenea, în aceeași categorie sunt eligibile și proiecte organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității și care implică activități şi acțiuni ce presupun un grad ridicat de implicare a comunității.
În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt eligibile proiectele de promovare şi popularizare a ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale prin intermediul implicării ONG-urilor şi şcolilor, precum și a comunităţilor locale. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate, începând cu anul 2019, programul oferă Premiul pentru Mediu.
Premiul se acordă unei persoane sau unei organizații neguvernamentale care a fost implicată cu succes în căutarea unor soluții proactive prin implementarea de inițiative/demersuri pentru conservarea biodiversității sau a ariilor naturale protejate precum și în educarea/conștientizarea publicului cu privire la conservarea naturii, oferind prin propria conduită un exemplu pentru conservarea biodiversității sau a ariilor naturale protejate.

Noutăți în cadrul programului Spații Verzi 2019
Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect în cadrul componentei Spații Verzi Urbane pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane sau pentru programele organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității s-a majorat cu 1.000 lei, ajungând astfel la 10.000 lei/proiect.
În cazul proiectelor pentru promovarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei, iar valoarea Premiului pentru  Mediu  este de 10.000 lei.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

Câştigătorii Spaţii Verzi 2018

Câştigătorul premiului Spaţii Verzi Urbane 2018:  Fundația ANYA

Proiectul denumit “Căsuța din dumbravă“ a fost implementat în perioada 01.04.2018 - 15.06.2018 de către Fundația ANYA în curtea Grădiniței cu Program Prelungit “Paradisul copiilor” Craiova, județul Dolj. Cele mai importante rezultate ale proiectului sunt amenajarea unei suprafețe de aproximativ 200 mp prin plantarea a 14 arbori şi arbuşti (magnolie, mesteacăn, platan, tuia, ienupăr - o magnolie fiind plantată în zona amenajată în 2017 de Fundaţia ANYA), 40 muşcate curgătoare şi 58 de flori de exterior. De asemenea, pe o parte din această suprafață a fost amenajat gazon și a fost amplasat mobilier urban.

Câştigătorul premiului Arii Naturale Protejate 2018: ProPark - Fundația pentru Arii Protejate

Proiectul premiat în 2018 în cadrul componentei Arii Naturale Protejate, „Oameni pentru Natură”, are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din România şi a oamenilor care lucrează în acest domeniu prin organizarea de evenimente adresate publicului larg.  Proiectul a implicat 27 de colaboratori din 18 județe din România și a avut 3 componente majore: Săptămâna Ariilor Protejate (eveniment național în 2018), seria de filme pilot “Oameni pentru Natură” și realizarea unui pachet de promovare a naturii din județul Brașov. În 2018, echipele de administratori au înscris 41 de activități pe platforma saptamananaturii.ro și pe pagina de facebook dedicată, la care au participat peste 3000 de persoane. Seria de filme "Oameni pentru Natură" prezintă 5 profesioniști care lucrează în domeniul ariilor protejate (ranger, ornitolog, educator pentru natură, cercetător, silvicultor) și reprezintă un prim pas în direcția recunoașterii și promovării profesionalismului și leadershipului în domeniul protecției naturii din România. Filmul lansat în cadrul Săptămâna Ariilor Protejate s-a bucurat de un mare succes în rândul spectatorilor prezenți la eveniment iar în mediul online a atins un număr impresionant de vizualizări.

Date statistice despre programul Spații Verzi

În 2018 au fost acordate finanțări în valoare totală de 645.725,20 lei pentru 47 de proiecte, în care s-au implicat mai mult de 16.000 de persoane. În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost înființate sau reamenajate spații verzi cu o suprafață totală de 11.939 mp, unde au fost plantați 2108 de arbori şi arbuşti, precum și 4.842 de răsaduri de flori. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 7 poteci tematice, au fost organizate 15 tabere Junior Ranger și au avut loc 183 de activități extrașcolare de educație ecologică.
În cei 13 ani de existență a programului au fost finanțate în total 569 de proiecte din domeniul protecției mediului cu aproape 7 milioane lei, proiecte în care s-au implicat mai mult de 219.000 de persoane, mai ales copii și tineri.
În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost plantaţi 78.825 de arbori și arbuști și 82.181 de flori înverzind astfel o suprafaţă de 485.849 mp de teren urban. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 1.057 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 123 tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 101 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, 26.000 de angajaţi în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Experiența grupului în domeniul explorării și producției de hidrocarburi sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 9 țări, din care 218 în România.

Despre MOL România

MOL România este o subsidiară a MOL Group și una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezență de peste 20 ani pe piața autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse și servicii în domeniul comerțului de carburanți, lubrifianți, produse petrochimice și bitum. În prezent, compania deține un număr de 218 stații de servicii, 2 depozite de carburanți, la Giurgiu și Tileagd și un terminal LPG la Tileagd. MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, recompensat de 2 ori cu locul I pentru calitate în clasamentul programelor de loialitate din România în cadrul cercetării de piață QUDAL. Începând cu anul 2017, MOL România este parte a proiectului NEXT-E care vizează instalarea a 40 de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităților în care operează, printr-o platformă extinsă de programe sociale precum Premiul Mentor, Program pentru Sănătatea Copiilor sau Permis pentru Viitor. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la București, un sediu administrativ la Arad și un număr de aproximativ 250 de angajați proprii.

Despre Fundaţia pentru Parteneriat

Fundaţia pentru Parteneriat sprijină îmbunătăţirea mediului și dezvoltarea comunităţilor din România, contribuind astfel la formarea unei societăţi durabile. Fundaţia dezvoltă si implementează o gamă largă de programe şi instrumente, care includ finanţările, asistenţa tehnică, instruirea precum şi programe operaţionale specifice având ca scop sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităţilor. Astfel, prin intermediul programelor de finanţare derulate de fundaţie, în ultimii 19 ani au fost sprijinite, cu peste 55 de milioane de lei, aproape 1.200 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

Contacte pentru presă

Erzsébet Felméri
Coordonator CSR & PR
MOL Romania
tel: 0264-407624 | @: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Enikő Bándi
Manager program
Fundația pentru Parteneriat
tel: 0266/310678 | @: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Descărcare

MOL România finanţează 49 de proiecte de mediu în cadrul celei de-a 13-a ediţii a Programului Spaţii Verzi

  • MOL România va acorda finanțări de peste 650.000 de lei pentru realizarea a 49 de proiecte de protecția mediului, în cadrul celei de-a 13-a ediții a programului Spaţii verzi derulat împreună cu Fundaţia pentru Parteneriat
  • Din totalul celor 49 de proiecte, 27 fac parte din componenta Spaţii Verzi Urbane, iar alte 22 au fost selectate în cadrul componentei Arii Naturale Protejate
  • Proiectele din cea de-a 13-a ediție a programului Spații Verzi vor fi realizate în 22 de județe din țară

5 Aprilie 2018 - MOL România și Fundația pentru Parteneriat vor sprijini financiar implementarea a 49 de proiecte de mediu, în cadrul ediţiei a 13-a a programului Spaţii Verzi. Suma alocată pentru finanţare depăşeşte 650.000 de lei.

Juriul programului a selectat 27 de proiecte care urmează să primească finanţare în cadrul componentei Spații Verzi Urbane. Activităţile incluse în această componentă, de exemplu reamenajarea spaţiului verde din cadrul unor şcoli, grădiniţe, centre de copii şi parcuri publice, se vor desfăşura în 17 judeţe. Activitățile realizate în cadrul acestor proiecte presupun plantarea a peste 2.200 de arbori și arbuști și în jur de 3.600 flori pe o suprafață de 19.697 mp de spațiu urban. Spațiile astfel transformate vor deveni locuri ideale pentru desfășurarea unor activități de educație ecologică, scopul fiind ca elevii să înțeleagă importanța protejării mediului. De asemenea, în cadrul acestei componente de finanțare vor fi susţinute programele organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității în 3 orașe din țară, astfel vor fi organizate în total 10 acțiuni cu biciclete pentru a promova folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ.

„Cele 49 de proiecte care au obținut finanțare în cadrul celei de a 13-a ediții a programului Spații Verzi au două caracteristici definitorii pe lângă activitățile concrete de îmbunătățire a mediului urban și de conservare a biodiversității. Este vorba despre implicarea și educarea miilor de participanți tineri care vor fi cooptați în derularea acestor proiecte. Ca urmare, precum și în anii precedenți, vom putea fi martori la abordări și evenimente creative menite să crească respectul cetățenilor față de mediul înconjurător” , a declarat László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

În cadrul celei de-a doua componente a Programului Spaţii Verzi, Arii Naturale Protejate, alte 22 de proiecte vor primi finanţare din partea MOL România. Ca în ediţiile precedente ale programului, în acest an activităţile finanţate vor include organizarea unor tabere Junior Ranger, amenajarea de poteci tematice, organizarea de evenimente precum „Ziua Rezervaţiei”, „Ziua Biodiversităţii”, expoziţii și activități extrașcolare de educație ecologică. Proiectele din componenta Arii Naturale Protejate se vor derula în 13 judeţe din ţară.

Totodată, în cadrul componentei Arii Naturale Protejate, începând cu anul 2018, programul oferă Premiul de mediu pentru media pentru cele mai bune articole şi reportaje care prezintă și promovează ariile naturale protejate din România, atrăgând, de asemenea un număr mare de cititori/vizualizări. Premiile se acordă în cadrul a două categorii - presă scrisă și audiovizual.

Categoriile de concurs:

  • Reportaj/Publicație scrisă
  • În cadrul acestei categorii se premiază autorul articolului/reportajului cel mai creativ și original, care prezintă și promovează ariile protejate, atrăgând un număr mare de cititori.
  • Reportaj/Producție audio-video
  • În cadrul acestei categorii se premiază autorul producției audio-video care prezintă și promovează ariile naturale protejate și are un număr semnificativ de vizualizări.

Premiul este destinat jurnaliștilor din România. Nominalizările pot fi realizate de către oricine (inclusiv prin auto-nominalizare) și se trimit în format electronic. Data limită de trimitere a nominalizărilor este 31 octombrie 2018, ora 00:00.
În cadrul celor douăsprezece ediții anterioare ale programului Spații Verzi, desfășurate în perioada 2006-2017, au fost finanţate 522 de proiecte cu o sumă ce depăşeşte 6 milioane de lei. Peste 200.000 de persoane au fost implicate în activităţile desfăşurate în cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, suprafaţa spaţiilor verzi create şi reabilitate a depăşit 470.000 de metri pătraţi. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 108 tabere Junior Ranger şi a 1.619 activităţi extraşcolare, în cadrul cărora tinerii participanţi au dobândit cunoştinţe şi experienţe importante referitoare la mediul înconjurător.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internaţională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 75 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de peste 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 10 țări, din care peste 210 în România.

Despre Fundaţia pentru Parteneriat

Fundaţia pentru Parteneriat sprijină îmbunătăţirea mediului și dezvoltarea comunităţilor din România, contribuind astfel la formarea unei societăţi durabile. Fundaţia dezvoltă si implementează o gamă largă de programe şi instrumente, care includ finanţările, asistenţa tehnică, instruirea precum şi programe operaţionale specifice având ca scop sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităţilor. Astfel, prin intermediul programelor de finanţare derulate de fundaţie, în ultimii 18 ani au fost sprijinite, cu peste 54 de milioane de lei, 1.150 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

Contacte pentru presă

Erzsébet Felméri
Coordonator CSR & PR
MOL Romania
tel: 0264-407624 | @:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Enikő Bándi
Manager program
Fundația pentru Parteneriat
tel: 0266/310678 | @: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Descărcare

MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează a 13-a ediție a programului Spații Verzi, cu finanțări de aproape 700 de mii de lei

MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 13-a ediție a programului Spații Verzi, organizațiile neguvernamentale pot depune, până la 15 februarie 2018, cereri de finanțare pentru proiecte de mediu

Începând cu această ediție se poate obține finanțare și pentru activități organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității, de asemenea se introduce Premiul de mediu pentru media, care se acordă pentru realizarea unor reportaje relevante pentru promovarea ariilor naturale protejate din România

Sumele totale acordate prin cele peste 500 de proiecte finanțate în cadrul edițiilor anterioare ale programului au depășit 6 milioane de lei, iar în proiectele implementate au fost implicate peste 200 de mii de persoane

16 ianuarie 2018, Miercurea Ciuc – MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 13-a ediție a programului Spații Verzi, cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România, prin care compania alocă organizațiilor un fond anual de 697.000 lei pentru implementarea proiectelor de protecție a mediului și de încurajare a implicării tinerilor în proiecte care vizează îmbunătățirea mediului înconjurător.

