Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány több mint 800.000 lej értékű támogatást nyújt környezetvédelmi projektekre a Zöldövezet program idei kiírásában

 • A Zöldövezet program eddigi résztvevőinek, önkénteseinek száma meghaladja a 250.000-et, amely megközelítőleg megfelel Brassó vagy Galac lakosságának;
 • A MOL Románia által nyújtott teljes finanszírozás a program kezdetétől mostanáig meghaladta a 9 millió lejt;
 • A civil szervezetek 2023. február 23-ig küldhetik el környezetvédelmi pályázataikat;
 • A projektek támogatásra jóváhagyott összeg a Zöldövezet programban 821.000 lej, és projektenként legtöbb 40.000 lej pályázható a program mindkét komponensében, a Permakultúra a városi övezetekben és a Védett területek programrészekben

Csíkszereda, 2023. január 30. – A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 17. alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot, a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási platformját, amelynek célja a környezetvédelmi projektek támogatása és a fiatalok bevonása a természetvédelmi kezdeményezésekbe. A MOL Románia idén összesen 821.000 lej értékben nyújt támogatást a program két komponensében, aPermakultúra a városi övezetekben és a Védett területek programrészekben. A civil szervezetek 2023. február 23-ig küldhetik el pályázataikat.

Az idei kiírásban támogatott projektek között díjazni fogják a legjobb eredményeket, így 10.000 lejes jutalomban részesül egy-egy projekt a Permakultúra a városi övezetekben és a Védett területek programrészekben.

A Zöldövezet pályázati program minden újabb kiírásával megerősíti a fenntarthatósággal kapcsolatos elképzeléseinket és szándékainkat , hiszen a program által támogatott valamennyi projekt tükrözi a természet iránti tiszteletünket és a helyi közösségek iránti hosszú távú elkötelezettségünket. Nagyon büszkék vagyunk arra, ahogy ez a program folyamatosan fejlődik, és örömmel figyeljük, hogy a fiatalok nyitottak a környezet védelme iránt és hogy következetesek az ezirányú erőfeszítéseikben.” – mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A környezetvédelmi szervezetek február 23-ig nyújthatják be pályázataikat a program két komponense, a Permakultúra a városi övezetekben és a Védett területek keretében. A beérkező pályázatokat szakértőkből álló zsűri értékeli, a nyertesek listáját pedig március végéig teszik közzé.

A Permakultúra a városi övezetekben programrészben olyan projekteket támogatnak, amelyek a helyi közösségek bevonásával jelentős mértékben hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdaság fejlesztéséhez a városokban és azok közvetlen környékén, összhangban azokkal az elvekkel, amelyeket a permakultúra népszerűsít.

A Védett területek programösszetevő esetében olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek hozzájárulnak a romániai védett területek népszerűsítéséhez, illetve amelyek a helyi közösségek, valamint civil szervezetek és iskolák aktív bevonásával segítik az embereket abban, hogy jobban megértsék a védett területek szerepét és fontosságát. Ezen programösszetevő esetében is pályázhatnak a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, vagy tanintézményekkel partnerségben.

Mind a védett területek népszerűsítését célzó pályázatok, mind a permakultúra elvein alapuló fenntartható mezőgazdaság fejlesztését célzó pályázatok legtöbb 40.000 lej támogatásban részesülhetnek.

A 2022-es év a Zöldövezet program szempontjából a részleges megújulás és az innováció éve volt, hiszen a már hagyományos, védett területekre szánt támogatási keret mellé bevezettük a program egy új, a permakultúra támogatását célzó elemét, ezzel helyettesítve a Városi zöldövezet programrészt. Nagy örömünkre az év végi számvetésnél azt tapasztaltuk, hogy ez az újítás komoly érdeklődést váltott ki a támogatott szervezetek részéről, ami sikeres projekteken keresztül nyilvánult meg. Ennek eredményeként elmondható, hogy a kezdeményezés a várt sikert hozta, ami arra késztet, hogy a permakultúra támogatását a következő évekre is kiemelt témaként tartsuk fenn. Ami a Védett területek programrészt illeti, továbbra is prioritásként kezeljük, mivel ezen meggyőződésünkkel a védett területek fontosságáról világszinten nemrég meghozott döntések is teljes összhangban vannak (a Biodiverzitás Globális Keretrendszerének elfogadásáról szóló történelmi értékű megállapodás, amelynek célja a szárazföld és az óceánok 30%-ának védetté nyilvánítása 2030-ra).” – mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

Újdonságok a 2023-as Zöldövezet programban

 • A program előző kiírásához képest a Védett területek programrészben a projektenkénti maximális megpályázható összeg 35.000 lejről 40.000 lejre emelkedett, a Permakultúra a városi területeken komponens projektjei esetében is 40.000 lej/projekt lesz a támogatás maximális összege.
 • Idéntől a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány mindkét programrészben díjaz egy-egy szervezetet. A 10.000 lejes díjakat azoknak a szervezeteknek ítélik majd oda, akik a legjobb eredményeket érik el a 2023-ban megvalósított projektjeikben.
 • A pályázatokat idéntől elektronikusan, e-mailen kell benyújtani a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címekre, a határidő: 2023. február 23-ig, 16.00 óra.

A programról további részleteket awww.spatiiverzi.org.ro,www.repf.ro és a www.molromania.ro honlapokon olvashat.

bugetul_proiectului_Componenta_Arii_Naturale_Protejate_2023
bugetul_proiectului_Componenta_Permacultura_in_Zone_Urbane_2023
Componenta Arii Naturale Protejate - CERERE DE FINANŢARE – 2023
Componenta Permacultură în Zone Urbane - CERERE DE FINANŢARE – 2023
Componenta Arii Naturale Protejate - Ghidul solicitantului – 2023
Componenta Permacultură în Zone Urbane - Ghidul solicitantului - 2023


A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány több mint 840.000 lejjel támogatja a tizenhatodik alkalommal meghirdetett Zöldövezet Programot

 • A támogatásra jóváhagyott összeg a Zöldövezet program keretében 841.347 lej.
 • Az idei kiírással kezdődően a Védett területek programrészen kívül egy új komponens keretében is lehet pályázni. A Városi permakultúra programrész keretében a fenntartható mezőgazdaság fejlesztését támogatják, a városokban és azok környékén, a közösségek bevonásával.
 • A civil szervezetek 2022 február 24-ig küldhetik el környezetvédelmi pályázataikat.
 • A program keretében eddig 645 projektet finanszíroztak több mint 8,2 millió lejjel.

2022. január 28., Csíkszereda – A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenhatodik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot. A Zöldövezet egy olyan társadalmi felelősségvállalási program, melynek célja a gyermekek és fiatalok bevonása a környezetvédelmi projektekbe, amelyekhez a MOL Románia több mint 840.000 lej összegű forrást ajánl fel.

„A MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási programja, a Zöldövezet folyatatódik, és egy olyan új programrész révén frissül, amely megerősít a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre vonatkozó jövőképünkben. Bízunk benne, hogy a program keretében nemcsak a projekteket támogatjuk, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a fenntartható városi mezőgazdasághoz, hanem sikerül a környezettudatos fiatalok új generációjának nevelését és képzését is hatékonyan segíteni.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A civil szerveztek 2022. február 24-ig küldhetik be környezetvédelmi témájú pályázataikat, amelyek a Városi permakultúra vagy a Védett területek programrészek pályázási feltételrendszerébe illeszkednek.

A Védett területek programösszetevő esetében olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében, ezáltal hozzájárulva ezen területek elfogadottságának növeléséhez. Ezen programösszetevő esetében is a civil szervezetek pályázhatnak más szervezetekkel, közintézményekkel, valamint a tanintézményekkel partnerségben.
A Városi Permakultúra programrészben olyan projektekkel lehet pályázni , amelyek célja a fenntartható mezőgazdaság fejlődésének elősegítése a városokban és a városi területeken, a helyi közösségek bevonásával.
A Városi permakultúra programrészben kiválasztott projektek egyenként legfeljebb 50.000 lej támogatásban részesülhetnek, míg a Védett Területek komponensben nyújtott támogatás legtöbb 35.000 lej lehet projektenként.

„Az elmúlt évben, a Zöldövezet Programot a járvány által okozott nehézségek és kihívások ellenére is sikeresen életbe ültettük. Ami ennél is örvendetesebb, hogy programunk 2022-ben is folytatódik a 16-ik kiírással, amely által egyrészt továbbra is támogatjuk a védett területek népszerűsítésével kapcsolatos törekvéseket, másrészt egy új programkomponenst is beiktatunk, amely elősegíti a permakultúra meghonosodását a városi közösségek bevonása által az ilyen jellegű urbánus mezőgazdasági kezdeményezésekbe. Ezáltal továbbra is kitartunk a fenntartható kezdeményezések mellett, amelyek a MOL Romániával fennálló, immár több mint 15 éves partnerségen alapszanak.”, mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

Újdonságok a Zöldövezet program 2022 keretében
A Védett Területek komponens keretében a projektek maximális támogatási összege az előző kiírásokhoz képest 26.000 lej helyett 35.000 lejre emelkedik.
Sajnos a Covid-19 világjárvány okozta helyzet miatt a Városi Zöldövezet komponens, amely elsősorban nagyszámú gyermek- és ifjúsági csoportok bevonásával biztosított tevékenységet, felfüggesztődött.
E programrész helyett egy új összetevő kerül bevezetésre, a Városi permakultúra, amely támogatja a fenntartható mezőgazdaság fejlesztését a városokban és azok környékén, a helyi közösségek bevonásával. A permakultúra az emberi élőhelyek és mezőgazdasági rendszerek olyan tervezése és kialakítása, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza, veszi mintául. A rendszer minden egyes elemét annak szükségletei, általa nyújtott hasznok, és alapvető tulajdonságai által összehangoltan illeszti az egészbe. A részek közti szinergia a hulladék, az energia-, valamint az emberi munkaerő szükséglet minimalizálásával valósul meg.

A programról további részletek a www.spatiiverzi.org.ro a www.molromania.ro illetve www.repf.ro honlapokon találhatók.


Statisztikai adatok a Zöldövezet programról

2021-ben összesen 25 projekt kapott támogatást 772.236 lej értékben, amelyekben több mint 5.500-an vettek részt. Ebben az évben csak a program Védett területek komponensén keresztül finanszírozódtak olyan projektek, ahol a nyertes projektek járványügyi kockázatok nélkül, a távolság- és védekezési szabályok betartásával valósultak meg.
A program fennállásának 16 éve alatt összesen 645 környezetvédelmi projektet finanszíroztak több mint 8,2 millió lejjel, amelyekben több mint 240 ezren vettek részt.

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. Jelenleg, a vállalat 246 töltőállomást birtokol, valmint két üzemanyag-lerakatot Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2018-tól kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat.

A MOL - csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével, több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskedelmi hálózata több mint 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, ezáltal hozzájárulva egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány a különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 22 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány több mint 1.340 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 86,6 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Kovács Erzsébet
Polgár-Társ Alapítvány
tel: 0266/310678 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felméri Erzsébet
MOL Romania
tel: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közel 700 ezer lejjel támogatja a tizennegyedik alkalommal meghirdetett Zöldövezet Programot

 • A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizennegyedik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet Programot
 • A civil szervezetek 2019 február 28-ig küldhetik el környezetvédelmi pályázataikat
 • A támogatásra jóváhagyott összeg ebben a programban 696.000 lej

2019 január 29., Csíkszereda – A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizennegyedik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet társadalmi felelősségvállalási programot, amely keretében ösztönözni kívánják főként a gyerekek és a fiatalok környezetvédelmi projektekben való részvételét és a környezetvédelem iránti elkötelezettségüket. A program keretében 696.000 lejt bocsátanak civil szervezetek rendelkezésére környezetvédelmi projektek megvalósítására.

„A MOL Románia számos területen úttörőnek bizonyult, többek között a társadalmi felelősségvállalás területén is. 14-ik alkalommal hirdetjük meg a Zöldövezet Programot, amely a vállalat legrégebben működő CSR program, érvről évre történő növekedése pedig azt mutatja, hogy ez egy valós társadalmi szükségletre válaszol. A program révén a fiatalokat a természet és a környezet tiszteletére neveljük, így járulunk hozzá a fiatal generációk környezettudatosságának erősítéséhez.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A civil szerveztek 2019. február 28-ig küldhetik be környezetvédelmi témájú pályázataikat a Zöldövezet Program valamely komponensében. A Városi zöldövezetek programrészben 10.000 lej, míg a Védett területek komponensben projektenként legtöbb 20.000 lej a megpályázható összeg.

“Az utóbbi években egyre gyakrabban esik szó arról, hogy társadalmunk alapvető kötelessége az utánunk következő generációknak egy jobb világot, egy tisztább és egészségesebb környezetet örökségül hagyni. Ahhoz, hogy ez a folyamat sikeres legyen, fel kell vérteznünk fiataljainkat olyan képességekkel és ismeretekkel, melyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy szembe tudjanak nézni a ma és a holnap környezeti kihívásaival. A Zöldövezet Program ezen törekvések megvalósításához járul hozzá már 14 éve, az ökológiai nevelés  és a környezet  védelmét szolgáló aktív polgári részvétel népszerűsítése és támogatása által. ” – mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A szervezetek idén is a program két részében, a Városi zöldövezetek és a Védett területek programösszetevőkben pályázhatnak. A Városi zöldövezet komponens keretében pályázhatnak zöldövezetek rendezésére/létrehozására interaktív környezeti és egészségi nevelési tevékenységekkel összekötve, valamint az Európai Mobilitási Hét alkalmával (szeptember) szervezett tevékenységekre/akciókra, amelyek nagy közösségi részvételt feltételeznek, ugyanakkor környezettudatos életmódra nevelnek.

