• A MOL belép Lengyelországba: 417 Lotos töltőállomást vásárol meg 610 millió dollár értékben. A hálózat országos lefedettséget biztosít, és lehetővé teszi, hogy a vállalat megszerezze a 3. pozíciót a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon.
  • A megállapodással a MOL-nak több töltőállomása lehet a negyvenmilliós Lengyelországban, mint Magyarországon.
  • Az tranzakció részeként a MOL 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben.
  • Ezzel az akvizícióval a MOL máris túlszárnyalja a 2025-re kitűzött stratégiai célját, és mintegy 2400 töltőállomásra bővíti hálózatát, 10 országban.
  • Az ügylet a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ.

Varsó/Budapest, 2022. január 12. – A MOL ma aláírta a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel a megállapodást, amelynek eredményeként a MOL 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban és a 3. helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. A felek megállapodtak a megvásárolt hálózat üzemanyag-ellátásáról is. A megállapodások összhangban vannak a MOL-csoport "SHAPE TOMORROW" 2030+ frissített hosszú távú stratégiájával.

A lengyel tranzakcióval a MOL a 10. országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli, kiskereskedelmi hálózatát pedig immár három tenger, az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger határolja. A vállalat 5 márkanév alatt működteti töltőállomásait régió szerte, ebbe beletartozik a nemrégiben megvásárolt 120 OMV Slovenija, valamint Szlovákiában és Magyarországon a 95 új Lukoil töltőállomás is. Ezek a tranzakciók versenyhatósági jóváhagyás alatt vannak.

A megállapodás lezárását követően a MOL a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik, hiszen a töltőállomások számát tekintve meghaladja a magyarországi nagyságrendet. A mai megállapodás kiváló növekedési lehetőséget tartogat a MOL Fogyasztói Szolgáltatások üzletága számára.

A MOL számára ez a megállapodás jelentős lépést jelent azon a stratégiai átalakulási úton, amelyet 2016-ban kezdtünk el és felgyorsítottunk a tavaly frissített stratégiánkkal. Az azerbajdzsáni ACG olajmezőben lévő részesedés megszerzése, az új magyarországi poliol-üzem építése és a Lengyelországba való belépésünk mind-mind fontos mérföldkövek a céljaink megvalósításához vezető úton. Az akvizíció révén belépünk Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacára, és mintegy 40 millió potenciális ügyfelet érhetünk el termékeinkkel és szolgáltatásainkkal. A magyarok és a lengyelek ugyanazzal a történelmi háttérrel rendelkeznek. Közös célunk a kelet-közép-európai régió energiaellátásának biztosítása, és úgy vélem, hogy az észak-déli energiafolyosó ezzel a megállapodással tovább erősödik. A mai bejelentés nemcsak a MOL, hanem az egész ország sikere, hiszen magyar vállalatként, évtizedek kemény munkájával építettük ki a régió egyik legjelentősebb kiskereskedelmi hálózatát” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Ez vízválasztó pillanat a lengyel üzemanyagipar számára. Hamarosan lezárjuk a LOTOS Group akvizícióját, amely javára szolgál az egész lengyel gazdaságnak, mindkét érintett vállalatnak, ügyfeleiknek, alkalmazottaiknak és részvényeseiknek is. A folyamat elindítása óta hangsúlyoztuk: prioritás számunkra, hogy az összeolvadást számunkra a lehető legnagyobb előnyökkel zárjuk le, és ezt el is értük. A kiskereskedelmi területen egy olyan eszközcserében állapodtunk meg a magyar partnerünkkel, amely a szlovákiai kiskereskedelmi lánc erősítésével közvetlenül előremozdítja a földrajzi terjeszkedési terveinket, csakúgy, mint egy teljesen új, a magyarországi piacra való belépéssel” – mondta Daniel Obajtek, a PKN ORLEN igazgatótanácsának elnöke.

A MOL regionális jelenléte még sokszínűbbé válik és a lengyel piac újabb szereplővel gazdagodik. Az akvizíció megalapozza a MOL számára a jövőbeni növekedést, hiszen az országban a vállalat eddig csak korlátozottan volt jelen. Lengyelország erős gazdasági kilátásokkal és jelentős gépjárműállománnyal, valamint a régióban hatalmas piaci potenciállal, 23 millió tonna éves üzemanyag-fogyasztással és középtávon 1-2%-os növekedési várakozásokkal bír. A tranzakció részeként a MOL nemcsak kiváló töltőállomás-hálózatot szerezhet, de adott a lehetőség a további organikus növekedésre, valamint a nem üzemanyag-értékesítés bővítésére.

Közel egy évvel ezelőtt jelentettük be a MOL 2030+ frissített stratégiánkat, amelyben a kitűzött célunk az volt, hogy 2025-ig 2200 egységre bővítsük töltőállomás-hálózatunkat a kelet-közép-európai régióban. A tranzakció révén máris túlszárnyaltuk a célunkat, ráadásul Lengyelországot is bekapcsoltuk portfóliónkba. Nem állunk meg itt: hiszünk abban, hogy a Fogyasztói Szolgáltatások üzletág komoly lehetőséget jelent számunkra az energiaátmenet során. Célunk, hogy egyre több ügyfelet szolgáljunk ki, és a változó fogyasztói szokásoknak megfelelő mobilitási megoldásokat kínáljunk a legmagasabb minőségű szolgáltatásokkal és termékekkel kiegészítve. A Lotos nagyszerű hálózata pedig kiváló alapot biztosít ehhez” – mondta Ratatics Péter, a MOL-csoport Fogyasztói Szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója.

Az akvizíció végleges jóváhagyásától függően a megállapodás részeként, a MOL összesen 185, azaz Magyarországon 144 és Szlovákiában 41 töltőállomást ad el 259 millió dollárért a PKN Orlennek.

A tranzakció zárása a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ.