Százhalombatta, 2020. december 2. – Új poliol kutatási és fejlesztési központot adott át Százhalombattán a MOL, ahol a vevőkör igényeit kielégítő poliol termékeket fejlesztenek.  A világszinten is legmodernebbek közé számító kísérleti reaktorrendszert a thyssenkrupp Industrial Solutions szállította és üzemelte be, a többi eszközt 90 százalékban magyar beszállítóktól szerezték be. Emellett a MOL és a thyssenkrupp közös kutatási és fejlesztési megállapodást is kötött. A Kutatási és Fejlesztési központot Mosonyi Györgyről, a MOL néhai vezérigazgatójáról nevezték el.

A MOL-csoport 2030-as stratégiája célként határozza meg, hogy a petrolkémiai üzletág egyre nagyobb arányban járuljon hozzá a teljes cégcsoport eredményéhez. Ennek érdekében a MOL 1,2 Mrd eurós beruházással épít poliol komplexumot Tiszaújvárosban. Mivel az üzem sikeres működéséhez elengedhetetlen a piaci potenciállal rendelkező, a vevőkör igényeit kielégítő termékek fejlesztése is, a MOL poliol kutatási és fejlesztési központot hozott létre Százhalombattán, a Dunai Finomítóban. A 10 millió eurós beruházással megépített központban 12 mérnök és 7 technikus végzi a kutatási és fejlesztési munkálatokat. A világszinten is legmodernebbek közé számító kísérleti reaktorrendszert a thyssenkrupp Industrial Solutions szállította és üzemelte be, a többi eszközt 90 százalékban magyar beszállítóktól szerezték be. A MOL és a thyssenkrupp közös kutatási és fejlesztési megállapodást is kötött. A megállapodás célja, hogy elősegítse mindkét vállalat belépését a poliol piacra: a thyssenkrupp mint technológiai szolgáltató, valamint tervezési, beszerzési és kivitelezési (EPC) vállalkozó, a MOL pedig mint a különféle poliol termékek gyártója és eladója.

Szabó Gabriel, a MOL-csoport Downstream ügyvezető igazgatója elmondta: „A kutatási és fejlesztési központ Mosonyi György, néhai MOL vezérigazgató nevét viseli, aki munkássága alatt mindvégig mélyen elkötelezett volt az innováció mellett, ezért úgy éreztük, ez méltó tisztelgés az emléke előtt. A legkorszerűbb eszközökkel felszerelt laborban dolgozó kiváló szakértők innovatív megoldások segítségével fejlesztik majd a tiszaújvárosi poliol üzem termékeit.  Ez a központ nemcsak a MOL számára kiemelt fontosságú, hanem mint Kelet-Közép-Európa legmodernebb poliol kutató központja, nemzeti jelentőséggel is bír. Bízunk abban, hogy az itt elért tudományos eredmények nemzetközi szinten is nagy értéket képviselnek majd”.

„A kutatási és fejlesztési megállapodásunknak köszönhetően elindult K+F labor nagy lépés afelé, hogy új piacokat találjunk és nyerjünk a MOL poliol termékei számára. Új fejezetet kezdünk az együttműködésünkben, és biztosak vagyunk abban, hogy partnerségünk eredményeként kiváló és fenntartható termékeket gyártunk majd egy jobb jövő érdekében” – mondta Sami Pelkonen, a thyssenkrupp Chemical Progress Technologies szegmens vezérigazgatója

A kutatási és fejlesztési központban tesztelik a poliolok fizikai-kémiai jellemzőit, és itt zajlanak a belőlük készülő poliuretán habok laborvizsgálatai és alkalmazástechnikai kísérletei is. 2022 júliusáig legalább 10 poliol típust fejlesztenek ki az új létesítmény laborjaiban. A mérések eredményeinek összehasonlítására és validálására több magyar egyetem, illetve független kutató intézmény laboratóriumával is együttműködést tervez a vállalat. Ezek segítik az alkalmazott mérési módszerek továbbfejlesztését, valamint növelik az egyetemek tudásbázisát is. A központ így a MOL-csoporton túl a magyarországi és a nemzetközi tudományos élet számára is kimagasló értékkel bír majd, így ezek rendszeres publikálása a MOL fontos célja a következő évekre.

Az új kutatási központban zajlik majd többek között a MOL „Piaci potenciállal rendelkező poliéter-poliol terméktípusok kutatás-fejlesztése” projektje is, amelyet 483.269.279 Ft-tal támogat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

Röviden a MOL-csoport petrolkémia üzletágáról

A MOL-csoport 2030-as stratégiájával összhangban a MOL a féltömegcikkek és speciális vegyipari termékek irányába bővíti petrolkémiai értékláncát, így a közép-kelet-európai régió vezető vegyipari szereplőjévé válhat. Széles körű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően a poliéter poliol – amely a poliuretán habok alapanyaga – jelenti a MOL petrolkémiai fejlesztéseinek fő irányát. Felhasználja például az autó-, az építő-, a csomagoló- illetve a bútoripar is. A MOL célja, hogy a teljesen integrált értékláncára, legkorszerűbb technológiai eszközeire és a kimagasló szolgáltatási színvonalára építve a régióban működő poliuretán termelők stratégiai partnere legyen.

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig mintegy 1900 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

A thyssenkrupp Industrial Solutions

A thyssenkrupp Industrial Solutions üzletága a világ egyik vezető partnere az ipari technológiák és rendszerek tervezésének és építésének piacán. Több mint 200 éves tapasztalatra támaszkodva személyre szabott rendszerekkel és komponensekkel látják el ügyfeleiket, beleértve a vegyiparban, műtrágya- és cementgyártásban, a bányászatban és az acéliparban tevékenykedő vállalatokat. A járműipar rendszerpartnereként magasan specializált megoldásokkal elégítik ki a felhasználók egyedi igényeit. A thyssenkrupp globális hálózatában világszerte mintegy 11.500 alkalmazott dolgozik, a technológiai portfólió garantálja a termelékenységet és a lehető legnagyobb költséghatékonyságot.