A Védett területek programrészben olyan pályázatokat várnak, amelyek a romániai védett területeknek a helyi közösségek körében történő népszerűsítését tűzték ki célul.

A Védett területek programrész keretében 2019-től megpályázható a Környezetért díj. A díjat olyan civil szervezet, vagy személy nyerheti el, aki sikeresen hozzájárult olyan kezdeményezésekhez/tevékenységekhez, amelyek eredményei nagyban hozzájárultak a védett területek vagy a biodiverzitás megőrzéséhez. Fontos kritérium ugyanakkor, hogy a díjra jelöltek aktív szerepet játsszanak a természetvédelem fontosságának tudatosításában, a közösség oktatásában, valamint példaértékű tevékenységet végeznek a védett területek és a biológiai sokszínűség megőrzése érdekében.

Újdonságok a 2019-es Zöldövezet programban

A Városi zöldövezetek komponens keretében a városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére, valamint az Európai Mobilitási Hét alkalmával szervezett tevékenységekre 1.000 lejjel növelték a pályázható összeget, így a maximálisan megpályázható összeg idén projektenként 10.000 lej.

A Védett területek programrészben a védett területek népszerűsítését célzó pályázatok egyenként 20.000 lejes támogatásban részesülhetnek. Ugyanakkor, ebben a komponensben megpályázható a Környezetért díj, amelynek értéke 10.000 lej.

További részletek a programról a www.zoldovezet.ro, a www.molromania.ro és a www.repf.ro weboldalakon találhatóak.

A 2018-as Zöldövezet díj nyertesei

A 2018-as Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben: ANYA Alapítvány

A „Házikó a ligetben” elnevezésű projektet 2018 április 1-e és június 15-e között az ANYA Alapítvány szervezte a „Gyermekparadicsom” Napköziotthon udvarán, a Dolj megyei Craiován. A projekt legfontosabb eredménye egy körülbelül 200 m2 –es terület zöldesítése és rendezése, ahol 14 fát és cserjét (magnólia, nyír, platán, tuja, boróka), 40 futómuskátlit, és 58 kerti virágot ültettek el. Ugyanakkor, a kiválasztott terület egy részét begyepesítették és kültéri bútorokat helyeztek ki.

A 2018-as Zöldövezet díj nyertese a Védett területek programrészben: ProPark Alapítvány

A 2018-as díjat a Védett területek programrészben az Emberek a természetért című projekt nyerte el. A projekt a természet védelméért aktívan cselekvő személyek, illetve a romániai védett területek népszerűsítését tűzte ki céljául, a nagyközönség részére szervezett tevékenységek révén. A projektbe 27 partner szervezetet sikerült bevonni az ország 18 megyéjéből. Összesen 3 főtevékenységet különíthetünk el a projekt keretében, így A Védett területek hete elnevezésű programsorozatot, Emberek a természetért ötrészes film gyártása és a Brassó megyei védett területeket népszerűsítő angol nyelvű anyagok kiadása.

2018-ban 41 tevékenységet regisztráltak a Védett területek hete programsorozat weblapján (www.saptamananaturii.ro) és az erre a célra létrehozott közösségi oldalon. Ezekre a tevékenységekre több mint 3.000 személy látogatott el. Az Emberek a természetért film bemutat 5 olyan szakembert, akik természetvédelmi tevékenységeket folytatnak (természetőrt, ornitológust, természetvédelmi oktatót, kutatót és erdőmérnököt), megjelenítve és elismerve, mint követendő példákat.

A Védett területek hete keretében a film bemutatását a nézők körében nagy érdeklődés övezte, míg kiemelkedő online nézettséget ért el.

A program számszerűsített eredményei

2018-ban 47 pályázat kapott támogatást összesen 645.725 lej értékben, amely projektek tevékenységeiben több mint 16.000 személy vett részt. A Városi zöldövezetek programrészben támogatott projektek keretében összesen 11.939 m2 zöld területet újítottak fel, vagy hoztak létre, valamint 2.108 fát, cserjét és 4.842 virágot ültettek el. A Védett területek programrészben a támogatott szervezetek 2018-ban 7 tanösvényt jelöltek ki és hoztak létre védett területeken, ugyanakkor 15 Junior Ranger tábort és 183 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek.

13 éves fennállása során a Zöldövezet program keretében 569 környezetvédelmi projekt nyert támogatást közel 7 millió lej értékben, melyekben több mint 219.000 személy vett részt, főleg gyerekek és fiatalok.

A Városi zöldövezetek programrész keretében 485.849 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 78.825 cserje és fa, valamint 82.181 virág elültetése révén. A Védett területek komponens keretében a szervezetek 1.057 környezetvédelmi nevelési tevékenységet, és 123 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 101 új tanösvényt hoztak létre Románia védett területein.

A MOL - csoportról 

A MOL - csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével, több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL - csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskedelmi hálózata több mint 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában, amelyből 218 Romániában működik.

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata több mint 20 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 218 töltőállomást üzemeltet, valamint két üzemanyag tárolót Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG terminált Mezőtelegden. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított. A MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, ezáltal hozzájárulva egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány a különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 19 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány közel 1.200 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 55 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet
MOL Románia
tel: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bándi Enikő
Polgár-Társ Alapítvány
tel: 0266/310678 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Letölthető anyagok

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 49 környezetvédelmi projektet támogat több mint 650.000 lej értékben a Zöldövezet program tizenharmadik kiírásában

 • A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a Zöldövezet program 13. kiadásában több mint 650.000 lejjel támogat 49 környezetvédelmi projektet
 • A 49, támogatásra javasolt projekt közül 27 a Városi zöldövezetek, míg 22 a Védett területek programrészben nyert támogatást
 • 22 megyében valósítanak meg környezetvédelmi projekteket a Zöldövezet program támogatásával

2018. április 05. - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 49 környezetvédelmi projektet támogat a Zöldövezet program 13. kiadásában. A támogatás összértéke meghaladja a 650.000 lejt.

A Városi zöldövezetek programrészben 27 nyertes projektet választott ki az elbíráló bizottság. Ezen projektek keretében a nyertes civil szervezetek az ország 17 megyéjében alakítanak át és rendeznek iskola- és óvodaudvarokat, gyermekotthonok udvarát, valamint közparkokat. A támogatott projektek keretében több mint 2.200 fa és cserje, továbbá 3.600 virágpalánta ültetését tervezik 19.697 négyzetméternyi területen. Ezek a területek főként diákokat célzó környezeti nevelési tevékenységek helyszínei lesznek, ezáltal hozzájárulva a környezetvédelem fontosságának népszerűsítéséhez.

Ugyanezen programrész keretében az Európai Mobilitási Hét alkalmával szervezett eseményeket is támogatják: 3 romániai városban például 10 biciklis rendezvényt, amely célja az alternatív közlekedési eszközök használatának népszerűsítése.
„A Zöldövezet program 13. kiadásának keretében finanszírozott 49 projektnek két meghatározó jellemzője van a városi környezet javítása és a biológiai sokféleség megőrzésének konkrét tevékenységei mellett. Ez ugyanakkor magába foglalja a projektekben résztvevő több ezer fiatal bevonását és nevelését. Akárcsak az előző években ennek köszönhetően olyan kreatív tevékenységekre és eseményekre számíthatunk, amelyek a polgárok környezettudatosságát hivatottak erősíteni.”, nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Védett Területek programrész keretében 22 projekt nyert támogatást. Az előző évekhez hasonlóan, a nyertesek Junior Ranger táborokra, tanösvények kialakítására, a Rezervátum Napjának, a Biodiverzitás Napjának és kiállítások megszervezésére, valamint környezeti nevelési tevékenységekre kaptak támogatást. Ezen programösszetevő keretében az ország 13 megyéjében nyertek támogatást.
2018-al kezdődően, a Védett Területek programrész keretében, a program környezetvédelmi díjat ajánl a médiának a legjobb cikkekért, beszámolókért, amelyek bemutatják és népszerűsítik Románia természetvédelmi területeit és nagyszámú olvasót /on-line látogatót vonzanak. A díjakat két kategóriában ajánlják fel, nevezetesen az írott és online médiának.

Versenykategóriák:

 • riport/írott kiadvány
 • Ebben a kategóriában azon legkreatívabb és -eredetibb cikk/riport szerzőjét díjazzák, amely bemutatja és népszerűsíti a védett területeket, és nagyszámú olvasót vonz.
 • riport/audiovizuális produkció
 • Ebben a kategóriában azon audiovizuális produkció szerzőjét díjazzák, amely védett területet/területeket mutat be és népszerűsít, ugyanakkor nagyszámú online látogatót vonz.

A díjakat romániai újságíróknak szánják. Az elektronikus úton történő nevezéseket bárki beküldheti, beleértve az önjelölést is. A nevezések benyújtásának határideje 2018. október 31, 00:00 óra.

12 éves fennállása során a Zöldövezet program keretében 522 környezetvédelmi projekt nyert támogatást, több mint 6 millió lej értékben, amelyekben több mint 200.000 személy, főként gyerekek és fiatalok vettek részt.
A megvalósított projektek során jelentős eredményeket értek el, például: több mint 470.000 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 76.717 cserje és fa, valamint 77.339 virág elültetése révén.

A program továbbá 108 Junior Ranger tábort támogatott valamint 1.619 környezetvédelmi nevelési tevékenységet, amelyeken a részt vevő diákok környezeti ismereteiket bővíthették.
A programról részletesebb információk elérhetők a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro, valamint a www.repf.ro honlapokon.

A MOL Csoportról és a MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában, ebből 213-at Romániában.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány a különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 18 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány 1150 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 54 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet
MOL Románia
tel: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bándi Enikő
Polgár-Társ Alapítvány
tel: 0266/310678 | @:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Letölthető anyagok

Közel 700 ezer lejjel támogatja a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a tizenharmadik alkalommal meghirdetett Zöldövezet programot

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenharmadik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot, a civil szervezetek 2018. február 15-ig küldhetik el környezetvédelmi pályázataikat

Idéntől pályázni lehet az Európai Mobilitási Hét alkalmával szervezendő tevékenységekre is, valamint első alkalommal díjazzák a legjobb romániai védett területeket népszerűsítő írásokat, kisfilmeket

A Zöldövezet program keretében több mint 500 környezetvédelmi projektet támogattak, több mint 6 millió lej értékben, a programban részt vevők száma pedig meghaladja a 200 ezret

2018. január 16., Csíkszereda – A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenharmadik alkalommal hirdeti meg a MOL Románia legelső társadalmi felelősségvállalási programját. A Zöldövezet program keretében összesen 697.000 lejt bocsátanak olyan civil szervezetek rendelkezésére, amelyek környezetvédelmi projekteket szerveznek, és amelyek a fiataloknak a környezet védelme iránti elkötelezettségét fejlesztik.

“A környezettudatosságra való nevelés, valamint egy tisztább és egészségesebb környezet megteremtése a MOL Románia társadalmi felelősségvállalási stratégiájának célkitűzései között szerepel. A 12 éve, 12 alkalommal meghirdetett Zöldövezet program több mint 200 ezer önkéntes részvételével valósítja meg ezt a célt. A városi zöldövezetek és a természetvédelmi területek fontos szerepet játszanak a közösség életében, hiszen jelentős hatással bírnak a lakosság életminőségére és jóllétére. Szándékunk folytatni közösségi szerepvállalási programjainkat, mert úgy gondoljuk, hogy ezek révén módunkban áll pozitív változásokat előidézni a közösségek életében.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

2006 óta a Zöldövezet program keretében 522 projekt nyert támogatást több mint 6 millió lej értékben. Jelentős megvalósításokról számolhatunk be: a támogatott projektek tevékenységeiben részt vevők száma meghaladja a 200 ezret, a létrehozott és rendezett zöldterületek összmérete több mint 470.000 négyzetméter, a program 108 Junior Ranger tábor szervezését és 1.619 környezeti nevelési tevékenységet támogatott.

Részletek a programról

A MOL Románia és a Polgár-Társ alapítvány 2018-ban is folytatja a közös Zöldövezet programot, amely keretében a civil szerveztek 2018. február 15-ig küldhetik be környezetvédelmi témájú pályázataikat.

A korábbi évekhez hasonlóan, a szervezetek idén is a program két komponensében, a Városi Zöldövezetek és a Védett Területek programösszetevőkben pályázhatnak. A beérkezett pályázatok elbírálására és a nyertesek kihirdetésére március végén kerül sor.

