Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

Egy, a Közösségért Alapítvánnyal kötött szerződés értelmében a MOL Románia támogatja az Alapítványt a kulturális, oktatási, szociális, szabadidős és sportrendezvények megszervezésében. Az Alapítvány ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít a tehetséges, vagy betegségben szenvedő gyermekek támogatására, a közép-kelet-európai népek együttműködésére, a kulturális örökség és a műemlékek védelmére.
www.pentrucomunitate.ro


2016 – Mentor Díj a kiváló oktatóknak

A MOL Románia hatodik alkalommal adta át a Mentor Díjakat

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány tíz kiváló tanárt és edzőt díjazott a hatodik alkalommal megszervezett Mentor Gálán. Az ünnepségen meghirdették a hetedik kiírást, amelynek keretében év végéig lehet jelölni kiváló oktatókat, edzőket, pedagógusokat.
Az idei ünnepség díszvendége Ana Blandiana volt, akit nemrégen Gdanskban a Szabadság Európai Költője címmel tüntettek ki. „Ifjak mentorának lenni egyet jelent a mostani cselekedeteink hatásának a jövőre történő kiterjesztésével” – nyilatkozta a díszvendég, aki elmesélte a jelenlévőknek, hogyan vált maga is mentorrá a Máramarosszigeti Nyári Egyetemen.
A tíz díjazott mindegyike 8.000 lej pénzjutalomban részesült és átvette a Mentor Trófeát, Ioan Nemțoi neves képzőművész alkotását.

„A Mentor Díjjal kiváló oktatók és edzők munkáját ismerjük el, úgy gondoljuk, hogy ez csupán egy kis gesztus, amit mindennapi munkájuk nyilvános díjazásával megteszünk. A háttérben, csendben, észrevétlenül, végezett nevelő és jellemformáló munkáról van szó, amely gyakran nem jár megfelelő elismeréssel, amely nélkül azonban számos fiatal tehetséggel, jó emberrel lenne szegényebb a környezetünk. A mentoroknak megadatott az a tehetség, hogy felfedezzék a gyermekek adottságát, és sok más értékhez társítva gondoskodjanak annak ápolásáról. Ezzel a nyilvános kitüntetéssel szeretnénk hozzájárulni az oktatók megbecsüléséhez és elismeréséhez azokban a közösségekben, ahol tevékenykednek.” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A tíz díjazottat A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2015. december végéig beérkezett 274 jelölés alapján. Az értékes jelölések száma minden évben jóval meghaladja a lehetséges díjazottak számát, azonban a jelöléseket a jövőben is meg lehet ismételni.

„A program szervezése során szerzett hat éves tapasztalat azt mutatja, hogy a legszebb, legértékesebb és legtartalmasabb jelölések összeállítását már a pályázatok benyújtására rendelkezésre álló nyolc hónap elején elkezdik azok, akik nagyon jól ismerik a mentor tevékenységét, és a modern kommunikációs eszközök segítségével másokat is bevonnak ebbe a munkába. A határidő utolsó napjaiban összeállított jelölésekből gyakran kimaradnak egy oktatói életpálya fontos, meghatározó részletei.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A 2015. évi Mentor Díjasok

Barátosi József Gábor, sakkoktató, Marosvásárhely
Ghiață Dida Maria, érdemes evezőedző, Temesvár
Luncan Anița, kémiatanár, Nagyvárad
Márton Árpád, festő, Csíkszereda
Paladi Ani Marie, csellótanár, Bukarest
Păcurar Mária, matematikatanár, Temesvár
Porof Marcel, földrajztanár, Fălticeni
Rău Petre, matematikus és irodalmár, Galac
Tellmann Jenő, fizikatanár, Kolozsvár
Todor Gabriela, csellótanár, Kolozsvár

A díjazottakról készült rövidfilmek: https://www.youtube.com/user/MOLRomaniaSocial

A díjátadó ünnepségen a szervezők – A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia – meghirdették a Mentor Díj hetedik kiírását. A korábbi évekhez hasonlóan, a jelöléseket 2016. december 31-ig lehet benyújtani a kiírásban található útmutató szerint.

Letölthető anyagok

2015 - A MOL Románia és a Közösségért Alapítvány hatodik éve szervezi a Mentor programot

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány tíz kiváló tanárt és edzőt díjazott az ötödik alkalommal megszervezett Mentor Gálán, amelyen meghirdették az új program-kiírást, sorban a hatodikat.

