Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram
  • A szakmai zsűri meghozta döntését a MOL és A Közösségért Alapítvány által szervezett Gyermekgyógyító program 10. kiírásának nyerteseit illetően
  • A MOL Románia idén összesen 400.000 lejjel támogatja 20 civil szervezet emocionális- és művészetterápiás projektjét, melyet 650 speciális nevelési igényű gyermek és serdülő számára szerveznek
  • A MOL Gyermekgyógyító program 2009-2018 között összesen 190 pályázatot támogatott több mint 3,2 millió lejjel, amelyek révén 11.000-nél több gyermek részesült terápiában

Kolozsvár, 2018. november 23. – a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a 10-ik, jubileumi MOL Gyermekgyógyító program pályázati kiírásának nyerteseit. A támogatás révén megvalósuló emocionális- és művészetterápiás tevékenységek 650 speciális nevelési igényű, fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyermeken segítenek.

„A MOL Gyermekgyógyító program eddigi tíz kiírására ezernél több élmény- és művészetterápiás pályázati kérelem érkezett, ezek közül 190 pályázat részesült támogatásban összesen több mint 3,2 millió lej értékben. A sikeres pályázás csak az első lépés volt, az igazi küzdelmet a 11.000 kedvezményezett gyermek, serdülő és családjaik életminőségének a jobbítása jelentette.  Örömmel karoltuk fel és támogatjuk ezentúl is ebben a kihívásban a pályázatokat megvalósító lelkes szakembereket. Őszinte köszönet illeti a zsűrit, hiszen minden évben pártatlan szakértelemmel választja ki a legígéretesebb és legeredményesebb komplementer terápiás projekteket.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A MOL Gyermekgyógyító program jubileumi kiírására 92 olyan civil szervezet nyújtott be támogatási kérelmet, amely emocionális- és művészetterápiás tevékenységek szervezésével segít fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeknek és fiataloknak. A benyújtott pályázatok összértéke meghaladta a 2 millió lejt. Összesen 29 megyéből érkezett pályázati kérelem: 16 Bukarestből, 11 Kolozs, 9 Iași, 7-7 Bihar és Kovászna megyékből, 4-4 kérelem érkezett Hargita és Maros megyékből, 3-3 pályázat Bákó, Szeben és Temes, 2-2  kérelem Brassó, Fehér, Konstanca, Neamț, Prahova, Szucsáva, illetve egy-egy pályázat érkezett Arad, Beszterce-Naszód, Botoșani, Brăila, Călărași, Dolj, Galac, Gorj, Ilfov, Szatmár, Szilágy, Tulcea és Vaslui megyékből. A versenyben részt vevő 92 egyesület közül 38 korábban is pályázott. A zsűri 20 pályázatnak ítélt meg részleges vagy teljes támogatást, melyek megvalósítására 2018 december - 2019 augusztus között kerül sor.

A 2018-as Gyermekgyógyító program támogatási kerete 400.000 lej. A 20 nyertes szervezet közül 9 első alkalommal részesül támogatásban, a másik 11 civil szervezet a program korábbi kedvezményezettjei közé tartozik.

A 2017-es MOL Gyermekgyógyító díjat a bukaresti Gyermekek Szíve Egyesület vehette át. A szervezet versenyen kívül teljes pályázati támogatásban részesült 25.000 lej értékben, az egyesület egy tagja pedig részt vett a pályázatokat elbíráló zsűriben.

A nyertes egyesületek Bukarestből, illetve Bákó, Bihar, Botoșani, Călărași, Fehér, Hargita, Iași, Kolozs, Kovászna, Maros, Szilágy, Szatmár és Temes megyékből valók. A nyertes pályázatok megvalósításában alkalmaznak művészetterápiát – például zene, rajz, mintázás, festészet, színjátszás, digitális technológia (virtuális valóság, rajzfilmek) segítségével; szabadtéri és vízben zajló élményterápiákat; állatasszisztált terápiákat; emocionális terápiákat – például játékterápia, gyermek pszichodráma és szerepjátékok, meseterápia.

