Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

Jelentős költségmegtakarítás, maximális üzembiztonság

Napjainkban a fosszilis energiahordozók magas költségei és káros környezeti hatásai miatt egyre nagyobb az igény a környezeti terhelést nem okozó alapanyagokra épülő energia-termelésre. Az egyik ilyen újszerű megoldás a mezőgazdasági, vagy kommunális hulladékból előállított biogáz, amelyből gázmotorok segítségével elektromos- és hőenergiát állítanak elő. A biogáz-üzemű motorok működésükben hasonlítanak ugyan a hagyományos benzin- vagy dízelmotorokra, de a gyakran agresszív komponenseket (pl.: kénhidrogén) is tartalmazó üzemanyag összetételének folyamatos változása, és a motorok magas hőmérséklete miatt speciális motorolajat igényelnek. A MOL-LUB Kft. szakemberei azonban erre is tökéletes megoldást kínálnak: az olajdiagnosztikán alapuló állapotfigyelést, valamint egy kifejezetten biogáz-motorokhoz fejlesztett motorolaj használatát javasolják. A rendszeres karbantartással és a megfelelő motorolaj használatával pedig nemcsak hosszabb motorolaj csereperiódust, de jelentős költségmegtakarítást is elérhet a cég.

„A MOL-LUB Kft.-nek köszönhetően gépeink üzemelése sokkal kiszámíthatóbb, ráadásul az esetleges meghibásodások korai észlelésével és az üzemzavarok kiküszöbölésével megelőzhetjük a termeléskiesést, valamint a javítási költségek jelentős részét is megtakaríthatjuk.”

Boruzs Lajos-üzemvezető,
Devlon Kft.

A Devlon Kft. kivitelezésében valósult meg a Nyírbátori Regionális Biogáz-termelő Üzem, amelynek építését a Bátorcoop cégcsoporthoz tartozó Bátor-Trade Kft. rendelte meg. A Deutz biogáz-motorokat a Devlon Kft. üzemelteti. A Bátor-Trade Kft. a motorok segítségével nemcsak saját ipari létesítményeinek villamos- és hőenergia ellátását biztosítja, de az országos villamos hálózatra is termel. A gázmotorokat üzemeltető cég műszaki csoportja két lényeges problémával találkozott: a speciális üzemi körülmények miatt a gázmotorolajok más, a normál motorolaj diagnosztikától eltérő vizsgálatokat igényelnek, másrészt a motorolaj viszkozitásának emelkedésére különös figyelmet kell fordítani. A viszkozitás emelkedéséhez hozzájárul a magas olajhőmérséklet hatására jelentkező intenzív párolgás, valamint a nitráció és oxidáció. A motorolajban lejátszódó kémiai reakciók eredményeként savas vegyületek keletkeznek, vagyis a motorolajnak – egyéb speciális tulajdonságai mellett – erős savközömbösítő hatással is rendelkeznie kell. A felmerült problémák megoldásához a cég 2011-ben kikérte a MOL-LUB Kft. kenéstechnikai szakértőinek véleményét, majd az ő javaslatukra bevezette az olajdiagnosztikán alapuló gépállapot-figyelést, valamint a kifejezetten biogáz-motorokhoz kifejlesztett MOL GMO MA 40 gázmotorolaj használatát.

A folyamatos motorolaj vizsgálatok bizonyították, hogy a MOL GMO MA 40 gázmotorolaj minden szempontból megfelel a biogáz-motorok által támasztott követelményeknek, és képes tökéletesen ellátni a berendezések védelmét. Használatával a Devlon Kft. által üzemeltetett Deutz TBG 616 V16, Deutz TBG 620 V12K és Deutz TCG 2020 V12 típusú biogáz-motornál sikerült gépegységektől függően 38- 42%-kal meghosszabbítani a motorolaj csereperiódusokat, amivel maximális üzembiztonság mellett jelentős költségmegtakarítást is sikerült elérni.

Adatlap

Cég:

Devlon Kft.

IPARÁG:

energiatermelés (zöldenergia szektor)

FELHASZNÁLÁS:

biogáz-motor

TERMÉK:

MOL GMO MA 40 gázmotorolaj

SZOLGÁLTATÁS:

A WearCheck szolgáltatásunk új neve LubCheck

LubCheck olaj-és gépdiagnosztika

Kérdezze szakértőnket!
Cristian Grigorescu

Vegyészmérnök
Kenőanyagok

cgrigorescu@molromania.ro
Felkeltettük az érdeklődését?

×