Újdonságok a 2018-as Zöldövezet programban

A Városi Zöldövezet komponens keretében a következő két témakörben megírt pályázatok nyerhetnek támogatást:

1. Városi zöldövezetek rendezése/létrehozása interaktív környezeti és egészségi nevelési tevékenységekkel összekötve

2. Az Európai Mobilitási Hét alkalmával (szeptember) szervezett tevékenységek/akciók, melyek nagy közösségi részvételt feltételeznek, ugyanakkor környezettudatos életmódra nevelnek

A Védett Területek programösszetevő esetében olyan pályázatokat várnak, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében, valamint hozzájárulnak azok ismertségének növeléséhez. A támogatott pályázatokat a civil szervezetek közintézményekkel, más szervezetekkel, valamint a védett területek működtetőivel partnerségben valósíthatják meg.

A Védett Területek programrész keretében megpályázható a Környezetvédelmi sajtódíj, melyre olyan cikkekkel, írásokkal, interjúkkal, kisfilmekkel lehet jelentkezni, melyek bemutatják és népszerűsítik a védett területeket, ugyanakkor nagy nézettséget/olvasószámot érnek el. A Környezetvédelmi sajtódíjra jelentkezhet maga a cikk/interjú/írás/kisfilm szerzője, vagy pedig a szerzőt benevezheti más személy is.

A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej támogatás pályázható meg projektenként. A védett területek népszerűsítését célzó pályázatok egyenként 20.000 lejes támogatásban részesülhetnek. A környezetvédelmi sajtódíj értéke 5.000 lej.

További részletek a programról a www.zoldovezet.ro, a www.molromania.ro és a www.repf.ro weboldalakon találhatóak.

A 2017-es Zöldövezet díj nyertese a Városi Zöldövezetek programrészben: Inventis Egyesület

Az „Illatos zöld kert” elnevezésű projekt a besztercei 6-os számú napközi otthon udvarának rendezését, zöldesítését és a gyerekek környezeti nevelését tűzte ki céljául.

A projekt megvalósítási ideje alatt (április – augusztus 2017) több mint 200 gyermek vett részt a napközi udvarán szervezett környezeti nevelési tevékenységeken: gyakorlati órákon („Érdekességek a növények és állatok életéből” és „A természet a barátom”); területrendezési tevékenységekben és az átalakított zöldövezet gondozásában (44 fa/cserje és 203 virág elültetése, valamint 8 pad kihelyezése a 200 négyzetméternyi udvarra); udvar- és kertrendezési tevékenységeken (“Részt veszek én is!”, “Kerítésfestés”, “Kövek festése”); a kialakított zöldövezet felavatásán; valamint a besztercei központi park megtisztításában, zöldesítésében. A látványos változásokat megvalósító projektben a gyerekeken kívül részt vett még 17 tanár, 12 nevelő/gondozó és az Inventis Egyesület 10 önkéntese.

Letölthető anyagok

A 2017-es Zöldövezet-díj nyertese Védett Területek programrészben: ProPark Alapítvány

A 2017-es díjat a Védett területek programrészben „Brassó, város a természet szívében” című projekt nyerte el, amely a Brassó megyei védett területek népszerűsítését tűzte ki céljául. Ennek érdekében környezetvédelmi témájú rendezvényeket szerveztek és különböző kommunikációs csatornákon keresztül tájékoztatták a nagyközönséget a természet védelmének fontosságáról. A projekt keretében megrendezték idén harmadik alkalommal a Védett területek hete című rendezvényt, amely különböző interaktív környezeti nevelési tevékenységekből állt, megközelítőleg 500 érdeklődő részvételével

Az egyhetes rendezvényen 14 tevékenységet szerveztek, többek között védett területeken tett kirándulásokat, vetítésre került a Brassó megyei védett területeket bemutató film, környezetvédelmi témájú kötetlen beszélgetésekre hívták a nagyközönséget, kiállításokat rendeztek, valamint a gyermekek számára is érdekes interaktív környezeti nevelési tevékenységeket szerveztek.

Letölthető anyagok

A program számszerűsített eredményei

2017-ben 50 pályázat kapott támogatást összesen 658.924 lej értékben, amely projektek tevékenységeiben több mint 16.000 személy vett részt. A Városi Zöldövezetek programrészben támogatott projektek keretében összesen 21.133 m2 zöld területet újítottak fel, vagy hoztak létre, valamint 4.751 fát, cserjét és 8.333 virágot ültettek el. A Védett Területek programrészben a támogatott szervezetek 2017-ben 8 tematikus tanösvényt jelöltek ki és hoztak létre védett területeken, ugyanakkor 19 Junior Ranger tábort és 197 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek.

12 éves fennállása során a Zöldövezet program keretében 522 környezetvédelmi projekt nyert támogatást közel 6 millió lej értékben, melyekben több mint 203.000 személy vett részt, főleg gyerekek és fiatalok.

A Városi Zöldövezetek programrész keretében 473.910 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 76.717 cserje és fa, valamint 77.339 virág elültetése révén. A Védett Területek komponens keretében a civilszervezetek 874 környezetvédelmi nevelési tevékenységet, és 108 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 94 új tanösvényt hoztak létre Románia védett területein.

A MOL Csoportról és a MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában, ebből több mint 210-et Romániában.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány a különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 18 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány 1150 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 54 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet
MOL Románia
tel: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bándi Enikő
Polgár-Társ Alapítvány
tel: 0266/310678 | @:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenkettedik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenkettedik alkalommal hirdeti meg a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási programját. A Zöldövezet program keretében 677.000 lej összértékű támogatást nyújtanak olyan környezetvédelmi projektek lebonyolítására, amelyekben a fiatalok aktív részvételét szorgalmazzák.

“A MOL Románia 2006-ban hirdette meg először a Zöldövezet társadalmi felelősségvállalási programot, amely keretében környezeti projekteket támogatunk. Az egyik leglényegesebb szempont az, hogy a projekteknek szerves része legyen a környezeti nevelés is, hiszen úgy gondoljuk, meghatározó, hogy tudatosuljon a környezetvédelem fontossága a fiatal generációkban. Az első tizenegy év eredményei azt tükrözik, hogy ez egy rendkívül sikeres program. A Zöldövezet keretében a MOL Románia több, mint 71.966 fa és cserje, valamint 69.006 virág ültetését támogatta az elmúlt 11 évben, ez átlagban napi 17 fa és 15 virág elültetését jelenti. Nagyon büszkék vagyunk erre az eredményre és úgy tekintünk rá, mint ajándékunkra a közösség és az eljövendő generációk számára.“ - nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

“A Zöldövezet program iránti érdeklődés nem lankad, annak ellenére sem, hogy már a 12. kiadását hirdetjük meg. Ez javarészt annak tudható be, hogy egy olyan programról van szó, amelynek hatékonyságát a környezettel kapcsolatos gyakorlati és nevelési tevékenységek harmonikus ötvözése biztosítja. Ugyancsak ennek köszönhető, hogy évente több ezer gyermek, fiatal és felnőtt önkéntes aktívan csatlakozik a program által támogatott tevékenységekbe.“- nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

2006-tól kezdődően, a Zöldövezet program keretében 472 projekt nyert támogatást több mint 5 millió lej értékben. A támogatott projektek keretében szervezett tevékenységekben részt vevő személyek száma meghaladja a 186 ezret, ez körülbelül Nagyvárad lakosai számának felel meg. Erőfeszítéseik figyelemre méltó eredményei: közel 4.000 m2 területet erdősítettek újra, a létrehozott és rendezett zöldterület mérete meghaladja a 450.000 négyzetmétert, mely körülbelül 90 futballpályányi területnek felel meg. A program támogatta továbbá 89 Junior Ranger tábor szervezését és 677 környezeti nevelési tevékenységet, amelyeken a fiatalok környezetvédelmi ismereteiket bővíthették.

Részletek a programról
A MOL Románia és a Polgár-Társ alapítvány 2017-ben is folytatja a közös Zöldövezet programot, amely keretében a civil szerveztek 2017. február 15-ig küldhetik el környezetvédelmi témájú pályázataikat. A korábbi évekhez hasonlóan, a szervezetek idén is a program két komponensében, a Városi Zöldövezetek és a Védett Területek programösszetevőkben pályázhatnak. A beérkezett pályázatok elbírálására és a nyertesek kihirdetésére március végén kerül sor.
A Városi zöldövezetek komponens keretében azon projektek nyernek támogatást, amelyek célja városokban található zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével, valamint ezen közösségek bevonása különböző környezetvédelmi tevékenységekbe. A Védett területek programösszetevő esetében olyan pályázatokat várnak, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében, valamint hozzájárulnak azok ismertségének növeléséhez. Ezen programösszetevő esetében a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, valamint a védett területek kezelőivel partnerségben pályázhatnak.
A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej támogatás pályázható projektenként, a védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében pedig legtöbb 20.000 lej.
A pályázási feltételekről részletek a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro és www.polgartars.ro honlapokon találhatóak.

A 2016-os Zöldövezet díj nyertese a Városi Zöldövezetek programrészben: Inceptus Románia Egyesület („Asociația Inceptus România”)A „Színek Parkja” elnevezésű projekt a kolozsvári Látássérültek Speciális Líceuma udvarának rendezését, zöldesítését és a diákok környezeti nevelését tűzte ki célul.
A projekt megvalósítása során több mint 168, 3 és 20 év közötti látássérült diák vett részt az iskola udvarán szervezett környezeti nevelési tevékenységeken. Április és július között az iskolaudvaron elültettek 25 cserjét és 199 virágot, mintegy 180 négyzetméternyi területet zöldesítve. A területrendezés mellett a projekt részét képezte egy hulladékgyűjtési akció is a Kolozsvárhoz tartozó Bükk-erdőben. A projekt megvalósítása után a következő tanévekben is folytatni kívánják a környezeti nevelési tevékenységeket mind az iskolai tanórákon, mind a tanórákon kívüli tevékenységek keretében.
„A Színek Parkja egy rendkívül sikeres projekt, amelynek kulcsa a partnerek és a projektcsapat kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködése, vágyuk az volt, hogy valami igazán különlegeset hozzanak létre.” – nyilatkozta Ramona MUREȘAN a kolozsvári Látássérültek Speciális Líceumának igazgatója.

A 2016-os Zöldövezet-díj nyertese Védett Területek programrészben: Gyilkostó Adventure Egyesület
„A Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park gyöngye, a Gyilkos-tó megmentéséért fiatal természet-őrökkel” című projekt keretében a díjazott szervezet a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park népszerűsítését, valamint a környezettudatosságnak a helyi közösség, főként a fiatalok körében történő megerősítését tűzte ki célul. A hangsúlyt a Gyilkos-tó megmentésére és a védett terület biológiai sokféleségének védelmére fektették.
A projekt keretében különböző bemutatókat, kirándulásokat és versenyeket szerveztek 3 iskola diákjai számára, a Biodiverzitás Napja, az Európai Nemzeti Parkok Napja és a Környezetvédelmi Világnap alkalmával. A projekt fő tevékenységeként említhető a Junior Ranger táborok szervezése a védett területen, így két alkalommal többnapos tábort szerveztek, összesen 40 diák számára. Emellett a projekt keretében megjelentettek egy ismertető füzetet a Gyilkos-tó, Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park veszélyeztetett gyöngyszeme címmel, továbbá kialakítottak egy tematikus tanösvényt is. A Gyilkos-tó múltja, jelene és jövője címmel szabadtéri kiállítást szerveztek és zöld sarkokat rendeztek be a partner iskolákban. Összesen több mint 200 önkéntes és diák vett részt a projekt tevékenységeiben.

A program számszerűsített eredményei

2016-ban összesen 661.248 lei értékben 48 projekt jóváhagyására került sor, amely projektek tevékenységeiben több mint 15.000 személy vett részt. A Városi Zöldövezetek programrészben támogatott projektek keretében létrehozott és/vagy rendezett zöld területek mérete összesen 24.450 m2 , ahol több mint 2.400 fát, cserjét és 6.400 virágot ültettek. A Védett Területek programrészben a támogatott szervezetek 2016-ban 15 tematikus tanösvényt jelöltek ki és hoztak létre védett területeken, ugyanakkor 20 Junior Ranger tábort és 198 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek.
11 éves fennállása során a Zöldövezet program keretében 472 környezetvédelmi projektet támogattak közel 5,5 millió lejjel, melyekben több mint 186.000 személy vett részt, főleg gyerekek és fiatalok.
A Városi zöldövezetek összetevő keretében 452.777 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 71.966 cserje és fa, valamint 69.006 virág elültetése révén. A Védett területek komponens keretében a szervezetek 677 környezetvédelmi nevelési tevékenységet és 89 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 86 új tanösvényt hoztak létre Románia védett területein.

Letölthető anyagok

Zöldövezet Program 2016,
680.000 lejjel támogatja a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a tizenegyedik alkalommal meghirdetett Zöldövezet programot

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási programját, amelynek keretében 680.000 lej összértékű támogatást nyújt olyan környezetvédelmi projektek lebonyolítására, amelyekben a fiatalok aktív részvételét szorgalmazzák.

"A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tíz éve támogatja az életminőségünk javítását célzó környezetvédelmi és oktatási projekteket, a Zöldövezet program keretében. Az első évtized mérlege pozitív, főként, mivel lenyűgöző számú, 170000 fiatalt mozgósított a program. A program 11. kiadását azzal a meggyőződéssel indítjuk el, hogy az önkéntesek erőfeszítései nagyban hozzájárulnak majd a közösségek életének jobbításához, valamint a következő generációk jövőjének élhetővé tételéhez” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A civil szervezetek 2016. február 10-ig küldhetik el környezetvédelmi témájú pályázataikat a program két összetevőjének - a Városi zöldövezetek és a Védett területek – keretében. A beküldött pályázatok elbírálására és a nyertesek kihirdetésére március végén kerül sor.
A Városi zöldövezetek komponens keretében azon projektek nyernek támogatást, amelyek célja városokban található zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével, valamint ezen közösségek bevonása különböző környezetvédelmi tevékenységekbe.
A Védett területek programösszetevő esetében olyan pályázatokat várnak, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében. Ezen programösszetevő esetében a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, valamint a védett területek kezelőivel partnerségben pályázhatnak.

2016-ban a következő tevékenységekre igényelhető támogatás:

 • városi zöldövezetek létrehozása vagy környezetbarát módon történő rehabilitálása,
 • környezeti nevelés a fiatalok és helyi közösségek körében,
 • Junior Ranger táborok szervezése a fiatalok számára,
 • a Védett Terület Napja, illetve más környezetvédelmi témájú világnapok (Nemzetközi Biodiverzitás Napja, Föld Napja) alkalmából szervezett tevékenységek,
 • látogatóközpontok létrehozása vagy felújítása a védett területeken,
 • tanösvények létrehozása vagy felújítása a védett területeken.

A Zöldövezet programban támogatott projektek keretében olyan környezetvédelmi témájú, kreatív tevékenységek interaktív módon történő megvalósítását szorgalmazzuk, amelyek felkeltik a helyi közösségek érdeklődését, ezáltal ösztönözve őket az aktív részvételre. A környezetvédelmi nevelési tevékenységek megszervezéséhez segítséget nyújthatnak a Polgár-Társ Alapítvány és a program honlapjáról letölthető kézikönyvek.

A MOL Románia által a Zöldövezet programra szánt összeg idén 680.000 lej.
A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej, míg a védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében legtöbb 20.000 lej támogatás pályázható projektenként.

A pályázási feltételekről részletek a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro és www.polgartars.ro honlapokon találhatók.

Zöldövezet-díj - 2015

A Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben: „Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală – CRAL”

A szervezet Az idő illatos kertje elnevezésű projektjét 2015. április és szeptember között valósította meg Hátszegen, a Hátszegvidéki Dinoszaurusz Geopark területén. A projekt célja egy olyan városi zöldövezet létrehozása volt, amely az arra látogató turistákat, diákokat megismerteti a vidék geológiai és növénytani változatosságával, valamint a látássérültek számára is elérhető.
A három különböző zöldövezet-rész, Az idő ösvénye, az Aromaterápiás kert és a Nagymama kertje a helyi földtani, növénytani és biológiai sokféleséget hivatott bemutatni. Az ezeken elhelyezett információs táblák Braille-írással vannak ellátva, így az információk a látássérültek számára is elérhetőek. A különböző „land-art” elemekkel gazdagított területen egy pihenőrészt és egy, az önkéntesek tevékenységeihez szükséges helyiséget is létrehoztak. A területrendezés mellett a projekt részét képezték különböző foglalkozások és gyakorlati műhelyek is.

A Zöldövezet díj nyertese a Védett területek programrészben: Aqua Crisius Egyesület

A természeti értékek megőrzése és népszerűsítése a közösségek bevonásával című projekt keretében a díjazott szervezet a Jád-völgye természetvédelmi terület népszerűsítését tűzte ki célul, a közösségek aktív részvételével.
A cél elérése érdekében a megvalósított projekt keretében kijelöltek egy kerékpárutat és környezetismereti, környezetvédelmi témájú nevelési tevékenységeket szerveztek gyerekeknek. A projekt tevékenységeit bővítette egy többnapos Junior Ranger tábor is. A Junior Ranger típusú tevékenységek népszerűsítése érdekében a tábor ideje alatt filmet készítettek, amely az interneten elérhető. A tábor programját különböző játékok és környezeti nevelési tevékenységek képezték.
A projekt részét képezte az idén második alkalommal megszervezett Erdélyi Orgona Napja, amely keretében helyi termékvásárt szerveztek és ugyanakkor néptáncbemutatóval, vetélkedőkkel tettek színesebbé az eseményt. A projekt tevékenységeit április 15. és szeptember 28. között valósították meg.

A Zöldövezet program eredményei:

10 éves fennállása óta a Zöldövezet program keretében 424 környezetvédelmi projektet támogattak összesen 4,83 millió lejjel. A projekteknek több mint 170.000 résztvevője volt, főleg gyerekek és fiatalok.

A Városi zöldövezetek összetevő keretében 428.327 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 69.539 cserje és fa, valamint 62.589 virág elültetése révén. A Védett területek komponens keretében a szervezetek 479 környezetvédelmi nevelési tevékenységet és 69 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 71 új tanösvényt hoztak létre Románia védett területein.

Letölthető anyagok

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 48 környezetvédelmi projektet támogat 661.000 lej értékben a Zöldövezet program tizenegyedik kiírásában

Csíkszereda, 2016. április 13. - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös Zöldövezet programjának 11. kiírásában 48 környezetvédelmi projektet támogatnak összesen 661.000 lej értékben.

A Zöldövezet program Városi zöldövezetek kialakítását/felújítását célzó komponensében az elbíráló bizottság 85 pályázat közül választotta ki a 25 nyertes projektet. Ezen projektek keretében a nyertes civil szervezetek iskola- és óvodaudvarokat, gyerek-elhelyező központok udvarát, valamint közparkokat rendeznek, alakítanak át az ország 17 megyéjében. A 97.452 négyzetméternyi területen több mint 2.238 fa és cserje, továbbá közel 7.000 virágpalánta ültetését tervezik a támogatott projektek keretében, továbbá ezek a területek, főként diákokat célzó környezeti nevelési tevékenységek színterei lesznek.

A Védett területek komponens keretében mintegy 66 pályázat érkezett, amelyből 23 nyertes projektet választott ki az elbíráló bizottság. A nyertesek Junior Ranger táborokra, tanösvények kialakítására, a Rezervátum Napja, a Biodiverzitás Napja és kiállítások megszervezésére, valamint környezeti nevelési tevékenységekre kaptak támogatást. Ezen programösszetevő keretében az ország 14 megyéjében nyertek támogatást.

Az elmúlt tíz évben, 2006-2015 között támogatott 424 projekt keretében zajlott tevékenységeknek több mint 170.000 résztvevője volt. A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a támogatott projekteken keresztül lehetővé tették 430 000 m2 terület „zöldesítését”.
A helyi közösségek bevonásával 169 projekt járult hozzá a védett területek népszerűsítéséhez, olyan tevékenységeken keresztül, mint Junior Ranger táborok szervezése, látogatóközpontok létrehozása, tanösvények kialakítása, kiállítások és tematikus műhelyek szervezése.

Letölthető anyagok

Egy évtizednyi Zöldövezet: a MOL Románia legrégebbi pályázati programja 1 millió euróval támogatott több mint 400 projektet

Tíz éve megszakítás nélkül működik a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási programja, a Zöldövezet, amelyet a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen hozott létre. A program keretében eddig összesen 69.000 cserjét és fát ültettek, 428.000 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek és 71 tanösvényt hoztak létre az ország védett területein.

“Örömmel tölt el, hogy elmondhatjuk, hogy a Zöldövezet, a MOL Románia egyik legelső társadalmi felelősségvállalási programja fennállásának tizedik évét ünnepli. Ez az évforduló büszkeséggel tölt el bennünket. Egyrészt, mert az utóbbi tíz évben e téren folytatott tevékenységünk bizonyítja vállalatunknak a közösség iránti elkötelezettségét. Másrészt pedig, ha erre az évfordulóra mérlegként tekintünk, azt láthatjuk, hogy ezek a látványos eredmények híven tükrözik a közösségek ezirányú elköteleződését is. Ezek az eredmények megerősítenek abban a hitünkben, hogy ez a program egy hosszú távú pozitív változás alapjait teremtette meg a közösségekben. Ezért biztatjuk és támogajuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek környezetünk szebbé tételét célozzák.”- nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt 10 év alatt a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 4,8 millió lejt meghaladó összeggel támogatott összesen 424 projektet. A zöldövezetek létrehozásában, rendezésében és a védett területek népszerűsítésében több mint 170.000 személy vett részt. Számukra a projektek keretében szervezett programok nemcsak a tanulásra nyújtottak jó lehetőséget, hanem arra is, hogy közvetlenül hozzájárulhassanak a különböző környezetvédelmi tevékenységek sikeréhez.

„A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közötti együttműködés 10 éve tart. Egy évtized, amelyben több tízezer résztvevőt vontunk be környezetvédelmi tevékenységekbe, egy évtized, amelyben a zöld oldalon állva, több száz városi övezet megszépítéséhez és Románia lenyűgöző természetvédelmi területeinek védelméhez járulhattunk hozzá. Tízéves partnerségünk, valamint az elért eredmények élő bizonyítékai annak, hogy a vállalati és a civil szféra együttműködése társadalmi szintű pozitív változásokat eredményezhet.”- nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

10 év (2006-2015) Zöldövezet, számokban:

 • 4,83 millió lej: az az összeg, amellyel a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány civil szervezetek környezetvédelmi projektjeit támogatta
 • 424: a támogatott projektek száma
 • 171.075: környezetvédelmi, valamint környezeti nevelési tevékenységekben részt vevők száma
 • 69.539: elültetett fák és cserjék száma
 • 62.589: elültetett virágok száma
 • 428.327 nm: felújított városi zöldövezetek összterülete
 • 71: védett területeken létrehozott tanösvények száma
 • 69: Junior Ranger táborok száma
 • 479: iskolán kívüli környezeti nevelési tevékenységek száma (műhelyek, versenyek, kiállítások, kirándulások és egyéb események)

A Zöldövezet programot a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 2006-ban indította el olyan pályázati programként, amely a közösség, főképp a gyermekek és fiatalok bevonását tűzte ki céljául a különböző, zöldövezetek rendezését célzó projektekbe. Jelenleg a program a Városi zöldövezetek és a Védett területek
programrészekre oszlik és évente meghirdetett pályázati kiírás formájában zajlik, a projekteket pedig a támogatást elnyert civil szervezetek bonyolítják le.

A program Városi Zöldövezetek komponense keretében azon civil szervezetek által - partnerségben más intézményekkel - lebonyolított projektek nyernek támogatást, amelyek célja a városi zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével.
A Védett Területek programösszetevő esetében támogatást nyernek azon projektek, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében.

Zöldövezet-díj - 2015

A 2015-ös Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben az „Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală – CRAL”

A szervezet „Az idő illatos kertje” elnevezésű projektjét 2015. április és szeptember között valósította meg Hátszegen, a Hátszegvidéki Dinoszaurusz Geopark területén. A projekt célja egy olyan városi zöldövezet létrehozása volt, amely az arra látogató turistákat, diákokat megismerteti a vidék geológiai és növénytani változatosságával, valamint a látássérültek számára is elérhető.
A három különböző zöldövezet-rész, Az idő ösvénye, az Aromaterápiás kert és a Nagymama kertje a helyi földtani, növénytani és biológiai sokféleséget hivatott bemutatni. Az ezeken elhelyezett információs táblák Braille-írással vannak ellátva, így az információk a látássérültek számára is elérhetőek. A különböző „land-art” elemekkel gazdagított területen egy pihenőrészt és egy, az önkéntesek tevékenységeihez szükséges helyiséget is létrehoztak. A területrendezés mellett a projekt részét képezték különböző foglalkozások és gyakorlati műhelyek is.

Zöldövezet-díj nyertese Védett Területek 2015: Aqua Crisius Egyesület

„A természeti értékek megőrzése és népszerűsítése a közösségek bevonásával” című projekt keretében a díjazott szervezet a Jád-völgye természetvédelmi terület népszerűsítését tűzte ki célul, a közösségek aktív részvételével.
A cél elérése érdekében a megvalósított projekt keretében kijelöltek egy kerékpárutat és környezetismereti, környezetvédelmi témájú nevelési tevékenységeket szerveztek gyerekeknek. A projekt tevékenységeit bővítette egy többnapos Junior Ranger tábor is. A Junior Ranger típusú tevékenységek népszerűsítése érdekében a tábor ideje alatt filmet készítettek, amely az interneten elérhető. A tábor programját különböző játékok és környezeti nevelési tevékenységek képezték.
A projekt részét képezte az idén második alkalommal megszervezett Erdélyi Orgona Napja, amely keretében helyi termékvásárt szerveztek és néptáncbemutatóval, vetélkedőkkel tettek színesebbé. A projekt tevékenységeit április 15. és szeptember 28. között valósították meg.

A MOL Románia által a Zöldövezet programra szánt összeg évenkénti 150.000 eurót tesz ki.
A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej, míg a védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében legtöbb 20.000 lej támogatást biztosít projektenként.
További részletek a programról a www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, és a www.repf.ro honlapokon találhatók.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány kilencedik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot A program keretében eddig nyújtott támogatás összértéke meghaladja az egymillió eurót

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány immár kilencedik alkalommal hirdette meg a Zöldövezet programot, melynek keretében közel 670 000 lej értékű támogatást biztosítanak civil szervezeteknek környezetvédelmi projektjeik megvalósítására.

„A Zöldövezet program a MOL Románia legelső társadalmi felelősségvállalási programja és büszkék vagyunk arra, hogy megbízható partnerévé váltunk a környezetvédelmi programokat megvalósító szervezeteknek. A MOL Románia által eddig nyújtott támogatás összértéke meghaladja az egymillió eurót. A projektek célja, a látványos megvalósítások elérése mellett, a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása, a környezet védelme és a közösségek felelősségvállalásának fejlesztése, különösen a fiatalok körében” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„A Zöldövezet program évente nagyszámú civil szervezetet és önkéntest mozgósít, akik aktívan résztvesznek a környezetvédelmi tevékenységekben. A program sikeressége nagyrészt annak köszönhető, hogy a két partner – a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány – úgy tervezte és fejlesztette ki a programot, hogy az megfeleljen a célcsoportok igényeinek, ugyanakkor felkeltse a helyi közösségek érdeklődését és tenni akarását.

Ezzel egyidejűleg, a program Romániában az egyik legrégebbi civil szervezet és vállalat közötti együttműködésen alapszik, amely stratégiai és fenntartható előnyöket biztosít minden érdekelt félnek” - nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A pályázatok beküldésének határideje 2014. február 18-a, míg a nyertes pályázók listáját március végén teszik közzé. A városi zöldövezetek kialakítására vagy felújítására elnyerhető támogatás összege legtöbb 9 ezer lej, míg a védett területeket célzó komponensben ez 20 ezer lej. A pályázási feltételekkel kapcsolatos részletes információk a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro, valamint a www.repf.ro honlapokon találhatók.

A Polgár-Társ Alapítvány, valamint a program honlapján (www.repf.ro és www.zoldovezet.ro) olyan kézikönyvek állnak rendelkezésre, melyek segítenek a környezeti nevelés megvalósításában.

Támogatás a következő tevékenységekre igényelhető:

 • zöldövezetek rehabilitálása és létrehozása környezetbarát módon,
 • környezeti nevelés a fiatalok és helyi közösségek körében,
 • Junior Ranger táborok – a fiatalok bevonása védett területeken a biodiverzitás megőrzési és környezetvédelmi tevékenységekbe,
 • Védett Terület Napja – az év egyik napját az adott védett terület hivatalos napjának való kinevezése és a helyi közösség bevonása az ehhez fűződő tevékenységekbe,
 • látogatóközpontok létrehozása vagy felújítása a védett területeken,
 • nevelő jellegű tanösvények létrehozása vagy felújítása,
 • Nemzetközi Biodiverzitás Napja alkalmából szervezett tevékenységek.

Zöldövezet díjak nyertesei

A Városi zöldövezetek-komponens keretében kiosztandó Zöldövezet Díj nyertese az erdőszentgyörgyi Zöld Fény Egyesület. A „Zöld udvar egészséges gyerekeknek” című projekt a líceum udvarán létrehozott kert környezetvédelmi oktató potenciáljának köszönhetően nyerte el a díjat. A díj értéke a szervezet által már elnyert finanszírozás összegének felel meg.

A Védett területek-komponens keretében a Román Madártani Egyesület Kovászna megyei fiókszervezete nyerte a Zöldövezet Díjat. Az elnyert támogatásból megszervezték az első regionális kiterjedésű madártani versenyt, amelyen 7 megyéből vettek részt diákok. Ugyanakkor a szervezet megszervezte a Biodiverzitás Napot 7 tanintézményben és egy többnapos tábort is szerveztek a Duna Deltában. A védett területek kategóriában az elmúlt évben hirdették meg először a Zöldövezet Díjat. A díjat azon nyertes pályázónak ítélik oda, amely kreatív módon népszerűsíti a védett területek fontosságát, illetve a legsikeresebb az önkéntesek mozgósításában.

A díj értéke 10 ezer lej.

Részletek a programról

2013-ban a MOL Románia több mint 646 ezer lejnyi támogatást nyújtott az 51 jóváhagyott projekt megvalósítására, amelyeknek összesen több, mint 25 ezer résztvevője volt. A program keretében összesen 28 850 m2 városi zöldövezetet újítottak fel, vagy hoztak létre, több mint 3140 cserjét és fát, valamint 5 268 virágot ültettek. Ugyanakkor a támogatott szervezetek 9 tanösvényt alakítottak ki és 12 helyszínen megszervezték a Biodiverzitás Napját és a Védett Terület Napját.

Szatmárnémeti lakóinak számával szinte megegyező számú, vagyis több mint 134 ezer önkéntes vett részt a programban az elmúlt nyolc évben. A támogatott pályázatokon keresztül felújítottak, vagy zölddé tettek 363 ezer m2 területet. A 124 védett területen lezajlott projekt révén látogatóközpontokat és tematikus tanösvényeket hoztak létre, illetve Junior Ranger táborokat és tevékenységeket szerveztek, amelyek fontos szerepet játszanak a gyerekek környezeti nevelésében.

Letölthető anyagok

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány meghirdeti a Zöldövezet programot, azoknak, akik még több zöldre vágynak

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 2013, január 22-én Csíkszeredában ismét meghirdeti, immár nyolcadik alkalommal a Zöldövezet programot. A mintegy 670.000 lejnyi támogatás környezetvédelmi projekteket megvalósító civil szervezetek által pályázható meg.

„A MOL Románia környezetvédelmi projektek megvalósításában való részvétele mára hagyománnyá vált, hiszen a Polgár-Társ Alapítvánnyal, valamint számos önkéntes bevonásával évről évre megszervezzük a Zöldövezet programot. Amilyen mértékben növekedett a program helyi közösségekre gyakorolt hatása, olyan hangsúlyosan tulajdonítottunk egyre nagyobb fontosságot a környezeti nevelésnek is. A fiatalok ezirányú nevelése, illetve a nagyközönség védett területekkel kapcsolatos mentalitásának megváltoztatása a program legfontosabb célkitűzései közé tartozik”- mondta Daradics Kinga, CEO MOL Románia.

A Zöldövezet programot, annak két komponensével együtt (Városi zöldövezet és Védett területek) a Polgár-Társ Alapítvány szervezi a MOL Románia által nyújtott támogatás alapján. Idén újdonságnak számít, hogy lehet pályázni városi társasházak belső udvarainak zöldesítésére, meglévő zöldfelületek felújítására is.

2006 és 2012 között megközelítőleg 109.000 önkéntes vett részt városi zöldövezetek felújításában, létrehozásában, valamint védett területek népszerűsítésében. A program keretében támogatott pályázatokon keresztül sikerült újra zölddé tenni nagyjából 335.000 négyzetméternyi területet. A Zöldövezet programban, 100, a védett területek fontosságát hirdető pályázat nyert el támogatást. A projektek olyan tevékenységeket foglaltak magukba, mint látogatóközpontok felújítása vagy létrehozása a védett területeken, Junior Ranger táborok szervezése, amelyek során a gyerekek megtanulták hogyan óvják és védjék természeti örökségüket, hogyan hozzanak létre nevelési célzattal tanösvényeket.

A támogatási kérelmek leadásának határideje február 19. Városi zöldövezetek kialakítására vagy felújítására legtöbb 9.000 lej támogatás nyerhető el. Védett területek népszerűsítésére a megszabott legnagyobb támogatás 20.000 lej.

A Polgár-Társ Alapítvány honlapján (www.repf.ro) elérhetőek olyan kézikönyvek, melyek segítenek a környezettudatosságra nevelő tevékenységek megvalósításában.
„A Zöldövezet program évről évre növekvő sikere két tényt bizonyít: egyrészt azt, hogy a társadalmi célok érdekében történő civil-vállalati együttműködéseknek jelentős létjogosultsága van. Másrészt azt, hogy az ilyen jellegű, stratégiailag kigondolt együttműködéseket hosszú távon érdemes elképzelni és működtetni. Külön öröm számunkra, hogy ennek a programnak köszönhetően jelentős mértékben közelebb kerülünk környezeti illetve közösségfejlesztési célkitűzéseink megvalósításához.” – nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Zöldövezet programról

A pályázatok leadásának határideje 2013. február 19. Az eredmények közzétételére március végén kerül sor. Városi zöldövezetek kialakítására vagy felújítására legtöbb 9.000 lejnyi támogatás nyerhető el. Védett területek népszerűsítésére a megszabott legnagyobb támogatás 20.000 lej. A pályázati feltételekkel kapcsolatban bővebb információt a www.molromania.ro, valamint a www.repf.ro honlapokon lehet találni.

Támogatás a következő tevékenységekre igényelhető:

 • Zöldövezetek rehabilitálása és létrehozása környezetbarát módon
 • Környezeti nevelés a fiatalok és helyi közösségek körében
 • Junior Ranger tábor – a fiatalok bevonása a biodiverzitás megőrzésébe és a környezetvédelembe a védett területeken
 • Védett Terület Napja – az év egyik napját az adott védett terület hivatalos napjának nevezik ki, az ehhez fűződő tevékenységekbe bevonják a helyi közösséget
 • Látogatóközpontok létrehozása vagy felújítása a védett területeken
 • Nevelő jellegű tanösvények létrehozása vagy felújítása
 • Nemzetközi Biodiverzitás Napja alkalmából szervezett tevékenységek

A 2012-es év eredményei

A MOL Románia több mint 623.000 lej támogatást ajánlott fel, a program eredményei pedig a következőek voltak:

 • Több mint 15.500 személy vett részt az 50 pályázat kivitelezésében
 • Létrehoztak vagy felújítottak megközelítőleg 36.400 m2 városi zöldövezetet
 • Több mint 4.200 csemetét és cserjét ültettek el, valamint több mint 5.150 virágot
 • Létrehoztak 11 tanösvényt és 3 állandó kiállítást
 • A Biodiverzitás Napjának megünneplése 3 védett területen, valamint a Védett Terület Napjának megszervezése 3 helyszínen

A Zöldövezet díj nyertese 2012-ben

A Zöldövezet díj nyertese 2012-ben a Pro Muzeum Alapítvány Gyergyószentmiklósról. Az alapítvány a Tarisznyás Márton Múzeum udvarán alakított ki egy botanikus kertet, amelyben a Gyergyói-medence őshonos növényvilágát csodálhatják meg az érdeklődők. A Hortus botanicus Gyergyoiensis elnevezésű pályázat eredetiségének és a benne rejlő környezeti-nevelői lehetőségeknek köszönheti, hogy megnyerte a Zöldövezet díjat.

A Pro Muzeum Alapítvány a gyergyói kultúra elkötelezett híve. Évente szervez kulturális programokat, valamint az alapítvány a legjelentősebb partnere a Tarisznyás Márton Múzeumnak, amely udvarán kialakították a botanikus kertet. A munkálatok a 7 áras terület előkészítésével kezdődtek. A pályázat keretében létrehoztak egy sziklakertet, egy mesterséges lápot és egy kis tavat, kialakítottak egy részt a virágoknak, cserjéknek és csemetéknek. A kertben ösvényeket alakítottak ki, az odalátogatóknak pihenésre is van lehetőségük. Az alapítvány munkatársai és önkéntesei több mint 400 növényt ültettek el a botanikus kertben.

Védett területekért díj

Ettől az évtől kezdődően a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a Védett területek komponensben is díjazza azt a szervezetet, amely pályázatának lebonyolítása során nagyszámú önkéntest mozgósított, sok emberrel tudatta a védett területek fontosságát, valamint kreatív és újító szellemű ötleteket valósított meg. A díj odaítélésében figyelembe veszik a pályázatok médiában kiváltott visszhangját is. A Védett területekért díj összege legtöbb 10.000 lej lehet.

51 PROJEKTET TÁMOGAT A MOL ROMÁNIA A ZÖLDÖVEZET PROGRAMBAN

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös Zöldövezet programja összesen 51 nyertes pályázatot támogat 2013-ban, mintegy 150 ezer eurónak megfelelő lejjel. A Zöldövezet program Városi zöldövezetek kialakítását/felújítását célzó kategóriájában a program elbírálóbizottsága 86 pályázat közül választotta ki a 27 nyertes projektet. Ezen projektek keretében a nyertes civil szervezetek iskola- és óvodaudvarokat, közparkokat, gyerek-elhelyező központok udvarát alakítják át 21 városban az ország számos megyéjében (pl. Fehér, Arad, Bukarest, Kolozs, Kovászna, Hargita, Temes).
A Védett Területek komponens keretében mintegy 81 projekt érkezett, amelyből 24 nyert támogatást. Itt egy projekt esetében a maximálisan megpályázható összeg 20 ezer lej (mintegy 4500 euró) volt, a nyertesek pedig Junior Ranger-tevékenységekre, tanösvények kialakítására, a Rezervátum Napja, a Biodiverzitás Napja, kiállítások és látogatóközpont megszervezésére kaptak támogatást.

