Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

Caută după dată:

Caută după cuvinte cheie:

MOL România și Fundația pentru Comunitate lansează o nouă ediție a concursului de proiecte din cadrul Programului MOL pentru Sănătatea Copiilor și alocă o finanțare în valoare de 400.000 de lei

 • În cadrul celei de-a 14-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor de anul acesta, MOL România și Fundația Pentru Comunitate lansează un nou concurs de proiecte pentru ONG-uri care derulează proiecte de terapie emoțională și intervenții psihosociale;
 • În cadrul celor 13 ediții anterioare consecutive ale Programului au fost finanțate 246 de proiecte cu aproape 4,5 milioane de lei, în beneficiul a peste 13.500 de copii și adolescenți;

23 septembrie 2022, București – MOL România și Fundația Pentru Comunitate dau startul înscrierilor pentru concursul de proiecte din cadrul celei de-a 14-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, destinat organizațiilor non-guvernamentale care derulează proiecte de terapie emoțională și intervenții psihosociale pentru copiii cu nevoi speciale sau boli cronice.

Finanțarea alocată pentru această ediție este în valoare de 400.000 de lei, iar înscrierea aplicațiilor se poate face on-line, accesând website-ul Fundației pentru Comunitate până la finalul zilei de 22 octombrie. Fiecare ONG poate obține finanțare de maximum 25.000 de lei pentru realizarea unui proiect.

Suntem mândri să putem continua acest proiect extrem de complex și să avem o contribuție susținută la îmbunătățirea sănătății și calității vieții a unor copii și tineri cu nevoi speciale. Mai mult, considerăm că în ultimii 13 ani echipa MOL România a câștigat peste 13.500 de prieteni și tot atâtea exemple de curaj, reziliență și supraviețuire, devenind o echipă și mai puternică, a declarat Camelia ENE, CEO & Country Chairman MOL România.

Ediția de anul acesta a Progamului a beneficiat de un eveniment de lansare în format fizic, după doi ani, petrecuți exclusiv on-line și a reunit reprezentanții celor 19 ONG-uri care au obținut finanțare la ediția precedentă pentru a prezenta rezultatele proiectelor derulate în perioada decembrie 2021 - august 2022. Inițiativele implementate au ajutat 678 de copii cu nevoi speciale, care au beneficiat de terapie prin artă și joc (muzică, desen, colaj, pictură), terapie emoțională (jocuri de rol, povești terapeutice, jocuri cu marionete), terapie ocupațională, asistată de animale și prin aventură, cât și activități de integrare senzorială.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele ediției a VI-a a Cupei MOL pentru sănătatea copiilor, eveniment organizat de către Asociația Hip-Tep din Aiud. Acesta este primul și unicul concurs național de călărie terapeutică, având un rol important în reintegrarea copiilor cu nevoi speciale.

Premiul MOL pentru sănătatea copiilor 2021 a fost acordat Asociației de Mișcare de Tabără Yuppi Tábormozgalom Egyesület, pentru realizarea proiectului intitulat „Yuppi camp pentru frați” – proiect pilot de terapie prin aventură, mișcare, dans și joc de roluri pentru copiii cu cancer și boli autoimune și frații lor sănătoși. Scopul acestui proiect a fost de a-i ajuta pe beneficiari să își îmbunătățească stima de sine și interacțiunile interpersonale, cât și să creeze un context care să faciliteze comunicarea dintre copiii bolnavi și frații lor. Drept premiu, asociația va beneficia de o nouă finanțare în valoare de 25.000 de lei pentru a derula un proiect în cadrul ediției 2022 a Programului, fără să mai fie necesar să participe la concursul de proiecte. În plus, un reprezentat al Asociației va fi membru al juriului și va evalua proiectele depuse la ediția de anul acesta.

Organizatorii Programului MOL pentru sănătatea copiilor asigură o informare permanentă atât prin comunicare directă sau participări la diferite evenimente, cât și prin grupul de Facebook al Programului în care se pot înscrie atât specialiștii, terapeuții, lucrătorii din domeniu, cât și organizații. Înscrierile pentru noul concurs de proiecte au început și se pot face on-line, pe website-ul Fundației , a declarat András Imre, Director Executiv al Fundației Pentru Comunitate.

De la lansare și până în prezent, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost alocate fonduri în valoare de 4,5 milioane de lei pentru derularea a 246 de proiecte de terapie emoțională și intervenții psihosociale, în care au fost incluși și au beneficiat de activități terapeutice peste 13.500 de beneficiari, prin intermediul ONG-urilor.

Programul MOL pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de compania MOL România. Anunțul programului precum și formularul de înscriere pot fi accesate pe site-ul www.pentrucomunitate.ro

Program MOL pentru sănătatea copiilor

MOL a îmbunătățit rețeta carburanților MOL EVO premium și standard

 • Noii carburanți MOL EVO Plus 3X Effect oferă performanță mai bună, prelungesc durata de viață a motorului și diminuează cantitatea de emisii de dioxid de carbon ;
 • Eficiența noilor carburanți a fost demonstrată prin metode standardizate de testare a motoarelor conform normelor Consiliului European de Coordonare (CEC).

București, 16 septembrie 2022 – După o perioadă de investiții semnificative în cercetare și dezvoltare, Grupul MOL a îmbunătățit rețeta carburanților MOL EVO premium și standard. Noii carburanții - MOL EVO Plus 3X Effect - oferă un efect triplu complex: performanță mai bună, durată de viață prelungită a motorului și o cantitate diminuată de emisii de dioxid de carbon. Carburanții sunt deja disponibili în toate stațiile de servicii operate de Grupul MOL.