“Implicarea în educaţia ecologică şi în activități de conştientizare a importanţei păstrării mediului înconjurător curat şi sănătos sunt priorități ale strategiei de responsabilitate socială a MOL România. Această implicare se realizează prin proiectele implementate în cadrul programului Spaţii Verzi. În cadrul celor 12 ani și 12 ediții a participat un număr impresionant de voluntari implicându-se în diferite activități derulate cu succes. Spaţiile urbane verzi şi ariile naturale protejate sunt importante pentru comunități, având impact semnificativ asupra calităţii vieţii şi a stării de bine ale locuitorilor. Continuăm să investim în programele noastre de implicare în comunitate, deoarece considerăm că prin acestea îndeplinim un rol semnificativ în viața comunităţilor în care activăm”, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.

Începând din 2006, prin intermediul programului Spaţii Verzi au fost finanţate 522 de proiecte cu o sumă ce depăşeşte 6 milioane de lei. Peste 200.000 de persoane au fost implicate în activităţile desfăşurate în cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, suprafaţa spaţiilor verzi create şi reabilitate a depăşit 470.000 de metri pătraţi. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 108 de tabere Junior Ranger şi a 1.619 activităţi extraşcolare, în cadrul cărora tinerii participanţi au dobândit cunoştinţe şi experienţe importante referitoare la mediul înconjurător.

Descriere program

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat invită organizațiile neguvernamentale să trimită propuneri de proiecte până la data de 15 februarie 2018.

Proiectele pot fi înscrise pentru finanţare în cadrul uneia dintre cele două componente ale programului: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate. Proiectele înscrise vor fi evaluate de către un juriu, iar câștigătorii vor fi anunţaţi până la sfârșitul lunii martie 2018.

Noutăți în cadrul programului Spații Verzi 2018

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane sunt finanțate proiecte în două categorii, și anume:

1. Reabilitarea/crearea de spații verzi în paralel cu dezvoltarea unor programe interactive de educație ecologică și de sănătate.

2. Programe organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității, care are loc în septembrie, pentru un stil de viață eco-conștient. În cadrul acestei categorii vor fi finanțate activități şi acțiuni care presupun un grad ridicat de participare a comunității.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate, care are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din țară, sunt finanțate proiecte care promovează şi aduc în atenţia publicului problematica ariilor protejate din România, cu scopul de a îmbunătăți gradul de conştientizare în rândul comunităţilor locale. Totodată, în cadrul acestei componente se oferă Premiul de mediu pentru media, care se acordă pentru realizarea unor articole, reportaje care reprezintă și promovează ariile protejate, atrăgând, de asemenea, un număr mare de vizualizări/cititori.

Proiectele finanțate pot fi implementate de ONG-uri în parteneriat cu organizații, instituții publice dar şi cu administratori de arii protejate, iar nominalizarea unei persoane pentru premiul de mediu pentru jurnalism se poate realiza atât de autorul articolului sau reportajului, cât și de către alte persoane.

Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru promovarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei, iar valoarea premiului de mediu pentru media este de 5.000 lei.

Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

Câştigătorul premiului „Spaţii Verzi” 2017: Asociația Inventis

Proiectul „Grădina verde înmiresmată” a avut ca scop amenajarea și reabilitarea spațiului verde aflat în incinta Grădiniței cu Program Prelungit nr. 6 din Bistrița și educația ecologică a copiilor din această instituție.

În urma implementării proiectului (perioada aprilie – august 2017) peste 200 de preșcolari au participat la acțiuni de educație ecologică organizate în incinta grădiniței: seminare în temele “Curiozități din viața plantelor și animalelor”, “Natura – prietena mea”, amenajarea și îngrijirea spațiului verde din incinta grădiniței (plantarea a 44 arbori/arbuști, 203 flori, 8 băncuțe amplasate pe o suprafață totală de 200 mp), activități practice de amenajare a curții “Particip și eu” “Pictură pe pietre”, “Pictură pe gard”, expoziție de inaugurare a spațiului verde, participare la activități de ecologizare a Parcului Municipal Bistrița. De asemenea, 17 cadre didactice, 12 educatoare/persoane care participă la îngrijirea copiilor și 10 membri voluntari ai Asociației Inventis au fost implicați în diferitele activități ale proiectului.

Descărcare

Câştigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2017: ProPark Fundația pentru Arii Protejate

Proiectul premiat în 2017 în cadrul componentei „Arii Naturale Protejate” a fost denumit „Brașov, oraș în mijlocul naturii”. Scopul acestui proiect a fost promovarea ariilor naturale protejate din județul Brasov prin organizarea de evenimente şi conceperea unor instrumente de comunicare, adresate publicului larg. În cadrul proiectului s-a organizat a treia ediţie a evenimentului “Săptămâna Ariilor Protejate”, care a avut diverse activităţi interactive cu scopul promovării şi conştientizării importanţei protecţiei naturii şi anume: conferinţe publice, discuţii libere, lansarea filmului “Natura Braşovului”, excursii ghidate, Zilele Porţilor Deschise, activităţi educative pentru copii, igienizări și expoziţii. În timpul evenimentului “Săptămâna Ariilor Protejate” au avut loc 14 activităţi pentru publicul larg la care au participat aproximativ 500 de persoane.

Pe lângă acestea, au avut loc patru ateliere de educaţie ecologică pentru elevii din comunităţile învecinate cu ariile protejate şi s-au realizat un pachet de cărţi poştale şi un film documentar - “Natura Braşovului”.

Descărcare

Date statistice despre program

În 2017 au fost acordate finanțări în valoare totală de 658.924 lei pentru 50 de proiecte, în care s-au implicat mai mult de 16.000 de persoane. În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost înființate sau reamenajate spații verzi cu o suprafață totală de 21.133 mp, unde au fost plantați 4.751 de arbori şi arbuşti, precum și 8.333 de răsaduri de flori. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 8 poteci tematice, au fost organizate 19 tabere Junior Ranger și au avut loc 197 de activități extrașcolare de educație ecologică.

În cei 12 ani de existență a programului au fost finanțate în total 522 de proiecte din domeniul protecției mediului cu peste 6 milioane lei, proiecte în care s-au implicat mai mult de 203.000 de persoane, mai ales copii și tineri.

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost plantaţi 76.717 de arbuști și pomi și 77.339 de flori înverzind astfel o suprafaţă de 473.910 mp de teren urban. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 874 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 108 tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 94 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internaţională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 75 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de peste 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în 10 țări, din care peste 210 în România.

Despre Fundaţia pentru Parteneriat

Fundaţia pentru Parteneriat sprijină îmbunătăţirea mediului și dezvoltarea comunităţilor din România, contribuind astfel la formarea unei societăţi durabile. Fundaţia dezvoltă si implementează o gamă largă de programe şi instrumente, care includ finanţările, asistenţa tehnică, instruirea precum şi programe operaţionale specifice având ca scop sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare durabilă și de sprijinire a comunităţilor. Astfel, prin intermediul programelor de finanţare derulate de fundaţie, în ultimii 18 ani au fost sprijinite, cu peste 54 de milioane de lei, 1.150 de proiecte de protejare a mediului și de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri.

Contacte pentru presă

Erzsébet Felméri
Coordonator CSR & PR
MOL Romania
tel: 0264-407624 | @:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Enikő Bándi
Manager program
Fundația pentru Parteneriat
tel: 0266/310678 | @: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează a 12-a ediție a programului Spații Verzi, cu finanțări de 677.000 lei

MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 12-a ediție a programului Spații Verzi, cea mai veche platformă de responsabilitate socială a MOL România, prin care compania alocă asociațiilor și organizațiilor un fond anual de 677.000 lei pentru implementarea proiectelor de protecție a mediului și de încurajare a implicării tinerilor în activități relevante.

“MOL România a lansat în anul 2006 platforma de CSR «Spaţii Verzi» prin care ne-am propus să sprijinim financiar asociaţii şi organizaţii care au prezentat proiecte de mediu. În acelaşi timp, am căutat proiecte care să conţină şi o importantă componentă educaţională, pentru că în opinia noastră, este esenţial ca tânăra generaţie să conştientizeze importanţa protecției mediului. Rezultatele primilor 11 ani de activitate vorbesc de la sine despre succesul acestui program. Prin intermediul Spații Verzi, MOL România a sprijinit plantarea a peste 71.966 de copaci şi arbusti şi a 69.006 de flori în ultimii 11 ani, ceea ce înseamnă, în medie, 17 copaci şi 15 flori în fiecare zi. Este un rezultat cu care ne mândrim şi pe care îl considerăm cadoul nostru pentru comunitate şi, mai ales, pentru generaţiile viitoare“ a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.

„Interesul față de programul Spații Verzi este în continuare foarte ridicat, chiar dacă lansăm deja ediția a 12-a. Interesul necontenit se datorează faptului că programul se bazează în primul rând pe îmbinarea armonioasă a activităților practice și educaționale de protecția mediului, acest aspect făcându-l atractiv în fiecare an pentru mii de voluntari din rândul copiilor, tinerilor și adulților, care se implică activ în derularea proiectelor finanțate,” a declarat László Potozky, fondator și director al Fundației pentru Parteneriat.

Începând din 2006, prin intermediul programului Spaţii Verzi au fost finanţate 472 de proiecte cu o sumă ce depăşeşte 5 milioane de lei. Peste 186.000 de persoane, echivalentul numărului de locuitori ai municipiului Oradea, au fost implicate în activităţile desfăşurate în cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, au fost reâmpăduriţi aproximativ 4.000 de metri pătraţi în timp ce suprafaţa spaţiilor verzi create şi reabilitate a depăşit 450.000 de metri pătraţi, reprezentând o suprafață aproximativ egală cu cea a 90 de terenuri de fotbal. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 89 de tabere Junior Ranger şi a 677 activităţi extraşcolare, în cadrul cărora tinerii participanţi au dobândit cunoştinţe şi experienţe importante referitoare la mediul înconjurător.