„Az idei év beérkezett pályázatainak elbírálása után bátran kijelenthetjük, a program eddigi történetének legjobb kiírásáról beszélünk, ami a pályázatok minőségét, igényességét és kreativitását illeti. Külön öröm számomra az olyan projektek megjelenése, melyek révén bizonyos védett területek elérhetővé és látogathatóvá válnak a fogyatékkal élők, például mozgássérültek számára is” – mutatott rá Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

”Örvendünk, hogy továbbra sem lankad a program iránti érdeklődés, ami tulajdonképpen a természetvédelmi területekre és a városi zöldfelületekre való aktív odafigyelést igazolja. Az idén a a program mindkét kategóriájában ígéretes nyerteseket hirdetünk meg, amelyek a helyi közösség szempontjából fontos, fenntartható projekteket valósítanak meg az ország 13 megyéjében” – hangsúlyozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A Zöldövezet program keretében az elmúlt hét évben 275 projekt került támogatásra, mintegy 702.034 eurónak megfelelő lej értékben, mely segítségével a több, mint 108.000 önkéntes összesen 334.779 négyzetméternyi zöld felületet hozott létre, vagy tett rendbe. A tavalyi program Zöldövezet-díj nyertese – ezt a díjat az a szervezet kapja, amely a kiválasztott terület leglátványosabb átalakítását vitte véghez – a gyergyószentmiklósi Pro Muzeum Egyesület volt.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány meghirdeti a ZÖLDÖVEZET programot azoknak, akik több zöldre vágynak

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány immár hetedik alkalommal hirdeti meg a civil szervezeteknek szóló Zöldövezet programot.

Az eddigi pályázati kiírások mérlegét megvonva: a Zöldövezet által mintegy 93 000 önkéntes kapcsolódott be országszerte a városi zöldterületek rehabilitációjába vagy újak létrehozásába, valamint a védett területek népszerűsítésébe. Ily módon 2006 és 2011 között a program résztvevői akkora földfelületet tettek zölddé, amelyen elférne a bukaresti Botanikus kert és a kolozsvári Egyetemi (Iuliu Haţeganu) sportpark – azaz egy 30 hektárt is meghaladó terület. Ugyancsak ebben az időszakban a Zöldövezet program keretében 76 projekt révén hívtuk fel a figyelmet a védett területek fontosságára. A nyertes projektekben sokszínű természetvédelmi tevékenységek valósultak meg, amelyeknek központi eleme a látogatóközpontok létrehozása vagy fejlesztése volt.

Az idei kiíráson a program két komponensében – Városi zöldövezetek és Természetvédelmi területek – a MOL Románia mintegy 150 000 eurót ajánl fel támogatásként. A pályázatok leadási határideje február vége, a nyertes civil szervezetek kihirdetése márciusban lesz. A városi zöldövezetek helyreállítására vagy létrehozására benyújtott projekteknek egyenként odaítélhető legnagyobb összeg 9000 lej. A védett területek népszerűsítését célzó pályázatok esetében a maximális összeg projektenként 20 000 lej.

„A Zöldövezet program pozitív hatást fejt ki a közösség életében, a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen elért eredményeink azt mutatják, hogy egyre több önkéntes áll mellénk, és a programnak természetes módon egyre nagyobb társadalmi jelentősége lett. Éppen ezért azt tűztük ki célul, hogy megerősítsük a Zöldövezet program oktató jellegét. Következésképpen a Városi zöldövezetek komponensre 2012-ben beérkező pályázatok számára nagyobb összeget különítünk el, mint az előző kiírások alkalmával: a civil szervezetek egyénileg akár 9 000 lejes pénzbeli támogatást is kaphatnak, szemben az eddigi 8 000 lejes összeggel. Ez azonban azt is jelenti, hogy a pályázóknak nagyobb erőfeszítést kell tenniük az olyan projektek kidolgozására, amelyek előnyben részesítik az innovatív környezetvédelmi nevelést” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A Polgár-Társ Alapítvány honlapján elérhetők lesznek azok a tananyagok, amelyekből az érdeklődők ötleteket meríthetnek az ökológiai nevelés megszervezéséhez.

„A Zöldövezet program eddigi tapasztalatai és eredményei azt bizonyítják, hogy a közösségeken belül egyre nagyobb az igény a minőségi városi környezetre. Egyre több közösség bizonyítja, hogyha kellő támogatásban részesül, akkor maximális lelkesedéssel képes kihasználni a lehetőségeket, melyek új, illetve feljavított városi zöldövezeteket eredményeznek. A program másik összetevője, amely a védett területeket célozza meg, jelentősen hozzájárul a mindmáig nem eléggé értékelt és ismert védett területek és természeti értékek népszerűsítéséhez. Ezáltal a Zöldövezet program valós igényeket szolgál a tudatosítás, a közösségi mozgósítás és a közvetlen cselekvés eszközeivel élve” – nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Zöldövezet 2012. pályázat részletei

A pályázatok leadási határideje 2012. február 29., a támogatásban részesülő szervezeteket március folyamán értesítjük. Több információ a pályázási feltételekről a www.molromania.ro és www.repf.ro weboldalakon található.

A következő tevékenységek támogatására lehet pályázni:

 • zöldterületek környezetbarát módszerekkel történő létesítése és rehabilitációja
 • ökológiai nevelés a fiatalok és a helyi közösségek körében
 • Junior Ranger – a fiatalok bevonása a környezetvédelmi területek védelmét és biológiai sokszínűségének megőrzését célzó tevékenységekbe
 • a védett terület napja – helyi közösségekkel közösen szervezett események az adott védett terület népszerűsítése céljából
 • védett területek látogatóközpontjainak létrehozása
 • tanösvények kialakítása oktatási célból
 • a Biodiverzitás napja alkalmából szervezett rendezvények a közösségek bevonásával

A program 2011-es eredményei

Az elmúlt évben a MOL Románia 150.000 euróval támogatta a programot, amelynek eredményei a következők:

 • több mint 21.500 résztvevő az 53 projekt megvalósításában
 • körülbelül 42. 000 m2 kialakított/felújított városi zöldövezet
 • több mint 5.200 elültetett fa és cserje, valamint 4.700 elültetett virágtő
 • 14 tanösvény kialakítása és 7 kiállítás létrehozása
 • Biodiverzitás-napi rendezvények megszervezése 4 helyszínen
 • a védett terület napja alkalmából szervezett rendezvények megszervezése 5 helyszínen

A Zöldövezet díj nyertese 2011-ben

A Team-Work Egyesület kreativitását bizonyítja a Bukaresti Botanikus Kert területén telepített gyümölcsös és zöldséges kert. A látogatók megcsodálhatják a hagyományos kertekben fellelhető gyümölcsfákat, cserjéket és zöldségeket. A Nagymama Kertje elnevezésű projekt az ötlet eredetiségének és a Biodiverzitás napja, a Környezet Napja és a Gyereknap alkalmából szervezett ökológiai nevelési tevékenységeknek köszönhetően nyerte el a Zöldövezet díjat. A díj a program keretén belül elnyert támogatás értékével megegyező pénzösszeg és a Zöldövezet trófea.

„A Nagymama kertje projektet a Bukaresti Egyetem Botanikus Kertjével 5 éve kezdeményezett együttműködés ihlette. A pályázat, az ötlet nagyszerűségének köszönhetően könnyűszerrel állt össze, minden nap újabb és újabb ötletek születtek a fejlesztésére. Kimondhatatlanul örvendtem, amikor nyert a projektünk és már láttam is az érett paradicsomokat a kertben és a kisgyerekeket, ahogyan megcsodálnak egy óriási tököt, mint a mesében, amely mégis igazibb, mint az üzletekben látott zöldségek nagy része. A projekt megvalósítását csupán a változó időjárás nehezítette, de ezek a nehézségek is megszűntek és együtt tudtunk örülni a kis növényeknek, amelyek örömöt csaltak a látogatók arcára. Az eredmények felülmúlták elvárásainkat és a Nagymama kertje valóság lett, amelyben sétálhattál, bele tudtál harapni egy zöldségbe és érezhetted az igazi, kertben termett zöldség ízét, amelyet ki tudja, hányan ismernek közülünk” - nyilatkozta Anca Anton, a Team-Work Egyesület alelnöke.

Az alábbi dokumentumok letölthetők:

 • részletes pályázati leírás mindkét programrészre vonatkozóan
 • pályázati űrlapok mindkét programrészre vonatkozóan (pályázó szervezetek által kitöltendő)
 • tananyagok, amelyekből a pályázni szándékozók ötleteket meríthetnek az ökológiai nevelési tevékenységek megszervezéséhez
 • segédenyagok ötletekkel a Junior Ranger típusú tevékenységek megszervezéséhez illetve a tanösvények kialakítására vonatkozóan, a Természetvédelmi területek programrész keretén belül
Letölthető anyagok

Zöldövezet Program 2011, A MOL Románia idén is 150.000 euróval támogatja a Zöldövezet Programot

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány immár hatodik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet elnevezésű programkiírást. A védett területek megőrzését és népszerűsítését, valamint a városi zöldövezetek kialakítását és felújítását célzó programban olyan, tapasztalattal rendelkező nem-kormányzati szervezetek pályázhatnak, amelyek védett területek kezelésében valamint városi zöldövezetek témakörében jártasak.

A MOL Románia 150.000 euróval támogatta a 2010-ben meghirdetett programot, amelynek eredményei:

 • több mint 20.000 résztvevő 54 projekt életbeültetésében
 • körülbelül 50. 000 m2 kialakított /felújított városi zöldövezet
 • több mint 6.500 elültetett fa és cserje valamint 5.354 elültetett virágtő
 • 14 tanösvény, 10 kiállítás, 3 látogatóközpont kialakítása különböző védett területeken, Biodiverzitás napi valamint Védett terület napi rendezvények megszervezése tíz helyszínen.

„A MOL Románia, a PolgárTárs Alapítvány és a húszezer önkéntes közös erőfeszítéseit figyelemre méltatta a civil társadalom, a legfontosabb mégiscsak az, hogy a Zöldövezet hiteles program, mert konkrét eredményeket és megvalósításokat mutat fel: zöldebbé tesszük városainkat, fejlesztjük a védett területeinket, érdemben járulunk hozzá az ország természeti értékeinek népszerűsítéséhez. Az elmúlt öt év eredményei arra biztattak, hogy a kihívásokkal teli 2011-es évben is meghirdessük a programot.” – közölte Ferencz I. Szabolcs, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„A Zöldövezet program 2010-ben is nagy népszerűségnek örvendett, bizonyítva közösségmozgosító illetve környezet és természetvédő erejét. Mi sem bizonyítja ezt jobban mintsem az a tény, hogy kétszer is díjazták országos szinten: az Emberek az emberekért gála díjátadási ünnepségén elnyerte a legjobb közösségi program díját, a Civil Társadalom VIII. Gáláján pedig a környezetvédelem kategória első díját tudhatta magáénak. Meglátásom szerint a program erőssége, közösségi illetve környezetvédelmi jellegén túl, nagyrészt annak köszönhető, hogy nem csak rövidtávú, egyszeri kezdeményezésként volt elképzelve, hanem hosszútávú, többéves stratégián alapszik. A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány Zöldövezet programja ezáltal az egyike a legsikeresebb vállalati - civil szervezeti együttműködéseknek Romániában” - állítja Potozky László – a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Városi zöldövezetek és Védett területek ágazatokból álló programot a MOL Románia az idén is 150.000 euróval támogatja.
A pályázatok leadásának határideje 2011. március 1.
A támogatást nyert szervezetek listájának közzétételére március hónap folyamán kerül sor. A Városi zöldövezetekért programágazatban az egy pályázatra szánt legnagyobb anyagi támogatás értéke 8.000 lej, míg a Védett területek ágazatban a legnagyobb megpályázható összeg 20.000 lej.

A program keretén belül a következő tevékenységek támogatására lehet pályázni:

 • Junior Ranger – a fiatalok bevonása a környezetvédelmi területek védelmét és biológiai sokszínűségének megőrzését célzó tevékenységekbe
 • védett terület napja illetve biodiverzitás napi rendezvények szervezése a közösségek bevonásával
 • védett területek látogatóközpontjainak létrehozása
 • tanösvények kialakítása
 • zöldterületek közösségi részvétellel történő, környezetbarát létesítése, rendezése és rehabilitációja

(A program kiírási dokumentuma és a jelentkezési űrlap lentebb található letölthető formában. Úgy a kiírás, mint az űrlap román nyelven vannak, tekintettel lévén a zsűri román anyanyelvű tagjaira. Kérjük, amennyiben ez okozta nehézségük támad a pályázatok elkészítése során, forduljanak útbaigazításért a 0740 281634- es telefonszámon Cseke Andreához, a PolgárTárs Alapítvány munkatársához, a Zöldövezet program koordinátorához.)

Letölthető anyagok

A Zöldövezet program 2011-es nyertesei

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös Zöldövezet programja összesen 53 pályázatot támogat 2011-ben, mintegy 150.000 eurónak megfelelő lejjel.

A Zöldövezet Városi Zöldövezetek kialakítását/felújítását célzó kategóriájában a program elbírálóbizottsága az ország 29 megyéjének 40 városából érkezett 96 pályázat közül választotta ki a 29 nyertes projektet. Ezen projektek keretében a tervek szerint önkéntesek részvételével újítanak/alakítanak ki több mint 42.000 négyzetméternyi zöld felületet facsemeték és egyéb dísznövények elültetésével. A nyertes civil szervezetek iskola- és óvodaudvarokat, közparkokat, dendrológiai parkot, gyerekelhelyező központok udvarát alakítják át 18 városban az ország 16 megyéjében.

A Védett Területekre vonatkozó komponens keretében az ország 28 megyéjének 55 helységéből érkezett 93 pályázat, amelyből 24 nyert támogatást. Itt egy projekt esetében a maximálisan megpályázható összeg 20.000 lej volt, a nyertesek pedig Junior Ranger-tevékenységekre, tanösvények kialakítására, a Rezervátum Napja, a Biodiverzitás Napja, kiállítások és látogatóközpont megszervezésére kaptak támogatást.

