• A MOL-csoport 664 millió dollár újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t ért el 2021 első negyedévében, ami 7%-kal magasabb, mint az előző év azonos negyedévében. Az eredmény elsősorban az erősebb olaj- és gázáraknak és a rekordmagas petrolkémiai árrésnek köszönhető.
  • Az Upstream EBITDA az első negyedévben 66%-kal, 307 millió dollárra nőtt az előző év azonos időszakához képest a jelentősen magasabb olaj- és gázáraknak és az ACG mező hozzájárulásának köszönhetően.
  • A Downstream újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA az előző évhez képest 14%-kal, 254 millió dollárra csökkent az alacsonyabb finomítói volumenek és árrések következtében, amit részben ellensúlyozott a petrolkémia nagyon erős teljesítménye.
  • A Fogyasztói Szolgáltatások a harmadik hullám utazási korlátozásai és a hagyományosan gyengébb időszak ellenére is az eddigi legmagasabb EBITDA-t, 115 millió dollárt ért el az első negyedévben.
  • A MOL Nyrt. Igazgatósága 2021. évi rendes közgyűlés megbízásából úgy döntött, hogy a 2020-as pénzügyi évre vonatkozóan összesen 75,875 milliárd forint összegű osztalékot fizet ki 2021-ben.

Budapest, 2021. május 07. – A MOL-csoport a mai napon közzétette 2021 első negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A MOL-csoport 664 millió dollár újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t ért el 2021 első negyedévében. Az eredmény 7%-kal magasabb, mint a tavalyi év hasonló időszakában, még a koronavírus harmadik hulláma, az azt követő utazási korlátozások és a lezárások ellenére is. Az erős olaj- és gázárak, a rekordmagas petrolkémiai árrés és a Fogyasztói Szolgáltatások jó teljesítménye hozzájárult az eredményekhez. A MOL-csoport 383 millió dollár egyszerűsített szabad pénzáramot termelt, ami 17%-kos növekedés a tavalyi eredményhez képest.

"Több mint 660 millió dollár EBITDA-t értünk el, ami kiváló eredmény, ha figyelembe vesszük a világ és a régió gazdaságát még mindig sújtó járványhelyzetet. Az erős teljesítmény a stratégiai kedzeményezéseink és az integrált, rugalmas üzleti modellünk közös eredménye. Külön öröm számomra, hogy a transzformációs stratégiánk két fontos pillére, a petrolkémia és a Fogyasztói Szolgáltatások nagyon erős teljesítményt nyújtottak.

Egy évvel ezelőtt azt mondtam, hogy a bizonytalanság időszakába léptünk, de az eredményeink azt mutatják, hogy a MOL-nál megtanultuk alkalmazkodni, és tudjuk, hogyan kerülhetünk ki erősebben a válságból. A növekvő átoltottság és a régiónkban tapasztalható fokozatos nyitás láttán van okunk az optimizmusra. Örülök, hogy a tavalyi évvel ellentétben idén tudunk osztalékot fizetni, és így a jó eredményeinkből a befektetőink is profitálhatnak.

Az első negyedév újabb mérföldkőnek bizonyult a MOL-csoport történetében. Közzétettük a 2030+ stratégiánkat, a "Shape Tomorrow"-t, amellyel tovább gyorsítjuk a transzformációnkat, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaság kulcsszereplőjévé válhassunk Közép-Kelet-Európában. Biztos vagyok abban, hogy ilyen eredményekkel erős alapot teremtettünk ahhoz, hogy közösen formálhassuk a holnap gazdaságát minden érintett szereplővel közösen” – foglalta össze Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az eredményeket.

• Az Upstream EBITDA elérte a 307 millió dollárt, ami 66%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és 70%-kal magasabb az előző negyedévhez képest. A jó teljesítmény a jelentősen magasabb olaj- és gázáraknak és az ACG mező hozzájárulásának köszönhető. A 116,7 millió hordó napi termelés némileg alacsonyabb volt, mint az előző negyedévben, de az ACG mező által megnövekedett termelésnek köszönhetően 6%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakához képest. Az Upstream egyszerűsített szabad pénzáram-hozzájárulása 2020 első negyedévéhez képest megduplázódott, és 218 millió dollár lett.
  • A Downstream újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA 254 millió dollár lett, 14%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, a lezárások, és az alacsonyabb finomítói mennyiségek és árrések következtében. Ezt a csökkenést részben ellensúlyozta az erős petrolkémiai teljesítmény, mivel az integrált petrolkémiai árrés 74%-kal nőtt az előző évhez képest, és 2021 márciusában elérte a 873 euró/tonna értéket. A poliol projekt az első negyedév végére elérte 79%-os készültséget.
  • A Fogyasztói Szolgáltatások EBITDA-ja dollárban számolva 30%-kal nőtt, és az eddigi legmagasabb első negyedévi eredményét érte el, 115 millió dollárt, főként a magasabb üzemanyag - és nem üzemanyag jellegű termékek forgalmának köszönhetően, valamint az alacsonyabb működési költségek támogatásával. Az alacsonyabb beruházási költségek 45%-kal magasabb szabad pénzáramot eredményeztek, mint egy évvel korábban. Ezt a jó teljesítményt annak ellenére sikerült elérni, hogy az üzemanyag-értékesítés volumene csökkent, amit a világjárványt övező korlátozások harmadik hulláma okozott Közép- és Kelet-Európában. A Fresh Corner telephelyek száma 2021 első negyedévében 984-re emelkedett a 2020 év végi 955-ről. Mindezek mellett a MOL március elején megállapodott a Marché International AG-vel 9, Magyarországon Marché márkanév alatt töltőállomásokon üzemeltetett étterem megvásárlásáról.
  • A Gáz Midstream üzletág EBITDA-ja 2021 első negyedévében az előző évhez képest 33%-kal, 48 millió dollárra csökkent, mivel mind a szállítási bevételek, mind a szabályozott bevételek csökkentek a határkeresztező kapacitások és a szállítási kereslet jelentős csökkenése miatt.

Romániában az üzemanyagok kiskereskedelmi értékesítése nőtt az év első három hónapjában, 2020 azonos időszakához képest. Így a benzin kiskereskedelmi értékesítése 38 kt volt, 4,7%-kal magasabb, mint 2020 első negyedévében. A gázolaj esetében a növekedés 3,1% volt, az értékesítés eléri a 132 kt-t.

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerőjével, több mint 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskedelmi hálózata több mint 1940 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában, amelyből 243 Romániában működik.

Sajtókapcsolat