Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram
  • A program kezdete óta eltelt hat év alatt mintegy 26.435 liter olajat vittek be a lakosok a MOL Románia töltőállomásain elhelyezett gyűjtőpontokra
  • A MOL az első töltőállomás-hálózat Romániában, amely programot hozott létre a lakossági használt étolaj begyűjtésére
  • Azon töltőállomások száma, amelyeken a használt étolajat le lehet adni, a program indítása óta 30-ról 100-ra növekedett

Bukarest, szeptember 7. – A MOL Románia bővíti a használtolaj-gyűjtő töltőállomások számát, így összesen 100-ra nő a gyűjtőpontok száma. A program indítása óta (2012) összesen 26.435 liter olajat gyűjtöttek össze környezettudatos ügyfeleink, évi átlag 4.400 liter sütőolajat adtak le a gyűjtőpontokon. A program indításakor 30 töltőállomáson lehetett leadni a használt étolajat, idén a gyűjtőpontok száma elérte a 100-at.

“A programot azzal a szándékkal indítottuk, hogy egy könnyen hozzáférhető gyűjtőpont-hálózatot bocsássunk azon ügyfeleink rendelkezésére, akik felismerték a nem megfelelően elöntött hulladékolaj rendkívül káros hatását a környezetre. Szükségessé vált a gyűjtőpontok számának a növelése, hiszen egyre több ügyfél vesz részt következetesen a gyűjtésben, mindez arra ösztönöz bennünket, hogy tovább folytassuk ezt a programot. Nagyon örülünk a kezdeményezés sikerének, mivel, mint azt már több ízben bizonyítottuk, a MOL Románia számára rendkívül fontos a környezet óvása.” – mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A MOL az első benzinkúthálózat Romániában, amely programot indított a lakossági használt étolaj begyűjtésére, egy erre szakosodott céggel együttműködésben. A 2012 augusztusában indított projekt eleinte 30 benzinkúton tette lehetővé a használt sütőolaj begyűjtését. A programot több szakaszban, az ügyfelek kéréseinek megfelelően folyamatosan bővítették, most országszerte 32 megyében, 100 töltőállomáson lehet leadni a használt sütőolajat. A MOL Románia a helyi közösségek rendelkezésére bocsátja logisztikai és humán erőforrás kapacitását úgy, hogy ebből anyagi előnye nem származik.

A töltőállomásokon leadott használt étolajat 60 literes hordókban gyűjtik össze, amelyet a program partnere, a Concept Oil biztosít. A használt étolajnak magas a víz- és ételmaradék-tartalma, így a gyűjtőpontokról egy olyan engedélyezett feldolgozó létesítményhez szállítják, ahol tisztítási és szűrési folyamatnak vetik alá. Az így keletkezett anyagot, különböző fizikai és kémiai folyamatok alkalmazása után a bioüzemanyag készítéséhez használják.

A romániai lakosság évente körülbelül 280 000 tonna étolajat fogyaszt, a használt élelmiszerolaj összegyűjtése pedig különösen fontos, hiszen tisztítása és bioüzemanyaggá történő átalakítása révén nemcsak a széndioxid-kibocsátás csökken, hanem a vízszennyezés is: az elhasznált étolajnak nagyon káros a hatása a környezetre, becslések szerint egy liter csatornába kerülő használt étolaj akár egymillió liter élővizet is beszennyezhet.

A csatornarendszerbe és/vagy szemétbe kerülő használt étolaj veszélyes anyagnak minősül, mivel a csatornahálózat falára lerakódva a vezetékek eldugulásához vezet, a háztartási szemétben pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg. Ha az elhasznált étolaj figyelmetlenség miatt vagy szándékosan élővízbe kerül, hatása katasztrofális: az álló- vagy folyóvizek felszínén lebegő olajfolt meggátolja az oxigéncserét és ezáltal elpusztítja az élővilágot.

A gyűjtésben részt vevő MOL töltőállomások listája itt található: A MOL Románia használtolaj-gyűjtő töltőállomásai

A MOL Romániáról
A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, több mint 20 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 215 töltőállomást üzemeltet, valamint két üzemanyag-lerakatot Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), valamint egy LPG terminált Mezőtelegden. A körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, rendelkezik továbbá irodákkal Bukarestben és Aradon is. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2017-től kezdődően a MOL Románia annak a NEXT-E projektnek része, amely 40 elektromos töltőállomás telepítését célozza. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet | m.: +40 730 230 861 | @:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

×