Letölthető anyagok

Zöldövezet Program 2010, A MOL Románia idén is 150.000 euróval támogatja a Zöldövezet Programot

A MOL Románia közösen a Polgár-Társ Alapítvánnyal immár ötödik alkalommal hirdeti meg a "Zöldövezet" elnevezésű programkiírást. A Városi zöldövezetek és Védett területek ágazatokból álló programot a MOL Románia az idén 150.000 euróval támogatja.

A védett területek megőrzését és népszerűsítését, valamint a városi zöldövezetek felújítását és kialakítását célzó programban olyan tapasztalattal rendelkező civil szervezetek pályázhatnak, amelyek védett területek kezelésében valamint városi zöldövezetek témakörében jártasak. A pályázatok leadásának határideje 2010. február 23.
A támogatást nyert szervezetek listájának közzé tételére március hónap folyamán kerül sor. A Városi zöldövezetek programágazatban az egy pályázatra szánt legnagyobb anyagi támogatás értéke 8.000 lej, míg a Védett területek ágazatban a legnagyobb megpályázható összeg 20.000 lej.

2010-ben, a következő tevékenységek támogatására kerül sor:

 • Junior Ranger - a fiatalok bevonása a környezetvédelmi területek védelmét és biodiverzitásának megőrzését célzó tevékenységekbe
 • Védett Terület Napja - a közösségek bevonása az ezen alkalomból szervezett eseményekbe
 • védett területek látogatóközpontjainak kialakítása
 • tanösvények kialakítása
 • biodiverzitás napok megszervezése
 • zöldterületek közösségi résztvétellel történő, környezetbarát létesítése, rendezése és rehabilitációja


"A helyi kezdeményezések támogatását a MOL Románia egy különösen fontos feladatnak tekinti. Célunk azon közösség szükségleteinek felkarolása, amelyben vállalatunk is tevékenykedik. A Zöldövezet társadalmi felelősségvállalási program, amelyet a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen szervezünk, fontos része a közösség iránti elkötelezettségünknek. Az eddig elért eredmények arra késztetnek, hogy a kihívások ellenére 2010-ben is folytassuk ezt a kezdeményezést, amely által az utóbbi öt évben jelentős módon hozzájárultunk környezetünk védelméhez és a közösségek fejlesztéséhez." - közölte Ferencz I. Szabolcs, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

"Nagyra értékeljük, hogy a súlyos gazdasági válság ellenére a 2009-es évre a MOL Románia megháromszorozta a program költségvetését, ami nemcsak az új, a védett területek népszerűsítését célzó programágazat létrehozását tette lehetővé, hanem a finanszírozott projektek számát is növelte. A nyertes projektek legfőbb közös vonása a nagyfokú közösségi részvétel volt, amit statisztikai adatok támasztanak alá: a támogatott 59 projektben összesen több mint 27,000 személy vett részt.
A Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia által támogatott program sikerének kiemelkedő példájaként említeném a Retyezát Nemzeti Park népszerűsítési kampányát, melynek során a park bekerülhetett a "Világ 7 Új Csodája" világverseny elődöntőjébe több mint 3.000.000 szavazat megszerzése által." állítja Potozky László - a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A 2009-ben lezajlott program erdeményei:

- több mint 27.000 személy vett részt 59 projekt életbeültetésében
- 28.455 m2 városi zöldövezet került felújításra és kialakításra
- több mint 6.200 fa és cserje valamint 3.800 virágtő ültetődött el
- 9 tanösvény kialakítása valamint 3 állandó kiállítás és egy látogatóközpont kialakítása 3 különböző védett területen "Biodiverzitás napja" valamint 6 " Védett terület napja" jellegű esemény megszervezése.

Letölthető anyagok

Zöldövezet Program 2009, Védett területek népszerűsítésére is lehet pályázni a Zöldövezet keretében

2009-cel kezdődően a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös programja, a Zöldövezet kibővül: az eddigi pályázati kiírást megtartva egy újat hirdet meg, amelynek célja a védett területek népszerűsítése, elfogadottsági szintjének növelése a helyi közösségek, civil szervezetek, iskolák és természetvédelmi területek kezelői bevonása révén.

Az új programrész keretében lehetőség van a következő tevékenységek támogatására:

 • tanösvények kialakítása,
 • junior ranger projektek lebonyolítása,
 • biodiverzitás napok megszervezése,
 • látogatóközpontok kialakítása,
 • bármilyen olyan ötlet kivitelezésére, amely a védett területek népszerűsítését, elfogadottsági szintjének növelését szolgálja.

Románia területén található Európa medve- és farkasállományának 50%-a, valamint több mint egyharmada a hiúzállománynak. Ennek ellenére a természeti értékeink megőrzését és védelmét szolgáló védett területek rendszere még nem kellőképpen megfelelő ezen feladatok ellátására. A közel 1000 létező védett területből mindössze a 28 nemzeti és natúr parknak, valamint pár száz kisebb védett területnek van kinevezett kezelője. Ugyanakkor közösségeinkben még mindig nem tudatosult természeti kincseink valós értéke.

Románia területén található Európa medve- és farkasállományának 50%-a, valamint több mint egyharmada a hiúzállománynak. Ennek ellenére a természeti értékeink megőrzését és védelmét szolgáló védett területek rendszere még nem kellőképpen megfelelő ezen feladatok ellátására. A közel 1000 létező védett területből mindössze a 28 nemzeti és natúr parknak, valamint pár száz kisebb védett területnek van kinevezett kezelője. Ugyanakkor közösségeinkben még mindig nem tudatosult természeti kincseink valós értéke.

Ezen megfontolások alapján a Zöldövezet adományi program védett területeket megcélzó komponense a természeti értékek népszerűsítését és ezáltal ezek elfogadottsági szintjének növelését tűzi ki célul” – jelentette ki Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

Emellett továbbra is meghirdetik a Zöldövezet program városi zöldövezetek kialakítását célzó részét, amelynek értelmében civil szervezetek iskolákkal közösen pályázhatnak egy közterület felújítására/kialakítására.

Az elmúlt három év alatt Romániában összesen 58 projekt megvalósulását támogattuk több mint 90 ezer eurónak megfelelő lejjel. Jövőre ennek az összegnek majdnem a kétszerese áll a pályázók rendelkezésére. A MOL-csoport szintjén a számok ennél is jobban mutatnak: Szlovákiában, Magyarországon és itthon a három év alatt mintegy 200 projektet támogattunk mintegy 90 millió forinttal (kb. 360 ezer euró). Az új programkomponens meghirdetésével pedig a lakóhelyeink szépítése mellett az ország természeti értékeinek megőrzésére és népszerűsítésére is törekszünk” – hangsúlyozta Szalay Zsolt, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 2009-re meghirdetett Zöldövezet program támogatási kerete 150 000 euró (50 000 euró a városi zöldövezetekre; 100 000 euró a védett területekre).

Az idei Zöldövezet-díj nyertese a nagyváradi “Ex Nobili Officio” Egyesület lett, amely a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola kopár, fű- és famentes udvarát borította zöldbe mintegy 700 önkéntes segítségével, akik 1100 négyzetméteren 81 facsemetét és cserjét ültettek el, pázsitot és ösvényeket alakítottak ki, padokat helyeztek el. A kapott támogatás mellé a nyertes szervezet még mintegy 3-szor akkora összeget gyűjtött össze, ezáltal a betervezettnél jóval többet sikerült megvalósítaniuk.

Letölthető anyagok

Mintegy 60 projektet támogatnak a Zöldövezet-program keretében

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös Zöldövezet programja összesen 59 pályázatot támogat 2009-ben, mintegy 150.000 eurónak megfelelő lejjel.

A Zöldövezet Városi Zöldfelületek kialakítását/felújítását célzó kategóriájában a program elbírálóbizottsága 52 pályázat közül választotta ki a 32 nyertes projektet. Ezen projektek keretében a tervek szerint mintegy 10.000 önkéntes részvételével újítanak/alakítanak ki több mint 36.000 négyzetméternyi zöld felületet 8000 facsemete és egyéb dísznövény elültetésével. A nyertes civil szervezetek iskola- és óvodaudvarokat, közparkokat, dendrológiai parkot, gyerekelhelyező központok udvarát alakítják át 23 városban az ország 18 megyéjében (Fehér, Arad, Argeş, Bihar, Botoşani, Bukarest, Kolozs, Constanţa, Kovászna, Dolj, Hargita, Hunyad, Maros, Neamţ, Prahova, Szatmár, Szeben, Temes).

A Védett Területekre vonatkozó komponens keretében – amelyet idén hirdettek meg első alkalommal – rekordszámú projekt érkezett, mintegy 80, amelyből 27 nyert támogatást. Itt egy projekt esetében a maximálisan megpályázható összeg 18.000 lej volt, a nyertesek pedig Junior Ranger-tevékenységekre, tanösvények kialakítására, a Rezervátum Napja, a Biodiverzitás Napja, kiállítások és látogatóközpont megszervezésére kaptak támogatást.

Továbbá fontos megemlíteni, hogy két projekt ezek közül a Junior Ranger és a tanösvények kidolgozására készít módszertani útmutatót. Ezen módszertani anyagok a jövőben hasznos dokumentációt képezhetnek majd a védett területek adminisztrátorai, kezelői számára.

A Védett Területek kategóriában jóváhagyott projektek az ország 14 megyéjében zajlanak le.

„A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány negyedik évében járó együttműködésének új fejezetét képezi ez a bővített kiírás, amely egyben a támogatási területek kiszélesítését, valamint a pályázati keret megháromszorozódását is jelenti. Örvendetes az, hogy az új, Védett Területek népszerűsítésére vonatkozó kiírás keretében az idén 6 Nemzeti Park, 4 Natúrpark, 13 rezervátum, 1 dendrológiai park és 1 barlang esetében lesznek újító tevékenységek. Konkrét támogatott projektként a Retyezát Nemzeti Parknak a világ hét új csodája közé való kerülését célzó tervet említeném meg. Az összes nyertes projekt a helyi közösségek bevonásán alapszik, amely egyben a védett területek menedzsmentjének egyik alapelve” – mutatott rá Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

”Örvendünk, hogy az idén is ilyen nagyszámú pályázat érkezett a kiírásra, mert ez a természetvédelmi területek és a városi zöldfelületek iránti aktív érdeklődést mutatja. A Zöldövezet-program keretében sikerült megbízható partnerekre találnunk, az idén 9 olyan pályázónk volt, aki a tavalyi programon már nyert. Ebben az évben a program mindkét kategóriájában értékes nyerteseket hirdetünk meg, amelyek a helyi közösség szempontjából fontos, fenntartható projekteket valósítanak meg az ország 23 megyéjében” – hangsúlyozta Szalay Zsolt, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

# # #

A Zöldövezet program eddigi három kiadásában, az elmúlt három évben 58 projekt nyert el támogatást mintegy 90.000 eurónak megfelelő lejt. A MOL-csoport szintjén három országban: Romániában, Magyarországon és Szlovákiában az elmúlt három év során mintegy 200 projektet támogattak 360.000 eurónyi összeggel. Romániában tavaly a Zöldövezet-díj nyertese – ezt a díjat az a szervezet kapja, amely a kiválasztott terület leglátványosabb átalakítását vitte véghez – a nagyváradi Ex Nobili Officio Egyesület volt.

Letölthető anyagok

Zöldövezet Program 2008

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közösen meghirdeti a 2008-as Zöldövezet Programot, amely a közösségi résztvétellel történő zöldterületek létesítését, rendezését és rehabilitációját támogatja.

A program a Romániában bejegyzett civil szervezeteknek szól, iskolákkal, illetve közintézményekkel együttműködve, az alább felsorolt városokban.
Pályázni lehet közparkok, játszóterek, iskolaparkok környezetbarát módszerekkel történő létesítésére és rehabilitációjára közösségi használat céljából.
A 2008-as évben megpályázható összeg 50.000 eurónak megfelelő lej.
Maximális megpályázható összeg: 7.500 lej/projekt

A következő városok civil szervezetei pályázhatnak:

Nagyenyed

Kolozsvár

Székelyudvarhely

Sepsiszentgyörgy

Gyulafehérvár

Constanţa

Oneşti

Nagyszeben

Alexandria

Craiova

Nagyvárad

Segesvár

Arad

Déva

Orăştie

Slatina

Bákó

Drobeta Turnu Severin

Petrozsény

Slobozia

Nagybánya

Focşani

Piatra Neamţ

Suceava

Beszterce

Galac

Piteşti

Târgovişte

Bors

Gyergyószentmiklós

Ploieşti

Tg-Jiu

Botoşani

Giurgiu

Râmnicu Vâlcea

Marosvásárhely

Brăila

Vajdahunyad

Szászrégen

Kézdivásárhely

Brassó

Iaşi

Resicabánya

Dicsőszentmárton

Bukarest

Lugos

Roman

Temesvár

Buzău

Medgyes

Szatmárnémeti

Torda

Nagykároly

Csíkszereda

Szászsebes

Zilah

Az adományi program meghirdetése: 2007. október 11.