Az idei ünnepség díszvendége Ivan Patzaichin, többszörös olimpiai bajnok volt, aki az edzői munka elismerésének fontosságáról beszélt, megállapítva, hogy a gyakorta háttérben dolgozó edzők, oktatók sikeres generációkat nevelnek, azonban munkájukat ritkán illeti megfelelő erkölcsi vagy anyagi elismerés.

A tíz díjazott mindegyike 8.000 lej pénzjutalomban részesült és átvette a Mentor Trófeát, Ioan Nemțoi neves képzőművész alkotását.

„Az elmúlt öt évben a Mentor Díjjal ötven kiváló oktató munkásságát részesítettük nyilvános elismerésben, és megteremtettük annak lehetőségét, hogy a különböző közösségek jelölhessenek személyeket erre a kitüntetésre. Az eddigi díjazottak közös jellemvonása az odaadás és a lelkesedés. Olyan emberekről van szó, akik túllépik a hagyományos oktatói-nevelői szerepkört, és idejüket, tudásukat teljes odaadással és minden anyagi érdek nélkül arra fordítják, hogy a gyermekek életében maradandó értékeket teremtsenek” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A tíz díjazottat A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2014. december végéig beérkezett 414 jelölés alapján, 202 jelölt közül. Ezúttal is, miként az előző években, a díjazottak közt van olyan, akit második alkalommal jelöltek. A jelöléseket a jövőben is meg lehet ismételni.

„A díjazottakat egyaránt jelölték egykori és jelenlegi tanítványok, fiatalok, valamint azok a közösségek, ahol tevékenykednek. A különlegesen szép jelölések tükrözik a fiatalok életpályáját meghatározó értékes mentor-tanítvány kapcsolatokat” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A 2014. évi Mentor Díjasok

Ceredeev Daniela Luminița, román nyelv- és irodalomtanár, Vatra Moldoviței
Dvorácsek Ágoston, fizikatanár, Nagyenyed
Jicman Ligia Letiția, tanár, sakkedző, Temesvár
Mangalagiu Geanina, kémiatanár, Jászvásár
Nistor Mircea, fizikatanár, Vajdahunyad
Nistoroiu Viorica, zongoratanár, Bukarest
Nyiri Zoltán, festő, tanár, Szatmárnémeti
Pelok Mátyás, edző, Arad
Roșca Emilia, franciatanár, Kolozsvár
Székely Géza, képzőművész, tanár, Kolozsvár

A dîjazottakról készült rövidfilmek: https://www.youtube.com/user/MOLRomaniaSocial/videos

A díjátadó ünnepségen a szervezők – A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia – meghirdették a Mentor program hatodik kiírását. A korábbi évekhez hasonlóan a jelöléseket 2015. december 31-ig lehet benyújtani. A jelölési űrlap, a kiírás, valamint további részletek a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro honlapokon.

Letölthető anyagok

2014 - A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány tíz kiváló oktatónak adott Mentor Díjat

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány negyedik éve adta át a Mentor Díjakat, az idei tíz díjazott tanítványai és diákjai hazai és nemzetközi művészeti-, sport- és tudományos versenyeken és fesztiválokon voltak eredményesek.

A tíz díjazottat a Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki. A 2013-ban negyedik alkalommal meghirdetett Mentor Díjra 505 jelölés érkezett, a jelöltek száma 174 volt.

A díjátadó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Solomon Marcus akadémikus, matematikus, aki a mentorátus kérdésköréről beszélt. A díjazottak egyenként 8.000 lej pénzjutalomban részesültek és átvették a Mentor trófeát, Ioan Nemțoi neves üvegművész alkotását.

„Valamennyien vállaltunk már próbatételeket tanárok, edzők bíztatására, bár azokban a pillanatokban talán nem értettük meg teljesen eligazító, irányító szerepük fontosságát. A Mentor Díjjal kifejezésre juttatjuk megbecsülésünket a nagyszerű emberek iránt, akik önzetlen, odaadó, emberformáló tevékenységükkel nagyon sok tehetséges gyermeket segítettek a kibontakozásban. Kitűnő tanárokat díjazunk, mert generációkon át neveltek embert diákjaikból és mert segítik a fiatalokat igazi képességeik felismerésében.”, nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Az előző két esztendőhöz hasonlóan az idei tíz díjazott között is van olyan, akit másodszor jelöltek. A jelölés tehát megismételhető, és azt magyarul is be lehet küldeni.

„Az idei díjazottak többségét a fiatalok jelölték, vagy olyan szülők, akiknek tehetséges gyermekeiket a díjazottak fedezték fel. A jelölések magas száma a nevelőmunka iránti tiszteletet mutatja. Egyik díjazott tanárnő alapvetően meghatározta több falusi gyermek és fiatal életét. Úgy irányította művészi önmegvalósulásukat, hogy Japántól Portugáliáig több országban váltottak ki elismerést egy argeși kistelepülésen létező értékek felmutatásával.”, mondta András Imre, a Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A Mentor-gála díszmeghívottja Solomon Marcus akadémikus, matematikus volt, aki régóta foglalkozik a mentorátus kérdéskörével.

„A történelem folyamán a mentorátus intézménye lényegesen hozzájárult a kultúra és a társadalom fejlődéséhez. Manapság, az elitista kultúráról a tömegkultúrára történő áttérés közepette a mentor-igény soha dést Solomon nem látott kihívásokkal találkozik. Vajon meg tudunk-e felelni ezeknek a kihívásoknak?”, tette fel a kérdést Solomon Marcus, a Mentor-gála díszmeghívottja.

A 2013. évi Mentor Díjasok

Apreutesei Maricica, informatika tanár, Panciu, Vrancea
Baicu-Simon Simona-Ana, balettoktató, Bákó
Boga Katalin, fizikatanár, Szatmárnémeti

Bogyó Mária, gyorskorcsolya edző, Csíkszereda
Bolohan Romeo, műszaki oktató, Dumbrăveni, Suceava
Burtea Ofelia-Alina, román nyelv- és irodalomtanár, Craiova
Dan Leonard, angol nyelvtanár, Kolozsvár
Iacoban Constantin-Cristinel, atlétaedző, Bukarest
Nagy Olga, műkorcsolyaedző, Brassó
Stoica Elena, rajztanár, Corbeni, Argeș

Az elismerés alapjául a Mentorok tanítványainak művészeti-, sport- vagy tudományos eredményei szolgáltak.

Mentor Díj a Tehetséggondozásért – 2014

A díjátadó ünnepségen a program szervezői – A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia – ötödik alkalommal hirdették meg a Mentor Díjat. A korábbi évekhez hasonlóan a jelöléseket 2014. december 31-ig lehet benyújtani a jelölési űrlapba és a kiírásba foglaltaknak megfelelően. További részletek a www.pentrucomunitate.ro honlapokon.

Letölthető anyagok

2013 - A MOL Románia és a Közösségért Alapítvány harmadszor adta át a Mentor Díjakat

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány tíz olyan kiváló tanárt és edzőt jutalmazott Mentor Díjjal, akik az évek során tehetséges és eredményes diákok életútját alakították.

A tehetséggondozásért létrehozott Mentor Díj az elhivatott nevelők munkájának nyilvános elismerését szolgálja, erőfeszítésüket és eredményeiket jutalmazza. A tíz díjazott oktató egyenként 8.000 lej pénzjutalomban részesült, és átvette Ioan Nemțoi üvegművész alkotását, a Mentor Trófeát.

A 2012-es Mentor Díjra 109 személyt jelöltek, egyeseket több volt tanítvány, kolléga, szülő is, így összesen 171 pályázat érkezett.
Valamennyi jelölt olyan tanár vagy edző, akik tehetséges gyermekeket fedeztek fel, ösztönözték őket, segítették, érdemben hozzájárultak életpályájuk alakításához és szakmai fejlődésükhöz. A kiváló jelöltek közül A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2012. esztendő tíz díjazottját.

„Befolyásolni valaki életútját óriási felelősséget jelent, amit a díjra jelölt 109 mentor mindegyike odaadással és felelősségtudattal vállalt. A díjazással is szeretnénk kifejezni megbecsülésünket egyedi látásmódjukért, amellyel sok tehetséges gyermek szakmai és személyes kibontakozását segítették. Az idén újra meghirdetjük a programot, hiszen mindannyiunk sorsát fémjelezte egy jó tanító, tanár vagy nevelő, aki érdemben hozzájárult személyiségünk alakításához, így továbbra is sokan érdemesek erre a kitüntetésre” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A tanári-nevelői munkát igazán értékelő és elismerő közösségek körében egyre ismertebb a Mentor Díj. Az idei díjazottak között van olyan tanár, akinek jelölésére összefogtak egykori diákjai, van olyan nevelő, akit a helyi önkormányzat is ajánlott, és van olyan személyiség, akinek a jelölésében több mint ötszázan vettek részt” – mondta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A Mentor Gála díszmeghívottja Horia Roman Patapievici író, filozófus, aki a mentor-tanítvány kapcsolat fontosságáról beszélt.

Letölthető anyagok

2012 - A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia átadta a Tehetséggondozásért járó Mentor Díjakat

Tíz kiváló oktató, edző, vette át szerdán, április 4-én Kolozsváron a második alkalommal kiosztott Mentor Díjat. A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia olyan tanárok, edzők, mentorok munkájának az elismerésére hozta létre a díjat, akik ösztönzik a tehetséges gyermekeket, akik tudásuk továbbadásával több generáció tehetségeit segítették kiemelkedő eredményekhez, akik azonban sem erkölcsileg, sem anyagilag nem kapták meg a megfelelő elismerést.

Tíz kiváló oktató, edző, vette át szerdán, április 4-én Kolozsváron a második alkalommal kiosztott Mentor Díjat. A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia olyan tanárok, edzők, mentorok munkájának az elismerésére hozta létre a díjat, akik ösztönzik a tehetséges gyermekeket, akik tudásuk továbbadásával több generáció tehetségeit segítették kiemelkedő eredményekhez, akik azonban sem erkölcsileg, sem anyagilag nem kapták meg a megfelelő elismerést.

A díjra 191 jelölés érkezett 149 személyre, volt olyan, aki több javaslatot is kapott. A jelölések közül a Közösségért Alapítvány kuratóriuma választotta ki a tíz díjazottat. Az ünnepélyes gálaműsor Kolozsváron, a Szabók Bástyájában zajlott le, az ország különböző vidékeiről érkező díjazottak pedig a nyilvános elismerés mellett Ioan Nemțoi üvegművész alkotását, illetve személyenként 8000 lej értékű pénzjutalmat vehettek át.

„A Mentor Díjjal elismerésünket fejezzük ki azon tanárok, oktatók és edzők iránt, akik odaadással végzik munkájukat. A díjazottak hosszú karrierjét egyrészt az erkölcsi értékek követése, a fiatalok ösztönzésében nagy szerepet játszó kreativitás, másrészről pedig a kiváló eredmények jellemzik. Amellett, hogy tanítványaikat a legjobb tanulmányi, szakmai eredmények elérésére késztették, emberként is modellértékű példát nyújtottak számukra. Úgy gondoljuk, hogy ez az a mentori magatartás, ami az eljövendő generációkat elindítja egy értékteremtő úton, és kiemelt fontosságúnak tartjuk ennek a támogatását ” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„A jelölések számának megkétszereződése, valamint a pályázatok színvonala egyaránt mutatja a Mentor Program iránti jelentős érdeklődést. Egyértelmű, hogy ez a program megfelel az értékes nevelői munka elismerését célzó társadalmi elvárásoknak” – nyilatkozta András Imre, a Közösségért Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A díjazottakról készült portréfilmeket, amelyeket a díjátadó ünnepségen is levetítettünk, a nevekre kattintva megtekinthetik:

Bălan Elena
Bratu Ion
Chifor Livia Monica
Dolóczki Márta
Guth Maftei Maria
Guttman Mihály
Kiss Lóránd
Popescu Dumitru
Rend Erzsébet
Topiță Sorina

Mentor Díj 2012

A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia immár harmadjára is meghirdeti a Mentor pályázatot. Akárcsak az előző években, a jelöléseket az idei év végéig, 2012 december 31-ig lehet megtenni. A pályamunkákat a kiírásnak megfelelően kell összeállítani, az erre vonatkozó részletek az alábbi letölthető dokumentumban érhetők el.

Letölthető anyagok

2011 - Tehetséggondozásért járó Mentor Díjak

A 2010-es program díjainak kiosztási ünnepségén a Közösségért Alapítvány és a MOL Románia meghirdette a 2011-re szóló Mentor programot. Tíz kiváló oktató, edző, vette át szombaton, március 26-án Kolozsváron az első ízben kiosztott Mentor Díjat.

A Közösségért Alapítvány és a MOL Románia olyan tanárok, edzők, mentorok munkájának az elismerésére hozta létre a díjat, akik ösztönzik a tehetséges gyermekeket, akik tudásuk továbbadásával több generáció tehetségeit segítették kiemelkedő eredményekhez, akik azonban a háttérben maradtak, és sem erkölcsileg, sem anyagilag nem kapták meg a megfelelő elismerést. A díjazottak a Ioan Nemțoi üvegművész által készített trófea mellett személyenként 8000 RON értékű pénzjutalmat kaptak. A kolozsvári Szabók Bástyájában tartott díjátadó ünnepség résztvevői a díjazottakról készült rövid portréfilmeket is megnézhették. A díjra 118 jelölés érkezett, közülük A Közösségért Alapítvány kuratóriuma választotta ki a tíz díjazottat.

„A MOL Románia idén hatodik alkalommal biztosítja a Segíthetek? Tehetségtámogató Program anyagi hátterét, és a tehetségtámogatás óhatatlanul ráirányítja a figyelmet a tehetségek mögött álló tanárok, edzők áldozatos munkájára. Nagyon örvendek, hogy a Mentor Programmal feléjük is nyithattunk. Jelezhettük, hogy észrevettük őket, és, képletesen szólva, kalapot emelünk a munkájuk előtt” - nyilatkozta Ferencz I. Szabolcs a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„Ma első ízben adtunk Mentor díjat, de már meg is hirdettük a 2011-es Mentor Programot. Év végéig várjuk a kiváló tanárok, edzők jelölését. A díjat megtestesítő üvegtárgy nehezebb három kilónál. Azt reméljük, hamarosan eszmei síkon is súlya lesz a Mentor díjnak” - nyilatkozta Gazda Árpád, A Közösségért Alapítvány elnöke.

Letölthető anyagok

2010 - Mentor Díj a tehetségek gondozóinak

Mentor díjat alapít A Közösségért Alapítvány, a MOL Románia partnere a tehetségek gondozói által végzet munka elismerésére. Az egyenként 8000 lej értékű díjat évente tíz személy kaphatja meg: olyan Romániában tevékenykedő tanárok és edzők, akiknek meghatározó szerepük volt abban, hogy fiatal tehetségek induljanak el a sikerek útján a művészetekben, a sportban és tudományok területén.

A díjra bárki benyújthat jelölést, az alapítvány kuratóriuma 2011 februárjában dönt az első kiírás díjazottairól.

„A MOL Románia idén ötödször finanszírozta a Segíthetek? Tehetségtámogató Programot, és a program során láttuk, milyen fontos szerep jut a tehetségeket felkészítő tanároknak, edzőknek, akik a legtöbb esetben a háttérben maradnak, akik neve alig válik ismertté” - érvelt a program szükségessége mellett Ferencz Szabolcs a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„Július 30-án hirdetjük ki az idei tehetségtámogató programunk eredményeit, és úgy gondoltuk, ez a legmegfelelőbb pillanat a Mentor díj meghirdetésére. Ilyenkor ugyanis mind a tehetségek, mind az őket felkészítő tanárok a honlapunkat böngészik a nyertesek listáját keresvén” - nyilatkozta Gazda Árpád, A Közösségért Alapítvány elnöke.

A Segíthetek? – MOL – Tehetségtámogató Program öt eddigi meghirdetése nyomán 780 romániai tehetséges fiatal jutott mintegy 260.000 euró értékű eszközvásárlási vagy utazási támogatáshoz. A program nyertesei között szerepelt Anamaria Tămîrjan, az olimpiai bronzérmes román női tornászcsapat tagja, Szőcs Bernadett, a 15 éves asztaliteniszezők világranglistájának jelenlegi első helyezettje, Vasile Ghilea, a román tenisz nagy reménysége, illetve Francesco Ionașcu ifjú hegedűművész és az Osonó színjátszó csoport.

Részletek a program kiírási dokumentumában, amelyet itt tölthet le:

Letölthető anyagok
×