Noii carburanți MOL EVO PLUS cu efect triplu complex sunt deja disponibili în toate stațiile din România și asigură creșterea eficienței motorului, datorită unui conținut mai ridicat de aditivi și a unor rețete îmbunătățite,” a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România.

Motor mai curat și consum optimizat

Creșterea consumului de carburant, a emisiilor nocive și reducerea performanței motorului sunt câteva dintre efectele generate de depunerile de pe supapa de admisie. Depunerile apar atunci când nu este pompată cantitatea ideală de carburant în camera de ardere. Noii carburanți conțin un procent mărit de aditivi cu efect ridicat de eliminare a contaminanților și de reducere a depunerilor, asigurând creșterea eficienței motorului. Pentru a preveni apariția depunerilor de pe supapa de admisie, aditivii din combustibilul MOL EVO Plus acționează ca un detergent: terminația activă a moleculelor EVOTECH aderă la impurități și le curăță din sistemul de carburant. În același timp, arderea mai eficientă a combustibilului contribuie la evitarea pierderii performanței vehiculului și la diminuarea emisiilor nocive și a consumului de combustibil. Consumul mai mic de combustibil duce implicit la emisii de CO2 mai mici. De asemenea, datorită efectului de curățare, carburanții MOL EVO Plus pot prelungi viața motorului.

Rezultate măsurate prin metodele standardizate de testare a motoarelor conform normelor Consiliului European de Coordonare (CEC)

Eficiența efectului de curățare și menținerea curățeniei motorului generat de benzinele MOL EVO sunt dovedite pe motoare cu ardere internă (ICE) relevante pentru majoritatea vehiculelor din parcul auto: motoare cu injecție de combustibil în port (PFI) și injecție directă (GDI, DISI). Efectul de menținere a curățeniei motorului generat de benzină arată cum aceasta previne formarea depunerilor pe supape și injectoare, în timp ce proprietatea de curățare descrie modul în care îndepărtează depunerile deja formate pe aceste părți ale motorului. Măsurătorile au fost efectuate conform standardelor CEC F-20-98 (PFI, M111) și CEC TDG-F-113 (GDI, EA111).

Efectul de curățare și păstrare a curățeniei motorului generat de motorinele MOL este dovedit pe motoarele diesel cu ardere internă (ICE) relevante: motoarele cu injecție indirectă și injecție directă (common rail). Menținerea efectului de curățare generat de motorinele MOL arată cum este prevenită formarea depunerilor pe partea interioară și exterioară a injectoarelor, în timp ce proprietatea de curățare descrie modul în care îndepărtează depunerile deja formate de pe aceste părți ale motorului. Măsurătorile au fost efectuate conform standardelor CEC F-23-01 (XUD9), CEC F-98-08 (DW10B) și CEC F-110-16 (DW10C).

Atât benzinele, cât și motorinele au fost testate de către o companie independentă de testare din Austria (Drive Technology Center – DTC Testing GmbH), iar carburanții testați au fost produși în Rafinăria Grupului MOL din Százhalombatta - Ungaria.

Aici puteți vedea câteva video-uri de prezentare despre noi carburanți MOL EVO PLUS 3X Effect.

Înscrieri record la Programul MOL de promovare a talentelor din acest an

 • Peste 600 de proiecte au fost înscrise de către tineri talentați în cadrul ediției 2022 a Programului MOL de promovare a talentelor ;
 • Aproape 2.000 de tineri sportivi și artiști au solicitat finanțare în valoare totală de peste 4.500.000 de lei;
 • În cadrul celor 17 ediții ale Programului, derulate între anii 2006-2022, finanțarea acordată este de peste șase milioane de lei, de care au beneficiat 3.340 de tineri talentați.

Cluj-Napoca, 23 august 2022 – MOL România și Fundația Pentru Comunitate au selectat câștigătorii celei de-a 17-a ediții a Programului MOL de promovare a talentelor. În acest an a fost acordată finanțare în valoare totală de 583.549 de lei, iar cu acest buget vor fi susținute 205 de proiecte de artă și sport și 592 de tineri sportivi și artiști. Începând din 2006 și până în prezent, prin acest Program au fost sprijiniți 3.340 de tineri talentați cu finanțare în valoare totală de 6.050.593 de lei. Aceste resurse au fost investite în proiecte special concepute pentru a-i ajuta să își dezvolte abilitățile necesare pentru a-și transforma talentul într-o carieră.

La Festivalul Olimpic al Tineretului European din acest an care a avut loc în perioada 24-30 iulie, Banská Bystrica, comunitatea reunită în jurul Programului MOL de promovare a talentelor a fost bine reprezentată. Astfel, au participat 11 sportivi, beneficiari ai diferitelor ediții ale programului: Badea Robert Andrei, Coman Darius Ștefan, Constantinescu Alexandru, Diamandescu Eliza, Nagy Nándor – înot, Balogh Hanna – judo,Niculae Melisa Anamaria, Prâsneac Alexandru – atletism,Novák Edmond, Posea Silvia Maria – ciclism, Marcu Norbert Mihai – gimnastică artistică.

Este o bucurie și onoare să putem susține prin acest Program unii dintre cei mai buni tineri sportivi și artiști din țară, care vor avea ocazia să participe la competiții, festivaluri, concerte și expoziții internaționale. Cu siguranță vom mai auzi despre ei și ne vom mândri cu toții de rezultatele lor.” a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România.

La ediția din acest an a Programului MOL de promovare a talentelor au fost înscrise 601 de proiecte din 38 de județe și din capitală – un record al tuturor edițiilor. Prin aceste proiecte 1.911 de tineri sportivi și artiști au solicitat finanțare în valoare totală de peste 4.500.000 de lei. Alocarea fondului disponibil de 583.549 lei a fost făcută în urma selecției realizate de către două jurii formate din specialiști în sport și artă. După analiza aplicațiilor, aceștia au declarat câștigătoare 205 de proiecte, care susțin 592 tineri talentați. Astfel, în domeniul sportului sunt susținute 118 de proiecte cu suma totală de 223.500 de lei, în domeniul artelor 50 de proiecte cu 199.999 de lei, iar la categoria de vârstă de peste 18 ani, 37 de proiecte vor fi susținute cu 160.050 de lei.

Programul este recunoscut pe plan național, fiind singurul din domeniu care se poate mândri cu 17 ediții consecutive. Acesta a devenit cunoscut și de tinerii cu nevoi speciale, cu dizabilități, care la rândul lor au rezultate deosebite. Astfel, în acest an s-au înscris și au obținut finanțare pianista Livia Frona, înotătorul Alexandru Turcanu și echipa de Goalball a Liceului Special Moldova Târgu Frumos. Cei interesați ne pot contacta pe tot parcursul anului sau pot fi la curent cu noutățile înscriindu-se în grupul de Facebook al Programului denumit „Program MOL de promovare a talentelor / MOL Tehetségtámogató”, și care poate fi accesat aici a declarat András Imre, Directorul Executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Listele proiectelor finanțate parțial sau integral sunt publicate pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro

Categoria sport
Categoria de vârstă peste 18 ani
Categoria artă

MOL România semnează Carta Diversității

 • MOL România semnează Carta Diversității și reafirmă angajamentul companiei în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă pe plan local;
 • Diversitatea și incluziunea sunt principii fundamentale ale viziunii MOL România, fiind incluse în Strategia Grupului MOL 2030+ Shape Tomorrow;

București, 24 mai 2022 - MOL România semnează Carta Diversității și consolidează astfel angajamentul companiei în ceea ce privește adoptarea și punerea în practică a valorilor și principiilor diversității și incluziunii, obiective care se regăsesc în Strategia Grupului MOL 2030+ Shape Tomorrow.

Este o onoare să semnăm Carta Diversității, fără doar și poate reprezintă un pas important în reafirmarea angajamentului asumat față de comunitatea locală, în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă. Credem cu tărie că obiectivele ambițioase pe care ni le propunem pot fi atinse doar împreună, într-un mediu incluziv și divers, în care fiecare coleg este încurajat să-și valorifice adevăratul potențial, transformând diferențele dintre noi în cel mai mare avantaj pe care îl putem avea ca echipă”, a transmis Camelia Ene, CEO & Country Chair, MOL România.

Diversitatea și incluziunea reprezintă elemente cheie ale strategiei MOL România, având ca fundament patru piloni principali: diversitatea generațională, egalitatea de gen, bunăstarea angajaților și perspectiva transformațională în ceea ce privește capacitatea de lucru a echipelor. Formarea unei echipe diverse și incluzive este, de asemenea, cheia succesului în călătoria de transformare a Grupului MOL, definită prin intermediul Strategiei 2030+ Shape Tomorrow.

Compania MOL este prezentă de peste 25 de ani pe piața din România, timp în care a devenit una dintre cele mai mari și performante companii din economie. Succesul MOL România are la bază o strategie sustenabilă de creștere, dar mai ales o echipă de oameni profesioniști, dedicați și extrem de pasionați de ceea ce fac.

MOL România și Fundația Pentru Comunitate lansează o nouă ediție a Programului MOL de promovare a talentelor, cu o finanțare alocată anul acesta în valoare de 560.000 de lei

 • Programul MOL de promovare a talentelor continuă, ajungând anul acesta la cea de-a 17-a ediție;
 • Tinerii sportivi și artiști pot depune proiecte timp de o lună, până în data de 23 iunie inclusiv, fondul total de sponsorizare fiind de 560.000 de lei;
 • În decursul celor 16 ediții anterioare au fost acordate finanțări în valoare totală de 5.467.000 lei pentru 3.000 de tineri și 2.400 de proiecte.

23 mai 2022, Cluj-Napoca – MOL România și Fundația Pentru Comunitate lansează cea de-a 17-a ediție a Programului MOL de promovare a talentelor, adresat tinerilor sportivi și artiști cu rezultate foarte bune . Organizat pe bază de concurs de proiecte, Programul oferă sprijin financiar pentru achiziționarea de materiale, echipament sportiv, instrumente muzicale sau pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare la concursuri, festivaluri, cantonamente.

Suntem onorați de faptul că foarte mulți tineri sportivi și artiști, împreună cu antrenorii și profesorii lor, iau în considerare Programul MOL talente, iar această recunoaștere înseamnă foarte mult pentru noi. Pentru MOL, susținerea performanței tinerilor talentați cu rezultate deosebite rămâne o preocupare prioritară și constantă, reafirmând încă odată angajamentul nostru pentru programe de responsabilitate socială care să aducă o schimbare în bine,” a declarat Camelia ENE, Country Chairman & CEO MOL România.