Detalii despre program
MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat continuă programul „Spaţii Verzi” şi în 2017, organizațiile neguvernamentale fiind invitate să trimită propuneri de proiecte până la data de 15 februarie 2017. Ca şi în anii precedenţi, proiectele pot fi înscrise pentru finanţare în cadrul uneia dintre cele două componente ale programului: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate. Proiectele înscrise vor fi evaluate de către un juriu de specialitate iar câștigătorii vor fi anunţaţi pană la sfârșitul lunii martie 2017.
În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane sunt finanțate proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe înverzite precum şi desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică în rândul comunităţilor locale. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt căutate și recompensate proiecte care să promoveze şi să aducă în atenţia publicului problematica ariilor protejate din România, cu scopul de a îmbunătăți nivelul de cunoaştere în acest domeniu în rândul comunităţilor locale.
Proiectele finanțate prin această componentă pot fi implementate de ONG-uri în parteneriat cu organizații, instituții publice dar şi cu administratori de arii protejate.
Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei.
Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

Câştigătorul premiului „Spaţii Verzi” 2016: Asociația Inceptus România
Proiectul „Parcul culorilor” a avut ca scop amenajarea și reabilitarea spațiului verde aflat în incinta Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca și educația ecologică a elevilor. În urma implementării proiectului, peste 168 de elevi, copii şi tineri cu dizabilități de vedere (nevăzători și cu vedere slabă, copii cu surdocecitate/deficiențe senzoriale multiple, cu vârste cuprinse între 3 și 20 de ani), au participat la acțiuni de educație ecologică organizate în incita liceului și la activități de ecologizare organizate în Pădurea Făget din județul Cluj.
În perioada Aprilie – Iulie 2016 a fost realizată reabilitarea și amenajarea parcului din incinta Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca (25 arbuști plantați, 199 de flori plantate, suprafața totală amenajată - 180 mp).
Activitățile de educație ecologică desfăşurate în cadrul acestui proiect s-au bucurat de mult succes în rândul tinerilor astfel încât acestea vor continua pe parcursul anilor școlari următori în cadrul orelor cuprinse în curricula școlară dar şi în cadrul orelor destinate activităților extra curriculare.
„Parcul culorilor este un proiect de succes, inovativ construit pe o relație de respect și cooperare între partenerii și echipa proiectului care au avut o dorință imensă de a realiza ceva deosebit” - a declarat Ramona MUREȘAN, Directorul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere.

Câştigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2016: Asociaţia Gyilkosto Adventure
Proiectul premiat în 2016 în cadrul secţiunii „Arii Naturale Protejate” a fost denumit „Cu Junior Rangerii pentru salvarea Lacului Roşu, perla periclitată al Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş”. Proiectul şi-a propus să contribuie la creşterea popularităţii Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş (PNCB-H) şi, în acelaşi timp, să crească nivelul de responsabilitate a comunităților locale, în special a tinerilor, faţă de această zonă. Accentul a fost pus pe nevoia de salvare a Lacului Roşu şi de protejare a biodiversităţii din PNCB-H.

În cadrul proiectului au fost organizate prezentări, excursii şi concursuri în 3 şcoli cu ocazia Zilei Internaţionale a Biodiversităţii, Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului. De asemenea, au fost organizate două tabere pentru Junior Rangeri, s-a realizat editarea şi distribuirea ghidului intitulat: "Lacul Roşu, nestemata periclitată a Parcului Național Cheile Bicazului - Hășmaș”, au fost amenajate o potecă tematică şi o expoziţie în aer liber denumită „Trecutul, prezentul şi viitorul Lacului Roşu”. La finalul proiectului a fost amenajat în fiecare dintre cele 3 şcoli partenere câte un "Colţ verde al Junior Rangerului". La activitățile proiectului au participat peste 200 de copii și voluntari.

Date statistice despre program

În 2016 au fost acordate finanțări în valoare totală de 661.248 lei pentru 48 de proiecte, în care s-au implicat mai mult de 15.000 de persoane. În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost înființate sau reamenajate spații verzi cu o suprafață totală de 24.450 mp unde au fost plantați peste 2.400 de arbori şi arbuşti, precum și 6.400 de răsaduri de flori. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au amenajat 15 poteci tematice, au fost organizate 20 tabere Junior Ranger și au avut loc 198 de activități extrașcolare de educație ecologică.
În cei 11 ani de existență a programului au fost finanțate în total 472 de proiecte din domeniul protecției mediului cu aproximativ 5,5 milioane lei, proiecte în care s-au implicat mai mult de 186.000 de persoane, mai ales copii și tineri.
În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost înverzite 452.777 mp de teren urban, prin plantarea a 71.966 de arbuști și pomi și a 69.006 de flori.
În cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 677 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 89 de tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 86 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

Descărcare

Spaţii verzi 2016
MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează a 11-a ediție a programului Spații Verzi, cu finanțări de 680.000 lei

MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează cea de-a 11-a ediție a programului Spații Verzi, cea mai veche platformă de responsabilitate socială a MOL România, prin care pune la dispoziția asociațiilor și organizațiilor un fond anual de 680.000 de lei pentru implementarea proiectelor de protecție a mediului și de încurajare a implicării tinerilor în aceste activități.

“Am dori să marcăm cei zece ani de când MOL România alături de Fundația pentru Parteneriat se implică pentru ca acest program ecologic și educațional să aducă îmbunătățiri calității vieții noastre. Bilanţul primului deceniu de existenţă este pozitiv, în special pentru că a implicat un număr impresionant de tineri, peste 170.000. Lansăm cea de-a 11-a ediţie a programului având convingerea că eforturile voluntarilor vor contribui atât la îmbunătăţirea vieţii comunităţilor cât şi la un viitor mai bun pentru generațiile care vin”, a declarat Kinga Daradics, CEO & Country Chairman al MOL România.

Organizațiile neguvernamentale sunt invitate să depună, până la 10 februarie, propunerile de proiecte în domeniul protecției mediului în cadrul celor două componente ale programului: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate. Acestea vor fi evaluate de către un juriu de specialitate iar proiectele selectate pentru finanțare vor fi anunţate până la sfârșitul lunii martie.

În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane sunt finanțate proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe înverzite pe lângă desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică în rândul comunităţilor locale. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt căutate și recompensate proiecte care urmăresc promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a îmbunătăți nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale. Proiectele finanțate prin această componentă pot fi implementate de ONG-uri în parteneriat cu organizații, instituții publice dar şi cu administratori de arii protejate.

În 2016 vor fi acordate finanțări pentru următoarele tipuri de activități:

  • crearea sau reabilitarea de spații verzi urbane prin metode ecologice,
  • educaţie ecologică non-formală în rândul tinerilor şi a comunităţilor locale,
  • organizarea taberelor Junior Ranger,
  • activități și evenimente organizate cu ocazia Zilei Ariei Protejate sau a altor zile internaţionale/mondiale ca Ziua Pământului sau Ziua Biodiversității (workshop-uri, concursuri, expoziții prezentări),
  • înființarea sau amenajarea centrelor de vizitare a ariilor protejate,
  • crearea și amenajarea unor poteci tematice în scop educaţional.

Programul Spaţii Verzi încurajează organizarea activităților de educație ecologică, a acţiunilor creative și interactive menite să stârnească interesul membrilor comunităților locale şi să îi determine să se implice în activități din domeniul protecției mediului. Cei interesați vor găsi manuale educative cu idei pentru realizarea activităților ecologice pe pagina web a programului și a Fundației pentru Parteneriat.

Bugetul anual alocat programului de către MOL România este de 680.000 de lei. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

Premiile Spaţii verzi 2015

Câştigătorul premiului „Spaţii Verzi” 2015: Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală – CRAL
Proiectul cu titlul ”Grădina aromată a timpului” s-a desfășurat în oraşul Haţeg, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului în perioada aprilie – septembrie 2015. Scopul proiectului a fost acela de a crea un spaţiu verde urban destinat elevilor şi turiştilor, dar şi persoanelor cu deficienţe de vedere, ce combină, în scop educaţional, geo şi fito-diversitatea locală. Spaţiul amenajat cuprinde trei zone distincte: Aleea timpului, Grădina cu plante aromatice şi Grădina Bunicii. Prin intermediul panourilor explicative, zonele sunt interpretate şi în limbaj Braille astfel încât să fie accesibile şi persoanelor cu deficienţe de vedere. Fiecare dintre cele trei zone cuprinde şi elemente de land art, de promovare a unor vechi meşteşuguri locale sau de atracţie turistică (ex. mozaic din piatră ce reconstituie cochilia unui amonit, gard de nuiele împletite, gard de piatră, piatra meteorologică). A mai fost amenajată o simeză în aer liber, un spaţiu de relaxare şi o căsuţă a voluntarilor. Toate lucrările de amenajare au fost completate cu workshop-uri practice, în urma cărora au rezultat materiale destinate susţinerii celor trei module educaţionale.

Câştigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2015: Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius
Proiectul premiat, denumit „Cu Junior Rangerii implicăm comunitățile în păstrarea și promovarea valorilor naturale”, a avut ca scop implicarea comunității în promovarea sitului Valea Iadului. Proiectul a inclus realizarea și amenajarea traseului de mountain bike „Săritoarea Ieduțului”, lecții în aer liber pentru copii despre biodiversitatea ariilor protejate, precum și acțiuni de creștere a gradului de conștientizare în rândul tinerilor din 6 comunități prin activități de tip Junior Ranger și promovarea acestora prin intermediul unui film intitulat sugestiv „De ce Junior Ranger?” - disponibil on-line. În cadrul taberei Junior Ranger s-au desfășurat activități educaționale, recreative, jocuri, activități de conștientizare a importanței protejării speciilor și habitatelor.
Proiectul a fost implementat în perioada 15 aprilie – 28 septembrie 2015. În cadrul proiectului asociația a mai organizat evenimentul Ziua Liliacului Carpatin, în cadrul căruia au avut loc un târg de produse locale, spectacole folclorice realizate de localnici, degustări de produse tradiționale, întreceri și concursuri inedite.

Detalii despre program

În cei 10 ani de existență a programului au fost finanțate în total 424 de proiecte din domeniul protecției mediului cu 4,83 milioane lei, proiecte în care s-au implicat mai mult de 170.000 de persoane, mai ales copii și tineri. În cadrul componentei Spații Verzi Urbane au fost înverzite 428.327 mp de teren urban, prin plantarea a 69.539 de arbuști și pomi și a 62.589 de flori.
În cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 479 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 69 de tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 71 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

Descărcare

MOL România finanţează cu 661.000 lei un număr de 48 proiecte de mediu în cadrul celei de-a 11-a ediții a Programului Spații Verzi

Miercurea Ciuc, 13 aprilie 2016 - MOL România și Fundația pentru Parteneriat au selectat un număr de 48 de proiecte de mediu propuse de asociaţii şi organizaţii, pe care le vor finanţa cu 661.000 de lei, în cadrul celei de-a 11-a ediții a Programului Spații Verzi.

În cadrul componentei Spații Verzi Urbane a programului, au fost înscrise 85 de cereri de finanțare din care au fost selectate 25 de proiecte ce urmează să fie implementate în 17 județe ale țării. Organizațiile câştigătoare vor reamenaja curţi de şcoli, de universități, de grădiniţe, parcuri publice, curţi ale centrelor de copii.
Activitățile incluse în aceste proiecte presupun plantarea a peste 2.238 de arbori și arbuști și în jur de 7.000 flori, pe o suprafață de 97.452 mp de spațiu urban. Aceste terenuri vor deveni spații de desfășurare a unor activități care vor avea ca scop conştientizarea importanţei problematicii de mediu, în special în rândurile elevilor.

În cadrul celei de-a doua componente a Programului Spaţii Verzi, Arii Naturale Protejate, au fost înscrise 66 de proiecte, dintre care 23 au fost selectate pentru finanţare. Câştigătorii au obţinut fonduri pentru tabere Junior Ranger, amenajare de poteci tematice, organizare de evenimente precum „Ziua Rezervaţiei”, „Ziua Biodiversităţii”, expoziţii și activități extrașcolare de educație ecologică. Proiectele din componenta Arii Naturale Protejate se vor derula în 14 judeţe din ţară.

În cele zece ediţii anterioare ale programului Spaţii Verzi, desfăşurate în perioada 2006-2015, MOL România și Fundația pentru Parteneriat au finanțat 424 de proiecte cu 4,83 milioane lei. În total, peste 170.000 de participanţi s+au implicat în cadrul acestor proiecte care au „înverzit” o suprafaţă de circa 430.000 de metri pătraţi.

De asemenea, Spaţii Verzi a sprijinit 169 de proiecte de popularizare a importanţei ariilor protejate, prin activităţi variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – în care copiii au primit lecţii despre protecţia şi conservarea patrimoniului natural, înfiinţarea de poteci tematice în scop educaţional.