„A programról és a pályázati feltételekről az érdekelt civil szervezeteknek egész évben felvilágosítással szolgálunk, a nyertes pályázatok lebonyolítási ideje alatt is. A programról és a támogatott pályázatok jellegéről felvilágosítást lehet szerezni az új kiírás meghirdetése alkalmával is. A rendezvényen, amelyre legközelebb 2019 szeptemberében kerül sor, a nyertes egyesületek bemutatják a megvalósított pályázataikat. A legsikeresebb pályázatot megvalósító egyesület megnyeri a MOL Gyermekgyógyító díjat, és a szervezet egy képviselőjét meghívjuk a soron következő zsűrizésre. Ily módon egyforma esélyt biztosítunk minden pályázó egyesületnek, ami az eredményekben is tükröződik – idén a nyertes civil szervezetek majdnem fele első alkalommal nyert támogatást a Gyermekgyógyító programban.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A 10-ik MOL Gyermekgyógyító programban megvalósuló pályázatokról (2018-2019)

A MOL Gyermekgyógyító program 10-ik, jubileumi kiírása során támogatott húsz civil szervezet 2018. december – 2019. augusztus között fogja megvalósítani pályázatait.

A Nagyváradi Emanuel Egyetem munkatársai zeneterápiával enyhítik a súlyos és progresszív betegségekkel diagnosztizált, kórházi ellátásban részesülő gyermekek szenvedését. A szintén nagyváradi Bonitas Egyesület a Fogyatékkal Élő Gyermekekért és Fiatalokért szakemberei zeneterápiás beavatkozásuk során a Soundbeam rendszert fogják használni a fogyatékkal élő gyermekek emocionális kifejező és kommunikációs készségeik fejlesztése érdekében. A sepsiszentgyörgyi Help Egyesület pályázatának célja a sajátos nevelési igényű gyermekek életminőségének javítása, melyhez hidroterápiás elemekkel gazdagított víz alatti zenehallgatást is alkalmaznak.

Cukorbetegségben szenvedő gyermekeket várnak az egész országból a Yuppi Tábormozgalom Egyesület által szervezett nyári táborokba, melyek során szabadtéri kalandterápiás foglalkozások által (kötélmászás, lovaglás, íjászat, evezés) járulnak hozzá a beteg gyermekek önértékelésének növeléséhez és a belső erőforrásaik felfedezéséhez.

Két pályázatban kiemelt szerepet kap a digitális technológia. A bákói Fény Egyesület szakemberei a virtuális valóság nyújtotta lehetőségeket használják fel a súlyos vagy terminális betegséggel küzdő gyermekek szenvedésének enyhítésében; a módszer hatékony a testi-lelki fájdalommal való megküzdésben, ugyanakkor alkalmanként kiutat biztosít a nyomasztó mindennapokból. A kolozsvári Életfa Családsegítő Egyesület munkatársai a gyermek pszichodráma eszköztárát filmszínházzal bővítik a krónikus betegségekkel küszködő gyermekek megsegítése érdekében, illetve rajzfilmes művészetterápiát használnak a halmozottan fogyatékos gyermekek életminőségének javításáért.

A bukaresti székhelyű Expresszív Terápiák Romániai Egyesülete szakemberei az ausztriai eredetű, hazánkban is akkreditált Phronetic művészetterápiát fogják alkalmazni hátrányos környezetből származó, pszicho-emocionális nehézségekkel küzdő gyermekek terápiájában.

Három egyesület lovasterápiára építi foglalkozásait. A temesvári HorsEmotion Egyesület fogyatékos, intézményben nevelkedő, illetve emocionális traumát elszenvedett gyermekeknek nyújt segítő kezet, és a lovasterápia mellett egyéb, kisállatok segítségével végzett szabadidős-nevelő jellegű tevékenységeket szervez a kezdvezményezett csoportnak. A marosvásárhelyi székhelyű Gecse Dániel Alapítvány sajátos nevelési igényű gyermekeknek zeneterápiával kiegészített lovasterápiás foglalkozásokat biztosít. A Hip-Tep Egyesület (Nagyenyed) a MOL Gyermekgyógyító kupát 4-ik alkalommal fogja megszervezni. Az országban egyedi lovasterápiás versenyen a fogyatékkal élő gyermekek különféle lovaglási próbákban mutatják meg tehetségüket.

