Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

A vállalat különböző szociális programjai révén is kivívta a romániai társadalom és civil szféra megbecsülését, amit több díj is jelez. A legelső program, a városi zöldövezetek létesítését és a védett területek népszerűsítését segítő Zöldövezet tíz évvel ezelőtt indult – ezzel a Mol Románia és a projektet lebonyolító csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány munkakapcsolata a leghosszabb, ami egy vállalat és egy civil szervezet között működik Romániában. Az egyedülálló Mentor Díj keretében a diákok, a fiatal sportolók és művészek mögött álló edzőket, tanárokat ismerik el évről-évre. A MOL Gyermekgyógyító program keretében olyan alapítványok és szervezetek kérhetnek támogatást, akik fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy lábadozó gyereknek nyújtanak élményterápiás foglalkozásokat – ez a kezdeményezés szintén egyedi az országban. A Mentor díj és a Gyermekgyógyító program mellett a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány együttműködik a Segíthetek? – MOL – Tehetségtámogató Program keretében is.


45 hátrányos helyzetű fiatal végezheti el a sofőriskolát a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány támogatásával

  • 45 fiatal részesül anyagi támogatásban B, BE és C kategóriájú gépjárművezetői engedély megszerzéséhez a Jogosítvány a jövőhöz nyolcadik kiírásában ;
  • A MOL Románia megtéríti a sofőriskola költségeit és a kapcsolódó kiadásokat ;
  • A program korábbi hét kiírásában 144 fiatalnak sikerült különböző kategóriájú gépjárművezetői engedélyt szerezni ;

2023. március 10., KOLOZSVÁR – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a Jogosítvány a jövőhöz nyolcadik kiírásának eredményeit. A 2022. novemberében meghirdetett programban 45 hátrányos körülmények között élő fiatal kap támogatást a sofőriskola elvégzéséhez. A 150.000 lejes támogatási alap fedezi az iskolázási és a járulékos költségeket egyaránt. A program hét kiírásában összesen 337 fiatal kapott anyagi támogatást a sofőriskola elvégzéséhez, közülük 144 fiatalnak sikerült megszerezni a jogosítványt, további 38 fiatal tanulmányait folytatja vagy vizsgára készül.

A nyertes pályázatokat a nyolcadik kiírásra beérkezett 155 támogatási kérelemből választották ki. 2022. november 24. – 2023. január 24. között 25 megyéből és a fővárosból érkeztek pályázatok, melyek közül 136 fiatal B és BE, 18 fiatal C és CE, egy fiatal pedig D kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez kért támogatást. A 45 nyertes pályázó közül 38 B és BE, 7 pedig C kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez részesül támogatásban.

A 2015-ben indított program a MOL Románia társadalmi felelősségvállalási stratégiájának részét képezi, amely révén a vállalat a közösségek iránti hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki. A kedvezőtlen körülmények között élő fiataloknak a gépjárművezetői engedély segítséget jelenhet a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben vagy egy jobb munkahely megszerzésében.

A hátrányos körülmények között élő fiatalok munkavállalási lehetősége korlátozott, és ezt gyakran megnehezíti a képesítés hiánya is. A Jogosítvány a jövőhöz program révén konkrét segítséget nyújtunk nekik a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez, annak érdekében, hogy csökkenjen a hátrányuk a munkaerőpiacon való elhelyezkedéskor. A MOL Románia a közösségek elkötelezett partnere és támogatója marad” - nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A kedvezményezett fiatalok 16 megyéből származnak – Argeș, Bákó, Brassó, Călărași, Galac, Hargita, Iași, Kolozs, Kovászna, Maros, Prahova, Szatmár, Szilágy, Szeben, Szucsáva, Temes, Vrancea – valamint Bukarestből.

A nyertes fiatalokkal szerződést kötünk, ezt követően egy hónapon belül beiratkoznak az általuk kiválasztott sofőriskolába, és vállalják, hogy ősszel befejezik tanulmányaikat, majd vizsgáznak. A program új kiírását november végén hirdetjük meg. Az érdeklődők honlapunkról tájékozódhatnak vagy felkereshetnek bennünket telefonon is” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A nyertesek listája megtekinthető a www.molromania.ro és a www.kozossegert.ro honlapokon.


Segíthetek? – MOL – Tehetségtámogató Program

A 2006-ban indult program első két kiírásában olyan 8 és 18 év közötti fiatal sportolók vagy olyan diákokból álló csapatok pályázhattak, akik kiváló eredményeket értek el a romániai és nemzetközi megmérettetéseken. A nyertesek sportfelszerelés megvásárlására, illetve útiköltség-térítésre (annak érdekében, hogy eljussanak országos és nemzetközi versenyekre, valamint felkészítő edzésekre, edzőtáborokba) kapnak anyagi támogatást. A program harmadik kiírásától kezdve fiatal művészek is jelentkezhettek, míg 2011-től, meghívásos alapon, azok a fiatalok is pályázatot nyújthatnak be, akik a megelőző két évben már támogatásban részesültek a program keretében, és időközben betöltötték a 18. évüket.

  • A „Segíthetek?” program keretében egy pályázó legtöbb 10 000 lej támogatást nyerhet a művészeti vagy sporttevékenységével kapcsolatos utazási költségek fedezésére, illetve eszközbeszerzésre.
  • A kilenc év óta folyamatosan létező program keretében a MOL Románia több mint 2,1 millió lej támogatásban részesített 2120 fiatal hazai sportolót és művészt.

