Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

Egy, a Közösségért Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében a MOL Románia támogatja az Alapítványt a kulturális, oktatási, szociális, szabadidős és sportrendezvények megszervezésében. Az Alapítvány ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít a tehetséges, vagy betegségben szenvedő gyermekek támogatására, a közép-kelet-európai népek együttműködésére, a kulturális örökség és a műemlékek védelmére.
www.pentrucomunitate.ro

A MOL Gyermekgyógyító program új pályázati kiírását 400.000 lejes támogatási alappal hirdette meg a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány

 • A 14. kiírásban olyan civil szervezetek nyújthatnak be pályázati kérelmet, amelyek emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat biztosítanak rászoruló gyermekeknek;
 • A program 13 korábbi kiírásában 246 pályázat részesült közel 4.5 millió lej támogatásban, amellyel több mint 13.500 gyermeknek szerveztek különböző terápiás foglalkozásokat.

2022. szeptember 22., Bukarest – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a MOL Gyermekgyógyító program 14. kiírását. A programban olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek krónikus betegségekkel élő vagy speciális igényű gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat.

A program támogatási alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatásban részesülhet. A pályázatokat A Közösségért Alapítvány honlapján, online lehet benyújtani 2022. október 22-ig.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ezt a rendkívül összetett programot folytathatjuk, és ezáltal hozzájárulhatunk a sajátos igényű gyermekek és fiatalok egészségi állapotának és életminőségének javításához. Úgy tekintjük, hogy az utóbbi 13 évben a MOL Románia csapata több mint 13.500 barátra tett szert, akiknek bátorsága és megküzdőképessége példaértékű számunkra.” - nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Két éven át tartó online találkozások után idén a meghirdetésnek otthont adó rendezvényen ismét személyesen vehettek részt a támogatott egyesületek képviselői, akik bemutatták a 2021. december – 2022. augusztus között megvalósított pályázatok eredményeit. A programban finanszírozott 19 egyesület munkája 678 sajátos igényű gyermeknek segített művészetterápiával (zene, rajz, festészet, kollázskészítés), játékterápiával, emocionális terápiával (bábozás, szerepjátékok, meseterápia), szenzoros integrációval, foglalkozásterápiával, állat-asszisztált terápiákkal, kalandterápiával és egyéb módszerekkel.

Az eseményen bemutatták a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület által megrendezett VI. MOL Gyermekgyógyító Kupa eredményeit is, az ország egyetlen olyan lovasterápiás versenye, melynek fő célkitűzése a fogyatékkal élő gyermekek integrációja.

A 2021-es MOL Gyermekgyógyító díjat a Yuppi Tábormozgalom Egyesület vehette át a Yuppi Camp testvéreknek - kalandterápia, mozgás, tánc és szerepjáték rákbegteg gyermekek és egészséges testvéreik részére című pályázat megvalósításáért. A tábor elősegítette a résztvevők önbizalmának gyarapítását, csökkentette a betegség miatt kialakult stressz-szintet és szorongásos állapotokat, illetve lehetőséget nyújtott a beteg gyermek és egészséges testvére közötti kapcsolat elmélyítésére. A nyertes egyesület megkapja egy teljes pályázati támogatás összegét, továbbá jogosultságot nyer arra is, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

A programmal kapcsolatos tudnivalókról folyamatos tájékoztatást biztosítunk ; az év folyamán válaszolunk az érdeklődők telefonos vagy e-mailes megkeresésére, alkalmanként rendezvényeken veszünk részt, a finanszírozásban részesülő pályázatokról pedig tudósítunk a Facebook csoportunkban is, amelybe érdeklődők, szakemberek és egyesületek jelentkezését szeretettel várjuk. Az idei kiírásra is online kell benyújtani a pályázatokat A Közösségért Alapítvány honlapján (www.kozossegert.ro) nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A program előző tizenhárom kiírása során a MOL Gyermekgyógyító program 4,5 millió lej értékben támogatott 246 pályázatot, amelyben a közreműködő egyesületek több mint 13.500 érintett gyermek részére szerveztek terápiás foglalkozásokat.

A MOL Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi, az anyagi alapokat pedig a MOL Románia biztosítja. A program meghirdetése és a pályázati űrlap elérhető a www.kozossegert.ro honlapon.

Pályázati felhívás

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány 17 pályázatnak nyújt 400.000 lej támogatást emocionális terápiák és pszichoszociális beavatkozások megvalósítására

 • A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány közzé tette a MOL Gyermekgyógyító 13. pályázati kiírásának eredményeit
 • A 400.000 lejes támogatási alapból 17 civil szervezet részesül, amelyek 678 gyermeknek és hozzátartozóiknak szerveznek terápiás foglalkozásokat
 • A MOL Gyermekgyógyító program keretében 13 év alatt összesen 246 pályázat nyert támogatást közel 4,5 millió lej értékben, 13.000 gyermek és serdülő életminőségének javítására

KOLOZSVÁR, 2022. január 21. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány közzétette a 2021-ben meghirdetett MOL Gyermekgyógyító 13. pályázati kiírásának eredményeit. A MOL Románia által biztosított 400.000 lejes támogatási alapból 17 civil szervezet részesül. A programban finanszírozott pályázatok 678 krónikus vagy gyógyíthatatlan beteg, illetve fogyatékkal élő gyermek és hozzátartozóik számára biztosítanak emocionális és művészetterápiás foglalkozásokat, pszichoszociális beavatkozásokat.

„Az elmúlt 13 évben a MOL Gyermekgyógyító egy rendkívül összetett programmá nőtte ki magát, és általa minden évben számos gyermeknek és családnak sikerül reményt nyújtani. A MOL Románia nagyon sok barátra tett szert a program révén, és megismerte a bátorság, a megküzdés és a túlélés példaképeit egyrészt a gyermekek, másrészt pedig a fogyatékos vagy beteg gyermekekkel foglalkozó szakemberek személyében. A MOL Románia továbbra is a közösségek elkötelezett partnere marad, és folytatja az egészségügyet, az oktatást, a sportot és a környezetet érintő társadalmi felelősségvállalási programjait.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 2021. szeptemberében meghirdetett kiírásra 49 civil szervezet nyújtott be pályázatot. A civil szervezetek fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeknek és serdülőknek biztosítanak pszichoszociális beavatkozásokat, emocionális- és művészetterápiás tevékenységeket. Összesen 18 megyéből érkeztek pályázatok, 37 egyesület korábban is pályázott a programban. A nyertes pályázatok megvalósítására 2021. december és 2022. augusztus között kerül sor.

A nyertes egyesületek Bukarestből, illetve Bákó, Bihar, Giurgiu, Hargita, Ilfov, Kolozs, Kovászna, Maros, Szatmár, Szeben és Szilágy megyéből valók. A nyertes pályázatok megvalósításában a célkitűzéseknek, illetve a célcsoport igényeinek megfelelően a következő módszereket alkalmazzák: művészetterápiás technikák (ének és zene, mozgás és tánc, modellezés, rajz, festészet, Metamorphoses meseterápia, terápiás mesék, illetve ezek különböző kombinációi); játékterápiás technikák (sandtray play, bábozás és bohócok alkalmazása, szerepjátékok, gyermek pszichodráma); foglalkozásterápia (szenzoros integráció, multiszenzoriális játékok, kalandterápia, TUSMA módszer); állat-asszisztált terápiák (lovasterápia, kutyaterápia).

„A fogyatékos és beteg gyermekeket segítő civil szervezetek is nehéz időszakot tudnak maguk mögött; 2020-2021-ben számos kihívással szembesültek, és sajátos tapasztalatokat szereztek. Voltak olyan egyesületek, amelyek csökkentették, de egyesek kénytelenek voltak teljesen felfüggeszteni tevékenységüket. A tavalyi kiírásban legtöbb hét hónapra terjedhetett ki a pályázatok megvalósítása, idéntől azonban ez az időszak ismét kilenc hónap: 2021. december – 2022. augusztus. Idén szeptemberben a nyertes egyesületek ismét egy konferencia keretében mutatják be az elért eredményeket. A beteg és fogyatékos gyermekekkel foglalkozó civil szervezettel tartjuk a kapcsolatot, azokkal is, amelyek csökkentették vagy megszakították a tevékenységüket, folyamatos tájékoztatást biztosítunk az elkövetkező kiírásokon való részvétel érdekében.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A nyertes szervezetek listája megtalálható a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro honlapokon.


A MOL Gyermekgyógyító programról
A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. 2009-ben indult, és olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás programokat.
Tizenhárom éves fennállása óta 246 pályázatot támogatott közel 4.5 millió lejjel, több mint 13.000 gyermek és fiatal életminőségének javítására.
A MOL Gyermekgyógyító programot 2013-ban, 2015-ben és 2018-ban díjazta a Civil Társadalom Gálája és a Romanian CSR Awards.
A 2021-es kiírás zsűrije: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Mugur Ciumăgeanu, a Román Pszichológus Kamara klinikai pszichológia és pszichoterápia bizottságának tagja, Magda Cernea, pszichológus-audiológus, Vargancsik-Thörik Krisztina Iringó, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem előadótanára, szociálpedagógus, Veronica Sula, a VAR Egyesület képviselője, a 2020-as MOL Gyermekgyógyító díj nyertese.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

A MOL Romániáról
A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, több mint 20 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 218 töltőállomást üzemeltet, valamint két üzemanyag-lerakatot Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG terminált Mezőtelegden. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is.

A Közösségért Alapítványról
A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.


Sajtókapcsolat:

Felméri Erzsébet
CSR és PR koordinátor
MOL Románia
tel.: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m.: 0755-045699 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A MOL Románia 400.000 lej támogatást nyújt emocionális terápiákra és pszichoszociális beavatkozásokra a MOL Gyermekgyógyító programban

 • A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a Gyermekgyógyító program 13. kiírását
 • A 2 021-es kiírás támogatási alapja 400.000 lej
 • Az elmúlt 12 év alatt 227 pályázat részesült több mint 4.042.000 lej támogatásban
 • A programban 13 ezer krónikus beteg vagy fogyatékkal élő gyermek részesült különböző terápiás foglalkozásokban

2021. szeptember 24., Kolozsvár – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a MOL Gyermekgyógyító Program 13. kiírását. A programban olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek krónikus betegségekben szenvedő vagy fogyatékkal élő gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat.

A program támogatási alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatásban részesülhet. A pályázatokat 2021. október 24-ig lehet benyújtani.

A MOL Gyermekgyógyító programban támogatott szervezetek a járványügyi helyzetben csodálatra méltó szakmaiságról tettek tanúbizonyságot. A jelenlegi kihívások és korlátozások közepette kreatív, újszerű válaszokat és jól működő megoldásokat találtak, így továbbra is sikerült megvalósítani a gyermekek számára rendkívül fontos terápiás tevékenységeket. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy ezt a hatalmas érzelmi töltettel rendelkező programot folytatni tudjuk, sikerességének köszönhetően reménnyel tekintünk a jövőbe ”, nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 2021-es kiírás meghirdetésére online került sor. A rendezvényen a korábbi kiírásban támogatott 18 civil szervezet képviselői bemutatták a 2021 február – augusztus között megvalósított pályázataik eredményeit, amelyek 773 sajátos igényű gyermek részére biztosítottak különféle kezeléseket és terápiákat. Az online eseményen azok az egyesületek is részt vettek, amelyek a 2019-es kiírásban támogatást nyertek, de pályázatuk lefutási idejét meg kellett hosszabbítaniuk. A pályázatokban használt módszerek közé tartozik a művészetterápia (zene, rajz, festészet), játékterápia, emocionális terápia (bábozás, szerepjátékok, gyermekpszichodráma, meseterápia), szenzoros integráció, foglalkozásterápia, állat-asszisztált terápiák.

A 2020. évi MOL Gyermekgyógyító Díjat a bukaresti VAR Egyesület vehette át A hang lenyomata című pályázat megvalósításáért, amelyben hallássérült vagy kochleáris implantátummal élő serdülőknek nyújtottak támogatást online játékterápiás és drámaterápiás tevékenységek, valamint képzőművészeti (fotó, film, technológia) műhelyek segítségével. A pályázat keretében alkotott egyedi film a hallássérült és kochleáris implantátummal élő serdülők világába nyújt betekintést. A MOL Gyermekgyógyító Díj 25.000 lej, vagyis egy teljes pályázati támogatás összege, továbbá a díjazott szervezet jogosultságot nyer arra is, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

A Közösségért Alapítvány folyamatos tájékoztatást biztosít a MOL Gyermekgyógyító programról. Az idei meghirdetésen bemutatásra kerültek a sikeresen megvalósított pályázatok, amelyek értékes szakmai tájékoztatóként szolgálnak az érdeklődők számára. Az idei kiírásra is online kell benyújtani a pályázatokat A Közösségért Alapítvány honlapján (www.kozossegert.ro) nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító program támogatási alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2021. december – 2022. augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. Az online pályázatok beküldési határideje 2021. október 24. A program előző tizenegy kiírása során a MOL Románia 4.042.000 lej értékben támogatott 227 pályázatot, amelyben közel 13.000 érintett gyermek részére szerveztek terápiás foglalkozásokat.

Az idei kiírás meghirdetésére szervezett szakmai rendezvény keretében bemutatták a MOL Gyermekgyógyító Kupa eredményeit is. Az első és egyetlen országos lovasterápiás versenyt a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület idén ötödik alkalommal szervezte meg. A sajátos rendezvénynek fontos szerepe van a beteg és fogyatékkal élő gyermekek társadalmi integrációjában.

A MOL Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi, az anyagi alapokat pedig a MOL Románia biztosítja. A program meghirdetése és a pályázati űrlap elérhető a www.kozossegert.ro honlapon.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 234 töltőállomást, 4 bukaresti MOL töltőállomáson pedig 4, elektromos jármű (e-jármű) töltésére alkalmas töltőt működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2018-től kezdődően a MOL Románia része a 40 elektromos töltőállomás telepítését célzó NEXT-E projektnek. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat.

A Közösségért Alapítványról

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat :

Felméri Erzsébet

CSR és PR koordinátor

MOL Románia

tel.: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

András Imre

Ügyvezető

A Közösségért Alapítvány

m.: 0755-045699 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MOL Gyermekgyógyító Program

A MOL Gyermekgyógyító keretében 18 pályázat nyert támogatást emocionális terápiák és pszichoszociális beavatkozások megvalósítására

 • A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány szervezésében meghirdetett 12. MOL Gyermekgyógyító program keretében 18 civil szervezet részesül támogatásban emocionális- és művészetterápiás foglalkozások, valamint pszichoszociális beavatkozások megvalósítására
 • A 400.000 lejes támogatási alapból 773 gyermek és hozzátartozóik számára biztosítanak terápiás foglalkozásokat
 • A MOL Gyermekgyógyító program keretében 12 év alatt összesen 227 pályázat nyert több mint 4 millió lej támogatást, közel 13.000 gyermek és serdülő terápiás foglalkozásaira.

KOLOZSVÁR , 2020. február 1. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL Gyermekgyógyító program 12. pályázati kiírásának eredményeit. A MOL Románia által biztosított 400.000 lejes támogatási alapból 18 civil szervezet emocionális és művészetterápiás foglalkozásokat, valamint pszichoszociális beavatkozásokat valósít meg 773 sajátos nevelési igényű, fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségből lábadozó gyermek részére.

„A MOL Románia továbbra is a közösségek megbízható partnere marad, az idén is folytatjuk a gyermekek gyógyításáért indított társadalmi felelősségvállalási programunkat. A MOL Gyermekgyógyító program szükségessége most jobban érzékelhető, mint korábban bármikor, hiszen a járványügyi helyzet fokozta a krónikus betegségekkel vagy fogyatékkal élő gyermekek nehézségeit, meglévő problémáikhoz további szorongások és bizonytalanságok adódtak. Mindannyiunk számára bizakodásra ad okot, hogy számos civil szervezet magas szintű szakmaisággal válaszolt a helyzet kihívásaira. Módszereiket kibővítették és a korlátozások szabta lehetőségekhez igazították, a gyermekekkel és hozzátartozóikkal pedig mélyrehatóbban foglalkoztak. A MOL Románia továbbra is támogatja ezeket a törekvéseket, és bízunk abban, hogy együtt jobbra tudjuk fordítani ezeknek a gyermekeknek a sorsát” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 18 nyertes pályázatot a 2020. november 2. és december 2. között beérkezett 77 pályázati kérelemből választották ki. A pályázó civil szervezetek fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeknek és fiataloknak biztosítanak emocionális- és művészetterápiás tevékenységeket, illetve pszichoszociális beavatkozásokat. Összesen 26 megyéből érkezett pályázati kérelem, 43 egyesület korábban is pályázott a programban. A nyertes pályázatok megvalósítására 2021. február és augusztus között kerül sor.

A 18 nyertes szervezet közül 8 első alkalommal részesül támogatásban, 10 pedig korábban is pályázott sikeresen.

A nyertes egyesületek Bukarestből, illetve Bihar, Brassó, Galac, Giurgiu, Hargita, Kolozs, Kovászna és Maros megyéből valók. A nyertes pályázatok megvalósításában különböző módszereket alkalmaznak, így művészetterápiát (zene, rajz, festészet), játékterápiát, emocionális terápiát (bábozás és szerepjátékok, gyermek pszichodráma, meseterápia), szenzoros integrációt, foglalkozás terápiát, valamint állat-asszisztált terápiát.

„A nyertes pályázatok megvalósítása februárban indulhat, a program futamideje ebben a kiírásban hét hónapra rövidült. Az érdeklődő civil szervezeteknek folyamatos tájékoztatást biztosítunk ebben a hét hónapban és szeptemberben egyaránt, amikor a nyertes szervezetek nyilvánosan bemutatják a megvalósított pályázatok eredményeit. Idén is szeretnénk átadni a legsikeresebben megvalósított pályázattal járó MOL Gyermekgyógyító díjat. A nyertes szervezet egy képviselőjét meghívjuk a soron következő kiírás zsűrijébe. Ezáltal szeretnénk átláthatóságot és egyenlő esélyt biztosítani minden pályázó egyesület számára.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A nyertes szervezetek listája megtalálható a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro honlapokon.

A MOL Gyermekgyógyító programról

A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. 2009-ben indult, és olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás programokat.

Tizenkét éves fennállása óta 227 pályázatot támogatott több mint 4 millió lejjel, közel 13.000 gyermek és fiatal megsegítésére.

A MOL Gyermekgyógyító programot 2013-ban, 2015-ben és 2018-ban díjazta a Civil Társadalom Gálája és a Romanian CSR Awards.

A 2020-as kiírás zsűrije: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Mugur Ciumăgeanu, a Román Pszichológus Kamara klinikai pszichológia és pszichoterápia bizottságának tagja, Sorin Predescu, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem Neveléstudományok karának tanára, Vargancsik-Thörik Krisztina Iringó, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem előadótanára, szociálpedagógus, Weisz Erika, családorvos, gyógytornász, lovasterapeuta, HorsEmotion Egyesület Temesvár.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, több mint 20 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 218 töltőállomást üzemeltet, valamint két üzemanyag-lerakatot Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG terminált Mezőtelegden. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is.

A Közösségért Alapítványról

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat:

Felméri Erzsébet
CSR és PR koordinátor
MOL Románia
tel.: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m.: 0755-045699 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Letölthető anyagok

A MOL Románia 400.000 lejjel támogatja a fogyatékkal élő vagy krónikus beteg gyermekeket segítő emocionális terápiákat és pszichoszociális beavatkozásokat

 • A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a Gyermekgyógyító program 12-ik kiírását. A programban olyan civil szervezetek igényelhetnek támogatást, amelyek krónikus betegségekben szenvedő vagy sajátos igényű gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat.
 • A 12. kiírás 400.000 lejes támogatási alapjával együtt a program tizenkét éve során a támogatások összértéke eléri a 4 millió lejt.
 • Az elmúlt 11 év alatt 3,6 millió lejjel támogatott 209 pályázat révén több mint 11.500 gyermek számára biztosítottak terápiás foglalkozásokat.

2020. november 2., Kolozsvár – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a MOL Gyermekgyógyító Program 12. kiírását. A programban olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek krónikus betegségekben szenvedő vagy sajátos igényű gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat.

A program támogatási alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatásban részesülhet. A pályázatokat online lehet benyújtani 2020. december 2-ig.

Az új kiírás online meghirdetésén az előző évben nyertes egyesületek ismertették a 2019. december és 2020. október között megvalósított pályázatok eredményeit. A szakemberek megosztották az év folyamán szerzett tapasztalataikat; a bemutatókban kitértek a járványügyi helyzet miatt bevezetett korlátozások tevékenységükre gyakorolt hatásaira, a pályázatokban eszközölt változtatásokra, valamint a munkájukban alkalmazott sajátos megoldásokra.

A 2019-ben támogatott tizennyolc egyesület közül hétnek sikerült befejeznie pályázatát, másik hét pedig a megvalósítás különböző szakaszaiban tart, módszereiket és eszközeiket a korlátozások szabta keretekhez igazítják, illetve az új helyzettel összeillő lehetőségek felkutatásán dolgoznak. Két terápiás tábor megrendezését elhalasztották, másik két pályázatot pedig átszerveznek. Az elmúlt tizenegy hónap folyamán a befejezett és a folyamatban levő pályázatok keretében több mint ötszáz sajátos igényű gyermek részesült művészetterápiás foglalkozásokban – zeneterápia és asszisztív technológiákkal alkalmazott zeneterápia, Phronetic művészetterápia, kombinált művészetterápia (rajz, festészet, modellezés, kollázs), tánc, mozgás és szerepjátékok; állatasszisztált terápiákban; emocionális terápiákban – színjátszás és álarckészítés, meseterápia.

Az év elején kirobbant járvány példátlan helyzetet teremtett és rendkívüli kihívások elé állított mindannyiunkat. Megnehezítette az amúgy is nehézségekkel küszködő, krónikus betegségekben szenvedő és fogyatékkal élő gyermekek és családjaik mindennapjait is. Az érdekükben alkalmazott eljárások megfelelő újragondolására volt szükség, a programban támogatott egyesületek munkatársai pedig szakszerűen válaszoltak erre a kihívásra, és hatékonyan alkalmazkodtak az új helyzethez. A MOL Románia továbbra is támogatja azokat a szervezeteket, amelyek munkájuk révén pozitív változásokat idéznek elő a gyermekek életében” nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A MOL Gyermekgyógyító program támogatási alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2021 február–augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. Az online pályázatok beküldési határideje 2020. december 2. A program előző tizenegy kiírása során a MOL Románia 3.642.000 lej értékben támogatta 209 nyertes pályázat megvalósítását, amelyben több mint 11.500 érintett gyermek részére szerveztek terápiás foglalkozásokat.

A járványügyi helyzet dacára a MOL Románia továbbra is a közösségek megbízható partnere marad és támogatja is a sérülékeny csoportok érdekében folytatott szociális felelősségvállalású programokat.

A pályázati időszakban folyamatos tájékoztatást biztosítunk az érdeklődők számára, kérjük forduljanak hozzánk bizalommal. A sikeresen megvalósított pályázatokkal kapcsolatos információk, a jelenlegi kihívásokra adott újszerű válaszok és működő megoldások segíthetnek a pályázatok kigondolásában és megvalósításában egyaránt. A pályázatokat online kell benyújtani A Közösségért Alapítvány honlapján (www.kozossegert.ro), ahol egyéb szükséges információk is megtalálhatók – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi, az anyagi alapokat pedig a MOL Románia biztosítja. A program tájékoztatója elérhető a www.kozossegert.ro és a www.molromania.ro honlapokon. Regisztrálni és pályázni a www.kozossegert.ro honlapon lehet.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 234 töltőállomást, 4 bukaresti MOL töltőállomáson pedig 4, elektromos jármű (e-jármű) töltésére alkalmas töltőt működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2018-től kezdődően a MOL Románia része a 40 elektromos töltőállomás telepítését célzó NEXT-E projektnek. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat.

A Közösségért Alapítványról

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat:

Felméri Erzsébet

CSR és PR koordinátor

MOL Románia

tel.: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

András Imre

Ügyvezető

A Közösségért Alapítvány

m.: 0755-045699 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Letölthető anyagok

11. MOL Gyermekgyógyító: 400.000 lej 18 civil szervezetnek élményterápiára és pszichoszociális beavatkozások megvalósítására

 • A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL Gyermekgyógyító program 11. kiírásának pályázati eredményeit
 • 400.000 lej támogatásban részesül 18 olyan civil szervezet, amely emocionális- és művészetterápiás foglalkozásokat, valamint pszichoszociális beavatkozásokat biztosít 628 gyermeknek és hozzátartozóiknak
 • A MOL Gyermekgyógyító program keretében 11 év alatt összesen 210 pályázat nyert több mint 3,6 millió lej támogatást, 11.000-nél több gyermek és serdülő terápiás foglalkozásaira.

KOLOZSVÁR, 2019. november 21. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL Gyermekgyógyító program 11. kiírásának pályázati eredményeit. A 400.000 lejes támogatási alapból 18 civil szervezet részesül emocionális és művészetterápiás foglalkozások, valamint pszichoszociális beavatkozások megvalósítására. A támogatás révén megvalósuló pályázatok keretében 628 sajátos igényű, fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségből lábadozó gyermeken segítenek.

„Örömmel segítünk az idén is a rászoruló gyermekeknek, és hiszünk abban, hogy a támogatást nyert civil szervezetek szakmai igényessége maximális eredményességgel biztosítja a pályázatok megvalósítását a kicsik javára. Nagy figyelmet fordítunk a szociális programjaink minőségére, és bízunk benne, hogy a szakemberek elismerését is kiváltó MOL Gyermekgyógyító hagyományt teremt. Továbbra is a közösség megbízható partnere akarunk maradni ott, ahol a segítségnyújtás változtathat a gyermekek életén” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A MOL Gyermekgyógyító program 11-ik kiírására 75 olyan civil szervezet pályázott, amelyek művészeti, emocionális- és művészetterápiás tevékenységek, illetve pszichoszociális beavatkozások szervezésével segítik a fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeket és fiatalokat. Az igényelt támogatás összértéke meghaladta az 1,7 millió lejt. A pályázatok 22 megyéből érkeztek, a pályázók közül 42 egyesület az előző kiírásokban is pályázott. A zsűri 18 egyesületnek ítélt meg részleges vagy teljes támogatást, a pályázatok megvalósítására 2019. december – 2020. augusztus között kerül sor.

A 2019-es Gyermekgyógyító program támogatási kerete 400.000 lej. A 18 nyertes szervezet közül hat első alkalommal részesül támogatásban, 12 pedig korábban is volt nyertes. A támogatási kereten felül 25.000 lej teljes támogatásban részesült a 2018-as MOL Gyermekgyógyító Díj nyertese, a temesvári HorsEmotion Egyesület.

A nyertes egyesületek Bukarestből, valamint Bákó, Bihar, Brassó, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Szeben, Szatmár és Temes megyékből valók. A nyertes pályázatok megvalósításában különböző terápiákat és pszichoszociális beavatkozásokat alkalmaznak, így művészetterápiát – zene és asszisztált zene, Phronetic művészetterápia, kombinált művészetterápia (rajz, modellezés, festészet, kollázskészítés), tánc, mozgás és szerepjátékok, digitális technológia (virtuális valóság), továbbá falmászást, illetve szabadtéri (kalandterápia) és vízben zajló élményterápiás beavatkozásokat; állatasszisztált terápiákat; emocionális terápiákat – színjátszás és maszkkészítés, szerepjátékok, meseterápia.

„A program nyitott bármely, pályázni szándékozó civil szervezet számára. Az érdeklődőket folyamatosan tájékoztatjuk a nyertes pályázatok megvalósításának idején is. A pályázatok befejezésekor, 2020. szeptemberében, az egyesületek nyilvánosan bemutatják az elért eredményeiket. Ez jó alkalom a további tájékozódásra a programról és a támogatott pályázatok jellegéről egyaránt. A legsikeresebb pályázatot megvalósító egyesület elnyeri a MOL Gyermekgyógyító Díjat, képviselője pedig részt vesz a következő kiírás pályázatainak elbírálásában. Ilyen módon is átfogó tájékoztatást és esélyt kívánunk biztosítani minden érdekelt egyesületnek.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A nyertes szervezetek listája megtalálható a www.molromania.ro és a www.kozossegert.ro honlapokon.

A MOL Gyermekgyógyító programról

A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. 2009-ben indult, és olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás foglalkozásokat, pszichoszociális beavatkozásokat.

Tizenegy éves fennállása óta 210 pályázat részesült több mint 3,6 millió lej támogatásban, több mint 11.000 gyermek és fiatal segítésére.

A MOL Gyermekgyógyító programot 2013-ban, 2015-ben és 2018-ban díjazta a Civil Társadalom Gálája és a Romanian CSR Awards.

A 2019-es kiírás zsűrije: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Mugur Ciumăgeanu, a Román Pszichológus Kamara klinikai pszichológia és pszichoterápia bizottságának tagja, Magda Cernea, pszichológus-audiológus, Rácz Attila, pszichiáter, a Marosvásárhelyi 2-es Számú Pszichiátriai Klinika főorvosa, Weisz Erika Cristina, családorvos, gyógytornász, a HorsEmotion Egyesület képviselője, a 2018-as MOL Gyermekgyógyító díj nyertese.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, több mint 20 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 227 töltőállomást üzemeltet, valamint két üzemanyag-lerakatot Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG terminált Mezőtelegden. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is.

A Közösségért Alapítványról

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat:

Felméri Erzsébet
CSR és PR koordinátor
MOL Románia
tel.: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m.: 0755-045699 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Letölthető anyagok

650 speciális nevelési igényű gyermek lesz a 10. MOL Gyermekgyógyító program kedvezményezettje

 • A szakmai zsűri meghozta döntését a MOL és A Közösségért Alapítvány által szervezett Gyermekgyógyító program 10. kiírásának nyerteseit illetően
 • A MOL Románia idén összesen 400.000 lejjel támogatja 20 civil szervezet emocionális- és művészetterápiás projektjét, melyet 650 speciális nevelési igényű gyermek és serdülő számára szerveznek
 • A MOL Gyermekgyógyító program 2009-2018 között összesen 190 pályázatot támogatott több mint 3,2 millió lejjel, amelyek révén 11.000-nél több gyermek részesült terápiában

Kolozsvár, 2018. november 23. – a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a 10-ik, jubileumi MOL Gyermekgyógyító program pályázati kiírásának nyerteseit. A támogatás révén megvalósuló emocionális- és művészetterápiás tevékenységek 650 speciális nevelési igényű, fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyermeken segítenek.

„A MOL Gyermekgyógyító program eddigi tíz kiírására ezernél több élmény- és művészetterápiás pályázati kérelem érkezett, ezek közül 190 pályázat részesült támogatásban összesen több mint 3,2 millió lej értékben. A sikeres pályázás csak az első lépés volt, az igazi küzdelmet a 11.000 kedvezményezett gyermek, serdülő és családjaik életminőségének a jobbítása jelentette.  Örömmel karoltuk fel és támogatjuk ezentúl is ebben a kihívásban a pályázatokat megvalósító lelkes szakembereket. Őszinte köszönet illeti a zsűrit, hiszen minden évben pártatlan szakértelemmel választja ki a legígéretesebb és legeredményesebb komplementer terápiás projekteket.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A MOL Gyermekgyógyító program jubileumi kiírására 92 olyan civil szervezet nyújtott be támogatási kérelmet, amely emocionális- és művészetterápiás tevékenységek szervezésével segít fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeknek és fiataloknak. A benyújtott pályázatok összértéke meghaladta a 2 millió lejt. Összesen 29 megyéből érkezett pályázati kérelem: 16 Bukarestből, 11 Kolozs, 9 Iași, 7-7 Bihar és Kovászna megyékből, 4-4 kérelem érkezett Hargita és Maros megyékből, 3-3 pályázat Bákó, Szeben és Temes, 2-2  kérelem Brassó, Fehér, Konstanca, Neamț, Prahova, Szucsáva, illetve egy-egy pályázat érkezett Arad, Beszterce-Naszód, Botoșani, Brăila, Călărași, Dolj, Galac, Gorj, Ilfov, Szatmár, Szilágy, Tulcea és Vaslui megyékből. A versenyben részt vevő 92 egyesület közül 38 korábban is pályázott. A zsűri 20 pályázatnak ítélt meg részleges vagy teljes támogatást, melyek megvalósítására 2018 december - 2019 augusztus között kerül sor.

A 2018-as Gyermekgyógyító program támogatási kerete 400.000 lej. A 20 nyertes szervezet közül 9 első alkalommal részesül támogatásban, a másik 11 civil szervezet a program korábbi kedvezményezettjei közé tartozik.

A 2017-es MOL Gyermekgyógyító díjat a bukaresti Gyermekek Szíve Egyesület vehette át. A szervezet versenyen kívül teljes pályázati támogatásban részesült 25.000 lej értékben, az egyesület egy tagja pedig részt vett a pályázatokat elbíráló zsűriben.

A nyertes egyesületek Bukarestből, illetve Bákó, Bihar, Botoșani, Călărași, Fehér, Hargita, Iași, Kolozs, Kovászna, Maros, Szilágy, Szatmár és Temes megyékből valók. A nyertes pályázatok megvalósításában alkalmaznak művészetterápiát – például zene, rajz, mintázás, festészet, színjátszás, digitális technológia (virtuális valóság, rajzfilmek) segítségével; szabadtéri és vízben zajló élményterápiákat; állatasszisztált terápiákat; emocionális terápiákat – például játékterápia, gyermek pszichodráma és szerepjátékok, meseterápia.

„A programról és a pályázati feltételekről az érdekelt civil szervezeteknek egész évben felvilágosítással szolgálunk, a nyertes pályázatok lebonyolítási ideje alatt is. A programról és a támogatott pályázatok jellegéről felvilágosítást lehet szerezni az új kiírás meghirdetése alkalmával is. A rendezvényen, amelyre legközelebb 2019 szeptemberében kerül sor, a nyertes egyesületek bemutatják a megvalósított pályázataikat. A legsikeresebb pályázatot megvalósító egyesület megnyeri a MOL Gyermekgyógyító díjat, és a szervezet egy képviselőjét meghívjuk a soron következő zsűrizésre. Ily módon egyforma esélyt biztosítunk minden pályázó egyesületnek, ami az eredményekben is tükröződik – idén a nyertes civil szervezetek majdnem fele első alkalommal nyert támogatást a Gyermekgyógyító programban.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A 10-ik MOL Gyermekgyógyító programban megvalósuló pályázatokról (2018-2019)

A MOL Gyermekgyógyító program 10-ik, jubileumi kiírása során támogatott húsz civil szervezet 2018. december – 2019. augusztus között fogja megvalósítani pályázatait.

A Nagyváradi Emanuel Egyetem munkatársai zeneterápiával enyhítik a súlyos és progresszív betegségekkel diagnosztizált, kórházi ellátásban részesülő gyermekek szenvedését. A szintén nagyváradi Bonitas Egyesület a Fogyatékkal Élő Gyermekekért és Fiatalokért szakemberei zeneterápiás beavatkozásuk során a Soundbeam rendszert fogják használni a fogyatékkal élő gyermekek emocionális kifejező és kommunikációs készségeik fejlesztése érdekében. A sepsiszentgyörgyi Help Egyesület pályázatának célja a sajátos nevelési igényű gyermekek életminőségének javítása, melyhez hidroterápiás elemekkel gazdagított víz alatti zenehallgatást is alkalmaznak.

Cukorbetegségben szenvedő gyermekeket várnak az egész országból a Yuppi Tábormozgalom Egyesület által szervezett nyári táborokba, melyek során szabadtéri kalandterápiás foglalkozások által (kötélmászás, lovaglás, íjászat, evezés) járulnak hozzá a beteg gyermekek önértékelésének növeléséhez és a belső erőforrásaik felfedezéséhez.

Két pályázatban kiemelt szerepet kap a digitális technológia. A bákói Fény Egyesület szakemberei a virtuális valóság nyújtotta lehetőségeket használják fel a súlyos vagy terminális betegséggel küzdő gyermekek szenvedésének enyhítésében; a módszer hatékony a testi-lelki fájdalommal való megküzdésben, ugyanakkor alkalmanként kiutat biztosít a nyomasztó mindennapokból. A kolozsvári Életfa Családsegítő Egyesület munkatársai a gyermek pszichodráma eszköztárát filmszínházzal bővítik a krónikus betegségekkel küszködő gyermekek megsegítése érdekében, illetve rajzfilmes művészetterápiát használnak a halmozottan fogyatékos gyermekek életminőségének javításáért.

A bukaresti székhelyű Expresszív Terápiák Romániai Egyesülete szakemberei az ausztriai eredetű, hazánkban is akkreditált Phronetic művészetterápiát fogják alkalmazni hátrányos környezetből származó, pszicho-emocionális nehézségekkel küzdő gyermekek terápiájában.

Három egyesület lovasterápiára építi foglalkozásait. A temesvári HorsEmotion Egyesület fogyatékos, intézményben nevelkedő, illetve emocionális traumát elszenvedett gyermekeknek nyújt segítő kezet, és a lovasterápia mellett egyéb, kisállatok segítségével végzett szabadidős-nevelő jellegű tevékenységeket szervez a kezdvezményezett csoportnak. A marosvásárhelyi székhelyű Gecse Dániel Alapítvány sajátos nevelési igényű gyermekeknek zeneterápiával kiegészített lovasterápiás foglalkozásokat biztosít. A Hip-Tep Egyesület (Nagyenyed) a MOL Gyermekgyógyító kupát 4-ik alkalommal fogja megszervezni. Az országban egyedi lovasterápiás versenyen a fogyatékkal élő gyermekek különféle lovaglási próbákban mutatják meg tehetségüket.

A szatmárnémeti ASPROSAM Egyesület (Asociația Sătmăreană pentru Promovarea Sănătății Mentale) szorongásos zavarokkal küzdő gyermekeknek szervez meseterápiás foglalkozásokat két nyári tábor keretében, amelyek a gyermekek érzelmi egyensúlyának helyreállítását célozzák.

A Lindenfeld Egyesület (Bukarest) és a Comite Ocland Egyesület (Oklánd, Hargita) szakemberei intézményben nevelkedő gyermekeknek biztosítanak művészetterápiát, több féle expresszív-kreatív technikát is felhasználva (játékterápia, fafestés, drámaterápia, mesemondás) érzelmi fejlődésük és hosszútávú lelki teherbíróképességük növelése érdekében.

Két egyesület pályázatában a drámaterápiás elemek kapnak fő szerepet. A bukaresti Tandem Egyesület folytatja a látássérült gyermekek érzelmi intelligenciájának és kifejezőkészéségnek, valamint a csapatszellemének fejlesztését az improvizációra és szerepjátékokra épülő műhelyek keretében. A marosvásárhelyi székhelyű Alpha Transilvana Alapítvány interaktív színházat szervez (bábszínház, színészekkel megvalósított színjátszás, rajzfilmek, zenével és tánccal gazdagított színház) a Kitartás Központ (Centrul Perseverența) súlyos fogyatékkal küzdő gyermekei részére.

A Szent Damián Egyesület (Jászvásár) súlyos betegségből lábadozó, sajátos nevelési igényű gyermekek érzelmi rehabilitációját tűzte ki célul emocionális és művészetterápia (festészet, színház, zene) ötvözésével. A Bóbita Egyesület (Kézdivásárhely) hasonló módon, kombinált – emocionális és művészetterápiás – beavatkozással segít szorongásos zavarokkal küzdő gyermekeknek Kézdivásárhelyen és Besztercén.

A Van Akaratod, Van Erőd! Egyesület (Oltenița) pályázatának keretében művészetterápiás tevékenységeket szerveznek autizmus spektrumzavarral küzdő gyermekek részére, melyek célja érzelmeik felismerésében és kifejezésében segíteni, illetve társas és iskolai integrációjuk támogatása.

A Down Activ Moldva Egyesület (Botoșani) pályázatának célja a fogyatékkal élő gyermekek pszichoszociális rehabilitációjának és integrációjának előmozdítása, amelyhez különféle kreatív, színjátszó és önismereti műhelyek szervezésével kívánnak hozzájárulni.

A Romániai Prader Willi Egyesület (Zilah) komplex fejlesztő tevékenységeket szervez a fogyatékkal élő gyermekeknek, melyek célja személyes autonómiájuk növelése, valamint emocionális és szociális készségeik gyarapítása.

A MOL Gyermekgyógyító programról

A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. 2009-ben indult, keretében olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás programokat.

Kilenc év alatt a MOL 169 projektet támogatott közel 2,8 millió lej értékben, több mint 10.000 gyermek és fiatal segítésére.

A MOL Gyermekgyógyító programot 2013-ban, 2015-ben és 2018-ban A Civil Társadalom Gálája és a Romanian CSR Awards díjazta.

A 2018-as kiírás zsűrije: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Magda Cernea, pszichológus-audiológus, Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Mircea Toma, újságíró-pszichológus, Adelina Toncean, a 2017-es MOL Gyermekgyógyító Díjban részesült egyesület képviselője.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

A MOL Romániáról
A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, több mint 20 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 218 töltőállomást üzemeltet, valamint két üzemanyag-lerakatot Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG terminált Mezőtelegden. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is.

A Közösségért Alapítványról
A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat:

Felméri Erzsébet
CSR és PR koordinátor
MOL Románia
tel.: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m.: 0755-045699 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A MOL Gyermekgyógyító Program 10. kiírása: 400.000 lej a sérült gyermekekkel foglalkozó civil szervezeteknek

 • A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány 10. alkalommal hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Programot
 • A pályázatok benyújtásának határideje 2018. október 12.
 • Az elmúlt 9 év alatt 94 civil szervezet nyert több mint 2,7 millió lej támogatást 169 pályázat megvalósításához, amelyek révén 10.000-nél több gyermek részesült terápiás foglalkozásokban

2018. szeptember 11., Kolozsvár – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a 10. MOL Gyermekgyógyító Programot, amely olyan civil szervezeteknek nyújt támogatást, melyek beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek számára tartanak élmény- vagy művészetterápiás foglalkozásokat. A pályázatok benyújtásának határideje 2018. október 12. A MOL Gyermekgyógyító Díjat a bukaresti Gyermekek Szíve Egyesület vehette át.

A 10. MOL Gyermekgyógyító Program meghirdetésére a kolozsvári Sétatéri Kaszinóban került sor. A rendezvényen az előző évben nyertes egyesületek közül 20 bemutatta a 2017. december és 2018. augusztus között megvalósított pályázatok eredményeit.

Kilenc hónapon keresztül közel 800 beteg és fogyatékkal élő gyermek részesült művészetterápiákban (zene-, tánc- és mozgásterápia, agyagozás, fényképezés és digitális technológiák); szabadtéri foglalkozások során alkalmazott élményterápiákban; állatasszisztált terápiákban; emocionális terápiákban (szerepjátékok, mozgás- és játékterápia, érintésterápia), valamint szenzoros stimulációban. A terápiás beavatkozások hozzájárultak a gyermekek és hozzátartozóik életminőségének javításához.

A rendezvényen bemutatták a 3. MOL Gyermekgyógyító kupa eredményeit is. A nagyenyedi Hip-Tep Egyesület szervezésében zajló egyedülálló országos lovasterápiás verseny fontos szerepet tölt be a fogyatékkal élő és beteg gyermekek integrációjában.

„Lenyűgöz a támogatott civil szervezetek nagylelkűsége, kreativitása, valamint a beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek és családjaik életminőségének javítása érdekében végzett kitartó munkája. Alkalmam volt rövid betekintést nyerni a 2017-es kiírás során támogatott 21 egyesület némelyikének tevékenységébe, így tanúja lehettem a szakemberek önzetlen, szavakba nehezen önthető erőfeszítéseinek. A MOL Románia tíz éve támogatja a Gyermekgyógyító program keretében nyertes projektek megvalósítását. Örülünk, hogy segíthetjük azon egyesületek munkáját, amelyek olyan gyermekek és fiatalok számára szolgálnak reményként, akiknek talán a legnagyobb szüksége van erre” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A díjazott szervezet teljes pályázati támogatást nyert 25.000 lej értékben, továbbá jogosulttá vált arra, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

„A Programban alkalmazott előfinanszírozási eljárás biztosítja a pályázatokban tervezett terápiás foglalkozások megvalósítását. Ennek a módszernek megfelelően a zsűri által javasolt támogatásokat kezdettől fogva a nyertes pályázók rendelkezésre bocsátjuk. Az elszámolást a szakmai beszámolóval együtt a pályázatok befejezése után kell benyújtani. Munkatársaink egész évben az érdeklődők és a pályázó egyesületek rendelkezésére állnak és felvilágosítással szolgálnak minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2018. december és 2019. augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2018. október 12. A támogatások összértéke 400.000 lej. A program előző kilenc kiírása során a MOL Románia 2.778.000 lej értékben nyújtott támogatást 169 nyertes pályázatban részt vevő, több mint 10.000 gyermek részére.

A MOL Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi, az anyagi alapokat pedig a MOL Románia biztosítja. A program tájékoztatója és az adatlapok letölthetők a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro honlapokról.


A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában


A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, több mint 20 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 215 töltőállomást üzemeltet, valamint két üzemanyag-lerakatot Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG terminált Mezőtelegden. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is.


A Közösségért Alapítványról

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat:

Erzsébet Felméri
CSR és PR koordinátor
MOL Románia
tel: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m: 0755-045699 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Letölthető anyagok

A MOL Románia 400.000 lejjel támogatja 22 civil szervezet élmény- és művészetterápiás projektjeit

 • A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a Gyermekgyógyító program 9-ik pályázati kiírásának eredményeit
 • A MOL Románia összesen 400.000 lejjel támogatja 22 civil szervezet élmény- és művészetterápiás tevékenységét, amelyeket több mint 800 speciális igényű gyermek számára szerveznek. A támogatás 100.000 lejjel nőtt az előző kiírás összegéhez képest
 • A MOL Románia nyolc év alatt több mint 2,4 millió lejjel támogatott 146 olyan projektet, amelyek révén közel 10.000 gyermeknek segítettek

Kolozsvár, 2017. november 22. – a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a 9-ik MOL Gyermekgyógyító program pályázati kiírásának nyerteseit. A támogatás révén megvalósuló élmény- és művészetterápiás tevékenységek több mint 800 speciális nevelési igényű, fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyermeken segítenek.

„A MOL Gyermekgyógyító program eddigi kilenc kiírásában összesen több mint 900 pályázat érkezett. A 146 nyertes pályázat megvalósításában részt vevő szakemberek bebizonyították, hogy munkájuknak, odaadásuknak és kitartásuknak köszönhetően, a komplementer terápiák segítségével, a speciális nevelési igényű gyermekek és családjaik életminőségében jelentős javulást lehet elérni.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

2017. szeptember 26. – október 26. között 91 olyan civil szervezet pályázott a MOL Gyermekgyógyító program 9-ik kiírásában, amely élmény- és művészetterápiás tevékenységek szervezésével segít fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeknek és fiataloknak. Összesen 26 megyéből érkezett támogatási kérelem: 18 Bukarestből, 13 Kolozs, 10 Iași, 7 Hargita megyékből, 5-5 kérelem érkezett Temes, Bihar valamint Maros megyékből, 3-3 pályázat Bákó, Szatmár és Szeben, 2-2 Fehér, Kovászna, Galac, illetve egy-egy pályázat érkezett Argeș, Beszterce-Naszód, Călărași, Konstanca, Dâmbovița, Dolj, Ialomița, Máramaros, Neamț, Prahova, Szilágy, Vâlcea és Vaslui megyékből. A versenyben részt vevő 91 egyesület közül 38 korábban is pályázott. A zsűri 22 pályázatnak ítélt meg részleges vagy teljes támogatást, melyek megvalósítására 2017 december - 2018 augusztus között kerül sor.

A 2017-es Gyermekgyógyító program támogatási kerete 400.000 lej. A 22 nyertes egyesület közül 11 első alkalommal részesül támogatásban, a másik 11 civil szervezet a Program korábbi kedvezményezettjei közé tartozik.

A nyertes egyesületek Bukarestből, illetve Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Dâmbovița, Galac, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Szatmár, Szeben, Szilágy és Temes megyékből valók. A nyertes pályázatok megvalósításában alkalmazandó terápiás tevékenységek között például művészetterápia (zene, rajz, festészet, fotó és digitális technológia), élményterápia (például kötélmászás, hegymászás), állatasszisztált terápiák, emocionális terápia során alkalmazott technikák (például szerepjáték, mozgás- és játékterápia, kangaroo érintésterápia), valamint szenzoros stimuláció szerepel.

„A programról és a pályázati feltételekről az érdekelt civil szervezeteknek felvilágosítással szolgálunk a nyertes pályázatok lebonyolítási ideje alatt is, valamint tájékozódhatnak a jövő év szeptemberében esedékes meghirdetéskor is, amikor a nyertes egyesületek bemutatják a megvalósított pályázataikat. Így egyforma esélyt biztosítunk minden pályázni szándékozó egyesületnek. A nyertes egyesületek jelentős része idén első alkalommal nyújtott be pályázatot, amely arra utal, hogy a Program egyre nagyobb ismertségnek és bizalomnak örvend a szakemberekben körében.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A nyertes egyesületek listája megtalálható a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro honlapokon.


A MOL Gyermekgyógyító programról

A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. 2009-ben indult, keretében olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás programokat.

Kilenc év alatt a MOL 146 projektet támogatott több mint 2,4 millió lej értékben, közel 10.000 gyermek és fiatal segítésére.

A 2017-es kiírás zsűrije: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Carmen Ciornei, a Kolozsvári Szocális és Egészségügyi Hivatal Szociális Védelem osztályvezetője, Mugur Ciumăgeanu, a Román Közösségi Pszichiátriai Egyesület alelnöke, Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Daria Barna, a Nagyváradi Hospice Emanuel Alapítvány, a 2016-os MOL Gyermekgyógyító Díj nyertesének pszichológusa.


A MOL-csoportról és a MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport tagja. A MOL-csoport Közép-Európa egyik jelentős kőolaj- és földgázipari nemzetközi vállalata. A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A MOL Romániában egy több mint 210 töltőállomásból álló hálózatot működtet.


A Közösségért Alapítványról

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.


Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet
CSR & PR koordinátor
MOL Románia
tel: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m: 0755-045699 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Letölthető anyagok

A MOL Románia kilencedik alkalommal hirdeti meg a Gyermekgyógyító programot, 400.000 lejre emeli a támogatási alapot

 • 100.000 lejjel emelkedik a művészet- és élményterápiás foglalkozások támogatási alapja; a támogatások összértéke az idei kiírásban 400.000 lej
 • A pályázatok benyújtásának határideje 2017. október 26.
 • A MOL Románia az elmúlt 8 év alatt több mint 2,4 millió lejjel támogatott 146 pályázatot, amelyek révén közel 10.000 kezdvezményezett részesült terápiás foglalkozásokban

2017. szeptember 26., Kolozsvár – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány 400.000 lejre emelt támogatási alappal hirdette meg a kilencedik MOL Gyermekgyógyító programot. Egy pályázó szervezet által elnyerhető maximális összeg 20.000 lejről 25.000 lejre emelkedett. A program olyan civil szervezeteknek nyújt támogatást, amelyek beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek számára tartanak élmény- vagy művészetterápiás foglalkozásokat. A Gyermekgyógyító program 9. kiírására 2017. október 26-ig lehet benyújtani pályázati kérelmet.
A 2017-es MOL Gyermekgyógyító program meghirdetésére a kolozsvári Sétatéri Kaszinó épületében került sor. A rendezvényen az előző évben nyertes 19 egyesület bemutatta a 2016. december és 2017. augusztus között megvalósított pályázatok eredményeit. 9 hónapon keresztül több mint 870, sajátos nevelési igényű gyermek részesült művészetterápiákban (zeneterápia, tánc- és mozgásterápia, drámaterápia, Phronetic művészetterápia, agyag és egyéb szerves anyagok megmunkálása révén művészetterápiás elemekkel gazdagított foglalkozásterápia), állatasszisztált terápiákban, hidroterápiában, emocionális terápiákban (mese és szociális történetek, játékterápia, bábszínház és humanisztikus orientáltságú terápia), szenzoros stimulációban és integrációban, valamint látássérült gyermekek oktatásához készültek kiegészítő tanfelszerelések. Az alkalmazott terápiák nagymértékben hozzájárultak a gyermekek és családjaik életminőségének javításához.
A rendezvényen bemutatkozott az ország egyetlen ritka betegségek központja, a zilahi NoRo, amely korábban két alkalommal részesült támogatásban a MOL Gyermekgyógyító program keretében.
„A pályázatokat elbíráló zsűri, valamint a kiértékelésébe bevont specialisták szakmaisága hozzájárult a terápiák minőségének emeléséhez. Az elmúlt néhány év alatt a program látványosan fejlődött: míg az első kiírás alkalmával megfelelő színvonalú pályázatok hiányában a zsűri nem javasolta a támogatási alap teljes felhasználását, az utóbbi néhány évben számos kiváló pályázat érkezett, melyeknek csak egy része juthatott támogatáshoz. Ezért tartottuk fontosnak a támogatási alap növelését abban a programunkban, amely a speciális nevelési igényű gyermekek ügyét képviseli, és keretet teremt a velük kapcsolatban lévő közösségek kreatív viszonyulásának” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 2016-os MOL Gyermekgyógyító díjat a Nagyváradi Hospice Emanuel Alapítvány vehette át a 8. kiírás során legjobban megvalósított pályázatért. „Az életed megváltoztatta a világot: pszichoszociális program a legrövidebb életű gyermekek és hozzátartozóik részére” című pályázat célja gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek és hozzátartozóik életminőségének javítása a szorongás csökkentésére és a betegség okozta stressz kezelésére adaptált program segítségével. 2012 és 2016 között a Nagyváradi Hospice Emanuel Alapítvány öt alkalommal részesült támogatásban a MOL Gyermekgyógyító programban.

A díjazott szervezet teljes pályázati támogatást nyert 25.000 lej értékben, továbbá jogosulttá vált arra, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

„Az elmúlt nyolc év során összesen 840 pályázat érkezett a MOL Gyermekgyógyító program kiírásaira, ezekből 146 részesült támogatásban. A pályázatban rögzített foglalkozások lebonyolítására a támogatást előfinanszírozás formájában biztosítja az alapítvány. Munkatársaink egész évben az érdeklődők és a pályázó egyesületek rendelkezésére állnak és felvilágosítással szolgálnak minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.
A MOL Gyermekgyógyító Program keretében egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2017. december és 2018. augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2017. október 26. A támogatások összértéke 400.000 lej. A program előző nyolc kiírása során a MOL Románia 2.418.000 lej értékben nyújtott támogatást 146 nyertes pályázatban részt vevő, közel 10.000 gyermek részére.
A MOL Románia Gyermekgyógyító programját A Közösségért Alapítvánnyal együttműködésben szervezi. A program tájékoztatója és az adatlapok letölthetők a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapokról.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában

A Közösségért Alapítványról
A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Letölthető anyagok

A MOL Románia 300.000 lejjel támogat 19 civil szervezetet emocionális és művészetterepiás foglalkozások szervezésében

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a 8. MOL Gyermekgyógyító program nyerteseit. A támogatás révén megvalósuló emocionális és művészetterápiás tevékenységek 870 fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyermeken segítenek.

„A MOL Gyermekgyógyító program eddigi nyolc kiírására körülbelül 840 pályázat érkezett, amelyek szakmai színvonala mély benyomást tett ránk. A nyertes pályázatok által számos sikertörténetnek lehettünk tanúi, amelyek megmutatták, hogy kitartó munkával és odaadással olyan harcokat is meg lehet nyerni, amelyek eleinte elvesztettnek tűntek, és bebizonyosodott, hogy a gyermekek életminőségét jelentősen lehet javítani. Az emocionális és művészetterápiás programok kitartó támogatása révén vállalatunk azt szeretné jelezni az érintettek, hozzátartozóik és a szakemberek felé, hogy nincsenek egyedül, és kezdeményezéseikben továbbra is mellettük állunk.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

2016. szeptember 29.–október 30. között 122 olyan civil szervezet nyújtott be pályázati kérelmet, amelyek emocionális és művészetterápiás tevékenységek szervezésével segítenek fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeknek és fiataloknak. A zsűri 19 pályázatnak ítélt meg részleges vagy teljes támogatást, melyek megvalósítására 2016. december és 2017. augusztus között kerül sor.

pA 2016-os Gyermekgyógyító program támogatási kerete 300.000 lej. A 19 nyertes egyesület közül 6 első alkalommal pályázott sikeresen, míg 13 civil szervezet a korábbi kiírások során is részesült már támogatásban.

A nyertes egyesületek Bukarestből, illetve Bihar, Fehér, Hargita, Iași, Kolozs, Maros, Neamț, Szatmár, Szeben és Temes megyéből származnak. A nyertes pályázatok keretében alkalmaznak művészetterápiákat – zeneterápia, tánc- és mozgásterápia, drámaterápia, Phronetic művészetterápia; agyag és egyéb szerves anyagok megmunkálása révén művészetterápiás elemekkel gazdagított foglalkozásterápiát; állatasszisztált terápiákat; hidroterápiát; alkalmaznak továbbá emocionális terápiákat – mese és szociális történetek, játékterápia, bábszínház és humanisztikus orientáltságú terápia; szenzoros stimulációt és integrációt, valamint látássérült gyermekek oktatásához készítenek kiegészítő tanfelszerelést.

„Egész évben biztosítjuk az érdekelt civil szervezetek tájékoztatását. Nemcsak a pályázati feltételeket közöljük, hanem ismertetjük a nyertes pályázatok eredményeit is. Telefonon vagy e-mailen válaszolunk a felmerülő szakmai problémákra vagy a program szervezésével kapcsolatos kérdésekre. A folyamatos kommunikáció egyenlő feltételeket biztosít minden pályázó félnek. A 2016-os kiírás nyertesei közül a civil szervezetek egyharmada első alkalommal részesült támogatásban, az általuk benyújtott pályázatok szakmai minősége a zsűri számára meggyőző volt.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító programról

A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. 2009-ben indult, keretében olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás programokat.