Evenimentul de lansare a ediției de anul acesta a Programului, organizat la Turnul Croitorilor din Cluj, s-a bucurat de prezența profesorului universitar dr. Dorel Găină, care a deschis expoziția tânărului pictor Andrei Pennazio, beneficiar al Programului MOL de promovare a talentelor în ultimii patru ani. Elevul în clasa a XI-a la Liceul de Arte „Octav Băncilă” din Iași, a avut expoziții personale, cât și împreună cu alți artiști, atât în țară, cât și în străinătate, cea mai recentă fiind găzduită la Florența, în luna aprilie. De asemenea, evenimentul s-a bucurat și de prezența tinerilor artiști Kiss Janka, vioară, Tudor Torge, chitară clasică și Vizsnyai Botond, canto, beneficiari ai Programului, care au încântat audiența prin momente muzicale emoționante.

Tinerii sportivi și artiști cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani pot depune proiectele online până la data de 23 iunie 2022 pe site-ul Fundației Pentru Comunitate. Pot fi înscrise atât proiecte individuale, cât și propuneri realizate de echipe sportive sau ansambluri artistice. Solicitările de finanțare trebuie să conțină descrierea rezultatelor solicitanților, recomandările profesorilor și antrenorilor pregătitori, o listă cu obiectivele de viitor și bugetul necesar pentru realizarea acestora. Fondul total de sponsorizare alocat ediției 2022 este de 560.000 lei. Tinerii de peste 18 ani sunt și ei invitați să se înscrie, existând o categorie specială, dedicată celor care au obținut finanțare în anii anteriori și au trecut de vârsta majoratului.

Foarte mulți tineri realizează că rezultatele trebuie promovate și performanța trebuie susținută. Îi încurajăm pe cei care doresc să se înscrie la ediția din acest an a Programului MOL de promovare a talentelor să cuprindă în proiectul propriu toate realizările din ultimii doi ani și să explice foarte clar scopul pe care doresc să-l atingă în perioada următoare, inclusiv finanțarea de care au nevoie și pe care o solicită. Cei interesați găsesc toate informațiile necesare înscrierii pe website-ul Fundației și ne pot contacta pe tot parcursul perioadei de înscriere. De asemenea, pot comunica și în grupul de Facebook al Programului, înființat tocmai cu acest scop. Recomandăm tinerilor să înceapă din timp procedura de înscriere, care este extrem de accesibilă,” a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Pe parcursul celor 16 ediții ale Programului au fost susținuți 3.061 de tineri și 2.409 de proiecte din toată țara, cu o finanțare totală alocată în valoare de 5.467.000 lei.

Despre Program

În cadrul Programului MOL de promovare a talentelor un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 10.000 lei pentru a acoperi cheltuielile de transport legate de activitatea sa sportivă sau artistică sau pentru a achiziționa echipamente și materiale. Membrii juriilor iau în considerare, pe lângă alte criterii, și corelarea cheltuielilor cu obiectivele stabilite.

Cererile vor fi evaluate de două jurii de specialitate. Președintele juriului la secțiunea „Sport” este Violeta Beclea-Székely, vicecampioană olimpică și mondială la atletism și doctor în sport, respectiv violonistul Márkos Albert, concertmaestrul Filarmonicii Transilvania din Cluj, la secțiunea „Artă”.

Din finanțarea totală a ediției a 17-a, 220.000 lei sunt destinați sportului, 200.000 lei sunt dedicați domeniului artelor și 140.000 lei categoriei de vârstă de peste 18 ani, în cadrul căreia pot solicita sprijin acei tineri care au beneficiat deja de sponsorizări în anii anteriori și au depășit vârsta majoratului.

Solicitările pot fi depuse până la data de 23 iunie 2022, iar detaliile programului pot fi găsite accesând: www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro

Cu un pas mai aproape de independența energetică: MOL începe să producă hidrogen verde

 • MOL construiește una dintre cele mai mari fabrici de hidrogen verde din Europa, la Százhalombatta;
 • În urma unei investiții de 22 de milioane de euro, MOL va produce 1.600 de tone de hidrogen verde anual cu ajutorul energiei electrice regenerabile, prevenind eliberarea în atmosferă a 25.000 de tone de CO2;
 • Prin introducerea acestei tehnologii, MOL devine unul dintre jucătorii cheie din economia sustenabilă pe bază de hidrogen din regiune;
 • Această investiție marchează un moment important în contextul strategiei actualizate a Grupului, SHAPE TOMORROW 2030+, care are ca obiectiv atingerea unui nivel zero de emisii nete de CO 2 până în 2050.

Budapesta, 27 aprilie 2022 – Grupul MOL a încheiat un parteneriat cu Plug Power Inc., unul dintre principalii furnizori globali de soluții pe bază de hidrogen pentru economia verde, pentru a construi una dintre cele mai mari fabrici de hidrogen verde din Europa, la Rafinăria Dunărea, deținută de Grupul MOL în Ungaria, la Százhalombatta. Hidrogenul verde va contribui la reducerea amprentei de carbon generată de operațiunile de la Rafinăria Dunărea, facilitând tranziția către dezvoltarea unor soluții de mobilitate fără emisii pe termen lung.