Tovább

Mentor-Díj

A Mentor-díjat 2010 óta évente tíz kiváló személyiség kaphatja meg: olyan Romániában tevékenykedő tanárok és edzők, akik ösztönzik a tehetséges gyermekeket, akik tudásuk továbbadásával több generáció tehetségeit segítették kiemelkedő eredményekhez, akik azonban a háttérben maradtak, és sem erkölcsileg, sem anyagilag nem kapták meg a megfelelő elismerést. Tanítványaik a művészetekben, a sportban és tudományok területén értek el a hazai és a nemzetközi eseményeken is díjazott teljesítményt. Az évente díjazott tíz oktató egyenként 8000 lejes pénzjutalomban részesül, és a Mentor Gála keretében átveheti Ioan Nemțoi üvegművész alkotását, a Mentor Trófeát. „Valamennyien vállaltunk már próbatételeket tanárok, edzők biztatására, bár azokban a pillanatokban talán nem értettük meg teljesen eligazító, irányító szerepük fontosságát. A Mentor Díjjal kifejezésre juttatjuk megbecsülésünket a nagyszerű emberek iránt, akik önzetlen, odaadó, emberformáló tevékenységükkel nagyon sok tehetséges gyermeket segítettek a kibontakozásban. Kitűnő tanárokat díjazunk, mert generációkon át neveltek embert diákjaikból, és mert segítik a fiatalokat igazi képességeik felismerésében” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Tovább

MOL Gyermekgyógyító Program

A MOL Gyermekgyógyító programot a Közösségért alapítvány szervezi a MOL Románia által rendelkezésre bocsátott anyagi forrásokból. A 2009-ben indult program keretében olyan civil szervezetek juthatnak támogatáshoz, amelyek krónikus betegségekben szenvedő, fogyatékkal élő, vagy hosszas kórházi kezelés után lábadozó gyermekek és fiatalok számára szerveznek élményterápiás vagy művészeti terápiás programokat. Azok a pályázatok támogathatók, amelyek élménypedagógiai módszereket alkalmaznak: csoportterápiát, pozitív élményeket feldolgozó, az élmények személyes megélését célzó terápiát vagy művészetterápiát (vizuális eszközökkel, zenével, egyéni és csoportos kreatív önkifejezési tevékenységekkel). A program célját és folytonosságát tekintve egyedinek számít Romániában: a MOL eddig több mint 7300 gyermeknek nyújtott segítséget, az eddigi támogatások összértéke pedig közel 1,5 millió lej.

Tovább

Zöldövezet

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány idén immár tizedik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot. A kezdeményezés a gyerekek és az ifjúság bevonását ösztönzi a városi zöldövezetek fásítását és rendezését célzó projektekbe, és jelentős fejlődésen ment át a 2006-os indulás óta. Az első évben egy Hargita megyében indított pilótaprogram révén próbálták felmérni a program hatásait. A 7000 eurós támogatási keretből 12 különböző projekt kivitelezését segítették, az eredmények pedig minden várakozást felülmúltak. Ennek köszönhetően a második évtől kezdve a Zöldövezett már országos programként hirdették meg. A kezdetben a városi zöldövezetekre összpontosító program 2009-től egészült ki egy újabb komponenssel, a természetvédelmi területek népszerűsítését célzó Védett területek kategóriával.
A Városi zöldövezet kategória keretében olyan projektek kaphatnak támogatást, amelyekben civil szervezetek különböző intézmények együttműködésével városi zöldövezetek létesítését vagy rehabilitációját tűzték ki célul a helyi közösségek bevonásával, különböző ökológiai nevelés jellegű tevékenységeken keresztül.
A Védett területek kategóriában olyan projektek juthatnak anyagi forráshoz, amelyek célja a védett területek népszerűsítése, elfogadottsági szintjének növelése a helyi közösségek, civil szervezetek, iskolák és természetvédelmi területek kezelői bevonása révén.

  • A 2006 és 2014 között lebonyolított kilenc kiírás keretében a MOL Románia több mint egymillió eurónyi össztámogatást nyújtott.
  • A különböző projektekben eddig mintegy 140 ezer önkéntes vett részt, amely több, mint Marosvásárhely lakóinak száma.
  • A projektek révén mintegy 390 ezer négyzetméter városi zöldterület újult meg.
  • A 147 védett területen lezajlott projekt révén látogatóközpontokat és tematikus tanösvényeket hoztak létre, illetve Junior Ranger táborokat és tevékenységeket szerveztek, amelyek fontos szerepet játszanak a gyerekek környezeti nevelésében és a védett területek fontosságának megismertetésében.

Tovább

Jogosítvány a jövőhöz

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a MOL – Jogosítvány a jövőhöz első kiírásának nyerteseit. A program 32, hátrányos körülmények között élő fiatal számára biztosít anyagi támogatást, mely a gépjárművezetői engedély megszerzésével járó költségek fedezését teszi lehetővé (tanfolyam és járulékos kiadások egyaránt). Ezeknek a fiataloknak munkavállalásnál feltételt vagy előnyt jelent a gépjárművezetői engedély, illetve hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában azoknak, akik már dolgoznak.

Tovább

×