Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram
  • ACG este cel mai mare atu strategic petrolifer din Azerbaidjan, în timp ce conducta BTC este o cale de export crucială pentru petrolul azer; în urma tranzacției, MOL va fi cel de-al treilea partener ca mărime din acționariatul ACG
  • Tranzacția va contribui la creșterea EBITDA, a fluxului de numerar și a câștigului per acțiune și va adăuga aproximativ 20.000 baril pe zi la producția netă a grupului
  • Acordul contribuie la transformarea segmentului upstream al MOL într-o afacere internațională
  • De asemenea, inițiativa se înscrie în strategia MOL 2030 care vizează menținerea și consolidarea modelului de afaceri integrat

Budapesta, [4] noiembrie 2019 - MOL a semnat un acord cu Chevron Global Ventures Ltd și Chevron BTC Pipeline Ltd pentru a achiziționa interesele de explorare și producție și intermediare în Azerbaidjan, inclusiv o participație de 9,57% în câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) și o participație efectivă de 8,9% la conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan („BTC”), care transportă petrolul brut în portul mediteranean Ceyhan, pentru o sumă totală de 1,57 miliarde USD (sub rezerva ajustărilor). În urma acestei tranzacții, MOL va deveni al treilea cel mai mare partener din cadrul ACG.

ACG este principalul activ de producție de petrol din Azerbaidjan, cu o suprafață de 400 de kilometri pătrați și include șase platforme de producție off-shore. Operațiunile petroliere au loc din 1997, iar ACG are un palmares operațional excelent de 20 de ani. Cel mai mare câmp petrolifer din țară este operat de gigantul BP și a produs în medie 584.000 barili pe zi în 2018. În acționariatul acestui atu strategic cheie, Grupul MOL va face echipă cu parteneri de talie mondială, cum ar fi BP, Exxon, Equinor și SOCAR. De asemenea, MOL achiziționează o participație la conducta BTC, care transportă petrol brut din Azerbaidjan către portul Ceyhan, Turcia, în Marea Mediterană.

Acest activ de clasă mondială va adăuga aproximativ 20.000 de barili net pe zi la producția MOL în următorii ani și va crește substanțial rezervele probate și probabile ale MOL.

După finalizarea tranzacției, noile active vor contribui la EBITDA și la fluxurile de numerar ale grupului. ACG este un producător activ cu costuri reduse, cu un palmares de producție excelent în ultimele două decenii, care ar fi profitabil chiar și eventualitatea unui preț al petrolului mult mai mic.

Această tranzacție se potrivește excelent cu portofoliul actual al MOL și contribuie la transformarea ulterioară a segmentului upstream al MOL într-o afacere internațională prin dezvoltarea amprentei companiei în Comunitatea Statelor Independente (CSI). Acordul face parte din obiectivele de transformare stabilite în strategia MOL 2030 și consolidează modelul de afaceri integrat și rezistent aplicat de Grupul MOL în sectoarele upstream și downstream.

Suma plătită de MOL Group pentru tranzacție este de 1,57 miliarde USD (sub rezerva ajustărilor la închidere) și va fi finanțată din lichiditățile disponibile ale companiei.

„Această tranzacție majoră de 1,57 miliarde USD reprezintă o etapă semnificativă în construirea portofoliului internațional de explorare și producție în CSI, una din regiunile foarte importante pentru noi, unde vom face echipă cu parteneri de talie mondială. După încheierea tranzacției, aproximativ jumătate din producția noastră va proveni din afara regiunii CEE, oferindu-ne un echilibru sănătos. Cu aceste noi rezerve ne consolidăm modelul de afaceri rezistent și integrat, care va continua să genereze fluxuri de numerar solide pentru finanțarea proiectelor din cadrul strategiei MOL 2030, precum și creșterea dividendelor pentru acționarii noștri, ”- a comentat Zsolt Hernádi, președintele CEO al MOL.

„Tranzacția ACG marchează începutul unui nou capitol din domeniul explorare și producție (E&P) al MOL, deoarece facem un pas semnificativ pentru realizarea promisiunii noastre de înlocuire a rezervelor minerale. Prin finalizarea achiziției câmpului petrolifer ACG suntem bine poziționați pentru a păstra capacitatea excelentă de generare a fluxurilor de numerar din cadrul activității de E&P a MOL pentru o perioadă îndelungată. Divizia E&P a MOL a înregistrat o evoluție puternică în ceea ce privește obținerea unei rentabilități excepționale în ultimii trei ani și cu această tranzacție continuăm transformarea acestui domeniu într-o afacere internațională, așa cum prevede strategia MOL 2030”, - a spus dr. Berislav Gaso, vicepreședinte executiv pentru domeniul upstream în cadrul MOL Group.

Tranzacția rămâne supusă aprobărilor guvernamentale și de reglementare și este de așteptat să se închidă până în trimestrul 2, din anul 2020.

Despre ACG și BTC
ACG este este principalul activ de producție de petrol din Azerbaidjan, care cuprinde șase platforme de producție off-shore cu o rată medie de producție de 584.000 barili pe zi în 2018. Zona de licență ACG acoperă peste 400 de kilometri pătrați și este situată la aproape 120 de kilometri în largul coastelor Mării Caspice. ACG produce petrol din 1997 și a fost dezvoltat în mai multe faze. ACG este operat de BP cu o participație majoritară de 30,4%, alături de SOCAR (25,0%), Chevron (9,57%) INPEX (9,3%), Equinor (7,3%), Exxon (6,8%), TPAO (5,7 %), Itochu (3,7%), ONGC (2,3%).
Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (1.768 km) este principala cale de transport a petrolului produs de ACG din Baku, Azerbaidjan, prin Georgi, până la instalațiile de apă adâncă ale portului Ceyhan, din Turcia, în Marea Mediterană.

Despre Grupul MOL
Grupul MOL este o companie internaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 75 de ani în domeniul hidrocarburilor.
În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 13 ţări. Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în 10 ţări din Europa Centrală şi de Est, dintre care 227 in Romania.

Press contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

×