 Folosind o instalație de electroliză Power Plug de 10 MW, fabrica MOL în valoare de 22 de milioane de euro va putea produce aproximativ 1.600 de tone de hidrogen verde, curat, neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon și, în consecință, anual, va fi evitată eliberarea în atmosferă a peste 25.000 de tone de dioxid de carbon, generate prin procesul de producție pe bază de gaz. Având în vedere că acest proces generează o șesime din emisiile de dioxid de carbon de la nivelul Grupului MOL, această investiție contribuie la atingerea obiectivului companiei, acela de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, facilitând și creșterea independenței energetice în regiune.

De îndată ce fabrica va deveni operațională în 2023, MOL va folosi hidrogenul verde de la Rafinăria Dunărea în cadrul propriului proces de producție a carburanților. Hidrogenul verde va fi încorporat în moleculele carburanților MOL, diminuând cantitatea de emisii de carbon generate atât de tehnologia de prelucrare folosită, cât și de produsul finit.

„Suntem convinși că hidrogenul nu este doar una dintre cele mai importante surse de energie pe care o folosim deja în plin proces de tranziție energetică, ci este un element esențial al noului sistem energetic fără emisii de dioxid de carbon. Această tehnologie nouă ne permite să începem să producem hidrogen verde la Százhalombatta, iar MOL poate deveni astfel unul dintre cei mai importanți actori ai unui sector economic sustenabil energetic la nivel regional,” spune Gabriel Szabó, Vicepreședinte Executiv Downstream al Grupului MOL.

„Hidrogenul verde poate fi răspunsul pentru două dintre provocările cruciale ale omenirii: schimbările climatice și independența energetică,” a declarat Andy Marsh, CEO al Plug. „Oportunitățile pe care le avem la dispoziție, pentru a răspunde acestei tendințe globale de a integra hidrogenul verde în industriile tradiționale la nivel global, par nelimitate. Suntem onorați să punem la dispoziția Grupului MOL tehnologia de ultimă generație pe bază de electroliză pe care am dezvoltat-o și avem încredere că, folosită în procesele de la Rafinăria Dunărea, va permite Grupului MOL să înregistreze progrese semnificative din punctul de vedere al diminuării amprentei de carbon și al creșterii independenței energetice regionale.”

Producția hidrogenului verde nu generează deloc gaze cu efect de seră: echipamentul Plug Power folosește energia electrică dintr-o sursă regenerabilă pentru a descompune apa în oxigen și hidrogen, printr-un proces numit electroliză. Acest proces nu generează niciun produs secundar care ar putea avea efecte negative asupra mediului și, în plus, pentru a produce o tonă de hidrogen, echipamentul are capacitate să elibereze 8-9 tone de oxigen pur, contribuind și la economisirea a aproximativ 10.000 de tone de gaze naturale care ar fi fost necesare pentru acest proces. Electrolizoarele Plug, cu aproape 50 de ani de experiență operațională în aplicații care necesită o fiabilitate ridicată, sunt generatoare de hidrogen modulare, scalabile, optimizate pentru producția de hidrogen curat.

Plug este compania care a dezvoltat primul și cel mai complex ecosistem de producție a hidrogenului, Green Hydrogen Ecosystem, dezvoltând soluții care să ajute companiile în procesul de tranziție către energia verde, pentru ca acestea să își îmbunătățească procesele operaționale și să devină mai eficiente și sustenabile. Rețeaua independentă de producție a hidrogenului verde a companiei Plug are ca obiectiv generarea a 70 de tone pe zi până la finalul anului 2022 și menținerea planurilor de producție la 500 de tone de hidrogen verde pe zi până în 2025 în America de Nord și o producție de 1.000 de tone pe zi, la nivel global, până în 2028.

Producția de hidrogen verde face parte din strategia actualizată SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, care se concentrează pe sustenabilitate și este armonizată cu Pactul Verde European. În contextul acesteia, compania a prevăzut o investiție totală de un miliard de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor care să ajute la diminuarea sau neutralizarea emisiilor de carbon până în 2025. Tot ca parte a acestei strategii, până în 2030, MOL va reduce cu 30% amprenta de carbon asociată operațiunilor sale și va direcționa 50% din totalul investițiilor către proiecte sustenabile. Mai mult, MOL și-a propus ca până în 2050, operațiunile sale să devină complet neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

***

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2000 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor şi 30 de ani în injecţia de CO2. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. MOL se angajează să îşi transforme operaţiunile tradiţionale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon şi aspiră să devină neutru din punct de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală şi de Est.

Despre Plug

Plug construiește un ecosistem verde de hidrogen complet, de la producție, stocare și livrare până la generarea de energie, pentru a-și ajuta clienții să-și atingă obiectivele de afaceri și să contribuie la decarbonizarea economiei. În procesul de dezvoltare a primului prototip de celulă pentru stocarea hidrogenului, compania a dezvoltat peste 50.000 de sisteme de celule de combustibil și peste 165 de stații de alimentare, mai mult decât oricine altcineva din lume, devenind și cel mai mare cumpărător de hidrogen lichid. Cu planuri de a construi și opera o autostradă verde cu hidrogen în America de Nord și Europa, Plug construiește o Gigafactory de ultimă generație pentru a produce electrolizoare și pile de combustibil și mai multe fabrici de producție de hidrogen verde care vor produce zilnic 500 de tone de hidrogen verde lichid până în 2025. Plug va livra soluțiile sale de hidrogen ecologic direct clienților săi și prin intermediul partenerilor în joint venture în mai multe medii, inclusiv manipularea materialelor, mobilitatea electrică, generarea de energie și aplicațiile industriale. Pentru mai multe informații, vizitați www.plugpower.com