Descărcare

Un deceniu de Spaţii Verzi: cel mai vechi program de CSR al MOL România a susţinut cu 1 milion de euro peste 400 de proiecte

Spații Verzi, cel mai vechi program de responsabilitate socială al MOL România, desfăşurat împreună cu Fundația pentru Parteneriat, împlineşte un deceniu de existenţă neîntreruptă. Prin intermediul acestei platforme au fost plantaţi 69.000 de pomi și arbuști, au fost reabilitate terenuri cu o suprafaţă de 428.000 de metri pătraţi și au fost amenajate 71 de poteci tematice în ariile naturale protejate.

“Suntem onoraţi să putem anunţa că programul Spaţii Verzi, una dintre primele platforme de responsabilitate socială ale MOL România, a ajuns la frumoasa vârstă de zece ani. MOL România a sprijinit în ultimii zece ani acest program, ceea ce demonstrează seriozitatea şi consecvenţa în îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de comunitate. Pe de altă parte, dacă privim acest moment aniversar şi ca pe un moment de bilanţ, ne dăm seama că rezultatele obţinute sunt impresionante, mai ales în ceea ce privește implicarea comunităților. Acest bilanţ ne îndreptăţeşte să credem că programul nostru, prin impactul său asupra comunităţilor, a pus bazele unei transformări pozitive, cu rezultate solide pe termen lung. De aceea vom continua să încurajăm şi să sprijinim comunităţile care vor să înfrumuseţeze mediul în care trăiesc”, a declarat Kinga Daradics, CEO şi Country Chairman al MOL România.

În cei zece ani de la lansarea programului Spaţii Verzi, MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au finanţat 424 de proiecte cu o sumă totală ce depăşeşte 4,8 milioane de lei. Peste 170.000 de copii şi tineri au fost implicaţi în acţiunile de creare şi re-creare a spaţiilor verzi și de promovare a ariilor naturale protejate, având astfel ocazia de a învăţa dar şi de a contribui în mod direct la activităţi menite să protejeze mediul.

„Colaborarea dintre MOL România și Fundația pentru Parteneriat dăinuie de o decadă. O decadă în care am sprijinit mobilizarea și implicarea a zeci de mii de oameni în activități mediu-protective, o decadă în care am fost împreună de partea verdelui, contribuind astfel la înfrumusețarea a sute de zone urbane și la protejarea superbelor arii protejate din România. Cei zece ani de parteneriat și rezultatele obținute reprezintă dovada vie a faptului că sfera de afaceri și sfera neguvernamentală pot lucra împreună pentru a produce schimbări pozitive la nivelul societății”, a declarat László Potozky, fondator și director al Fundației pentru Parteneriat.

Zece ani de Spații Verzi (2006-2015) în cifre:

  • 4,83 mil. lei: suma totală cu care MOL România și Fundația pentru Parteneriat au finanțat proiecte din domeniul protecției mediului ale organizațiilor neguvernamentale
  • 424: numărul proiectelor finanțate
  • 171.075: numărul total al copiilor și tinerilor implicați în activități ecologice și/sau de educație ecologică
  • 69.539: numărul pomilor și arbuștilor plantați prin proiectele finanțate de Spații Verzi
  • 62.589: numărul total al florilor plantate
  • 428.327 mp: suprafața totală a terenurilor urbane reabilitate
  • 71: numărul potecilor tematice noi amenajate în ariile naturale protejate
  • 69: numărul activităţilor Junior Ranger (tabere)
  • 479: numărul activităților extraşcolare de educație ecologică organizate (prezentări, excursii, concursuri, expoziții și alte evenimente)

Programul Spații Verzi,este o iniţiativă comună a MOL România şi a Fundaţiei pentru Parteneriat lansată în 2006 sub forma unui program de grant-uri ce a urmărit implicarea copiilor şi a tinerilor în proiecte de amenajare a spaţiilor verzi. Programul se desfăşoară sub forma unui concurs anual de proiecte, care sunt derulate de către asociațiile și organizațiile care primesc finanțări. Programul este structurat pe două arii majore:Spaţii Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate.
În cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane sunt căutate şi recompensate acele proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe înverzite şi desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică în rândul comunităţilor locale, derulate de ONG-uri în parteneriat cu diferite instituţii. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt finanţate acele proiecte care urmăresc promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a îmbunătăți nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale prin intermediul implicării ONG-urilor şi şcolilor, a comunităţilor locale precum şi al administratorilor de arii protejate.

Premiile Spaţii Verzi 2015

Câştigătorul premiului „Spaţii Verzi” 2015: Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală – CRAL
Proiectul cu titlul ”Grădina aromată a timpului” s-a desfășurat în oraşul Haţeg, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului în perioada aprilie – septembrie 2015. Scopul proiectului a fost acela de a crea un spaţiu verde urban destinat elevilor şi turiştilor, dar şi persoanelor cu deficienţe de vedere, ce combină, în scop educaţional, geo şi fito-diversitatea locală. Spaţiul amenajat cuprinde trei zone distincte: Aleea timpului, Grădina cu plante aromatice şi Grădina Bunicii. Prin intermediul panourilor explicative, zonele sunt interpretate şi în limbaj Braille astfel încât să fie accesibile şi persoanelor cu deficienţe de vedere. Fiecare dintre cele trei zone cuprinde şi elemente de land art, de promovare a unor vechi meşteşuguri locale sau de atracţie turistică (ex. mozaic din piatră ce reconstituie cochilia unui amonit, gard de nuiele împletite, gard de piatră, piatra meteorologică). A mai fost amenajată o simeză în aer liber, un spaţiu de relaxare şi o căsuţă a voluntarilor. Toate lucrările de amenajare au fost completate cu workshop-uri practice, în urma cărora au rezultat materiale destinate susţinerii celor trei module educaţionale.

Câştigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2015: Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius
Proiectul premiat, denumit „Cu Junior Rangerii implicăm comunitățile în păstrarea și promovarea valorilor naturale”, a avut ca scop implicarea comunității în promovarea sitului Valea Iadului. Proiectul a inclus realizarea și amenajarea traseului de moutain bike „Săritoarea Ieduțului”, lecții în aer liber pentru copii despre biodiversitatea ariilor protejate, precum și acțiuni de creștere a gradului de conștientizare în rândul tinerilor din 6 comunități prin activități de tip Junior Ranger și promovarea acestoraprin intermediul unui film intitulat sugestiv „De ce Junior Ranger?” - disponibil on-line. În cadrul taberei Junior Ranger s-au desfășurat activități educaționale, recreative, jocuri, activități de conștientizare a importanței protejării speciilor și habitatelor.
Proiectul a fost implementat în perioada 15 aprilie – 28 septembrie. În cadrul proiectului asociația a mai organizat evenimentul Ziua Liliacului Carpatin, în cadrul căruia au avut loc un târg de produse locale, spectacole folclorice realizate de localnici, degustări de produse tradiționale, întreceri și concursuri inedite.

Bugetul anual alocat programului de către MOL România este de 670.000 de lei. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro , respectiv www.repf.ro.

MOL România și Fundația pentru Parteneriat lansează a noua ediție a programului Spații Verzi, în urma căreia finanțările totale acordate vor depăși un milion de euro

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat a noua ediție a concursului de proiecte „Spaţii verzi”, prin care MOL România va pune la dispoziție finanțări totale de aproape 670.000 de lei pentru organizațiile care vor realiza proiecte pentru ariile naturale protejate și spaţiile verzi din zonele urbane.

“Spații Verzi este primul program de responsabilitate socială înființat de MOL România și suntem mândri că am devenit un partener consecvent al organizațiilor și voluntarilor care se implică în programele de protecție a mediului. Sprijinul financiar cumulat acordat de MOL România va depăși, cu ediția actuală, echivalentul a 1 milion de euro, iar scopul proiectelor este, pe lângă obținerea unor rezultate de impact, creșterea gradului de conștientizare ceea ce privește protejarea naturii și cultivarea ideii de responsabilitate pentru natură a membrilor comunităților, în special a celor tineri”, a declarat Kinga Daradics, Chairman & CEO MOL România.

„Programul Spaţii Verzi reuşeşte în fiecare an să mobilizeze şi să angreneze un număr impresionant de organizaţii neguvernamentale şi de voluntari în activităţi mediu-protective. Succesul acestui program se datorează în mare parte şi faptului că este conceput şi dezvoltat de cei doi parteneri - MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat - în aşa fel încât să corespundă nevoilor grupurilor ţintă şi ca atare să trezească interesul şi dorinţa de implicare a comunităţilor. În acelaşi timp programul are la bază una dintre cele mai longevive parteneriate de tip ONG - corporaţie din România, aspect ce-i conferă un caracter strategic şi asigură beneficii durabile tuturor factorilor implicaţi”, a declarat László Potozky – director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare este 18 februarie 2014, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la sfârşitul lunii martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

De asemenea, Fundaţia pentru Parteneriat va pune la dispoziție pe paginile sale de internet manuale educative în care cei interesaţi vor putea găsi idei pentru realizarea activităţilor ecologice.

Fondurile sunt disponibile pentru următoarele tipuri de activităţi:

  • crearea şi reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice,
  • educaţie ecologică non-formală în rândul tinerilor şi a comunităţilor locale,
  • Junior Ranger – implicarea tinerilor în acţiuni de conservare a biodiversităţii şi de ocrotire a naturii în arii protejate,
  • Ziua Ariei Protejate - declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective şi implicarea comunităţilor locale în acest demers,
  • crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate,
  • crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educaţional,
  • organizarea de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Biodiversităţii.

Câştigătorii premiilor Spaţii verzi

Câştigătorul premiului „Spaţii Verzi” 2013 este Asociaţia „Lumina Verde” din Sângeorgiu de Pădure, organizaţie ecologică pentru tineri înființată în 2006, având ca membri profesorii Liceului Tehnologic „Sfântu Gheorghe” din localitate. Scopul organizaţiei este educaţia ecologică a elevilor şcolii. Proiectul intitulat „O curte verde pentru copii sănătoşi” a câştigat premiul Spaţii Verzi datorită ideii originale şi a potenţialului eco-educativ a grădinii create în curtea liceului, oferind un mediu plăcut atât în timpul pauzelor cât şi pe parcursul activităţilor educaţionale.

Valoarea premiului este echivalentul sumei acordate acestei organizaţii prin finanţarea din anul tercut.

Câştigătorul premiului „Arii Naturale Protejate” ediţia 2013 este Societatea Ornitologică Română prin Sucursala Covasna. Proiectul său a vizat organizarea primului concurs regional de ornitologie, la care au participat 7 judeţe din România. Totodată, societatea a organizat „Ziua biodiversităţii” în şapte unităţi şcolare şi o tabără de educaţie ecologică de tip Junior Ranger în cadrul rezervaţiei Delta Dunării. Acest premiu a fost lansat începând cu ediţia trecută, iar câștigătorul a reuşit implice un număr semnificativ de voluntari, să atragă atenţia publicului asupra importanţei ariilor naturale şi a aplicat idei creative şi inovatoare pe parcursul proiectului.

Valoarea acestui premiu este de 10.000 de lei.

Detalii despre program

În 2013, MOL România a acordat finanțări în valoare cumulată de aproximativ 646.000 lei, pentru 51 de proiecte, în care au fost implicate peste 25.000 de persoane. Au fost înființate sau reamenajate spații verzi urbane cu o suprafață totală de 28.850 de metri pătrați și au fost plantați peste 3.140 de arbori şi arbuşti, precum și 5.268 de răsaduri de flori. De asemenea, organizațiile sprijinite au amenajat 9 poteci tematice și au organizat 12 evenimente legate de „Ziua Biodiversităţii” şi „Ziua Ariei Naturale Protejate”.