A szatmárnémeti ASPROSAM Egyesület (Asociația Sătmăreană pentru Promovarea Sănătății Mentale) szorongásos zavarokkal küzdő gyermekeknek szervez meseterápiás foglalkozásokat két nyári tábor keretében, amelyek a gyermekek érzelmi egyensúlyának helyreállítását célozzák.

A Lindenfeld Egyesület (Bukarest) és a Comite Ocland Egyesület (Oklánd, Hargita) szakemberei intézményben nevelkedő gyermekeknek biztosítanak művészetterápiát, több féle expresszív-kreatív technikát is felhasználva (játékterápia, fafestés, drámaterápia, mesemondás) érzelmi fejlődésük és hosszútávú lelki teherbíróképességük növelése érdekében.

Két egyesület pályázatában a drámaterápiás elemek kapnak fő szerepet. A bukaresti Tandem Egyesület folytatja a látássérült gyermekek érzelmi intelligenciájának és kifejezőkészéségnek, valamint a csapatszellemének fejlesztését az improvizációra és szerepjátékokra épülő műhelyek keretében. A marosvásárhelyi székhelyű Alpha Transilvana Alapítvány interaktív színházat szervez (bábszínház, színészekkel megvalósított színjátszás, rajzfilmek, zenével és tánccal gazdagított színház) a Kitartás Központ (Centrul Perseverența) súlyos fogyatékkal küzdő gyermekei részére.

A Szent Damián Egyesület (Jászvásár) súlyos betegségből lábadozó, sajátos nevelési igényű gyermekek érzelmi rehabilitációját tűzte ki célul emocionális és művészetterápia (festészet, színház, zene) ötvözésével. A Bóbita Egyesület (Kézdivásárhely) hasonló módon, kombinált – emocionális és művészetterápiás – beavatkozással segít szorongásos zavarokkal küzdő gyermekeknek Kézdivásárhelyen és Besztercén.

A Van Akaratod, Van Erőd! Egyesület (Oltenița) pályázatának keretében művészetterápiás tevékenységeket szerveznek autizmus spektrumzavarral küzdő gyermekek részére, melyek célja érzelmeik felismerésében és kifejezésében segíteni, illetve társas és iskolai integrációjuk támogatása.

A Down Activ Moldva Egyesület (Botoșani) pályázatának célja a fogyatékkal élő gyermekek pszichoszociális rehabilitációjának és integrációjának előmozdítása, amelyhez különféle kreatív, színjátszó és önismereti műhelyek szervezésével kívánnak hozzájárulni.

A Romániai Prader Willi Egyesület (Zilah) komplex fejlesztő tevékenységeket szervez a fogyatékkal élő gyermekeknek, melyek célja személyes autonómiájuk növelése, valamint emocionális és szociális készségeik gyarapítása.

A MOL Gyermekgyógyító programról

A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. 2009-ben indult, keretében olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás programokat.

Kilenc év alatt a MOL 169 projektet támogatott közel 2,8 millió lej értékben, több mint 10.000 gyermek és fiatal segítésére.

A MOL Gyermekgyógyító programot 2013-ban, 2015-ben és 2018-ban A Civil Társadalom Gálája és a Romanian CSR Awards díjazta.

A 2018-as kiírás zsűrije: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Magda Cernea, pszichológus-audiológus, Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Mircea Toma, újságíró-pszichológus, Adelina Toncean, a 2017-es MOL Gyermekgyógyító Díjban részesült egyesület képviselője.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

A MOL Romániáról
A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, több mint 20 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 218 töltőállomást üzemeltet, valamint két üzemanyag-lerakatot Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG terminált Mezőtelegden. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is.

A Közösségért Alapítványról
A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával próbálja megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat:

Felméri Erzsébet
CSR és PR koordinátor
MOL Románia
tel.: 0264-407624 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

András Imre
Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m.: 0755-045699 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

×