 

Contact de presă
@: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Plug Power:
Caitlin Coffee
Allison+Partners
@: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

MOL România și Fundația Pentru Comunitate dublează finanțarea alocată Programului Permis pentru viitor, destinat tinerilor din medii defavorizate

 • 55 de tineri au fost desemnați câștigători ai concursului de proiecte din cadrul celei de-a șaptea ediții a Programului Permis pentru viitor și obțin finanțare pentru a urma anul acesta cursurile școlii de șoferi pentru categoriile B, C și D;
 • Pentru această ediție a Programului, lansată la finalul anului 2021, suplimentarea finanțării majorează numărul de beneficiari, mai mulți tineri din medii defavorizate având acum șansa de a urma gratuit cursurile școlii de șoferi;

24 martie 2022, CLUJ-NAPOCA – MOL România și Fundația Pentru Comunitate dublează finanțarea alocată celei de-a șaptea ediții a Programului Permis pentru viitor, lansată în noiembrie 2021, bugetul total fiind în valoare de 190.000 de lei. Astfel, un număr mai mare de tineri au devenit beneficiari ai programului, respectiv 55 de tineri din medii defavorizate vor fi sprijiniți anul acesta pentru a urma cursurile școlii de șoferi.

Proiectele desemnate câștigătoare și care vor beneficia de finanțare au fost selectate dintre cele 216 aplicații înscrise în concurs în perioada 25 noiembrie 2021 - 21 ianuarie 2022. 193 tineri au solicitat finanțare pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile B și BE, 18 pentru categoriile C și CE, trei pentru tractor agricol, iar pentru categoria D și atestat, câte o solicitare. Dintre cei 55 de beneficiari, 47 au obținut finanțare pentru categoriile B și BE, șapte pentru C și CE, iar un tânăr pentru categoria D.

Tinerii din medii defavorizate trebuie susținuți în efortul lor de a-și găsi un loc de muncă, iar prin Programul Permis pentru viitor suntem mândri că reușim să oferim sprijin. MOL România este un partener devotat al comunităților din care face parte, și nu numai, și va continua să fie alături de cei care sunt în nevoie,” a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.

Beneficiarii acestei ediții a Programului Permis pentru viitor provin din 18 județe: Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Vâlcea, Vrancea și din Municipiul București.

Tinerii care au obținut finanțare, în termen de o lună de zile de la încheierea contractelor, se vor înscrie la o școală de șoferi, iar în a doua parte a anului vor finaliza cursurile, apoi vor susține examenul. O nouă ediție a Programului va fi lansată la sfârșitul lunii noiembrie. Cei interesați se pot informa accesând website-ul Fundației Pentru Comunitate sau ne pot contacta telefonic. Menționez faptul că în procesul de evaluare este important ca solicitanții sau susținătorii să poată fi contactați telefonic în vederea unor clarificări suplimentare”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Lista câștigătorilor, care devin beneficiari ai Programului Permis pentru viitor, a fost publicată de către Fundația Pentru Comunitate și poate fi consultată aici .

***

Despre programul Permis pentru viitor

Programul Permis pentru viitor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Prin acest program se acordă finanțarea necesară obținerii permisului de conducere pentru categoriile B, C sau D (incluzând tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie), în cazul tinerilor din medii defavorizate, cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani, pentru care existența permisului este o condiție sau un avantaj în obținerea unui loc de muncă, ori un instrument benefic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cazul celor care se află deja în activitate.

De la lansarea din 2015, programul Permis pentru viitor a fost premiat de două ori la nivel național: în cadrul Galei Societății Civile din 2018 și la Gala Romanian CSR Awards din 2017. Pe parcursul celor șase ediții ale Programului, 125 de tineri au obținut permis de conducere, iar 23 sunt programați pentru examen sau se află în diferite faze ale pregătirii.

MOL România donează 250.000 de lei Asociației Salvați Copiii România pentru asistență umanitară de urgență

București, 24 martie 2022 – MOL România susține Salvați Copiii România și sprijină cu 250.000 de lei inițiativele pe care asociația le derulează pentru ajutorarea femeilor și copiilor refugiați din Ucraina.

Din datele Salvați Copiii reiese că 7,5 milioane de copii sunt afectați de conflictul din Ucraina. Dintre aceștia, 400.000 de minori provin din estul țării și au solicitat sprijin umanitar încă de la debutul violențelor. Pentru a veni în sprijinul lor, echipele asociației se află în prezent în proximitatea punctelor de trecere a frontierei, dar și în centrele de refugiați din Maramureș, Suceava și Galați, unde oferă copiilor și mamelor asistență în regim de urgență.

Prin această donație, MOL România continuă parteneriatul demarat la începutul acestui an cu Salvați Copiii România, pentru achiziționarea de echipamente medicale pentru șase spitale de copii din Timișoara, Pitești, Brașov, Giurgiu, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe.

Așa cum a făcut-o și până acum, MOL România va continua să sprijine comunitățile din care face parte și nu numai, oferind sprijin pentru proiecte și inițiative din zona de sănătate, educație, sport și mediu.