A pályázatok leadásának határideje: 2007. december 11., 16.00 óra (a pályázatoknak be kell érkezniük 2007. december 11-én 16 óráig az alapítvány székhelyére)

A 2007-es program eredményei

A program eredményei jóval felülmúlták a kezdeményezők elvárásait, ugyanis összesen 136 pályázat érkezett az iskolákkal, közintézményekkel partnerségben pályázó szervezetektől.
A 18 romániai városban életbeültetett 19 projekt eredményei figyelemreméltóak mind a közösségi részvétel, mind a környezetre gyakorolt hatásuknak köszönhetően.
A számok is ezt bizonyítják: a tevékenységekbe bevont önkéntesek száma 5 842. A résztvevőknek köszönhetően 58 200 m2 zöldfelületet létesítettek/javítottak fel, több mint 5 850 fát és több mint 6 600 virágot és dísznövényt ültettek.

A Zöldövezet-díj 2007-es nyertese

A díj nyertese a nagykárolyi PROSCOALA Egyesület, amely Az iskola parkja – egy oázis a betonrengetegben című pályázatának kivitelezése révén a leglátványosabb projektet valósította meg. Ennek köszönhetően a program zsűrije neki ítélte a Zöldövezet-díjat és ami ezzel jár, a már egyszer elnyert pénzösszeget.

A MOL-csoport 2005-ben hirdette meg regionális szinten ezt a programot. Az elmúlt időszakban több mint 600 pályázat érkezett a három országban, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában megszervezett pályázati kiírásra, ami egyben a program létjogosultságát is alátámasztja. A pályázati keret az első meghirdetés óta eltelt időszakban mintegy tízszeresével nőtt, és több mint 80 nyertes projekt volt. Jövőre regionális szinten összesen 40 millió forintra lehet pályázni.

Kapcsolódó Linkek
Letölthető anyagok

Újabb 3 hektárnyi zöld terület a MOL Zöldövezet 2008-as programjának köszönhetően

Huszonnyolc projektet támogat az idén a MOL Románia a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen meghirdetett Zöldövezet társadalmi felelősségvállalási program keretében, összesen 182 180 lej értékben.

A 2007 végén meghirdetett pályázati kiírásra 81 pályázat érkezett 27 megye 29 városából, az általuk igényelt összeg 623 325 lejt tesz ki.

A szakmai zsűri által kiválasztott nyertes civil szervezetek a megítélt támogatással 16 iskolaudvart, 7 közterületet, 4 óvoda és egy egyetem udvarát fogják felújítani. A projektek megvalósításában előreláthatólag 10000 önkéntes vesz majd részt, akik több mint 5500 csemetét és cserjét fognak elültetni körülbelül 3 hektárnyi területen.

„Számunkra rendkívül sokat jelentett a program ezévi finanszírozása szempontjából az az odaadás, amellyel a civil szervezetek az előző évek projektjeinek kivitelezésébe részt vettek. És mivel a helyi közösségek egyik legnagyobb gondját a zöldövezetek és a játszóterek vagy szabadidős létesítmények hiánya jelenti, a haszonélvezők kicsitől nagyig mind összegyűltek, hogy segítsenek az ültetésben vagy a közterületek felújításában, és így hozzájárultak városaik megszépítéséhez. Ékesszóló példa a Zöldövezet-díj tavalyi nyerteséé: a Pro Scoala 3 Egyesületnek sikerült az általunk adományozott anyagi támogatás segítségével más finanszírozókat is bevonni, és teljesen felújítani az iskola udvarát” – mutatott rá Szalay Zsolt, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A tavalyi Zöldövezet program révén 18 város összesen 19 projektjét finanszírozták, melynek keretében több mint 58000 négyzetméter területen újították fel vagy telepítették újra a zöldövezetet, ezeken közel 6000 gyümölcsfát és díszfát, valamint több mint 6600 virág- és dísznövény-palántát ültettek el.

A MOL-Csoport a Zöldövezetet 2005-ben indította útjára regionális szinten, az azóta eltelt időszakban több mint 600 projektet nyújtottak be Magyarországon, Szlovákiában és Romániában, ezek közül több mint 80 projekt kapott támogatást. Magyarországon az idén 111 pályázatot nyújtottak be, amelyek közül 39 kapott támogatást, közel 13 millió forint értékben.

NYERTES PROJEKTEK 2008-BAN

Nr. Organizaţia Localitate Suma aprobată
1 Asociaţia Mereu Alături de Tine Bucureşti 6.000,00
2 Asociaţia Proşcoala 3 Carei Carei 7.500,00
3 Asociaţia Ecouri Verzi Cluj Napoca 7.245,82
4 Asociaţia pt. Protecţia Mediului şi a Naturii Rhododendron Tg-Mureş 4.605,00
5 Asociaţia Linisor Hunedoara 7.500,00
6 Asociaţia Cultural Educativă Petőfi Sándor Tg-Secuiesc 7.132,00
7 Asociaţia Ex Nobili Oficio Oradea 7.500,00
8 Asociaţia Kozmutza Flora Egyesület Cluj Napoca 7.500,00
9 Asociaţia I.L. Caragiale Maramureş Baia Mare 7.500,00
10 Asociaţia Sighişoara Durabilă Sighişoara 3.312,00
11 Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde Miercurea-Ciuc 7.500,00
12 Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România filiala Arad Arad 7.215,00
13 Eco Alba Iulia Alba Iulia 7.175,80
14 Asociaţia de Părinţi Step by Step Tg-Secuiesc 7.128,00
15 Organizaţia CARITAS Alba Iulia punct de lucru Petroşani Petroşani 5.358,64
16 Asociaţia Harmonia Odorheiu Secuiesc 6.000,00
17 Arcada - Arkad - Arkade Tg-Mureş 5.852,00
18 Asociaţia Maica Precistă Petroşani 7.040,00
19 Fundaţia Kisgyermekért Egyesület Miercurea-Ciuc 6.000,00
20 Asociaţia Iuventa - asociaţia elevilor din Liceul Pedagogic Ploieşti Ploieşti 7.500,00
21 Serviciul de Ajutor Maltez în România - Sucursala Aiud Aiud 7.500,00
22 Federaţia ONG-rilol din judeţul Maramureş Baia Mare 6.680,00
23 Asociaţia ECO-ORA Orăştie 4.605,00
24 Asociaţia Tinerilor Maghiari de pe Valea Târnavei Mici Târnăveni 7.500,00
25 Fundaţia Creştină RCE Speranţa Copiilor Arad 7.500,00
26 Fundaţia Copii Fericiţi Cluj Napoca 7.500,00
27 Asociaţia Micimackó Egyesület Miercurea-Ciuc 7.500,00
28 Asociaţia Tinerilor Maghiari din Covasna Sf-Gheorghe 830,74
    Total 182.180,00

Zöldövezet program 2007

A MOL Románia a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen programot hirdet közösségi funkciójú zöld területek létesítésére, fejlesztésére és rehabilitációjára.

A MOL Románia a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen programot hirdet közösségi funkciójú zöld területek létesítésére, fejlesztésére és rehabilitációjára. A pályázaton Romániában bejegyzett civil szervezetek vehetnek részt, iskolákkal illetve közintézményekkel együttműködve. Pályázni lehet közpark, pihenőpark, játszótér, iskolapark környezetbarát módszerekkel történő létesítésére és rehabilitációjára közösségi akció keretében, közösségi használat céljából.

A 2007-es évben megpályázható összeg: 133.000 RON

A maximális megpályázható összeg:7.500 RON/projekt

Az adományi program meghirdetése: 2007 január 30.

A pályázatok leadásának határideje: 2007 március 15 , 16.00 óra (a pályázatoknak be kell érkezniük 2007. március 15-én 16 óráig az alapítvány székhelyére).

Az alábbi tevékenységek támogatására lehet pályázni:

 • Ültetés (fű, gyep, fa, cserje, lágyszárú éves és évelő növények)
 • Közterület takarítása (pl.: tisztítási feladatok, szemétgyűjtés)
 • Szeméttárolók létesítése, festése
 • Szelektív hulladéktárolók létesítése (kizárólag olyan településeken, ahol működő szolgáltatás van szelektív hulladék begyűjtésére)
 • Közterületen lévő köztéri elemek (játszótér, biciklitároló, padok, asztalok, sporteszközök, pihenést szolgáló létesítmények) felújítása természetes anyagokkal, lehetőség szerint környezetbarát módon (pl. festés)
 • Közterületen lévő köztéri elemek (játszótér, biciklitároló, padok, asztalok, sporteszközök, pihenést szolgáló létesítmények) létesítése természetes, környezetkímélő anyagok felhasználásával

MOL Zöldövezet-díj

Évente egy pályázó kerül kiválasztásra a programban megvalósított eredmények alapján.

A nyertest a már elnyert összeg megfelelőjével díjazzák.

Iskolák a környezetért 2006

A programot tavaly kísérleti jelleggel hirdettük meg a Csíki-medencében, ennek eredményeként 4000 négyzetméter zöld felületet rendeztek át, illetve alakítottak ki, 24 000 facsemetét és 6700 virágpalántát ültettek el.

A MOL regionálisan gondolkodó vállalat, épp ezért környezetvédelmi programját három országban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában hirdette meg. Amint a tavalyi program eredményei is mutatják, teljes mértékben megérte, így az idén újra, ezúttal országszinten hirdetjük meg a Zöldövezet programot” – Szalay Zsolt, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Az Iskolák a környezetért program eredményei mindannyiunk számára bebizonyították, hogy a közösségek bevonása a környezeti problémák megoldásába hálás és hasznos feladat” - Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

Regionális MOL-program

A MOL-csoport tavaly szeptemberben hirdette meg újra a Zöldövezet programot Magyarországon és Szlovákiában. Magyarországon a beérkezett 200 pályázatból összesen 33-at bíráltak el pozitívan, az eredményhirdetésre február 1-jén kerül sor.

Bővebb információkat találnak a program útmutatójában, ami letölthető a MOL Románia (www.molromania.ro) és a Polgár-Társ Alapítvány honlapjáról (www.epce.ro) .

* A következő városok civil szervezetei pályázhatnak:

Nagyenyed

Constanţa

Oneşti

Nagyszeben

Gyulafehérvár

Craiova

Nagyvárad

Segesvár

Alexandria

Déva

Orăştie

Slatina

Arad

Drobeta Turnu Severin

Petrozsény

Slobozia

Bákó

Focşani

Piatra Neamţ

Suceava

Nagybánya

Galaţi

Piteşti

Târgovişte

Beszterce

Gyergyószentmiklós

Ploieşti

Tg-Jiu

Botoşani

Giurgiu

Râmnicu Vâlcea

Marosvásárhely

Brăila

Vajdahunyad

Szászrégen

Kézdivásárhely

Brassó

Iaşi

Reşiţa

Temesvár

Bukarest

Lugos

Roman

Torda

Buzău

Medgyes

Szatmárnémeti

Zilah

Nagykároly

Csíkszereda

Szászsebes

 

Kolozsvár

Székelyudvarhely

Sepsiszentgyörgy

 

Iskolák a környezetért

"Ültess egy fát, hozz létre vagy javíts fel egy zöld felületet a fenntartható jövő érdekében" – 2006. február

A globális környezetrombolás eredményeként jelentkező klímaváltozás szükségessé teszi ezen probléma tudatosítását és igényli minden egyes polgár aktív hozzájárulását, a már világszerte elfogadott "Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan" felszólításnak megfelelően.

Románia klímáját és domborzatát figyelembe véve, bizonyos tanulmányok szerint, az erdős felületek 40 - 45%-át kellene képezzék az ország összterületének. A jelenlegi állás szerint hazánk területének csak 26%-át borítják erdők, ami a 30%-os európai átlagnál is jóval alacsonyabb.

Ami a helységeken belüli zöldterületeket illeti, ezek szintén évről évre csökkenek a különböző fejlesztési infrastruktúra projektek eredményeként.

Ezen helyzet javítását tűzi ki célul a Polgár-Társ Alapítvány, a MOL Romániával közösen az "Iskolák a környezetért" program keretében, amely a gyerekek és ifjak bevonását célozza meg, faültetési, valamint zöldfelület létrehozási, feljavítási tevékenységekbe.

A program célja: az iskolás gyerekek, ifjak bevonása környezetvédelmi, valamint környezet feljavítási tevékenységekbe a Csíki medence területén, közösségi események keretében.

A programnak két része (komponense) van:

 • Faültetési, valamint zöldfelületek feljavítását, létrehozását célzó projektek életbeültetésének finanszírozása
 • Rajz és kollázs verseny

Faültetési, valamint zöldfelületek feljavítását, létrehozását célzó projektek életbeültetésének finanszírozása

A program keretében 27 pályázatot nyújtottak be. Az elbírálás eredményeként 12 pályázat - 23.787 RON támogatást nyert. A nyertes pályázatok életbeültetésével több mint 27.500 facsemete és 6.560 virágpalánta elültetésére kerül sor 6,5 ha külterületen, valamint 3.500 m2 felújított vagy a program keretében létrehozandó zöldfelületeken. Mindez közel 4.000 diák bevonásával történik.

Rajzverseny - díjazott rajzok

A meghirdetett rajzversenyre 83 munka érkezett. A díjak összege 990 RON. A beérkezett rajzok, 2006 április 22-én, a Föld Napja alkalmával, a Petőfi utcában voltak kiállítva.

×