Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

Akár 20%-os kenőanyag költségmegtakarítás

Az alumínium előállítása során a gyártók különleges berendezésekkel dolgoznak, amelyeknek a karbantartási igényei sem hétköznapiak. Az Alcoa-Köfém Kft. székesfehérvári gyárában is kiemelten figyelnek a rendszeres ellenőrzésekre és a megfelelő kenőanyag használatára. A meleghengerléshez használt emulzió nem standard kenőanyag, kifejlesztése során az adott hengermű egyedi követelmény rendszerét vették alapul. Rendszeres szakmai egyeztetéssel és az összetétel változó követelményekhez történő illesztésével a MOL Csoport Kenőanyag Üzlete (jelenlegi nevén MOL -LUB Kft.) 1997-től folyamatosan szállítja a vállalat számára a technológiához szükséges hengerlési emulziót.

„A MOL-LUB Kft. szakembereivel való szoros, folyamatos együttműködés révén olyan hengerlő emulzióval dolgozunk, mely lehetővé teszi széles termékválasztékunkból adódó változatos vevői igények kielégítését költséghatékony módon. A jövőben is biztosítottnak látjuk a fejlődés lehetőségét, és a költséghatékony gazdálkodást.”

Gedő Zoltán, hengerlés területi folyamat-
fejlesztésivezető, Alcoa-Köfém Kft.

Az Alcoa a világ vezető nyers- és feldolgozott alumínium termelője, amely 1993-ban vásárolt többségi tulajdont a székesfehérvári székhelyű könnyűfémműben, amelynek 1996-tól teljes tulajdonosa. A vállalat fő profiljából adódóan az alumínium meleghengerlésben fontos szerepet tölt be az emulzió (olaj cseppek a vízben típusú kétfázisú folyadék), hiszen a folyamat során szabályozza a hőmérsékleti viszonyokat, védi a munka- és támhengereket a túlhevüléstől, biztosítja a hengerelt anyag alakításához szükséges újrakristályosodás feletti hőmérsékletét (min. 350 °C). Az emulziónak jelentős hatása van a hengerek felülete és a hengerelt anyag között kialakuló súrlódási-kenési állapotra, ezáltal egyaránt biztosítja a befogáshoz és a folyamatos hengerléshez szükséges optimális feltételeket. Mivel a kétfázisú folyadékrendszernek egyszerre több feladatot is el kell látnia, ezért annak kifejlesztése minden esetben egyéni szempontok figyelembevételével történik.

A vállalat székesfehérvári gyártóegységében a munkafolyamathoz szükséges hengerlési emulzió minimális mennyisége 140 000 liter. Ehhez az óriási mennyiségű emulzióhoz szükséges hengerlési segédanyag koncentrátumot, emulzolt a MOL-LUB Kft. szállítja. A szükséges fejlesztések a hengermű szakembereivel szoros együttműködésben valósulnak meg. Az évek során a technológiai követelmények fokozatosan szigorodtak, amelyekhez a meleghengerlő emulzol összetételét minden esetben sikeresen igazítottuk. Többéves kutatómunkával értük el a jelenleg alkalmazott MOL Emroll AHR 50/135 formuláját, amely a korábban használt termék növelt kenőképességű és alacsonyabb hamutartalmú továbbfejlesztett változata. A fejlesztés hatására javult az emulzió tisztasága, és a hengerelt alumínium felületi minősége. A kenőképesség emelésével pedig a jelenlegi összetétel lehetővé teszi a hengermű további technológiai fejlesztéseit, valamint becslésünk szerint a korábbi időszakhoz képest akár 20%-os kenőanyag-megtakarítás is elérhető.

Adatlap

Cég:

Alcoa-Köfém Kft

IPARÁG:

Alumínium ipar

FELHASZNÁLÁS:

alumínium meleghengerlés

TERMÉK:

MOL Emroll AHR 50/135

SZOLGÁLTATÁS:

Egyedi igényre történő kenőanyag-fejlesztés

Kérdezze szakértőnket!
Cristian Grigorescu

Vegyészmérnök
Kenőanyagok

cgrigorescu@molromania.ro
Felkeltettük az érdeklődését?

×