Grupul MOL anunță o investiție de 65 de miliarde HUF în construcția unei noi fabrici de propilenă în Tiszaújváros

 • Noua fabrică de propilenă, în valoare de 65 de miliarde HUF, va crea locuri de muncă competitive pe termen lung
 • Fabrica va produce 100.000 de tone de propilenă, asigurând un sfert din materialele chimice necesare MOL
 • Investiția face parte din strategia actualizată MOL Group și reprezintă un important pas înainte în procesul de transformare a companiei

23 martie 2022, Tiszaújváros - Ceremonia oficială care a marcat anunțul constucției noii fabrici de propilenă MOL Petrochemicals a avut loc în Tiszaújváros, Ungaria. Investiția de tip greenfield este în valoare de 65 de miliarde HUF. Fabrica va produce 100,000 de tone de propilenă și va asigura un procent semnificativ din materialele chimice necesare MOL, crescând astfel gradul de autonomie al companiei. Fabrica va furniza propilenă pentru complexul de polioli, aflat deja în construcție și va transforma Tiszaújváros într-o capitală industrială a regiunii. Fabrica de propilenă va crea mii de locuri de muncă și va deveni un angajator competitiv pe termen lung.

Construcția noii fabrici de propilenă face parte din strategia actualizată SHAPE TOMORROW 2030+ a MOL Group, iar prin această investiție compania va putea crește constant ponderea de produse non-fuel din portofoliu. Grupul MOL asigură investiții în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de dolari. Noua fabrică deține un rol important, deoarece va asigura aprovizionarea stabilă cu materiale pentru trei linii de producție ale MOL Petrochemicals. Cele 100.000 de tone de propilenă furnizează un sfert din nevoia totală a companiei.

În ultimii 5-10 ani, MOL a transformat Tiszaújváros într-un centru chimic unic, fiind considerat în prezent una dintre cele mai moderne metropole petrochimice. Aici mai avem o uzină de butadienă și una de cauciuc sintetic, care a fost construită în cooperare cu experți japonezi. De asemenea, orașul găzduiește și cea mai mare investiție industrială a Ungariei din ultimii 30 de ani, complexul de polioli în valoare de 1,3 miliarde de euro.” – a declarat Zsolt Hernádi, Chairman-CEO MOL Group. El a subliniat că, odată cu construcția fabricii de propilenă, MOL a marcat o etapă importantă din procesul de transformare chimică și tranziție energetică. „Această uzină ne oferă mai multă autonomie în ceea ce privește capacitățile de aprovizionare, atât de importante pentru întreaga țară. Din când în când, istoria ne demonstrează că trebuie să facem tot ce putem pentru a evita să depindem de alții.” – a adăugat el.

Fabrica va crea noi locuri de muncă pentru câteva mii de oameni, ponderea contractorilor maghiari fiind de aproximativ 50%. Fabrica va fi operațională din 2024 și va crea în jur de 30-40 de noi locuri de muncă competitive în viitor.

Investiția marchează încă o etapă dintr-un proces de dezvoltare pe termen lung: Grupul MOL derulează mai multe operațiuni în Tiszaújváros. Unitatea de extracție a butadienei și uzina de cauciuc sintetic funcționează deja, iar construcția complexului de polioli este și ea în stadiul final, fiind una dintre cele mai mari investiții industriale de pe piața locală. În plus, procesul de modernizare și extindere a perioadei de exploatare a uzinei Olefin-1 avansează în mod corespunzător, acesta fiind în prezent cel mai mare program de îmbunătățire a eficienței echipamentelor existente în Ungaria.

Guvernul Ungariei susține acest proiect cu o investiție de 5 miliarde HUF. La ceremonia de deschidere, Péter Szijjártó, Ministrul Afacerilor Externe, Zsolt Hernádi Chairman-CEO al Grupului MOL și Zsófia Koncz, membru al Parlamentului din Ungaria au pus piatra de temelie în construcția fundației.

Rossi Biofuel și MOL Group au construit o fabrică unică de componente biodiesel în Komárom

 • Capacitate de producție de 50.000 de tone de biodiesel pe an
 • Tehnologie de ultimă generație, unică în Europa
 • Contribuie la reducerea cantității de gaze cu efect de seră de 85% comparativ cu combustibilul convențional
 • Investiția a fost prevăzută în Strategia Grupului MOL „SHAPE TOMORROW” 2030+

Komárom, 11 martie 2022 - Noua fabrică Rossi Biofuel din Komárom a fost inaugurată și va contribui la creșterea semnificativă a capacității de producție de biocombustibil în Ungaria. Prin această investiție, MOL Group și Envien Group au lansat în Europa o tehnologie are poate contribui la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 85%.

Fabrica biodiesel Rossi Biofuel Zrt. a fost inaugurată și va contribui la creșterea semnificativă a producției anuale și a volumului de biocombustibil din Ungaria, datorită capacității de 50.000 de tone pe an. Uzina este prima din Europa care folosește tehnologia RepCat dezvoltată de compania austriacă BDI-BioEnergy International GmbH, care oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește procesul de preucrare a materiilor prime: permite prelucrarea deșuerilor uleioase de diferite tipuri și origini, cum ar fi uleiurile folosite la gătit, grăsimile reziduale, grăsimi animale sau reziduurile generate din producția de ulei vegetal. Biodieselul produs prin această metodă este unul dintre cei mai prietenoși cu mediul.