Hét év alatt a MOL 129 pályázatot támogatott több mint 2 millió lej értékben, 9000 gyermek és fiatal megsegítésére.

A 2016-os kiírás zsűrije: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Mugur Ciumăgeanu, a Román Közösségi Pszichiátriai Egyesület alelnöke, Roxana Morun televíziós szerkesztő, TVR – Temesvári stúdió, Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Magdalena Cernea pszichológus-audiológus, Otomed Medical Center, Audiosofia Egyesület, Bukarest, a 2015-ös MOL Gyermekgyógyító Díj nyertese.

Letölthető anyagok

A MOL Románia nyolcadik alkalommal hirdeti meg Gyermekgyógyító Programját

gyermekgyogyito programA MOL Románia és A Közösségért Alapítvány nyolcadik alkalommal hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Programot, mely olyan civil szervezeteknek nyújt támogatást, amelyek fogyatékkal élő gyermekek számára szerveznek élmény- vagy művészetterápiás foglalkozásokat. A 300.000 lej összértékű támogatásra 2016. október 30-ig lehet pályázni.

A 2016-os MOL Gyermekgyógyító program meghirdetésére a temesvári Victor Babeș Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem dísztermében került sor. A rendezvény keretében az előző évben nyertes 17 egyesület bemutatta a megvalósított pályázatok eredményeit.

„Megtisztelő és örömteli számunkra azon civil szervezetekkel együttműködni, amelyek az utóbbi hét év során partnereink voltak. Ezek az egyesületek kiváló szakembereket és terapeutákat vonnak be a MOL Gyermekgyógyító Programban részt vevő bátor gyermekek terápiás foglalkozásaiba. A civil szervezetek elhivatottsága és a gyermekekhez való nagylelkű hozzáállása is mutatják, hogy hét évvel ezelőtt megfelelő döntés volt ezen ügy mellé állni. Az egyes esetekben elért jelentős klinikai eredmények mellett a terápiás foglalkozások kedvező hatása gyakran nemcsak az egész családra, hanem az érintett közösségekre is kiterjed.” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 2015-ös MOL Gyermekgyógyító Díjat a bukaresti Audiosofia Egyesület vette át a hetedik kiírás során megvalósított legsikeresebb pályázatért. Az Álarcok körtánca elnevezésű pályázat szakszerűsége mellett a zsűri értékelte az egyesület együttműködését a programban részt vevő más szervezetekkel, illetve a pályázat bemutatását az Európai Drámaterápiás Konferencián.

A MOL Gyermekgyógyító Díjjal az Audiosofia Egyesület teljes pályázati támogatást – 20.000 lejt – nyert, továbbá jogosulttá vált arra, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

„A bukaresti Audiosofia Egyesület pályázatát a temesvári Barátság Vitorlása Egyesület és a nagyszebeni Hallgasd az Életet Egyesület közreműködésével valósította meg, míg a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület, a temesvári HorsEmotion Egyesület és a gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány együttműködtek a lovasterápiás tevékenységek megszervezésében. Programunk révén így járulunk hozzá a művészeti- és élményterápiával foglalkozó civil szervezetek közötti szakmai kapcsolatok ápolásához.” - nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében egy civil szervezet legtöbb 20.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2016. december és 2017. augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2016. október 30. A támogatások összértéke 300.000 lej. A program előző hét kiírása során a támogatások értéke meghaladta a 2.095.000 lejt, amely a 129 nyertes pályázatban részt vevő 9.000-nél több gyermek számára jelentett segítséget.

A MOL Románia Gyermekgyógyító Programját A Közösségért Alapítvánnyal együttműködésben szervezi. A program tájékoztatója és az adatlapok letölthetők a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapokról.

Letölthető anyagok

Több mint 1.000 gyermek és fiatal részesül alternatív terápiákban a MOL Gyermekgyógyító programjának keretében

Kolozsvár, 2015. december 11. A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL Gyermekgyógyító program hetedik kiírásának pályázati eredményeit. A támogatást nyert civil szervezetek több mint 1.000, fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyermek számára szerveznek különböző alternatív terápiás foglalkozásokat.

„A Gyermekgyógyító program hét éve alatt több mint 700 pályázat érkezett, amelyek nagyrészt a fogyatékkal élő gyermekek pszicho-szociális integrációjával foglalkoztak. Az utóbbi kiírások során figyeltünk fel egyes szervezetekre, amelyek szakmai előképzést javasolnak. Örömünkre szolgál olyan színvonalas pályázatokat támogatni, amelyek a fogyatékkal élő, vagy súlyos egészségi gondokkal küszködő gyermekek oktatása érdekében kifejtett közösségi munkát segítik, beleértve az olyan ismeretek elsajátítását, amelyek később a munkavállalás feltételeinek teljesítését biztosíthatják. A továbbiakban is folytatni szeretnénk ezt a programot, amellyel segítjük a szakemberek és az érintett családtagok megoldáskereső munkáját” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A program hetedik kiírására 87 civil szervezet nyújtott be pályázatot, amelyek művészeti- és élményterápiás foglalkozásokat szerveznek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyermekek és fiatalok számára. A pályázó egyesületek közül az előzetes értékelés és a zsűri javaslata alapján 19 szervezet részesült részleges vagy teljes támogatásban. A pályázatok megvalósítására 2015. december és 2016. augusztus között kerül sor. A MOL Románia a 2015-ös kiírásra 313.500 lej összegű pénzalapot biztosít. A 19 nyertes egyesület közül 7 első alkalommal részesül támogatásban, 12 pedig a program előző kiírásai során is szerepelt a kedvezményezettek között.

A nyertes civil szervezetek Bukarestben, valamint Bákó, Bihar, Galac, Hargita, Kolozs, Kovászna, Szeben és Temes megyékben működnek, szakterületeik pedig művészetterápia, játékterápia, zene- és táncterápia, lovasterápia, hidroterápia, szenzoriális stimuláció, mese-, dráma- és biblioterápia, kombinált terápiák és más készségfejlesztések, valamint különböző rehabilitációs tevékenységek.
„A támogatásra jelölt pályázatok és az alkalmazott terápiák sokfélesége egyaránt a zsűri széles látóköréről tanúskodik. A szakértők képzettsége és a program eddigi hat kiírása során szerzett tapasztalat biztosítékot jelent minden pályázat alapos kiértékelésére. Az elért eredmények és az új kiírások alkalmával szervezett bemutatók serkentik a párbeszédet a szervezetek, a szakemberek, a támogató és a szervező között, a fogyatékkal élő gyermekek és családjaik megsegítésének javára, akik hosszú távú megoldást keresnek gondjaikra” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító programról:
A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia anyagi támogatásával. A pályázatot először 2009-ben írták ki olyan nonprofit szervezetek, illetve civil szervezetek (alapítványok, egyesületek) és egyházi szervezetek számára, amelyek fogyatékkal élő, krónikus beteg, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás foglalkozásokat.
Azok a pályázatok támogathatók, amelyek élménypedagógiai módszereket alkalmaznak: csoportterápiát, pozitív élményeket feldolgozó, az élmények személyes megélését célzó terápiát vagy művészetterápiát (vizuális eszközökkel, zenével, egyéni és csoportos kreatív önkifejezési tevékenységekkel).
Az eddigi hat kiírás során a MOL Románia 109 olyan pályázatot támogatott közel 1,76 millió lejjel, amelyek összesen több mint 8.000 gyerek megsegítését szolgálták.
A 2015-ös pályázati kiírást október 1-én hirdették meg, a pályázatok benyújtásának határideje 2015. október 30 volt. Egy civil szervezet legfeljebb 20.000 lej összegű támogatásban részesülhet előfinanszírozás formájában, a rendelkezésre álló teljes pénzalap 313.500 lej.
A 2015-ös zsűri tagjai voltak: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Mugur Ciumăgeanu, a Román Közösségi Pszichiátriai Egyesület alelnöke, Roxana Morun televíziós szerkesztő, TVR – Temesvári stúdió, Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Balogh Csilla logopédus, a MOL Gyermekgyógyító Díj 2014 nyertese, a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület alelnöke.

A támogatást nyert pályázatokról
A Little People Egyesület (Asociația Little People) egy összetett beutaló készletet tervez rákbeteg gyermekek részére. A terápiás baba, a tevékenységeket tartalmazó könyvecske és az orvosi kellékek olyan egyedi eszközök, melyek az orvosi tematikájú, interaktív játékok során lehetővé teszik a gyermekek ismerkedését a kórházi eljárásokkal, beavatkozásokkal, és olyan mechanizmusok kialakítására serkenti őket, melyek által megtanulják érzéseik hatékony kezelését.

A Help Egyesület multiszenzoriális kabinet alapberendezését pályázta meg. Az ott szervezett foglalkozások elősegítik a pályázatban résztvevő gyermekek szenzoriális érzékelésének, illetve motoros, kognitív és emocionális funkcióinak fejlesztését.

A Tandem Egyesület (Asociația Tandem) speciális tánctanfolyamokat szervez a Bukaresti Austrului Látássérült iskola tanulói részére. Látássérült személyekkel való munkára alkalmas tánctanárokat képeznek és egy olyan tevékenységi keretet alakítanak ki, amelyen belül vak és gyengén látó személyek testséma-tudatosítást és táncelemeket tanulhatnak.

A Temesvári Sport Klub Egyesület (Asociația Clubul Sportiv Timișoara) óvódáskorú, neuropszichiátriai sérülésekkel küzdő gyermekek pszicho-szociális és emocionális rehabilitációját végzi. A pályázatban résztvevő multidiszciplináris csapat egy összetett programot tervezett, mely új megküzdési mechanizmusok kialakítását és a rugalmasság növelését célozza az érintettek és családtagjaik számára.

A „Hallgasd az életet!” Hallássérültek Egyesülete (Asociația persoanelor cu deficiențe de auz “Ascultă Viața!”) agyagozással segít hallássérült és halmozottan sérült gyermekeknek; tevékenységeikkel a független életvitelhez szükséges készségek kialakításához, pszichomotoros, kapcsolati és kommunikációs készségeik fejlesztéséhez járulnak hozzá.

A Barátság Vitorlása Egyesület (Asociația Corabia Prieteniei) beszédzavaros gyermekek életminőségének javítását célozza játékkal, rajzzal, festéssel, modellezéssel és drámaterápiával, ami által a gyermekek új erőforrásokra tudnak szert tenni és lehetőségük nyílik az önkifejezésre.

A Salvator Alapítvány lovasterápiás foglalkozásokkal segíti elő a fogyatékkal élő gyermekek harmonikus fejlődését, személyes autonómiájuk fejlesztését, valamint szociális és iskolai integrációjukat.

Az Elim Keresztény Alapítvány (Fundaţia Creştină Elim) multiszenzoriális szoba kialakítására nyújtott be pályázatot. Az ott zajló terápiás tevékenységek által neuromotoros és viselkedészavaros gyermekek pszicho-szociális rehabilitációját és motoros készségeinek fejlesztését célozzák.

A Gyermekszív Alapítvány (Fundația Inimă de Copil) Galac, Brăila és Tulcea megyére terjeszti ki segítő tevékenységét. Az alapítvány meglévő rehabilitációs szolgáltatásait élményterápiával és szenzoriális stimulációval bővíti. A pályázatban résztvevő gyermekek hetente részesülhetnek a terápiás beavatkozásokban.

Az Erdélyi Autista Egyesület (Asociația Autism Transilvania) zenés tevékenységekkel segíti elő autizmus spektrumzavaros gyermekek személyes autonómiájának növelését, kommunikációs, nyelvi, szociális készségeik fejlesztését, emocionális kifejezőkészségük javítását, illetve a sztereotípiás és nem megfelelő viselkedésmódok csökkentését.

A Bóbita Egyesület krónikus betegségekben szenvedő gyermekek terápiáját végzi drámajátékokkal, tánccal, művészeti terápiás tevékenységekkel, amelyek a fizikai és pszichés egyensúly helyreállítását célozzák.
A Nagyváradi Hospice Emanuel Alapítvány (Fundația Hospice Emanuel din Oradea) pszicho-szociális foglalkozásokat biztosít a pályázatban résztvevő gyermekek számára, úgy segítve az ismétlődő kórházi beutalások, valamint a betegség okozta stressz és fájdalom mérséklésében. A terápiás jellegű beavatkozások elősegítik, hogy a gyermek mind a kórházi tartózkodás idején, mind az otthoni környezetben optimálisan fejlődjön.

Az Audiosofia Egyesület játék- és drámaterápiás foglalkozásokat szervez hallássérült (cochleáris implantátummal élő, illetve hagyományos hallókészüléket használó) gyermekeknek. 2016 májusában harminc gyermek fellép a Bukarestben zajló Európai Drámaterápiás Kongresszuson és a pályázatról filmet is készítenek.

A HorsEmotion Egyesület (Asociaţia HorsEmotion) lovasterápiás, más állatterápiás és játékterápiás foglalkozása intézetben nevelkedő, fogyatékkal élő tíz gyermek életminőségének javítását célozza.

A Traumakutatás és Beavaktozás Romániai Egyesülete (Asociaţia Română pentru Studiu şi Intervenţie în Traumă) modern felmérési és élményterápiás módszereket kíván alkalmazni olyan gyermekek fejlődési zavarainak felderítése és kezelése érdekében, akiket interperszonális traumák értek korai gyermekkorukban. A beavatkozásokat művészetterápiás elemeket alkalmazó és támogató csoportfoglalkozásokkal egészítik ki.

A Prosperitas Vitae Egyesület célja a fogyatékkal élő gyermekek neuro- és pszichomotoros rehabilitációja korai, személyre szabott és komplex fejlesztéssel úgy, hogy a pályázatban résztvevő negyven gyermek mihamarabb elérje fejlődési lehetőségei és lelki jóléte felső határát.

A Kozmutza Flóra Egyesület folytatja a 2014-es terápiás tevékenységeit húsz gyermekkel. Pályázatuk célja hallássérült és halmozottan sérült gyermekek motrikus készségeinek fejlesztése, a vízben és a mindennapokban tanúsított függetlenségük megerősítése játékos jellegű akvaterápiás módszerekkel. A terápiás beavatkozás a víz jótékony hatásait használva segít az önértékelésük növelésében és személyiségük fejlesztésében.

A Fény Egyesület (Asociația Lumina) játékterápiás tevékenységeket szervez életveszélyes betegségekben szenvedő gyermekek számára. Kreatív vizualizációval, terápiás mesékkel és bohóccal, szenzoriális stimulálással, illetve kinetikus homok használatával nyújtanak támogatást a pályázatban résztvevő tizenhét gyermeknek érzelmi fejlődésükben, a betegséggel kapcsolatban felmerülő traumatikus események kezelésében és a megfelelő megküzdési mechanizmusok kialakításában.

A Reménység Készségfejlesztő Alapítvány (Fundaţia de Abilitare Speranţa) folytatja a zeneterápiás foglalkozásokat fogyatékkal élő vagy megkésett fejlődéssel küzdő Temes megyei gyermekek számára, akiknek segítséget nyújtanak érzéseik kifejezésében, motorikus és kognitív készségeik fejlesztésében, illetve elősegítik érzelmi állapotaik kifejezését és beszédkészségük javítását.

MOL Gyermekgyógyító Program 2015

A MOL Románia támogatja a súlyos betegséggel élő gyermekek terápiás programjait
Hetedik alkalommal hirdették meg a MOL Gyermekgyógyító Programot

 • A MOL Románia 313.500 lej támogatást nyújt a fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyerekek és fiatalok megsegítésére
 • A pályázatok benyújtásának határideje 2015. október 30.
 • A MOL Gyermekgyógyító Díjat a nagyenyedi Hip-Tep Lovasterápiás Egyesület kapta
 • A MOL Románia hat év alatt több, mint 1.760.000 lejjel támogatott 109 olyan pályázatot, amelyek révén 8.000-nél több, fogyatékkal élő gyermeket segítettek

Bukarest, 2015. október 1. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány hetedik alkalommal hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Programot, amelynek célja a krónikus betegségekben szenvedő, fogyatékkal élő vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek élményterápiás vagy művészeti terápiás kezelésének támogatása. A 313.500 lej összértékű támogatásra azok a civil szervezetek pályázhatnak, amelyek ilyen terápiás foglalkozásokat szerveznek.

A MOL Gyermekgyógyító Program hetedik kiírásának meghirdetésére Bukarestben, a Marie Curie Gyermekklinikán került sor, 17 olyan civil szervezet képviselőinek részvételével, amelyek a tavaly támogatást nyertek, most pedig bemutatták a terápiás foglalkozások eredményeit.

„Megörvendeztet és büszkeséggel tölt el, hogy Gyermekgyógyító Programunk révén immár hat éve segíthetjük a fogyatékkal élő gyermekeket. Csapatunk számára a program kedvezményezettjei az erőt és bátorságot testesítik meg. A program révén mellettük álltunk küzdelmükben, figyelemmel követtük fejlődésüket és állapotuk jobbulását saját győzelmünknek is tekintettük.” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Az idén odaítélt MOL Gyermekgyógyító Díjat a nagyenyedi Hip-Tep Lovasterápiás Egyesület, a 2014 folyamán legsikeresebben megvalósított pályázatért kapta. A díj kitüntetettjeként a Hip-Tep Egyesület teljes pályázati támogatást, 20.000 lejt nyer, és jogosultságot arra, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

A tavalyi díjazott Little People Egyesület a díjjal járó összeget a rákos betegséggel élő gyermekek javára fordította, Bátor Oroszlán elnevezésű foglalkozását kiterjesztette a Maros Megyei Kórház Gyermekklinikai részlegére.

„A hatodik kiírásban támogatott foglalkozások során erősödött együttműködésünk az oktatásban részt vevőkkel: önkéntesként dolgozó kinetoterapeuta egyetemi hallgatók hidroterápiás tevékenységükről készítenek szaktanulmányt, a lovasterápia szakvéleményezésére pedig egyetemi oktatók vállalkoztak. A támogatott egyesületek tudományos igényű módszereket és eszközöket alkalmaztak a gyermekek állapotában tapasztalható változások méréséhez. Ily módon válnak a nagyközönség számára egyre ismertebbé és elfogadottabbá ezek a típusú foglalkozások.” - nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében egy civil szervezet legfeljebb 20.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2015. december és 2016. augusztus között megvalósítandó projektre fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2015. október 30. A programban a támogatásokra fordítandó keretösszeg 313.500 lej. A program előző hat kiírása során a támogatások összértéke meghaladta az 1.760.000 lejt, mely több mint 8.000 gyermek számára jelentett segítséget.

A MOL Románia Gyermekgyógyító Programját A Közösségért Alapítvánnyal együttműködésben szervezi. A program tájékoztatója és az adatlapok letölthetők a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapokról.

A hatodik (2014) kiírás során megvalósított nyertes pályázatokról röviden:

A támogatott pályázatok megvalósítása révén a sajátos nevelési igényű gyermekek számára különféle terápiás foglalkozásokat szerveztek: lovasterápiát Nagyenyeden, Temesváron és Nagykárolyban, zeneterápiát Nagyszebenben és Temesváron, multiszenzoriális terápiát Sepsiszentgyörgyön, kombinált terápiát, valamint kutyás terápiát Csíkszeredában és művészetterápiát Bákóban, Nagyváradon, Suceaván és Zilahon. Rákos betegséggel élő és hallássérült gyermekek számára táborokat szerveztek Mezősályiban és Konstancán, a Little People Egyesület Bátor Oroszlánja pedig a Maros Megyei Kórház Gyermekklinikájára beutalt gyermekeknek és serdülőknek nyújtott segítséget.

A nagyenyedi Hip-Tep, a temesvári HorsEmotion és a nagykárolyi Equus egyesületek lovasterápiás foglalkozásokat biztosítottak 80 fogyatékkal élő gyermek számára, és közreműködtek az első országos lovasterápiás konferencia megszervezésében.

A bukaresti Audiosofia Egyesület drámaterápiás foglalkozásain több mint 80 gyermek vett részt, akik három-három színpadi előadást mutattak be a fővárosban, a tengerparton és Brassópojánán.

A nagyváradi Hospice Emanuel Alapítvány és a bákói Lumina Egyesület életveszélyes és gyógyíthatatlan betegséggel élők számára szervezett foglalkozásokat a szülők és családtagok bevonásával.

A sepsiszentgyörgyi Életfa Családsegítő Egyesület és a csíkszentmártoni Prosperitas Vitae Egyesület multiszenzoriális, illetve kombinált terápiás foglalkozásai hozzájárultak a különböző gyógymódok hatékonyságának növeléséhez.

A kolozsvári Kozmutza Flóra Egyesület hidroterápiás tevékenysége 10 autista és halmozottan sérült gyermek állapotának javítását célozta. A foglalkozásokat 10 önkéntes egyetemi hallgató segítette.

Zilahon, a ritka betegségekkel foglalkozó egyetlen országos intézményben, 45 gyermek vett részt művészetterápiás foglalkozásokon az ottani Prader Willi Egyesület szervezésében. Hasonló terápiás tevékenységet szervezett a suceavai Szentjánosbogarak Egyesület 20 cukorbeteg gyermek számára.

A csíkszeredai Elfi Egyesület és a klopotívai (Hunyad megye) Ioana Humanitárius Egyesület állat-asszisztált terápiás foglalkozásain 54 olyan gyermek vett rész, akik gyermekotthonokban élnek, vagy speciális oktatási intézményekben tanulnak.

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület rákos betegségekkel élő gyermekek számára szervezett élményterápiás tábort.

Letölthető anyagok

A MOL Románia hatodik alkalommal hirdeti meg Gyermekgyógyító programját

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány hatodik alkalommal hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Programot, melynek révén 300.000 lej összértékű támogatást nyerhetnek olyan civil szervezetek, amelyek krónikus betegségekben szenvedő, fogyatékkal élő, vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek élményterápiás, vagy művészeti terápiás kezelésével foglalkoznak. A program, célját és folytonosságát tekintve, egyedinek számít Romániában.

A program meghirdetésére Nagyváradon, az 1-es számú Integrált Oktatási Központban került sor, az előző évi nyertes egyesületek képviselőinek jelenlétében.
Idén első alkalommal adták át a MOL Gyermekgyógyító Díjat. A kitüntetésben a Little People Románia Egyesület részesült, a 2013 folyamán legsikeresebben megvalósított pályázatért.

„A legsikeresebben megvalósított pályázatért odaítélt MOL Gyermekgyógyító Díjjal, a szakzsűri javaslatára, a Little People Románia Egyesület tevékenységét ismertük el. Ezt az egyesületet a program első meghirdetése óta minden évben támogattuk. Gratulálunk a következetességükhöz, és feltett szándékunk a gyermekek érdekeinek további támogatása a romániai civil társadalommal közösen” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A MOL Gyermekgyógyító Díj kitüntetettjeként a Little People Egyesület teljes pályázati támogatást, 20.000 lejt nyer, és jogosultságot arra, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

„A fogyatékkal élő és beteg gyermekek életminőségének javítását célzó újabb élmény- és művészetterápiás pályázati verseny meghirdetése egyrészt az érintettek és családjaik számára jelent esélyt. Másrészt pedig lehetőség azoknak a folyamatoknak a kiértékelésére is, amelyeket a gyermekekre irányuló önkéntes tevékenységek és a szakosodott beavatkozás etikájának terjesztése indított el a romániai közösségekben” - nyilatkozta Dr. Violeta Stan, a zsűri elnöke.

2014-ben a MOL Gyermekgyógyító programot és eredményeit több rangos nemzetközi szakmai fórumon mutatták be esettanulmányként. Ismertették például a Megküzdési technikák II. Világkongresszusán, Temesváron, a Komplementáris terápiáknak a fogyatékkal élő gyermekek pszichomotorikus fejlődésében betöltött szerepéről szóló III. Nemzetközi Konferencián, Nagyenyeden, a Komplementáris terápiák Child Care konferenciáján, Temesváron, valamint a legnagyobb olaszországi lovaskiállítás keretében, Veronában szervezett ANIRE Il punto sulla ricerca scientifica lovasterápiás szemináriumon.

„Az elmúlt öt év alatt a MOL Gyermekgyógyító Program 7.350 gyermeknek nyújtott segítséget, a támogatások összértéke pedig közel 1,5 millió lej. Szakértőink meglátogatták a MOL Gyermekgyógyító programban résztvevő egyesületeket és ebben az időszakban kapcsolatot tartottak szakembereikkel. A pályázatok megvalósításának szakszerűsége olyan gazdag szakmai tapasztalatot, szaktudást mutat, amelyet nyilvánossá kell tenni mind a közösségek, mind a szakemberek számáral” - nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében egy nonprofit szervezet legtöbb 20.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2015. január-augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2014. december 20. A program keretösszege 300.000 lej.

A MOL Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia anyagi támogatásával. A program tájékoztatója és az adatlapok letölthetők a www.pentrucomunitate.ro honlapról is.

Az ötödik (2013) kiírás során megvalósított nyertes pályázatok rövid bemutatása:

A program keretében finanszírozott foglalkozások során a sajátos nevelési igényű gyermekek hatékony terápiákban részesültek: lovasterápiában Nagyenyeden és Temesváron, zeneterápiában Csíkszeredában, multiszenzoriális terápiában Karácsonkőn és Călărașiban, művészetterápiában Nagyváradon, Galacon, Zilahon, Marosvásárhelyen, Bukarestben és Bákóban, kutyás terápiában Nagyváradon, drámaterápiában Szebenben és Konstancán. A Little People Egyesület Bátor Oroszlánja Kolozsvár, Temesvár és Iași gyermekonkonkológiai részlegeire beutalt gyermeknek és serdülőknek nyújtott segítséget, az Audiosofia Egyesület pedig hallássérült gyermekek részére szervezett speciális országos tábort.

A nagyszebeni Vedem Împreună Egyesület megszerkesztette az első dombornyomású, kitapintható latinbetűs ábécéskönyvet világtalan és gyengénlátó gyermekeknek, lehetőséget teremtve számukra ezáltal a latin betűk megismerésére.

A Karácsonkőn és Călărașiban létrehozott első multiszenzoriális kabineteket a Haven Alapítvány és a Prin Viață Împreună Egyesület a különböző fogyatékkal elő gyermekek hasznára fordítja. A pályázatokat a két szervezet a karácsonkői Silvia Központtal, illetve a Călărași-i Gyermekvédelmi Igazgatóság keretén belül működő Súlyosan Fogyatékos Gyermekek Közösségi Szolgáltatási Központjával együttműködve valósította meg.

A nagyenyedi Hip-Tep és a temesvári HorsEmotion egyesületek lovasterápiás foglalkozásokat biztosítottak 30, fogyatékkal élő gyermek számára.

A bákói Asociaţia pentru Promovarea Dezvoltării Personale Egyesület az Adj színt az életednek! című pályázatával 15, alkohol- és pszichoaktív-szerfüggő serdülő életminőségének javításához járult hozzá. A foglalkozások során szervezett nyilvános szereplések valós alternatívákat kínáltak ezeknek a gyermekeknek és fiataloknak, megmutatván nekik, hogy szép dolgokat tudnak létrehozni, amelyekre büszkék lehetnek, és a magabiztosság mellett egy új esélyt is nyernek.

A Little People Egyesület Bátor Oroszlánjának segítségével több mint 100 gyermek fedezte fel az őket körülvevő hangok változatosságát. Énekeket tanultak, zenehallgatásokon vettek részt, a hangokat és mozgásokat mulatságos játékokká alakították, különféle hangszereket ismertek meg és mini-koncerteken vettek részt. A bevont szakemberek zeneterápiás dalokat válogattak, amelyeket egy elektronikus könyvtárba gyűjtöttek össze.

A csíkszeredai Authelp Egyesület a 2010-13 között szervezett zeneterápiás tevékenységét folytatta az Ulwila eljárással, és 18 autista gyermek részére szervezett színes foglalkozásokat.

Folyamatos felügyelet és kezelés alatt álló 80 gyermek örvendhetett a nagyszebeni Gh. Preda Kórház Egyesületének szervezésében lezajlott drámaterápiás foglalkozásoknak a helyi ideggyógyászati központban.

A tengerparti Corbu településen fogyatékkal élő és krónikusan beteg gyermek a Konstancai Gyermek és Ifjúsági Színház színészeivel közösen vitték színre a saját meséikből készült összeállítást. A foglalkozásokat World Vision Románia Konstancai Regionális Irodája szervezte.

Több mint 120 gyermek, köztük 40 hallássérült, hallókészüléket vagy kochleáris implantátumot viselő, vett részt a bukaresti Audiosofia Egyesület drámaterápiás foglalkozásain, és három színpadi előadásán.

A gyermek és kutya határtalan barátsága című pályázat keretében a csoporton belüli kapcsolatépítést, a figyelem összpontosítását, a motiváció- és az akarat fejlesztését gyakorolta 30 gyermek a Down Nagyvárad Egyesületnél.

Letölthető anyagok

Mintegy 700 fiatal alternatív terápiáját támogatja a MOL, a Gyermekgyógyító programjának ötödik kiadásán keresztül

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány Temesváron nyilvánosságra hozta azon civil szervezetek névsorát, amelyek 300.000 lej összértékű támogatásban részesülnek 692 fogyatékos, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegség után lábadozó gyerek megsegítésére a MOL Gyermekgyógyító program ötödik kiírásának keretében.

„A MOL Románia ötödik éve megszakítás nélkül támogatja a különleges igényekkel élő gyermekek segítését célzó alternatív terápiás programokat, mert úgy véljük, hogy ezekre állandó igény van. A program magas színvonalát jelzi a benyújtott pályázatok megalapozott szakmai háttere, valamint a finanszírozott projektek eddigi eredményei is. A MOL Gyermekgyógyító program kezdeményezőiként a krónikus beteg gyerekek és családjuk életminőségének javításához kívánunk hozzájárulni, szakemberek bevonása által” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A pályázatok száma minden korábbi évet felülmúlt. A 150 pályázó szervezet olyan alternatív gyógyterápiás foglalkozások támogatását igényelte, amelyeket 2013. december 15. és 2014. augusztus 31. között szerveznek.

A zsűri döntése szerint 18 szervezet részesül 300.000 lej összértékű támogatásban. Az eredményhirdetésen jelen volt dr. Violeta Stan temesvári gyermek-neuropszichiáter, a Temesvári Orvosi Egyetem tanára, a zsűri elnöke.

„A program nem csupán anyagi támogatást hivatott nyújtani a gyermekek jóllétében érdekelt közösségek számára, hanem ezek fejlesztésére is hangsúlyt fektet a szakemberek által biztosított beavatkozási módszereknek és terápiáknak köszönhetően” – nyilatkozta dr. Violeta Stan.

A nyertes szervezetek Bukarestben, illetve Bákó, Bihar, Călărași, Fehér, Galac, Hargita, Kolozs, Konstanca, Maros, Neamț, Szeben, Szilágy és Temes megyékben működnek. A benyújtott pályázatok szakterületei: művészetterápia, zeneterápia, játékterápia, multiszenzoriális terápia, drámaterápia, színházi műhelygyakorlatok, állatok segítségével végzett terápia, lovasterápia, rehabilitációs tevékenységek és különböző készségek fejlesztése.

Az eredményhirdetésen jelenlévők megtekintették Little People Egyesület önkénteseinek bemutatóját. „A mesék világában a Bátor Oroszlánnal” elnevezésű pályázatának megvalósítása során az egyesület az idén meglátogatott 370, onkológián kezelt gyereket és fiatalt, kiképzett 35 önkéntes egyetemistát és felkészített 170 óvodást és kisiskolást a rákos betegségben szenvedő társaik megértő segítésére.

„Egyre több civil szervezet törekszik arra, hogy a sérült gyerekek sikeres pszicho-szociális reintegrációját célzó tevékenységébe egészséges gyerekeket vonjon be. A gyergyószentmiklósi Hóvirág Egyesületnél együtt táncolnak a fogyatékos és egészséges gyerekek. A Little People Egyesület Bátor Oroszlánja iskolákba és óvodákba látogatott, hogy felkészítse az egészséges gyerekeket a beteg társaik elfogadására és segítésére. A Pașcani-i Speciális Iskola fazekasműhelyében együtt dolgoznak a város más iskoláinak tanulói az ottani fogyatékos diákokkal. A nagyenyedi Hip-Tep Egyesület Lóháton egyformák vagyunk jelmondattal szervezett foglalkozásai tágítják a sérült gyerekek reintegrációs lehetőségeit” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia által biztosított anyagi keretből. A pályázatot először 2009-ben írták ki olyan nonprofit szervezetek, illetve civil szervezetek (alapítványoknak, egyesületeknek) és egyházi szervezetek számára, amelyek a program célkitűzésének megfelelő tevékenységeket folytatnak.

Azok a pályázatok támogathatók, amelyek élménypedagógiai módszereket alkalmaznak: csoportterápiát, pozitív élményeket feldolgozó, az élmények személyes megélését célzó terápiát vagy művészetterápiát (vizuális eszközökkel, zenével, egyéni és csoportos kreatív önkifejezési tevékenységekkel).

Az eddigi négy kiírás során a MOL Románia 72 olyan pályázatot támogatott közel 1,2 millió lejjel, amelyek összesen több mint 6.600 gyerek megsegítését szolgálták.

A 2013-as pályázati kiírást október 9-én hirdették meg, a pályázatok benyújtásának határideje november 9. volt. Egy civil szervezet legfeljebb 20.000 lej értékű összegű támogatásban részesülhet előfinanszírozás formájában, a rendelkezésre álló teljes pénzalap 300.000 lej.

A 2013. évi kiírás zsűrijében Violeta Stan főorvos, a Temesvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanára, Mugur Ciumăgeanu, a Román Pszichiátriai Egyesület alelnöke, Roxana Morun, a Román Televízió temesvári stúdiójának szerkesztője, Sorin Predescu pszichológue, egyetemi tanársegéd, a Temesvári Nyugati Egyetem Pszichopedagogiai Központjának igazgatója, és Tar Gyöngyi, Hargita Megye Közegészségügyi Igazgatóságának ügyvezető igazgatója vett részt.

Letölthető anyagok

A MOL Románia ötödik alkalommal hirdeti meg Gyermekgyógyító programját és első alkalommal a MOL Gyermekgyógyító Díjat

 • A MOL 300.000 lejt nyújt a fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyerekek és fiatalok megsegítésére
 • Az elmúlt négy év során közel 1,2 millió lejjel támogatott projektek 6.600 gyermek számára nyújtottak segítséget
 • Az idén létrehozott MOL Gyermekgyógyító Díj a legsikeresebben megvalósított projektet jutalmazza
 • Pályázási határidő 2013. november 9.

Craiova, 2013. október 9. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány ötödik alkalommal hirdeti meg a MOL Gyermekgyógyító Programot, melynek révén 300.000 lej összértékű támogatást nyújt. Olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek krónikus betegségekben szenvedő, fogyatékkal élő, vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek élményterápiás vagy művészeti terápiás kezelésével foglalkoznak. A program célját és folytonosságát tekintve egyedinek számít Romániában.

A MOL Gyermekgyógyító Program eddig 6.600 gyermeknek nyújtott segítséget, az eddigi támogatások összértéke pedig közel 1,2 millió lej. Egy vállalat fejlődése és a közösség fejlesztése kölcsönösen feltételezi egymást, és ez a program sok fiatal és sok család életébe hozott kedvező változást. Szándékunk tovább támogatni és fejleszteni ezt a programot, ezért is hozzuk létre a MOL Gyermekgyógyító Díjat, amellyel a legsikeresebben megvalósított projektet jutalmazzuk”, nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A MOL Gyermekgyógyító Díjat elnyerő szervezet a következő pályázati évben a lehetséges legnagyobb támogatásban – 20.000 lej – részesül, képviselője pedig a zsűri tagjaként részt vesz a benyújtott pályázatok elbírálásában.

A díjat első alkalommal az idei kiírás során nyertes projektek megvalósítása után ítélik oda.

A Gyermekgyógyító program 2013. évi meghirdetésére Craiován került sor, az Olténiai Múzeum konferenciatermében szervezett rendezvény keretében, ahol a tavalyi kiíráson támogatott szervezetek bemutatták megvalósított projektjeiket és az elért eredményeket.

A korábbi években nyertes projektek között említendő a népszerű nagyenyedi Hip-Tep lovasterápia, a Little People Egyesület Bátor Oroszlánja, amely a gyermek-onkológiai központokba beutalt fiatalok és gyermekek nagy segítője, a Pașcani Speciális Iskolában létrehozott fazekasműhely és multiszenzoriális kabinet, valamint a gyógy-táborok. Valamennyi keretében hatékony gyógymódokat alkalmaztak a sajátos igényű beteg gyermekek számára.

Alkalmam volt megfigyelni a MOL Gyermekgyógyító Program keretében nyertes pályázatok többségének megvalósulását, a munkában résztvevő szakemberek magasfokú hozzáértését és áldozatkészségét. Ezek a projektek jelentős hatással voltak az érintett gyermekek és családok életére, és hiszem, hogy a jó példa a továbbiakban is hat”, mondta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében egy nonprofit egyesület legtöbb 20.000 lejnyi támogatást nyerhet, amelyet 2013. december 15. és 2014. augusztus 31. között magvalósítandó projektre fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2013. november 9. A program keretösszege 300.000 lej.

A MOL Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia anyagi támogatásával. A program tájékoztatója és az adatlapok letölthetők a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapokról.

 

Néhány tavalyi nyertes projekt bemutatása:

A Craiova Kulturális Egyesület bemutatta „A hallássérült gyermekek kommunikációs készségfejlesztése és pszicho-szociális rehabilitációja fotóterápia segítségével” című pályázatát, amelyet a Beethoven Speciális Szakközépiskola tanulói közreműködésével valósított meg. A résztvevő tíz hallássérült diák a projekt lezárásaként sikeres fotókiállítást rendezett a Dolj Megyei Tanfelügyelőség székhelyén.

A Little People Egyesület Bátor Oroszlánja már 2011-ben is nyertes volt. Az idén a „Mesék világában a Bátor Oroszlánnal” pályázatban az önkéntesek drámaterápiás és gyógyászati eljárásokhoz kapcsolódó játékterápiás módszereket alkalmazva segítettek a betegség elviselésében 250 gyereket és fiatalt a hazai és moldáviai gyermekonkológiai központokban.

A Pașcani Speciális Iskola újabb eredményről számolt be azt követően, hogy az előző évben létrehozott fazekasműhelyet nagyobb helyiségbe költöztették és az ott zajló tevékenységet Speciális Művészek elnevezéssel az iskola tananyagába foglalták. Ebben az évben Iași megye első multiszenzoriális kabinetjét szerelték fel, amely különleges terápiás lehetőségeket biztosít az iskola 145 súlyosan és halmozottan sérült diákja számára. Jelenleg az iskola legnagyobb érdeklődéssel övezett tanterme és egyben ötletforrás a megye hasonló iskoláiban dolgozó szakemberek számára.

A Hip-Tep Egyesület jelentős eredményeket ért el lovasterápiás tevékenységével több olyan gyermek esetében, akit korábban súlyos fogyatékosság miatt nem fogadtak az óvodában. A megvalósított pályázat keretében 15 fogyatékos gyermek 10 hónapon át hetente részesült ingyenes lovasterápiás kezelésben.

A Yuppi és Bóbita gyógytáborok mintegy 100 fiatalkori cukorbeteg vagy elhízott és túlsúlyos résztvevőjének sikerült újra felfedeznie saját erőforrásait, túllépnie a betegség okozta korlátozottságon. A Romániában újnak számító szabadtéri gyakorlati terápia alkalmazásában 40 önkéntes segítette a Yuppi tábor ugyanannyi résztvevőjét.

A gyergyószentmiklósi Hóvirág és a bukaresti Down egyesületek táncterápiás tevékenységein résztvevő 52 gyermek nem csupán fizikai gyakorlatokat végzett, hanem interperszonális készségeit is fejleszthette a tevékenységben segítő önkéntesekkel és egészséges gyermekekkel.

A Minte Forte és Elfi egyesület 35 gyermek számára szervezett kutyaterápiás foglalkozást a résztvevő gyermekek érzelmi önkontrolljának fejlesztésére, kommunikációs adottságaik javítására, önbecsülésük növelésére és pozitív viszonyulásuk elősegítésére.

Letölthető anyagok

5600 sérült és fogyatékos gyermek terápiáját segíti a MOL Gyermekgyógyító programja

A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia negyedik alkalommal hirdette meg Gyermekgyógyító programját olyan civil szervezetek számára, amelyek krónikus betegségekben szenvedő, fogyatékkal élő, vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek élményterápiás vagy művészeti terápiás kezelésével foglalkoznak.

„A MOL Gyermekgyógyító programja révén olyan kiegészítő csoportokat támogatunk, amelyek a szülőkkel együtt mindennapi küzdelmet folytatnak a sérült gyermekek gyógyításáért. A program létrejötte óta eltelt három év során több mint 200.000 euróval segítettük 53 projekt megvalósulását, és ezáltal 5600 gyermek terápiáját” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Az idén a programot a Pașcani-i Speciális Iskolában hirdették meg, abban az iskolában, amelyet 1873-ban lengyel és német vasútépítő munkások gyermekei számára alapítottak. Az intézményben ma 133 sérült gyermeket tanítanak. A városban és a környező településeken élő szellemi fogyatékos, 7-17 éves korú gyermekek számára sajátos oktatási programot alakítottak ki. A program meghirdetésén jelenlévő szakemberek, intézményvezetők, újságírók és érdeklődők számára az iskola oktatói és diákjai művészetterápiás bemutatót tartottak. A Különleges Művészek elnevezésű pályázatukkal a MOL Gyermekgyógyító programja keretében nyertek támogatást 2011-ben. Ez a támogatás tette lehetővé egy jól felszerelt, agyagégető kemencével, korongozókkal, agyagpréssel és színezőberendezésekkel ellátott művészetterápiás kerámiaműhely kialakítását. A tevékenységet egy szakképzett terapeuta és két pszichológus vezeti. A gyermekek alkotásaiból eddig öt kiállítást szerveztek különböző intézményekben, illetve a különleges oktatási eljárásokról szóló konferenciák alkalmával.

„A Közösségért Alapítvány szervezésében és a MOL Románia támogatásával zajló Gyermekgyógyító program eredményes. A program keretében támogatott művészetterápiás tevékenység segíti az értelmileg fogyatékos gyermekek személyiségfejlődését, alkotókészségük kifejezését, valamint iskolai-, szakmai- és társadalmi beilleszkedését. A Pascani-i Speciális Iskolában létrehozott kerámiaműhelynek hatása van a közösségi életre is. Megvalósításába bekapcsolódtak önkéntesek, több helybéli általános iskola diákjai – akik a fogyatékos gyermekekkel együtt dolgoznak a műhelyben – és a Moldvai Kézműves Egyesület tagjai” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A program meghirdetésén a tavalyi 17 nyertes pályázó közül 5 szervezet mutatta be tevékenységét és eredményeit. A nagyenyedi Hip-Tep lovasterápiás egyesület, a kézdivásárhelyi Bóbita Egyesület, a bákói FSC Alapítvány és az APDP Személyiségfejlesztő Egyesület, valamint a Vatra Pașcanilor Alapítvány képviselői a jövőbeni együttműködésről is tárgyaltak.

A MOL Gyermekgyógyító program keretében egy nonprofit egyesület legtöbb 20.000 lej támogatást nyerhet, amelyet 2012. november 30. és 2013 október 21. között magvalósítandó projektre fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2012. november 2. A program keretösszege 300.000 lej.

A MOL Gyermekgyógyító programot a Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia anyagi támogatásával.

A pályázati kiírás és az űrlap letölthető.

Letölthető anyagok

MOL Gyermekgyógyító Program: 300 000 lejnyi támogatás

Több mint 1800 fogyatékkal élő vagy krónikus betegségben szenvedő gyermek lehet a haszonélvezője a MOL Gyermekgyógyító Program 2011-es kiírásának, melyet A Közösségért Alapítvány szervezett.

Tizenhét civil szervezet kap támogatást élményterápiás vagy művészeti terápiás projektek megvalósításához a MOL Gyermekgyógyító Program 2011-es kiírása keretében. Az elkövetkező évben megvalósuló 450.000 lej összértékű projektek költségeiből 300.000 lejt a MOL Románia biztosít. Több olyan civil szervezet szerepel a nyertesek listáján, mely az onkológiai klinikákra beutalt gyermekek számára szervez programokat, de akadnak a nyertesek között cukorbeteg, túlsúlyos, vagy fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó egyesületek, alapítványok is. A nyertes pályázatok több mint fele olyan szervezetektől érkezett, amelyek a program korábbi meghirdetésein nem részesültek támogatásban.

A Gyermekgyógyító Program idei kiírására száz civil szervezet nyújtott be pályázatot az ország 25 megyéjéből és a fővárosból. A pályázatokat szakértői zsűri bírálta el, melyet Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter, a Temesvári Orvosi Egyetem tanára vezetett.

„A támogatási program eddigi három kiírása során nemcsak a pályázatok száma ugrott meg, hanem a pályázatok minősége is jelentős javulást mutat. Egyre több olyan szakszerűen megírt projekt kerül a zsűri kezébe, amely valóban a nehéz helyzetben levő gyermek és szülei gondjaira összpontosít. Továbbra is jelentős azonban az íróasztal-szagú projektek száma, amelyek sem kreativitást, sem a beteg gyermekek szükségletei iránti érzékenységet nem mutatnak” - értékelte a pályázatokat Violeta Stan, a zsűri elnöke.

 

A program nyerteseinek a listája a www.pentrucomunitate.ro honlapon is elérhető.

Letölthető anyagok

Ismét indul a MOL Gyermekgyógyító Program

Lovasterápiás bemutató keretében hirdette meg a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia a MOL Gyermekgyógyító Program harmadik, 2011-es kiírását. A Kolozsváron tartott esemény résztvevői olyan lovas gyakorlatokat nézhettek meg, amelyekkel nagyenyedi Hip-Tep egyesület fejleszti fogyatékkal élő gyermekek készségeit.

A MOL Gyermekgyógyító Program útján olyan civil szervezetek juthatnak támogatáshoz, amelyek krónikus betegségekben szenvedő, fogyatékkal élő, vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek számára szerveznek élményterápiás vagy művészeti terápiás programokat. Egy pályázó legtöbb 20.000 RON értékben kaphat előfinanszírozást egy olyan programra, amelyet az 2011. november 30. és 2012. október 21. között kíván megszervezni. A pályázatokat 2011 október 21-ig lehet benyújtani. A támogatások összértéke 300.000 RON.

A pályázatokat szakértői zsűri bírálja el. A Violeta Stan temesvári gyermek-neuropszichiáter vezette testület további tagjai: Mugur Ciumăgeanu, a Román Közösségi Pszichiátriai Egyesület alelnöke, Roxana Morun médiaszakember, az RTV szerkesztője, Katie Rizvi, a Little People egyesület és a rákot legyőző tinédzserek „Temerarii” közösségének alapítója, Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

„Olyan gyermekek arcára szeretnénk visszahozni a mosolyt, akiknek sajátos szükségleteik vannak. Az ő mosolyuk meggyőz bennünket arról, hogy mennyire fontos évről-évre biztosítani a gyermekgyógyító program anyagi hátterét” - nyilatkozta Daradics Kinga Ágnes, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„A tavaly támogatott projektek némelyikének a meglátogatása során olyan gyermekekkel találkoztam, akik egy időre feledték a fájdalmaikat, de olyan kiváló emberekkel is, akik hozzáértésük, elkötelezettségük által csodákat műveltek ezekkel a gyermekekkel” - nyilatkozta Gazda Árpád, a Közösségért Alapítvány elnöke.

A Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia által rendelkezésére bocsátott pénzalapból. A pályázati felhívás szövege és a pályázati űrlap a www.pentrucomunitate.ro honlapról is letölthető.

Letölthető anyagok

Pályázati Felhívás - Gyermekgyógyító Program 2010

1. A pályázat célja
A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia pályázatot hirdet élmény- és művészetterápiás programok támogatására krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyerekek pszicho-szociális rehabilitációja érdekében.

Támogatható programok típusai:

 • élményterápiás programok: csoportterápiák, a személyes pozitív élmények, tapasztalatok befogadásán keresztül megvalósuló terápiák
 • művészetterápiás programok: vizuális eszközök, zene, mozgás segítségével történő, önkifejező, alkotó, kreatív, egyéni vagy csoportos foglalkozások

2. A célcsoport
Krónikus betegségben szenvedő, súlyos betegségből lábadozó vagy azzal tartósan együtt élő gyerekek (például vérképzőrendszeri, daganatos, légzőszervi, emésztőrendszeri, hormonális, mozgásszervi, pszichiátriai betegséggel vagy egyéb fogyatékkal élő gyerekek stb.)

Pályázatot nyújthatnak be:

 • Nonprofit szervezetek, amelyek alapító okiratukban meghatározott és a pályázati célhoz kapcsolódó tevékenységet folytatnak.
 • civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek)
 • egyházi szervezetek

Kérjük, hogy a gyermek-egészségügyi intézmények esetében ne maga az intézmény, hanem a vele kapcsolatban álló alapítvány vagy egyéb civil szervezet pályázzon.

Nem pályázhatnak:

 • Nem bejegyzett szervezetek, pártok, szakszervezetek, vállalkozások.

3. Az elnyerhető támogatás

Támogatás igényelhető a tervezett programmal kapcsolatban felmerülő valamennyi költségre (program költségek, anyagköltségek, megbízási díjak vagy bér jellegű kiadások, kommunikációs költségek, szállítási vagy utazási költségek, szállás, étkezési költségek stb.) Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő hozzájárulás. A nyertesekkel a Közösségért Alapítvány támogatási szerződést köt, amelyhez a szervezetnek csatolnia kell a szerződés megkötésekor a hivatalos képviselő banki aláírási címpéldányának vagy közjegyző által hitelesített aláírási nyilatkozatának másolatát, és nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a szervezetnek nincsen esedékes köztartozása.

A támogatást előfinanszírozás formájában nyújtja az alapítvány, amelynek felhasználásáról számlamásolatokkal alátámasztott elszámolást kell a pályázónak külön űrlapon benyújtani a program megvalósulását követő 30 napon belül. Az elszámolást legkésőbb a 2011-es évi gyermekgyógyító pályázat benyújtási határidejéig kell beküldeni.

A pályázatonként elnyerhető, egy összegű támogatás felső határa 20.000 lej. A támogatások összértéke 300.000 lej.


A támogatás felhasználásának időtartama: 2010. november 30. - 2011. október 23.

4. A pályázatok beadásának módja és határideje

A pályázatokat csak pályázati űrlapon tudjuk elfogadni, a pályázati űrlap letölthető a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapról. A kitöltött űrlapot mind nyomtatott változatban, mind pedig elektronikus változatban (.doc vagy .rtf. formátumban) CD-re vagy DVD-re mentve be kell nyújtani.

A pályázathoz csatolni kell az alábbi mellékleteket:

 • az alapító okirat másolata
 • a bejegyzésről szóló jogerős bírósági végzés, és ennek esetleges kiegészítő iratainak a másolata
 • a pályázó rövid beszámolója az utóbbi két évben megvalósított hasonló programokról, és az utóbbi két év költségvetéséről
 • a támogatók listája (amennyiben vannak a szervezetnek más támogatói)
 • a program szakmai vezetőinek ill. lebonyolítóinak önéletrajza
 • egészségügyi intézményben működő szervezet esetén a befogadó intézmény nyilatkozata a program támogatásáról
 • cikkek, média megjelenések másolatai (CD-k, DVD-k) a korábbi programokról, szakmai eredményekről

A beadandó dokumentumok utólagos pótlására nincs lehetőség.

A pályázatot mellékleteivel együtt egy példányban kell postára adni az alábbi címre:

Fundația Pentru Comunitate, Cluj Napoca, Oficiul postal Nr. 1, C.P. 1141

Kérjük, a borítékra írják rá: Program pentru Sănătatea Copiilor. A határidőn túl érkezett pályázatokat nem tudjuk elfogadni, azokat az alapítvány felbontás nélkül visszaküldi.

A pályázat benyújtásának határideje: 2010. október 25., hétfő (a postai bélyegző határideje)

5. A pályázatok elbírálása

A pályázatokat szakértők elemzik, majd a legjobbakat a zsűri véleményezi. A pályázati projektek jobb megismerése érdekében, és amennyiben az az értékelés során szükségesnek mutatkozik, a Közösségért Alapítvány személyes interjúra hívhatja be a pályázatok képviselőit, illetve a pályázati program szakmai vezetőjét.

Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be.

6. Döntés és a pályázók értesítése

A pályázati támogatásokról a végső döntést A Közösségért Alapítvány kuratóriuma hozza meg 2010. november 30-ig. Az eredményről minden pályázót írásban értesítünk, valamint a támogatott szervezetek listáját az www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapokon is közzé tesszük.

A pályázati felhívás és az űrlap letölthetők a www.pentrucomunitate.ro, és www.molromania.ro honlapról.

További információ kérhető: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.) e-mail címen, vagy a 0755 045699-es telefonon.

Letölthető anyagok

Pályázati Felhívás - Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító program 2009

1. A pályázat célja

A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia pályázatot hirdet élmény- és művészetterápiás programok támogatására krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyerekek pszicho-szociális rehabilitációja érdekében.

Támogatható programok típusai:

- élményterápiás programok: csoportterápiák, a személyes pozitív élmények, tapasztalatok befogadásán keresztül megvalósuló terápiák

- művészetterápiás programok: vizuális eszközök, zene, mozgás segítségével történő, önkifejező, alkotó, kreatív, egyéni vagy csoportos foglalkozások

2. A célcsoport

Krónikus betegségben szenvedő, súlyos betegségből lábadozó vagy azzal tartósan együtt élő gyerekek (például vérképzőrendszeri, daganatos, légzőszervi, emésztőrendszeri, hormonális, mozgásszervi, pszichiátriai betegséggel vagy egyéb fogyatékkal élő gyerekek stb.)

Pályázatot nyújthatnak be:

Nonprofit szervezetek, amelyek alapító okiratukban meghatározott és a pályázati célhoz kapcsolódó tevékenységet folytatnak.

civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek)

egyházi szervezetek

Kérjük, hogy a gyermek-egészségügyi intézmények esetében ne maga az intézmény, hanem a vele kapcsolatban álló alapítvány vagy egyéb civil szervezet pályázzon.

Nem pályázhatnak:

Nem bejegyzett szervezetek, pártok, szakszervezetek, vállalkozások.

3. Az elnyerhető támogatás

Támogatás igényelhető a tervezett programmal kapcsolatban felmerülő valamennyi költségre (program költségek, anyagköltségek, megbízási díjak vagy bér jellegű kiadások, kommunikációs költségek, szállítási vagy utazási költségek, szállás, étkezési költségek stb.) Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő hozzájárulás. A nyertesekkel a Közösségért Alapítvány támogatási szerződést köt, amelyhez a szervezetnek csatolnia kell a szerződés megkötésekor a hivatalos képviselő banki aláírási címpéldányának vagy közjegyző által hitelesített aláírási nyilatkozatának másolatát, és nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a szervezetnek nincsen esedékes köztartozása.

A támogatást előfinanszírozás formájában nyújtja az alapítvány, amelynek felhasználásáról számlamásolatokkal alátámasztott elszámolást kell a pályázónak külön űrlapon benyújtani a program megvalósulását követő 30 napon belül.

A pályázatonként elnyerhető, egy összegű támogatás felső határa 20.000 lej.

A támogatás felhasználásának időtartama: 2009. november 23. - 2010. október 16.

4. A pályázatok beadásának módja és határideje

A pályázatokat csak pályázati űrlapon tudjuk elfogadni, a pályázati űrlap letölthető a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapról.

A pályázathoz csatolni kell az alábbi mellékleteket:

- az alapító okirat másolata

- a bejegyzésről szóló jogerős bírósági végzés, és ennek esetleges kiegészítő iratainak a másolata

- a pályázó rövid beszámolója az utóbbi két évben megvalósított hasonló programokról, és az utóbbi két év költségvetéséről

a támogatók listája (amennyiben vannak a szervezetnek más támogatói)

- a program szakmai vezetőinek ill. lebonyolítóinak önéletrajza

- egészségügyi intézményben működő szervezet esetén a befogadó intézmény nyilatkozata a program támogatásáról

- cikkek, média megjelenések másolatai (CD-k, DVD-k) a korábbi programokról, szakmai eredményekről

A beadandó dokumentumok utólagos pótlására nincs lehetőség.

A pályázat benyújtásának határideje: 2009. október 23., péntek (a postai bélyegző határideje)

5. A pályázatok elbírálása

A pályázatokat szakértők elemzik, majd a legjobbakat a zsűri véleményezi. A pályázati projektek jobb megismerése érdekében, és amennyiben az az értékelés során szükségesnek mutatkozik, a Közösségért Alapítvány személyes interjúra hívhatja be a pályázatok képviselőit, illetve a pályázati program szakmai vezetőjét.

Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be.

6. Döntés és a pályázók értesítése

A pályázati támogatásokról a végső döntést A Közösségért Alapítvány kuratóriuma hozta meg, az eredményről minden pályázót írásban értesítünk, a támogatott szervezetek listája lennebb, illetve a www.pentrucomunitate.ro honlapon található meg.

7. A pályázatok benyújtása

A pályázatot mellékleteivel együtt egy példányban kell postára adni az alábbi címre:

Fundatia Pentru Comunitate, Cluj Napoca, Oficiul postal Nr. 1, C.P. 1141

Kérjük, a borítékra írják rá: Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor 2009. A határidőn túl érkezett pályázatokat nem tudjuk elfogadni, azokat az alapítvány felbontás nélkül visszaküldi.

A pályázati felhívás és az űrlap letölthetők a www.pentrucomunitate.ro, és www.molromania.ro honlapról.

További információ kérhető: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen, vagy a 0755 045699-es telefonon.

Letölthető anyagok
×