Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

CoolCheck hűtőfolyadék diagnosztika

Kövesse nyomon gépei hűtőrendszerének állapotát a hűtőfolyadék rendszeres vizsgálatával, és csökkentse a szervizköltségeket a meghibásodások korai felismerésével!

Jól működő hűtőrendszer. Csökkentett szervizköltségek.

A CoolCheck egy olyan diagnosztikai eljárás, melynek segítségével a hűtőrendszer állapota folyamatosan nyomon követhető felismerhetők a kezdődő meghibásodások, így a szükséges beavatkozások elvégzésével számos meghibásodás kiküszöbölhető, ami a szervizköltségek jelentős csökkenéséhez vezet.

A belsőégésű motorok alacsony üzemanyag-fogyasztást biztosító, jó hatásfokú működésének biztosításában kiemelt szerepe van a hűtőrendszernek.

 

Küszöbölje ki a hűtőrendszer hibáit, és tartsa alacsonyan költségeit!

A jármű-meghibásodások kb. 40%-a hűtőrendszeri hibák miatt következik be. A meghibásodások közel fele jól működő hűtőrendszer mellett be sem következne.

Ezekért a hibák a túl alacsony, vagy túl magas hűtőfolyadék- és motorhőmérséklet a felelős. A legtöbb hűtőrendszeri hibát a rossz minőségű, a rosszul megválasztott vagy az élettartamán túl használt hűtőfolyadék okozza.

Szolgáltatásunkkal már a korai szakaszban felismerhetőek a nem várt meghibásodások

  • feltárja a sokszor más módon nem észlelhető, rejtett károsodási folyamatokat
  • csökkenthető vagy megszüntethető az állásidő
  • csökkenthetők a karbantartási költségek
  • tervezhetőbbé és pontosabbá válik a karbantartás
  • optimalizálható az olaj és hűtőfolyadék csereciklusa
  • nő a járművek és munkagépek megbízhatósága

 

A CoolCheck diagnosztika működése

Hogy működik a hűtőfolyadék diagnosztika?

A hűtőfolyadék fizikai és kémiai vizsgálatainak eredményeiből a hűtőfolyadék és az általa érintett egész rendszer állapotára vonatkozó információkhoz jutunk.
A kapott információkból következtetni tudunk a gépek helyes vagy rendellenes működésére, a hűtőfolyadék helyes vagy helytelen megválasztására.*
Az elemzés eredményeként növeljük a karbantartási hatékonyságot.**

 

*A hűtőfolyadék fizikai és kémiai tulajdonságai változnak a folyadék természetes elhasználódásának következtében, amelyet módosíthatnak, illetve felgyorsíthatnak a rendszer helytelen működéséből fakadó jelenségek, és a hűtőfolyadékba bekerülő idegen anyagok.

**A vizsgálati eredmények értékelését nagymértékben megkönnyíti a friss hűtőfolyadék jellemzőinek ismerete, ennek hiányában gyakorlatilag csak becsléseket lehet tenni.

Komplex eljárás 4 lépésben

Mintavétel

Vegyen mintát gépéből!

A mintavételhez mintázó edényeket, kézi mintavevő pumpát és a folyamatot pontosan leíró mintavételi tájékoztatót biztosítunk.

Mintaküldés

Rögzítse minta azonosító adatait és postázza el nekünk!

A mintaküldés a mintázó edények csomagolásában található adatlap segítségével, lehetséges.  A mintázó edények postán ingyenesen feladhatók.

Elemzés

A minták fizikai és kémiai vizsgálatát a speciális, gyors berendezésekkel rendelkező MOL CoolCheck Laboratóriumban végezzük.

A vizsgált jellemzők értékelése hűtőfolyadék típusonként különbözik. A részletekért kattintson!

Szakvélemény

A minták vizsgálati eredményeit tribológiai szakmérnökeink értékelik.

A vizsgálatok eredményeinek összesítése 72 órán belül megtörténik. Az e-mailben küldött szöveges szakvélemény szükség esetén a karbantartásra vonatkozó javaslatokat is tartalmaz.

A gépek és a hűtőfolyadék állapotának változása egyszerűen követhető, mert az aktuális adatok mellett a korábbi három vizsgálat eredményei is szerepelnek a jelentésben. Megfelelő számú minta vizsgálata általános következtetések levonására is lehetőséget ad. Ilyen lehet pl. a karbantartási gyakorlat módosítása, más alkatrész-beszerzési lehetőség keresése, stb.

Vizsgálatok

Általános állapotfelmérés és a várható élettartam meghatározás

A külső megjelenés tájékoztatást nyújt a hűtőfolyadék elszennyeződéséről, utal a korábban lejátszódott, nemkívánatos kémiai folyamatokra.

A szag elsősorban a hűtőfolyadékba jutott idegen anyagokra, illetve a rendszer korábbi túlhevülésére enged következtetni.

A savsemlegesítő képesség, vagy maradék lúgosság mértéke arányban áll a hűtőfolyadék lehetséges maradék élettartamával.

A törésmutató vagy refraktív index szoros összefüggésben áll a glikol-koncentrációval, amely a hűtőfolyadékok nagyon fontos jellemzője.

A kristályosodási pont és forráspont közvetlenül tájékoztatást nyújt a hűtőfolyadék alkalmazhatóságának hőmérséklet-határairól.

Az ohmos vezetőképesség segíti a szakvélemény készítőjét olyan esetekben, ha az egyéb jellemzők alapján maradnának bizonytalanságok a hűtőfolyadék és a hűtőrendszer állapotának megítélésében.

Korróziós és kavitációs károsodásokra vonatkozó vizsgálatok

A nitrit és nitrát tartalom csökkenése a hűtőfolyadék fontos korróziós inhibitorainak kimerülését jelzi. 

Az adalékok által tartalmazott kémiai elemek koncentrációjának nem megengedett mértékű csökkenése előre vetíti a hűtőrendszer és a hűtött berendezések kémiai és mechanikai károsodását.

A karbantartás esetleges hiányosságainak feltárása

A vízkeménységet okozó sók jelenlétére utaló kémiai elemek túlzott koncentrációja nem megfelelő tulajdonságú víz alkalmazását jelzi.

A magas klorid-, szulfát- és foszfortartalom a hűtőrendszer helytelen tisztítására enged következtetni, és károsodásokhoz vezet.

A hűtőrendszer és a hűtött főegységek* – korróziójának és kopásának mértékének vizsgálata

Ha a hűtőrendszer és a hűtött berendezések fémes szerkezeti anyagainak kémiai elemei a szokásosnál nagyobb koncentrációban találhatók a hűtőfolyadékban, akkor rendellenes mértékű korrózió játszódik le.

* motor és részegységei (EGR hűtő, töltőlevegő hűtő, turbótöltő. stb.), hajtómű, stb.

CoolCheck laboratórium

A CoolCheck vizsgálatokat a MOL WearCheck laboratóriuma végzi, amely 1997 óta tagja a WearCheck International szakmai szövetségnek, amelyet a világ négy földrészén működő laboratóriumok alkotnak. A tagok közötti rendszeres tapasztalatcsere és tudásmegosztás biztosítja munkatársaink ismereteinek folyamatos fejlesztését és naprakészségét.

 

Hasznos linkek

Kérdezze szakértőnket!
Cristian Grigorescu

Vegyészmérnök
Kenőanyagok

cgrigorescu@molromania.ro
Felkeltettük az érdeklődését?

×