În cele opt ediții anterioare, desfășurate în perioada 2006-2013, s-au implicat peste 134.000 de voluntari, echivalentul aproximativ al numărului locuitorilor oraşelor Satu Mare / Buzău. Proiectele finanțate au „înverzit” o suprafaţă de circa 363.000 de metri pătrați. De asemenea, „Spaţii verzi” a sprijinit 124 de proiecte de popularizare a importanţei ariilor protejate, prin activităţi variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – în care copiii au fost îndrumați în domeniul protecției și conservării patrimoniului natural, înfiinţarea de poteci tematice în scop educațional.

Descărcare

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat lansează „SPAŢII VERZI” pentru cei ce vor mai mult verde

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat lansează a opta ediție a concursului de proiecte „Spaţii verzi”, prin care MOL România va finanța cu o sumă de aproape 670.000 lei proiecte derulate de organizații neguvernamentale din domeniul protecției mediului.

„Implicarea echipei MOL România în proiecte de mediu a devenit deja o tradiție, iar Fundația pentru Parteneriat și un număr impresionant de voluntari s-au alăturat an de an programului „Spații verzi”. Pe măsură ce acesta s-a extins ca amploare și impact asupra comunităților locale, am început să canalizăm mai multe eforturi pentru consolidarea activităților educaționale non-formale în domeniul ecologic. Instruirea tinerilor și încurajarea schimbării mentalității publicului larg în ceea ce privește protecțiea ariilor naturale sunt printre cele mai importante obiective ale programului”, a declarat Kinga Daradics, CEO MOL România.

Programul Spații Verzi, cu cele două categorii - Spaţii verzi urbane şi Arii naturale protejate - este organizat de Fundația pentru Parteneriat cu ajutorul fondurilor puse la dispoziție de MOL România. În premieră, la ediția din acest an vor putea participa proiecte de amenajare a unor spații verzi în curțile imobilelor de locatari.

În cele șapte ediții anterioare, desfășurate în perioada 2006-2012, aproape 109.000 de voluntari s-au implicat în reabilitarea sau înfiinţarea spaţiilor verzi urbane, respectiv în promovarea ariilor naturale protejate. Proiectele finanțate prin programul au „înverzit” o suprafaţă de circa 335.000 de metri pătrați. De asemenea, „Spaţii verzi” a sprijinit 100 de proiecte de popularizare a importanţei ariilor protejate, prin activităţi variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – în care copiii au fost îndrumați în domeniul protecției și conservării patrimoniului natural, înfiinţarea de poteci tematice în scop educațional.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare este sfârşitul lunii februarie, iar organizațiile neguvernamentale selectate vor fi anunţate în luna martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei.

Fundaţia pentru Parteneriat va pune la dispoziție publicului larg, pe pagina sa de internet www.repf.ro manuale educative în care cei interesaţi vor putea găsi idei pentru realizarea activităţilor ecologice.

“Succesul repetat an de an al programului Spaţii Verzi demonstrează două aspecte: -pe de o parte, faptul că programele bazate pe parteneriate între organizaţii neguvernamentale şi corporaţii sunt pe deplin justificate, iar pe de altă parte, faptul că asemenea cooperări îşi au rostul şi produc rezultate semnificative doar dacă sunt gândite strategic şi pe termen lung. Un alt aspect extrem de îmbucurător pentru fundaţia noastră este faptul că acest program reprezintă una dintre principalele unelte prin intermediul căreia ne putem realiza obiectivele de protecţia mediului şi de dezvoltare comunitară”, a declarat László Potozky – director, Fundaţia pentru Parteneriat.

Despre programul Spaţii Verzi

Termenul limită pentru depunerea documentaţiei este 19 februarie 2013, iar câştigătorii vor fi anunţaţi în luna martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei. Mai multe detalii privind condiţiile de participare pot fi găsite pe www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.

Se pot obţine fonduri pentru următoarele tipuri de activităţi:

  • crearea şi reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice
  • educaţie ecologică non-formală în rândul tinerilor şi a comunităţilor locale
  • Junior Ranger – implicarea tinerilor în acţiuni de conservare a biodiversităţii şi de ocrotire a naturii în arii protejate
  • Ziua Ariei Protejate - declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective şi implicarea comunităţilor locale în acest demers
  • crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate
  • crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educaţional
  • organizarea de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Biodiversităţii

Rezultatele programului în 2012

MOL România a oferit o finanţare de peste 623.000 lei, rezultatele implementării programului fiind următoarele:

  • implicarea a peste 15.500 de persoane în derularea celor 50 de proiecte
  • înfiinţarea şi reamenajarea a aproximativ 36.400 m2 de spaţii verzi urbane
  • plantarea a peste 4.200 de arbori şi arbuşti şi a peste 5.150 de răsaduri de flori
  • amenajarea a 11 poteci tematice şi a 3 expoziţii permanente
  • organizarea Zilei Biodiversităţii în 3 arii protejate şi a zilei rezervaţiei în 3 zone

ONG-ul câştigător al premiului „Spaţii Verzi” în 2012

Câştigătorul premiului „Spaţii Verzi” 2012 este Fundaţia Pro Muzeum din Gheorgheni. Fundaţia a dat dovadă de creativitate şi profesionalism prin crearea unei grădini botanice în curtea Muzeului „Tarisznyás Márton” unde poate fi întâlnită flora autohtonă Depresiunii Giurgeului cu multe plante valoroase. Proiectul intitulat „Hortus botanicus Gyergyoiensis” a câştigat premiul „Spaţii Verzi” datorită ideii originale şi a potenţialului eco-educative a grădinii.

Fundaţia Pro Muzeum din Gheorgheni este o instituţie devotată culturii regionale din Gheorgheni. Derulează anual diferite programe culturale, totodată este cel mai important partener al Muzeului Tarisznyas Marton. În cadrul proiectului a fost amenajat parcul botanic în curtea muzeului Tarisznyas Marton. Lucrările au început cu pregătirea terenului cu o suprafaţă de 7 ari. S-a construit în cadrul parcului o stâncărie, s-a realizat un iaz şi o mlaştină artificială, şi s-a amenajat o secţie pentru arbuşti, arbori şi flori. Printre acestea s-a dezvoltat poteci, iar vizitatorii au posibilitatea de a şi odihni. Numărul plantelor care au fost plantate în grădina botanică este de aproape 400 de exemplare.

„Premiul Arii Naturale Protejate”

Începând cu acest an, în cadrul componentei Arii naturale protejate, MOL România împreună cu Fundaţia pentru Parteneriat va premia organizaţia care prin proiectul derulat a implicat un număr mare de voluntari, a reuşit să informeze despre importanţa ariilor naturale protejate un număr crescut de persoane, şi totodată a aplicat idei creative şi inovatoare pe parcursul proiectului. În acordarea acestui premiu va fi luat în considerare şi reflectarea proiectului în mass-media. Premiul constă în acordarea unei sume de maxim 10.000 lei.

51 DE PROIECTE VOR FI FINANŢATE PRIN PROGRAMUL SPAŢII VERZI ÎN 2013

În total 51 de proiecte vor fi finanţate cu o sumă totală de 627.000 lei, în cadrul celor două componente ale programului Spaţii Verzi 2013, derulat de MOL România în colaborare cu Fundaţia pentru Parteneriat.

La componenta Spaţii Verzi Urbane au fost depuse 104 de proiecte dintre care 27 au fost aprobate de către comitetul de evaluare al programului. În cadrul acestor proiecte asociaţiile câştigătoare vor reamenaja curţi de şcoli, de grădiniţe, parcuri publice, curţi ale centrelor de copii în 21 de oraşe din mai multe judeţe (Alba, Arad, Bucureşti, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Timiş, etc). La componenta de Arii Naturale Protejate au sosit 81 proiecte, dintre care 24 urmează a fi finanţate. În cadrul acestei componente suma maximă de finanţare este de 20.000 lei, iar câştigătorii au obţinut fonduri pentru activităţi tip Junior Ranger, amenajarea potecilor tematice, organizarea Zilei Rezervaţiei, Zilei Biodiversităţii, expoziţii şi amenajarea unor centre de vizitare. Proiectele se vor derula în 13 judeţe din ţară.

După finalizarea procesului de evaluare a proiectelor depuse, putem afirma că este vorba de ediţia cea mai de succes din istoria de până acum a programului Spaţii Verzi, mai ales în ceea ce priveşte calitatea şi creativitatea aplicaţiilor. Simt o satisfacţie aparte în acest sens datorită primirii unor proiecte prin intermediul cărora unele arii protejate vor deveni accesibile şi pentru persoane cu dizabilităţi, datorită infrastructurii nou create.- a declarat László Potozky – director Fundaţia pentru Parteneriat.

”Ne bucură numărul constant al proiectelor înscrise la acest program pentru că denotă interesul activ faţă de protecţia şi promovarea ariilor naturale şi a spaţiilor verzi publice. Anul acesta la ambele componente ale programului avem câştigători valoroşi care urmează să implementeze proiecte importante, cu efecte durabile în peste 10 judeţe din ţară.” – punctează Kinga Daradics, Country Chairman MOL România.

n ultimii şapte ani în cadrul acestui program au fost finanţate 275 de proiecte cu echivalentul în lei a 702.034 de euro. Câştigătorul de anul trecut al premiului „Spaţii Verzi” – acest premiu se acordă organizaţiei care a reuşit cea mai vizibilă transformare a terenului selectat – a fost desemnat Asociaţia „Pro Muzeum” din Gheorgheni, jud. Harghita.

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat lansează „SPAŢII VERZI” pentru cei ce vor mai mult verde

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat lansează, pentru al şaptelea an consecutiv, concursul de proiecte „Spaţii verzi” destinat ONG-urilor de mediu.

Însumând bilanţul ediţiilor precedente, prin intermediul „Spaţii verzi” aproximativ 93.000 de voluntari din toată România s-au implicat în reabilitarea sau înfiinţarea spaţiilor verzi urbane, respectiv în promovarea ariilor naturale protejate din ţara noastră. Astfel, între 2006 şi 2011, aceşti iubitori ai naturii au înverzit o suprafaţă care ar include Grădina Botanică din Bucureşti şi Parcul Babeş (Iuliu Haţeganu) din Cluj-Napoca, adică peste 30 de hectare. De asemenea, în această perioadă, „Spaţii verzi” a însemnat şi 76 de proiecte de popularizare a importanţei ariilor protejate, prin activităţi variate, care au avut drept element central crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate.

În ediţia actuală, pentru cele două categorii ale programului - Spaţii verzi urbane şi Arii naturale protejate - MOL România va pune la dispoziţie aproape 150.000 euro. Termenul limită pentru depunerea documentaţiei este sfârşitul lui februarie, iar ONG-urile câştigătoare vor fi anunţate în luna martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei.

„Programul „Spaţii Verzi” are un impact pozitiv în viaţa comunităţii, rezultatele pe care le-am înregistrat alături de Fundaţia pentru Partneriat ne indică faptul că din ce în ce mai mulţi voluntari ne sunt alături, iar impactul social al programului a crescut într-un mod sănătos şi natural. Tocmai de aceea, ne-am propus întărirea aspectului educaţional al programului „Spaţii verzi”. Asftel, pentru componenta Spaţii Verzi Urbane, propunerile pe care le aşteptăm în 2012 vor avea la dispoziţie fonduri mai mari decât în ediţiile precedente: ONG-urile pot ajunge la o finanţare individuală de 9.000 de lei, faţă de 8.000 de lei în trecut. Această creştere presupune însă un efort suplimentar din partea ong-urilor, pentru că am decis să ne concentrăm pe sprijinirea acelor proiecte care tratează cu prioritate conceptul educaţiei ecologice non-formale” - a declarat Kinga Daradics, CEO MOL România.

Pe pagina de web a Fundaţiei pentru Parteneriat vor fi puse la dispoziţie manuale educative în care cei interesaţi vor putea găsi idei pentru realizarea activităţilor eco-educative. Mai mult, până la sfârşitul anului va fi lansată şi pagina de web a Programului „Spaţii Verzi”, unde vor fi disponibile informaţii suplimentare.

“Rezultatele și experiențele din cadrul programului „Spații Verzi” ne demonstrează că în cadrul comunităților există o nevoie crescândă în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de mediu urbane. Prin intermediul programului, din ce în ce mai multe comunități dovedesc că beneficiind de sprijin, sunt capabile să folosească la maxim oportunitățiile ce contribuie la îmbunătățirea mediului urban, în mod concret angajându-se cu entuziasm în activități de creare și de reamenajare a spațiilor verzi comunitare. Cealaltă componentă a programului aduce un aport semnificativ la promovarea neprețuitelor valori naturale din ariile protejate ale României, care din păcate sunt încă insuficient apreciate și cunoscute și ca atare manifestă vulnerabilitate crescută la influențele antropice. Astfel programul răspunde unor nevoi stringente prin intermediul conștientizării, mobilizării și acțiunii directe.”, a declarat László Potozky – director, Fundaţia pentru Parteneriat.

Pe scurt despre Spaţii Verzi 2012

Termenul limită pentru depunerea documentaţiei este 29 februarie, 2012, iar câştigătorii vor fi anunţaţi în luna martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei. Mai multe detalii privind condiţiile de participare pot fi găsite pe www.molromania.ro şi www.repf.ro

Se pot obţine fonduri pentru următoarele tipuri de activităţi:

  • crearea şi reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice
  • educaţie ecologică non-formală în rândul tinerilor şi a comunităţilor locale
  • Junior Ranger – implicarea tinerilor în acţiuni de conservare a biodiversităţii şi de protejare a naturii în arii protejate
  • Ziua Ariei Protejate - declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective şi implicarea comunităţilor locale în acest demers
  • crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate
  • crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educaţional
  • organizarea de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Biodiversităţii

Rezultatele programului în 2011

Anul trecut MOL România a oferit o finanţare de 150 000 euro, rezultatele implementării acestora fiind următoarele:

  • implicarea a peste 21 500 de persoane în derularea celor 53 de proiecte
  • înfiinţarea şi reamenajarea a aproximativ 42.000 m2 de spaţii verzi urbane
  • plantarea a peste 5200 de pomi şi arbuşti şi a peste 4700 de răsaduri de flori
  • amenajarea a 14 poteci tematice şi a 7 expoziţii permanente
  • organizarea Zilei Biodiversităţii în 4 arii protejate şi a zilei rezervaţiei în 5 locaţii

ONG-ul câştigător al premiului „Spaţii Verzi” în 2011

Asociaţia Team-Work a dat dovadă de creativitate prin amenajarea pe terenul Grădinii Botanice din Bucureşti a unui spaţiu inedit. Vizitatorii pot admira pomi fructiferi, arbuşti şi legume, specifice unei grădini tradiţionale româneşti. Proiectul intitulat „Grădina Bunicii” a câştigat premiul „Spaţii Verzi”, datorită ideii originale şi a activităţilor eco-educative organizate cu ocazia Zilei Biodiversităţii, Zilei Copilului şi Zilei Mediului. Premiul a constat în acordarea unei sume egale cu finanţarea obţinută în prealabil pentru implementarea proiectului şi a trofeului Spaţii Verzi.

„Grădina Bunicii a fost un proiect inspirat din colaborarea pe care o inițiasem în urmă cu 5 ani cu Grădina Botanică a Universității din București. A fost un proiect ușor de scris pe de o parte, pentru că ideea era atât de frumoasă, dar și dificil pe de altă parte, deoarece aveam în fiecare zi idei de cum am putea să-l dezvoltăm. M-am bucurat nespus când a fost aprobat și vedeam deja roșiile pârguite și copilașii minunându-se văzând un dovleac mare, ca din povești, dar mai real decât multe legume pe care le-au văzut în magazine. Implementarea a fost dificilă doar pentru că vremea a fost schimbătoare, dar când vedeam cum cresc plăntuțele și cum se bucură vizitatorii de ele, orice dificultate dispărea. Sentimentul de la finalul proiectului a fost unul de mulțumire și de mândrie: rezultatele au fost dincolo de așteptări, iar Grădina Bunicii a devenit o realitate unde te puteai plima, din care puteai mușca și simți un gust de legume pe care nu știu câți dintre noi îl cunosc.”, a declarat Anca Anton - vicepreşedinte, Asociaţia Team Work.

Mai jos pot fi descărcate următoarele:

  • îndrumarul aferent celor două componente de program cu informaţii detaliate despre termene limită, condiţii de eligibilitate, criterii de selecţie, etc.
  • formularele cererii de finanţare (care trebuie completate de organizaţiile aplicante)
  • manuale educative, cu idei referitoare la realizarea activităţilor eco-educative
  • materiale despre organizarea activităţilor Junior Ranger şi despre amenajarea potecilor tematice în cadrul componentei de program „Arii Naturale Protejate"
Descărcare

Spaţii Verzi 2011
MOL România oferă 150 000 de euro pentru proiecte în cadrul programului "Spaţii Verzi"

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat lansează, pentru al 6-lea an consecutiv concursul de proiecte pentru programul ,,Spaţii verzi”. Pentru programul destinat promovării ariilor naturale protejate din România şi reabilitării, respectiv înfiinţării spaţiilor verzi urbane pot fi înscrise proiecte de către acele organizaţii neguvernamentale care administrează arii protejate sau au expertiză în acest domeniu.

În 2010 MOL România a oferit o finanţare de 150 000 euro, rezultatele implementării programului fiind următoarele:

  • implicarea a peste 20 000 de persoane în derularea celor 54 de proiecte
  • înfiinţarea şi reamenajarea a aproximativ 50.000 m2 de spaţii verzi urban
  • plantarea a peste 6500 de pomi şi arbuşti şi a peste 5300 de răsaduri de flori
  • amenajarea a 14 poteci tematice, a 10 expoziţii permanente şi a 3 centre de vizitare
  • organizarea Zilei Biodiversităţii în 4 arii protejate şi a zilei rezervaţiei în 6 locaţii

„Eforturile comune ale MOL România, ale Fundaţiei pentru Parteneriat şi a celor douăzeci de mii de voluntari nu au trecut neobservate, dar cel mai important este că programul regional „Spaţii verzi” este unul credibil pentru că prezintă rezultate concrete: facem ca oraşele noastre să fie mai verzi, înfrumuseţăm parcurile naţionale, avem o contribuţie importantă în promovarea valorilor naturale ale ţării. Încurajaţi de rezultatele celor cinci ani de derulare a programului, am decis să-l continuăm şi în 2011.” - a declarat Ferencz I. Szabolcs - Country Chairman, MOL România.

“Programul Spaţii Verzi a fost exrem de popular şi în 2010, datorat pe de o parte caracterului său mobilizator, precum şi datorită impactului pozitiv pe care îl are asupra mediului. Anul 2010 a însemnat şi recunoaşterea oficială a acestor aspecte, programul fiind premiat de două ori la nivel naţional: premiul I la secţiunea Protecţia Mediului în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Galei Societăţii Civile şi Premiul pentru cel mai bun program comunitar - la cea de a 7-a ediţie a Galei Oameni pentru Oameni. Succesul programului se datoreză în mare măsură şi faptului că nu a fost gândit doar ca o acţiune singulară ci ca o iniţiativă bazată pe o strategie multianuală. Acestea sunt principalele argumente care fac ca acest program comun al MOL România şi al Fundaţiei pentru Partneriat să fie unul dintre cele mai apreciate în domeniul cooperării dintre sectorul non-profit şi sfera de afaceri” - a declarat László Potozky – director, Fundaţia pentru Parteneriat.

Şi în acest an investiţia MOL România pentru cele două categorii ale programului, Arii naturale protejate şi Spaţii verzi urbane este de 150.000 Euro.
Termenul limită pentru depunerea documentaţiei este 1 martie, 2011, iar câştigătorii vor fi anunţaţi în luna martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 8.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei.

Se pot obţine fonduri pentru următoarele tipuri de activităţi:

  • Junior Ranger – implicarea tinerilor în acţiuni de conservare a biodiversităţii şi de protejare a naturii în arii protejate
  • Ziua Ariei Protejate - declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective şi implicarea comunităţilor locale în acest demers
  • crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate
  • crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educaţional
  • organizarea de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Biodiversităţii
  • crearea şi reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice.
Descărcare

Castigatorii Spatii verzi 2011

În total 53 de proiecte vor fi finanţate cu o sumă totală de 150.000 de euro în cadrul celor două componente ale programului Spatii Verzi 2011, derulat de MOL România în colaborare cu Fundaţia pentru Parteneriat.

La componenta Spaţii Verzi Urbane au fost depuse 96 de proiecte sosite din 40 de oraşe, din 29 judeţe dintre care 29 au fost aprobate de către comitetul de evaluare al programului. În cadrul acestor proiecte participanţii voluntari vor amenaja/reamenaja în total peste 42.000 de metri pătraţi teren public prin plantarea de arbori, arbuşti şi alte plante ornamentale. În spaţiile amenajate se va amplasa/recondiţiona mobilierul stradal şi de joacă, coşuri şi colectoare de gunoi. Organizaţiile câştigătoare vor reamenaja 16 curţi de şcoli, 3 curţi de grădiniţe, 10 parcuri publice şi o parte a unei grădini botanice, în 18 de oraşe din 16 judeţe.

La componenta Arii Naturale Protejate au sosit 93 de proiecte din 28 judeţe si 55 localităţi dintre care 24 au fost aprobate pentru finanţare. În cadrul acestei componente suma maximă de finanţare este de 20.000 RON, iar câştigătorii au obţinut fonduri pentru activităţi tip Junior Ranger, amenajarea potecilor tematice, organizarea Zilei Rezervaţiei, Zilei Biodiversităţii, expoziţii şi amenajarea unor centre de vizitare.

Descărcare

Spaţii Verzi 2010
MOL România oferă 150 000 de euro pentru proiecte în cadrul programului "Spaţii Verzi"

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat lansează, pentru al 5-lea an consecutiv, concursul de proiecte pentru programul ,,Spaţii verzi". În acest an, investiţia MOL România pentru cele două categorii ale programului, Arii naturale protejate şi Spaţii verzi urbane este de 150.000 euro.

Mai multe detalii:
Pentru programul destinat promovării ariilor naturale protejate din România şi reabilitării, respectiv înfiinţării spaţiilor verzi urbane, pot aplica, pentru finanţare, organizaţiile neguvernamentale care administrează arii protejate sau au expertiză în aceste domenii. Termenul limită pentru depunerea documentaţiei este 23 februarie, 2010, iar câştigătorii vor fi anunţaţi în luna martie. Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 8.000 de lei. În cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim este de 20.000 lei.

Şi în acest an se pot obţine fonduri pentru următoarele tipuri de activităţi:

  • Junior Ranger - implicarea tinerilor în acţiuni de conservare a biodiversităţii şi de protejare a naturii în arii protejate
  • Ziua Ariei Protejate - declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective şi implicarea comunităţilor locale în acest demers
  • crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate
  • crearea sau amenajarea unor poteci tematice în scop educaţional
  • organizarea de evenimente dedicate Zilei Internaţionale a Biodiversităţii
  • crearea şi reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice.

"Sprijinirea iniţiativelor locale este o prioritate pentru MOL România şi urmărim în mod constant să răspundem nevoilor comunităţii în care ne desfăşurăm activitatea. Parte a angajamentului nostru faţă de comunitate este programul de responsabilitate socială Spaţii Verzi, desfăşurat în colaborare cu Fundaţia pentru Parteneriat. Rezultatele obţinute până acum ne determină ca şi în 2010, an plin de provocări, să continuăm această iniţiativă, prin care, în ultimii cinci ani, am contribuit în mod activ la îmbunătăţirea mediului inconjurător şi la dezvoltarea spiritului comunitar" - a declarat I. Szabolcs Ferencz - Country Chairman, MOL România.

"Cu toate că anul trecut a fost marcat de recesiune economică, apreciem faptul că MOL România a triplat bugetul programului în 2009. Acest fapt ce a permis atât iniţierea unei noi linii de finanţare pentru ariile protejate, cât şi creşterea numărului total de proiecte finanţate. Majoritatea proiectelor a avut ca numitor comun implicarea comunităţilor, fapt dovedit prin participarea a peste 27.000 de persoane în cele 59 de proiecte finanţate. Din multitudinea de proiecte de succes aş evidenţia faptul că prin intermediul programului finanţat de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat, Administraţia Parcului Naţional Retezat a implementat o campanie de popularizare a acestei arii protejate de valoare inestimabilă. Astfel, Parcul Naţional Retezat a reuşit să se califice în semifinalele competiţiei internaţionale cele "7 Noi Minuni Naturale ale Lumii", rezultat obţinut cu votul a peste 3.000.000 persoane.", a declarat László Potozky - director, Fundaţia pentru Parteneriat.

Rezultatele implementării programului "Spaţii verzi" în 2009:

  • implicarea a peste 27 000 de persoane în derularea celor 59 de proiecte
  • înfiinţarea şi reamenajarea a 28.455 m2 de spaţii verzi urbane
  • plantarea a peste 6.200 de pomi şi arbuşti şi a peste 3.800 de răsaduri de flori
  • amenajarea a 9 poteci tematice, a 3 expoziţii permanente şi a unui centru de vizitare
  • organizarea Zilei Biodiversităţii în 3 arii protejate şi a zilei rezervaţiei în 6 locaţii
Descărcare

Spaţii Verzi 2009

Castigatorii Spaţii Verzi 2009

In total 59 de proiecte vor fi finantate cu o suma totala de 150.000 de euro in cadrul celor doua componente ale programului Spatii Verzi 2009, derulat de MOL Romania in colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat.

La componenta Spatii Verzi Urbane au fost depuse 52 de proiecte dintre care 32 au fost aprobate de catre comitetul de evaluare al programului. In cadrul acestor proiecte se preconizeaza ca vor participa aproximativ 10.000 de voluntari care vor amenaja/reamenaja in total peste 36.000 de metri patrati teren public prin plantarea a peste 8000 de arbori si alte plante ornamentale. Asociatiile castigatoare vor reamenaja curti de scoli, de gradinite, parcuri publice, parcuri dendrologice, curti ale centrelor de copii in 23 de orase din 18 judete (Alba, Arad, Arges, Bihor, Botosani, Bucuresti, Cluj, Constanta, Covasna, Dolj, Harghita, Hunedoara, Mures, Neamt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Timis).

La componenta de Arii Naturale Protejate – lansata pentru prima oara anul acesta - au sosit un numar record de proiecte, 80 dintre care 27 urmeaza a fi finantate. In cadrul acestei componente suma maxima de finantare este de 18.000 RON, iar castigatorii au obtinut fonduri pentru activitati tip Junior Ranger, amenajarea potecilor tematice, organizarea Zilei Rezervatiei, Zilei Biodiversitatii, expozitii si amenajarea unor centre de vizitare.

Totodata este foarte important de mentionat ca doua dintre proiectele aprobate isi propun ss dezvolte concepte model in ceea ce priveste elaborarea de poteci tematice, respectiv programele de tip Junior Ranger. Aceste metodologii vor putea fi folosite pe viitor de catre administratorii/custozii de arii protejate.

Proiectele se vor derula in 14 judete din tara.

„Cel de al patrulea an de colaborare al Fundaţiei pentru Parteneriat cu MOL Romania in cadrul programului Spatii Verzi, reprezinta o diversificare a ofertei de finantare si totodata triplarea sumei distribuite fata de anii precedenti. Este un fapt imbucurator, ca prin noua componenta a programului destinata promovarii ariilor protejate din Romania, in 2009 vor fi implementate proiecte de acest gen in 6 Parcuri Naţionale, in 4 Parcuri naturale, in 13 rezervatii naturale, intr-un parc dendrologic precum si in cazul unei pesteri. Ca exemplu concret a-si aminti proiectul care urmareste sa propulseze Parcul National Retezat in primele 77 de candidate ce vor fi desemnate in cadrul competitiei „Cele 7 Minuni Noi ale Lumii” (New 7 Wonders). Toate proiectele au la baza implicarea cat mai larga a comunitatilor, cerinta de baza a managementului modern al ariilor protejate.” a declarat László Potozky – director Fundatia pentru Parteneriat.

”Ne bucura numarul mare al proiectelor inscrise la acest program pentru ca denota interesul activ fata de protectia si promovarea ariilor naturale si a spatiilor verzi publice. Prin programul Spatii Verzi am reusit sa dezvoltam parteneriate solide, anul acesta 9 asociatii dintre cei care au castigat si anul trecut au depus din nou proiect. Anul acesta la ambele componente ale programului avem castigatori valorosi care urmeaza sa implementeze proiecte importante, cu efecte durabile in peste 23 judete din tara.” – puncteaza Zsolt Szalay, Country Chairman MOL Romania.

# # #

In ultimii trei ani in cadrul acestui program au fost finantate 58 de proiecte cu echivalentul in lei a 90.000 de euro. La nivelul intregului Grup MOL, in trei tari: Romania, Ungaria si Slovacia au fost sprijinite aproape 200 proiecte in valoare totala de 360.000 de euro. Castigatorul de anul trecut al premiului „Spatii Verzi” – acest premiu se acorda organizatiei care a reuşit cea mai vizibila transformare a terenului selectat – a fost desemnat Asociatia „Ex Nobili Officio” din Oradea.

Descărcare

Programul Spatii Verzi 2008

MOL Romania in parteneriat cu Fundatia pentru Parteneriat, lanseaza editia 2008 a programului „Spatii verzi” - program ce urmareste implicarea comunitatilor in proiecte de infiintare, amenajare si de reabilitare de spatii verzi publice.

Programul este destinat organizatiilor neguvernamentale din Romania in parteneriat cu scoli si/sau institutii publice din localitatile mai jos enumerate. Se pot solicita fonduri pentru infiintarea si reabilitarea parcurilor publice, terenurilor de joaca, parcurilor scolilor pe baza principiilor mediu-protective in scopul utilizarii comunitare.

Suma disponibila pentru anul 2008 este echivalentul iîn RON a 50.000 EUR.

Suma maxima ce poate fi ceruta este de 7.500 RON/ proiect.

Sunt finantate proiecte ale organizatiilor din urmatoarele localitati:

Aiud Cluj Napoca Odorheiu Secuiesc Sf-Gheorghe
Alba Iulia Constanţa Oneşti Sibiu
Alexandria Craiova Oradea Sighişoara
Arad Deva Orăştie Slatina
Bacău Drobeta Turnu Severin Petroşani Slobozia
Baia Mare Focşani Piatra Neamţ Suceava
Bistriţa Galaţi Piteşti Târgovişte
Borş Gheorgheni Ploieşti Tg-Jiu
Botoşani Giurgiu Râmnicu Vâlcea Tg-Mureş
Brăila Hunedoara Reghin Tg-Secuiesc
Braşov Iaşi Reşiţa Târnăveni
Bucureşti Lugoj Roman Timişoara
Buzău Mediaş Satu Mare Turda
Carei Miercurea-Ciuc Sebeş Zalău

Data de lansare a ofertei de finantare: 11 octombrie 2007

Data limita de depunere a cererilor de finantare: 11 DECEMBRIE 2007, ora 16.00 (Cererile de finantare trebuie sa ajunga la sediul fundatiei pana la data de 11 decembrie 2007, ora 16.00)

Rezultatele programului in 2007

Rezultatele programului au depasit cu mult asteptarile celor doua organizații partenere initiatoare. Acest lucru s-a observat inca din momentul iînchiderii sesiunii de finantare, fiind depuse iîn total 136 proiecte de catre organizatii neguvernamentale in parteneriat cu scoli si institutii publice, ceea ce denota un interes major. Cele 19 proiecte din 18 orase ale Romaniei au produs rezultate semnificative atat din punct de vedere al implicarii comunitatilor cat si din punct de vedere al impactului asupra mediului urban. Cifrele cumulate ne dovedesc aceste fapte.

Astfel numarul participantilor implicati direct in implementarea proiectelor a fost de 5842 de persoane. Datorita efortului depus de acestia s-au refacut/creat peste 58.200 de m2 de spații verzi. In mod concret s-au plantat 5.854 de pomi si copaci si peste 6.600 de rasaduri de flori si plante ornamentale.

Castigatorul Premiul MOL "Spatii verzi" ediția 2007

Câștigatorul premiului este Asociatia PROSCOALA din Carei – care primeste o suma echivalenta cu valoarea finantarii obtinute pentru implementarea proiectului Parcul scolii - o oaza în mijlocul cartierului de beton. Suma castigata este de 7.500 RON.

Grupul MOL a lansat programul Spatii Verzi inca din 2005 la nivel regional. In aceasta perioada au fost depuse in total peste 600 de proiecte in Ungaria, Slovacia si Romania ceea ce subliniaza necesitatea ei. In cei trei ani de cand s-a lansat valoarea granturilor la nivel regional s-a inzecit, si au fost declarate castigatoare in total peste 80 de proiecte. Pentru anul viitor vor fi acordate granturi de 40 de milioane de forinti.

Inca 3 hectare de verdeata prin proiectul MOL Spatii Verzi 2008

28 de proiecte in valoare totala de 182.180 RON au fost selectate spre a fi finantate de catre MOL Romania, in cadrul celei de-a treia editii a programului de responsabilitate sociala "Spatii Verzi", realizat impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat.

Anul acesta s-au primit 81 de aplicatii din 29 de orase - 27 de judeţe, prin care s-a solicitat o suma de 623.325 lei.

Castigatorii vor primi bani pentru a re-amenaja 16 curti de scoala, 7 zone publice, 4 curti de gradinita si curtea unei universitati. La desfasurarea proiectelor se estimeaza ca vor participa 10000 de voluntari care vor planta peste 5500 de puieti si arbusti pe o suprafata de aproximativ 3 hectare.

“Pentru noi, initiatorii programului Spatii Verzi, a contat enorm in finantarea sa si anul acesta pasiunea pe care au pus-o asociatiile locale in dezvoltarea proiectelor din anii anteriori. Şi cum una din cele mai mari probleme ale comunităţilor locale este reprezentata de lipsa spatiilor verzi si a unor locuri de joacă sau recreere, beneficiarii s-au adunat cu mic cu mare si au ajutat la plantari sau la reamenajarea spatiilor publice, aducandu-si astfel contributia la infrumusetarea orasului in care traiesc. Un exemplu foarte elocvent este castigatorul de anul trecut a premiului Spatii Verzi, Asociatia Proscoala 3, ei au reusit – cu ajutorul suportului material primit de la noi - sa atraga si alti finantatori si sa reamenajeze in totalitate curtea scolii.”, spune Zsolt Szalay, Country Chairman MOL Romania.

Prin programul Spatii Verzi din 2007 au fost finantate in total 19 proiecte in 18 orase din Romania. Au fost refacute sau recreate spatii verzi cu o suprafata de peste 58000 de metri patrati, pe care au fost plantati aproape 6000 de pomi si copaci si peste 6600 de rasaduri de flori si plante ornamentale.

Grupul MOL a lansat programul Spatii Verzi la nivel regional inca din 2005, perioada in care au fost depuse peste 600 de proiecte in Ungaria, Slovacia si Romania, fiind declarate castigatoare peste 80 de proiecte. In Ungaria, spre exemplu, s-au depus anul acesta 111 aplicatii, 39 dintre ele primind sprijin de aproximativ 13 milioane de forinti.

PROIECTE CÂŞTIGĂTOARE ÎN 2008

Nr. Organizaţia Localitate Suma aprobată
1 Asociaţia Mereu Alături de Tine Bucureşti 6.000,00
2 Asociaţia Proşcoala 3 Carei Carei 7.500,00
3 Asociaţia Ecouri Verzi Cluj Napoca 7.245,82
4 Asociaţia pt. Protecţia Mediului şi a Naturii Rhododendron Tg-Mureş 4.605,00
5 Asociaţia Linisor Hunedoara 7.500,00
6 Asociaţia Cultural Educativă Petőfi Sándor Tg-Secuiesc 7.132,00
7 Asociaţia Ex Nobili Oficio Oradea 7.500,00
8 Asociaţia Kozmutza Flora Egyesület Cluj Napoca 7.500,00
9 Asociaţia I.L. Caragiale Maramureş Baia Mare 7.500,00
10 Asociaţia Sighişoara Durabilă Sighişoara 3.312,00
11 Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde Miercurea-Ciuc 7.500,00
12 Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România filiala Arad Arad 7.215,00
13 Eco Alba Iulia Alba Iulia 7.175,80
14 Asociaţia de Părinţi Step by Step Tg-Secuiesc 7.128,00
15 Organizaţia CARITAS Alba Iulia punct de lucru Petroşani Petroşani 5.358,64
16 Asociaţia Harmonia Odorheiu Secuiesc 6.000,00
17 Arcada - Arkad - Arkade Tg-Mureş 5.852,00
18 Asociaţia Maica Precistă Petroşani 7.040,00
19 Fundaţia Kisgyermekért Egyesület Miercurea-Ciuc 6.000,00
20 Asociaţia Iuventa - asociaţia elevilor din Liceul Pedagogic Ploieşti Ploieşti 7.500,00
21 Serviciul de Ajutor Maltez în România - Sucursala Aiud Aiud 7.500,00
22 Federaţia ONG-rilol din judeţul Maramureş Baia Mare 6.680,00
23 Asociaţia ECO-ORA Orăştie 4.605,00
24 Asociaţia Tinerilor Maghiari de pe Valea Târnavei Mici Târnăveni 7.500,00
25 Fundaţia Creştină RCE Speranţa Copiilor Arad 7.500,00
26 Fundaţia Copii Fericiţi Cluj Napoca 7.500,00
27 Asociaţia Micimackó Egyesület Miercurea-Ciuc 7.500,00
28 Asociaţia Tinerilor Maghiari din Covasna Sf-Gheorghe 830,74
    Total 182.180,00

Programul Spatii verzi 2007

MOL Romania, in colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat, lanseaza programul Spatii verzi - program ce urmareste implicarea comunitatilor in proiecte de infiintare, amenajare si de reabilitare de spatii verzi publice. Programul este destinat organizatiilor neguvernamentale din Romania in parteneriat cu scoli si/sau institutii publice.

Se pot solicita fonduri pentru infiintarea si reabilitarea parcurilor publice, terenurilor de joaca, parcurilor scolilor pe baza principiilor mediu-protective in scopul utilizarii comunitare.

Suma disponibila pentru anul 2007 este de 133.000 RON.

Suma maxima ce poate fi ceruta este de 7.500 RON/ proiect.

Data de lansare a ofertei de finantare: 30 ianuarie 2007

Data limita de depunere a cererilor de finantare: 15 MARTIE 2007, ora 16.00 (Cererile de finantare trebuie sa ajunga la sediul fundatiei pana la data de 15 martie 2007, ora 16.00)

Activitati/ proiecte eligibile:

  • Plantari (iarba, gazon, pomi, arbusti, plante perene, flori);
  • Curatirea spatiilor publice de recreere (parcuri, spatii verzi) (ex: activitati de curatire, colectare de deseuri);
  • Montarea si vopsirea cosurilor de gunoi;
  • Infiintarea colectoarelor selective de deseuri (numai in localitati unde exista servicii de colectare selectiva a deseurilor);
  • Reabilitarea cu materiale naturale, sau mediu-protective a diferitelor elemente din spatii publice, cum ar fi: teren de joaca, suport de biciclete, banci, mese, echipamente de sport, stabilimente pentru odihna;
  • Infiintarea din materiale naturale a unor terenuri de joaca, suporturi de biciclete, banci, mese, unelte de sport, stabilimente pentru odihna in spatii publice.

Premiul MOL Spatii verzi

La finalizarea programului, dupa evaluarea proiectelor implementate MOL Romania va premia proiectul care a obtinut cele mai spectaculoase rezultate. Premiul consta in acordarea unei sume egale cu finantarea obtinuta in prealabil, pentru implementarea proiectului.

Programul Scoli pentru Mediu 2006

In urma programului pilot de anul trecut, lansat in regiunea Ciucului, au fost plantati peste 24.000 de puieti, 6700 rasaduri de flori si au fost reamenajate/create in total 4000 de metri patrati spatii verzi.

MOL actioneaza regional, tocmai de aceea si-a lansat programul de protectie a mediului in trei tari: Slovacia, Ungaria si Romania. Dupa cum arata rezultatele programului de anul trecut a fost un succes, si ne indeamna sa initiem acest proiect si in 2007, de data aceasta la nivel national”– Zsolt Szalay, directorul executiv MOL Romania.

Rezultatele programului Şcoli pentru Mediu ne-au demonstrat ca implicarea comunitatii in rezolvarea unor probleme de mediu este o sarcină utila si benefica” - László Potozky, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat.

Program MOL regional

Grupul MOL a relansat programul Spaţii Verzi anul trecut în septembrie şi în Ungaria şi Slovacia. În Ungaria au sosit 200 de proiecte din care au fost alese 33 pentru a fi sprijinite, rezultatele se vor anunţa pe 1 februarie 2007.

Pentru mai multe informatii va rugam sa deschideti Indrumarul programului.

* Sunt finantate proiecte ale organizatiilor din urmatoarele localitati:

Aiud Constanţa Onesti Sibiu
Alba Iulia Craiova Oradea Sighisoara
Alexandria Deva Orastie Slatina
Arad Drobeta Turnu Severin Petrosani Slobozia
Bacau Focsani Piatra Neamţ Suceava
Baia Mare Galaţi Pitesti Targoviste
Bistriţa Gheorgheni Ploiesti Tg-Jiu
Botosani Giurgiu Ramnicu Valcea Tg-Mures
Braila Hunedoara Reghin Tg-Secuiesc
Brasov Iasi Resita Timisoara
Bucuresti Lugoj Roman Turda
Buzau Medias Satu Mare Zalau
Carei Miercurea-Ciuc Sebes  
Cluj Napoca Odorheiu Secuiesc Sf-Gheorghe  
Descărcare

Castigatorii programului de finantare „Spatii verzi”

MOL si Fundaţia pentru Parteneriat au selectat castigatorii programului de finantare „Spatii verzi”

Comisia de evaluare a programului „Spatii verzi” – implementat de MOL Romania impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat – a selectat castigatorii programului. S-au primit 136 de proiecte din care vor fi finantate 19, suma totala acordata fiind de 137.976,7 RON.

Programul urmareste implicarea comunitatilor in proiecte de infiintare, amenajare si reabilitare a spatiilor verzi publice si este destinat organizatiilor neguvernamentale din Romania in parteneriat cu scoli si/sau institutii publice. Fondurile solicitate vor fi folosite pentru infiintarea si reabilitarea parcurilor publice, terenurilor de joaca, parcurilor scolilor pe baza principiilor de protectie a mediului, in beneficiul comunitatii.

Suma maxima finantata este de 7.500 RON per proiect.

„Ne bucura sa vedem ca organizatiile neguvernamentale din Romania sunt interesate in protectia mediului si ca au depus proiecte bine fundamentate. Dupa implementarea programelor va fi selectata o organizatţie cu cele mai spectaculoase rezultate si ii va fi acordat premiul MOL Spatii Verzi – practic aceasta organizatie va primi inca o data suma castigata deja –” a declarat Zsolt Szalay, CEO MOL Romania.

Au fost selectate spre finantare proiecte ale organizatiilor:

Nr.

Organizatia

Localitatea

Suma aprobata

1

Fundatia Culturala First

Timisoara

7.223,0

2

Asociatia HAI-HUI pentru Turism, Sport si Ecologie

Targu-Jiu

6.673,0

3

Fundatia Jozsef Attila

Miercurea Ciuc

7.500,0

4

Fundatia Ecotop

Oradea

5.265,0

5

Asociatia Culturala Eufonia

Sfantu Gheorghe

7.500,0

6

Asociatia Proscoala 3

Carei

7.500,0

7

Asociatia Sziv

Miercurea Ciuc

7.500,0

8

Fundatia Sikerkulcs

Odorheiu Secuiesc

7.323,5

9

Fundatia Inima pentru Inima

Ramnicu Valcea

7.200,0

10

Altitudine

Arad

7.224,3

11

Societatea Maghiara de Cultura din Transilvania

Baia Mare

7.499,9

12

Asociatia de Sprijin Comunitar Provident

Ploiesti

7.467,0

13

Asociatia Linisor

Hunedoara

7.500,0

14

Societatea Carpatina Ardeleana

Satu Mare

7.500,0

15

Asociatia Culturala Nagy Mozes

Targu Secuiesc

7.256,0

16

Clubul Ecologic BIOS

Sibiu

7.478,0

17

Asociatia Stefan cel Mare

Botosani

7.477,0

18

Mare Nostrum

Constanţa

7.400,0

19

Asociatia CREATIV

Bucuresti

7.490,0

     

137.976,7

Grupul MOL a relansat programul Spatii Verzi anul trecut in septembrie si in Ungaria si Slovacia. In ambele tari au fost anuntate deja castigatorii programelor si in prezent sunt in faza de implementare a proiectelor.

Scoli pentru mediu

Planteaza un pom, amenajeaza un spatiu verde pentru un viitor durabil!
Scoli pentru mediu: Februarie 2006

Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania au infiintat programul Scoli pentru mediu, proiect ce a urmarit implicarea copiilor si tinerilor in proiecte de impadurire si de amenajare a spatiilor verzi, precum si organizarea unui concurs de desen si colaje pe teme de mediu.

Potrivit studiilor in domeniu, suprafata impadurita in Romania ar trebui sa fie de 40-45% din suprafata totala a tarii, dar aceasta abia ajunge la 26%. Suprafata impadurita este sub media existenta la nivelul continentului, de 30%. Totodata, suprafata totala a spatiilor verzi din interiorul localitatilor se diminueaza vizibil in fiecare an, fiind departe de necesarul prevazut de normele europene.

Implementarea actiunilor din cadrul programului Scoli pentru mediu a insemnat plantarea a peste 27.500 de puieti si 6.560 rasaduri de flori pe o suprafata de 6,5 ha in extravilan si pe 3.500 m2 de spatii verzi reamenajate sau create in cadrul acestui program.

In actiunile programului, a carui valoare totala este de 23.787 RON, au fost implicati peste 4.000 de elevi.

In cadrul programului a avut loc si un concurs de desen si colaje adresat elevilor din clasele I-XII din institutiile de invatamant din Harghita. Tema concursului a fost importanta padurilor in viata noastra, Ziua Pamantului si protectia mediului inconjurator. Premiile au constat in obiecte in valoare totala de 990 RON, iar desenele au fost expuse in cadrul unei expozitii cu ocazia Zilei Pamantului.

×