Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram
  • Contractele EPC (de inginerie, achiziţie şi construcţie) acoperă întreaga componentă tehnică a Proiectului Poliol
  • Lucrările pentru fundaţie şi activităţile de construcţie de bază vor demara în T4 2018
  • Proiectul Poliol reprezintă cea mai mare investiţie MOL, care va deveni singurul producător integrat de polioli din ECE
  • Extinderea lanţului valoric petrochimic către dezvoltarea de produse chimice cu valoare adăugată şi produse chimice de specialitate face parte din Strategia 2030 a Grupului MOL

Budapesta, 12 septembrie 2018 – MOL a ajuns la o nouă etapă a acestei  investiţii strategice în domeniul industriei chimice şi a încheiat contracte de inginerie, achiziţie şi construcţie (EPC) cu thyssenkrupp Industrial Solutions pentru implementarea întregului complex de polieteri polioli.

Contractele EPC se referă la întreaga componentă tehnică a Proiectului Poliol, cu excepţia anumitor elemente ce ţin în principal de managementul proiectului, integrarea obiectivului şi costurile aferente infrastructurii, precum şi punerea în funcţiune a instalaţiilor.

Noul complex chimic va dispune de o capacitate de producţie de polieteri polioli de 200kt pe an, mai mare decât se preconizase iniţial şi va putea produce o gamă mai vastă de produse finite decât cea prevăzută în momentul anunţării noii strategii MOL pe termen lung. Proiectul include şi o unitate de producţie de propilen glicol care va permite maximizarea flexibilităţii operaţionale şi comerciale. În total, cheltuielile de capital ale Proiectului Poliol se ridică la 1,2 miliarde EUR, valoare ce include şi costurile suportate până acum.

Noul complex de prelucrare va fi construit în Tiszaújváros, Ungaria şi urmează să fie operaţional începând cu a doua jumătate a anului 2021. Lucrările pentru fundaţie şi activităţile de construcţie de bază vor demara încă din T4 2018.

Zsolt Hernádi, Preşedinte şi CEO al Grupului MOL, a precizat: „Luarea deciziei finale de investiţie privind Proiectul Poliol şi semnarea contractelor EPC cu un partener strategic de renume, thyssenkrupp, reprezintă o nouă etapă importantă în cadrul strategiei transformaţionale 2030 a Grupului MOL. Vom intra pe o piaţă specializată de produse petrochimice, cu o mai mare valoare adăugată, utilizând o tehnologie ecologică şi inovatoare care ne va permite să valorificăm atât cererea regională în continuă creştere, cât şi noi oportunităţi de extindere din ECE. Expertiza şi know-how-ul grupului thyssenkrupp vor avea un rol esenţial şi în faza de implementare.”

Dr. Peter Feldhaus, CEO al thyssenkrupp Industrial Solutions: „Noul complex pentru producţia de polioli este un important proiect strategic atât pentru noi, cât şi pentru clientul nostru MOL şi Ungaria. Împreună vom stabili standarde privind eficienţa, caracterul ecologic şi automatizarea îmbinând tehnologii consacrate cu soluţii inovatoare. Suntem încrezători în această colaborare şi suntem mândri că putem contribui cu experienţa noastră de zeci de ani în domeniul ingineriei pentru fabrici de produse chimice şi al gestionării unor proiecte de o asemenea anvergură. Totodată, consolidăm şi divizia de construcţie instalaţii a grupului thyssenkrupp.”

În conformitate cu strategia sa pentru 2030, Grupul MOL îşi propune să facă progrese în dezvoltarea de produse chimice cu valoare adăugată şi produse chimice de specialitate, transformându-se într-un important grup din Europa Centrală şi de Est şi pe acest segment. Polieteri poliolii, care servesc drept materie primă pentru spuma poliuretanică, reprezintă principala direcţie a expansiunii petrochimice a Grupului MOL datorită gamei largi de aplicaţii în industria automobilelor, a construcţiilor, a ambalajelor şi a mobilei. Cu această investiţie strategică, MOL îşi propune să devină un partener strategic al producătorilor de poliuretan din ECE prin valorificarea lanţului valoric complet integrat, a tehnologiei de ultimă generaţie şi excelenţa serviciilor.

Despre Grupul MOL
Grupul MOL este o companie internațională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, 26.000 de angajaţi în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 80 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 9 țări, din care 213 în România.

Despre thyssenkrupp
thyssenkrupp este un grup industrial prezent într-o diversitate de domenii, cu divizii de mijloace fixe şi servicii care ocupă o pondere tot mai mare şi cu competenţe binecunoscute în domeniul materialelor. Cei peste 158.000 de angajaţi din 79 de ţări contribuie cu pasiune şi know-how tehnologic la dezvoltarea produselor de înaltă calitate şi a proceselor industriale şi serviciilor inteligente care asigură un progres sustenabil. Competenţele şi implicarea lor stau la baza succesului nostru. În exerciţiul fiscal 2016/2017 thyssenkrupp a înregistrat o cifră de afaceri de 41,5 miliarde EUR.

Persoane de contact

Anna Wisniowska
m: +36202433963 | @: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Tamás Berzi
m: +36204097632 | @: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

×