• A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a Zöldövezet program 13. kiadásában több mint 650.000 lejjel támogat 49 környezetvédelmi projektet
  • A 49, támogatásra javasolt projekt közül 27 a Városi zöldövezetek, míg 22 a Védett területek programrészben nyert támogatást
  • 22 megyében valósítanak meg környezetvédelmi projekteket a Zöldövezet program támogatásával

2018. április 05. - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 49 környezetvédelmi projektet támogat a Zöldövezet program 13. kiadásában. A támogatás összértéke meghaladja a 650.000 lejt.

A Városi zöldövezetek programrészben 27 nyertes projektet választott ki az elbíráló bizottság. Ezen projektek keretében a nyertes civil szervezetek az ország 17 megyéjében alakítanak át és rendeznek iskola- és óvodaudvarokat, gyermekotthonok udvarát, valamint közparkokat. A támogatott projektek keretében több mint 2.200 fa és cserje, továbbá 3.600 virágpalánta ültetését tervezik 19.697 négyzetméternyi területen. Ezek a területek főként diákokat célzó környezeti nevelési tevékenységek helyszínei lesznek, ezáltal hozzájárulva a környezetvédelem fontosságának népszerűsítéséhez.

Ugyanezen programrész keretében az Európai Mobilitási Hét alkalmával szervezett eseményeket is támogatják: 3 romániai városban például 10 biciklis rendezvényt, amely célja az alternatív közlekedési eszközök használatának népszerűsítése.
„A Zöldövezet program 13. kiadásának keretében finanszírozott 49 projektnek két meghatározó jellemzője van a városi környezet javítása és a biológiai sokféleség megőrzésének konkrét tevékenységei mellett. Ez ugyanakkor magába foglalja a projektekben résztvevő több ezer fiatal bevonását és nevelését. Akárcsak az előző években ennek köszönhetően olyan kreatív tevékenységekre és eseményekre számíthatunk, amelyek a polgárok környezettudatosságát hivatottak erősíteni.”, nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Védett Területek programrész keretében 22 projekt nyert támogatást. Az előző évekhez hasonlóan, a nyertesek Junior Ranger táborokra, tanösvények kialakítására, a Rezervátum Napjának, a Biodiverzitás Napjának és kiállítások megszervezésére, valamint környezeti nevelési tevékenységekre kaptak támogatást. Ezen programösszetevő keretében az ország 13 megyéjében nyertek támogatást.
2018-al kezdődően, a Védett Területek programrész keretében, a program környezetvédelmi díjat ajánl a médiának a legjobb cikkekért, beszámolókért, amelyek bemutatják és népszerűsítik Románia természetvédelmi területeit és nagyszámú olvasót /on-line látogatót vonzanak. A díjakat két kategóriában ajánlják fel, nevezetesen az írott és online médiának.

Versenykategóriák:

• riport/írott kiadvány
  • Ebben a kategóriában azon legkreatívabb és -eredetibb cikk/riport szerzőjét díjazzák, amely bemutatja és népszerűsíti a védett területeket, és nagyszámú olvasót vonz.
  • riport/audiovizuális produkció
  • Ebben a kategóriában azon audiovizuális produkció szerzőjét díjazzák, amely védett területet/területeket mutat be és népszerűsít, ugyanakkor nagyszámú online látogatót vonz.

A díjakat romániai újságíróknak szánják. Az elektronikus úton történő nevezéseket bárki beküldheti, beleértve az önjelölést is. A nevezések benyújtásának határideje 2018. október 31, 00:00 óra.

12 éves fennállása során a Zöldövezet program keretében 522 környezetvédelmi projekt nyert támogatást, több mint 6 millió lej értékben, amelyekben több mint 200.000 személy, főként gyerekek és fiatalok vettek részt.
A megvalósított projektek során jelentős eredményeket értek el, például: több mint 470.000 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 76.717 cserje és fa, valamint 77.339 virág elültetése révén.

A program továbbá 108 Junior Ranger tábort támogatott valamint 1.619 környezetvédelmi nevelési tevékenységet, amelyeken a részt vevő diákok környezeti ismereteiket bővíthették.
A programról részletesebb információk elérhetők a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro, valamint a www.repf.ro honlapokon.

A MOL Csoportról és a MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában, ebből 213-at Romániában.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány a különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 18 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány 1150 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 54 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet