Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

Începând din 1 ianuarie 2011, au intrat în vigoare cerințele Directivei 2009/30/CE privind calitatea carburanților, în toate statele Uniunii Europene.

Legea Nr. 311 din 17 Decembrie 2018 - privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului României nr. 80/2018 pentru stabilirea condițiilor de introducere pe piață a benzinei și motorinei, de introducere a unui mecanism de monitorizare și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de stabilire a metodelor de calcul și de raportare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie – impune, de la data de 1 Ianuarie 2019, obligativitatea existenței benzinei cu un conținut de biocarburant de minimum 8% în totalul volumului comercializat către consumatorii finali într-un an calendaristic.

Pentru șoferi, acest lucru înseamnă că vor alimenta la pompă benzine cu o rețetă nouă, cu un conținut mai ridicat de etanol, de minimum 8%.

Acești carburanți sunt semnalizați la pompă cu simbolul E10. Noile simboluri se regăsesc și pe interiorul usiței bușonului de alimentare a tuturor modelelor auto omologate și puse la vânzare din luna octombrie 2018.

Asociația Europeană a Producătorilor de Autovehicule (ACEA) a definit lista autovehiculelor care pot alimenta benzine cu conținut de etanol de minimum 10% (caracteristica E10). Această listă include și modelele producătorilor japonezi care nu fac parte din ACEA.

Atentie!

  • Înainte de alimentare cu benzine de tip E10, verificați dacă autovehiculul dvs. este compatibil cu acest tip de carburant.
  • Autovehiculele importate individual din afara UE nu sunt cuprinse în lista de compatibilitate și pot prezenta probleme de compatibilitate cu E10.
  • Compatibilitatea autovehiculelor cu E10 este asigurată numai în condiţiile utilizării de piese de schimb originale, provenite din rețeaua de dealeri autorizați ai fiecărei mărci. Compatibilitatea cu E10 poate fi afectată dacă se utilizează piese de schimb de pe piața liberă (after-market).

Dacă, din greșeală, ați alimentat cu benzină E10 un vehicul care nu este compatibil cu utilizarea acestui tip de carburant, vă recomandăm să contactați producătorul/distribuitorul vehiculului sau un furnizor de asistență rutieră care vă poate sfătui cum trebuie să procedați.

Pentru informații suplimentare referitoare la compatibilitatea E10 cu diverse tipuri de autovehicule, vă recomandăm să accesați site-ul ACEA sau să consultați direct lista compatibilităților la acest link.

În cazul în care autovehiculul nu se regăsește în listă, vă recomandăm să contactați producătorul/distribuitorul vehiculului.

×