Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

Hosszabb csereperiódus, csökkenő kenőanyag felhasználás

A hat évtizedes múltra visszatekintő dunaújvárosi központú ISD Dunaferr csoport a magyar ipar egyik legnagyobb termelő vállalat együttese, ahol csak a gépek megfelelő karbantartásával biztosítható az évi több millió tonna termelés. A MOL-LUB Kft. szakembereinek közreműködésével – feltárva a támhenger csapágyak kenéstechnikai problémáját, bevezetve a rendszeres olaj- és gépállapot figyelést, valamint egy csúcsteljesítményű ipari kenőanyag használatát – a hideghengermű nemcsak a felhasznált kenőanyag, de a karbantartás költségében is jelentős megtakarítást ért el.

„A MOL-LUB Kft.-től kapott megoldás révén minimálisra csökkent az olaj állapotára gyakorolt káros hatás és így 4 éve olajcsere nélkül üzemelhet a rendszerünk. A korábbi években ezzel szemben az olaj elvizesedése miatt évente, de legalább kétévente olajcserére volt szükség, amely a töltet nagyságát tekintve jelentős költségekkel és időkieséssel járt.”

Hekele Csaba gépészeti üzemvezető
Hideghengermű, ISD Dunaferr Zrt.

Az 1950-ben alapított társaságcsoport a melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, tűzihorganyzott tekercsek és táblalemezek, valamint hidegen hajlított idomacélok széles körét kínálja. Az acéllemezek hideghengerlési folyamataiban jelentős szerepet betöltő irányváltó hengerállványok támhengereinek olajkenésű hidrodinamikus siklócsapágyai (MORGOIL típusú csapágyak) fokozottan kedvezőtlen üzemi körülmények között működnek. Az ISD Dunaferr és a MOL-LUB Kft. szakemberei közösen láttak hozzá a probléma orvoslásához. A vizsgálatok során kiderült, hogy az alkalmazott tömítéstechnika, illetve az előszerelések utáni nyomáspróbák ellenére is esetenként emulzió juthat a csapágyak kenését biztosító olajrendszerekbe, és így a csapágykenőolaj kenési tulajdonságai jelentősen romlanak.

A termeléskiesés veszélyének és jelentős javítási költségek csökkentésének érdekében a MOL-LUB Kft. kenéstechnikai szakmérnökei alapos laboratóriumi vizsgálat alapján a MOL TCL 460M kenőanyag felhasználását javasolták. A MOL TCL 460M rendkívül jó vízelváló képességgel rendelkezik, így a mostoha körülmények között – nagy vízterhelés mellett – is könnyen kezelhető, ezáltal hosszabb élettartam érhető el. A szakemberek emellett szorgalmazták a rendszeres WearCheck olajdiagnosztikai vizsgálat bevezetését, hiszen ezzel a napjainkban egyre elterjedtebb gépállapot figyeléssel nyomon követhető a berendezések természetes elhasználódása, így a további meghibásodások is megelőzhetővé válnak.

Adatlap

Cég:

ISD Dunaferr

IPARÁG:

Acélipar

FELHASZNÁLÁS:

hengerállvány
támhenger-csapágy kenés

TERMÉK:

MOL TCL 460M kenőanyag

SZOLGÁLTATÁS:

A WearCheck szolgáltatásunk új neve LubCheck

LubCheck olaj-és gépdiagnosztika

Kérdezze szakértőnket!
Cristian Grigorescu

Vegyészmérnök
Kenőanyagok

cgrigorescu@molromania.ro
Felkeltettük az érdeklődését?

×