Am adus o tehnologie unică în Europa care ne permite să producem biocombustibil din aproape orice tip de grăsimi. Este o realizare importantă pentru noi, deoarece economia circulară este una dintre pietrele de temelie ale strategiei actualizate a Grupului MOL. Ne-am asumat angajamentul de a recicla deșeurile într-o manieră eficientă și să dezvoltăm soluții sustenabile care să satisfacă nevoile globale actuale. Tranziția energetică reprezintă un proces complex și de lungă durată, iar această investiție demonstrează clar că și combustibilii convenționali pot fi transformați și pot deveni mai prietenoși cu mediul înconjurător cu ajutorul tehnologiei potrivite și folosind deșeurile”, afirmă Oszkár Világi, Deputy Chief Executive Officer of MOL Group.

Prin construirea acestei fabrici, Grupul MOL și Grupul Envien, care dețin 25%, respectiv75% din companie, își propun să răspundă atât nevoilor consumatorilor, cât și cerințelor de reglementare: scopul este ca Rossi Biofuel să respectă normele UE privind combustibili din surse regenerabile pentru transport. Produsul Rossi Biofuel este utilizat ca biocomponentă în producția de motorină la rafinăria Dunărea și rafinăria Slovnaft.

Această uzină nouă și modernă este prima investiție majoră a Grupului Envien pentru producția de biocombustibili avansați, în care deșeurile sunt procesate și devin utile. În opinia noastră, o uzină care utilizează deșeuri și, în principal, materii prime domestice, contribuie la diminuarea cantității de gaze cu efect de seră generate de transport și stimulează dezvoltarea economiei locale și crearea de locuri de muncă, acestea fiind câteva dintre prioritățile grupului. Datorită subvențiilor din Ungaria, am decis să amplasăm uzina în baza noastră de producție din Komárom, Ungaria, și suntem încrezători că acesta nu este ultimul nostru proiect”, a declarat Ing. Dr. Robert Spišák, Președinte al Consiliului de Administrație Rossi Biofuel.

Lucrările de peste 45 milioane de euro pentru pregătirea fundației uzinei amplasate pe terenul industrial dezafectat au început în iunie 2020. Peste 15 companii au fost implicate în lucrările de construcție, cu o medie de 80 de muncitori, însă în anumite momente, au lucrat chiar și câte 150-170 de muncitori. Statul a sprijinit investiția prin plata subvențiilor la dobândă și printr-un credit fiscal, contribuind la dublarea numărului angajaților Rossi Biofuel la peste 100. Noua uzină a fost inaugurată de Dr. László Palkovics, Ministrul Inovației și Tehnologiei, Dr. Judit Bertalan Czunyiné, Membră a Parlamentului, Ing. Dr. Robert Spišák, Președinte al Consiliului de Administrație Rossi Biofuel și Dr. Oszkár Világi, Deputy CEO of the MOL Group.

{{-- content goes here from dom --}}
Preferințele tale privind stocarea cookie-urilor
MOL Romania utilizează cookies pentru a imbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de Internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cât mai relevante. Prin click pe "Da, accept" ești de acord cu utilizarea modulelor de cookies esențiale funcționării site-ului, cookies de publicitate și analitice. Poți oricând modifica preferințele tale dând click pe butonul "Modific setările". Pentru mai multe detalii despre cookie-uri, te rugăm să dai click aici.


Preferințele tale privind stocarea cookie-urilor

MOL Romania utilizează cookies pentru a imbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de Internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cât mai relevante. Modifică preferințele tale alegând unul din nivelurile de cookies de mai jos. Pentru mai multe detalii despre cookie-uri, te rugăm să dai click aici.

Aceste cookies sunt esențiale și necesare pentru funcționarea corectă a website-ului. Modulele de cookie cuprinse sunt:

 • Cookies de sesiune, temporare
 • Cookies esențiale pentru funcționare a website-ului

Nu se vor stoca:

 • Cookies de publicitate de tip remarketing, în baza intereselor și preferințelor tale în afara website-ului (de ex. în Social Media) sau în baza interacțiunilor tale cu paginile website-ului nostru
 • Cookies analitice ce permit citirea interacțiunilor tale cu paginile website-ului nostru, în baza cărora îți putem oferi oferte personalizate (în cazul în care ți-ai exprimat acordul într-un proces de înregistrare, de exemplu)

Prin această opțiune, vei permite:

 • Cookies de sesiune, temporare
 • Cookies esențiale pentru funcționare a website-ului
 • Cookies analitice pentru analize statistice anonimizate
 • Cookies de publicitate de tip remarketing, în baza intereselor și preferințelor tale în afara website-ului (de ex. în Social Media)

Prin această opțiune, nu vei permite:

 • Cookies analitice ce permit citirea interacțiunilor tale cu paginile website-ului nostru, în baza cărora îți putem oferi oferte personalizate (în cazul în care ți-ai exprimat acordul într-un proces de înregistrare, de exemplu)

Prin această opțiune, vei permite:

 • Cookies de sesiune, temporare
 • Cookies esențiale pentru funcționare a website-ului
 • Cookies analitice pentru analize statistice anonimizate
 • Cookies de publicitate de tip remarketing, în baza intereselor și preferințelor tale în afara website-ului (de ex. în Social Media)
 • Cookies analitice ce permit citirea interacțiunilor tale cu paginile website-ului nostru, în baza cărora îți putem oferi oferte personalizate (în cazul în care ți-ai exprimat acordul într-un proces de înregistrare, de exemplu)

Politica de cookies

×