Utilizăm cookies pentru a îmbunătăți structura și conținutul paginilor noastre de internet, experiența ta ca vizitator și pentru a-ți transmite mesaje de publicitate cat mai relevante. Făcând click pe butonul "Accept" îți exprimi acordul cu politica de cookies a molromania.ro pe acest dispozitiv, în cazul în care setările tale nu le dezactivează.

ACCEPT
Facebook Linkedin Instagram

Hírek szűrése dátum alapján:

Hírek szűrése kulcsszó alapján:

Mentor Gála Európa Kulturális Fővárosában

 • Tíz kiváló tanárt és edzőt díjazott a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány a 13. alkalommal megrendezett Mentor Gálán;
 • A gálaest díszmeghívottja a temesvári származású Ioan Holender volt, aki a Bécsi Állami Opera története során a leghosszabb ideig látta el az intézmény igazgatói tisztségét;
 • A díjátadás után meghirdették a Mentor Díj 14. kiírását, amelyre az év végéig lehet jelölni.

Temesvár, 2023. április 26. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány 13. alkalommal adta át a kiváló tanárok és edzők pedagógiai tevékenységét elismerő Mentor Díjat. A gálaestre április 26-án került sor Temesváron, Európa Kulturális Fővárosában, az Új Ezredév Református Központban. A tanítványok és szülők jelölése szerint különleges eredményeket elért tanárok és edzők a munkájuk nyilvános elismerése mellett egyenként 8.000 lej pénzjutalomban részesültek és átvették a Mentor-trófeát, Ioan Nemțoi képzőművész alkotását.

A Mentor Díjat 2010-ben alapították és azóta évente adják át, ezáltal is nyilvánosan kifejezve a tanárok, edzők, oktatók számára, hogy a diákjaik, a szülők és azok a közösségek, amelyekben tevékenységüket kifejtik, egyaránt értékelik és megbecsülik munkájukat. Olyan oktatókat díjaznak, akik tehetséges fiatalokat fedeztek fel, és akiknek áldozatvállalása, munkája pozitívan befolyásolta tanítványaik életét és fejlődést, nagyban hozzájárult képességeik kibontakoztatásához.

„Az én mentoraim, köztük a Temesvári Opera megalapítója, Aca de Barbu, a temesvári Wiener Zsigmond, valamint egykori tanáraim a Temesvári Műszaki Egyetemről, segítettek engem elindulni az érvényesülés útján. Bejárva ezt az utat, megpróbáltam átadni valamit a fiataloknak, a tanítványaimnak mindabból, amit én kaptam, amit megvalósítottam. Így néhány évtized során magam is mentorrá váltam egyesek számára, tanulva és tanítva” nyilatkozta Ioan Holender, a Bécsi Állami Opera igazgatója, több mint hét évtizedes tevékenységének fényében.

„Noha egy ország harmonikus fejlődésében az oktatás rendkívüli fontossággal bír, az oktatók munkája sajnos nem részesül a megérdemelt nyilvános elismerésben. A MOL Románia azokra a tanárokra és edzőkre hívja fel a figyelmet, akik kitartó munkájukkal meghatározó szerepet játszottak a fiatalok életében, fejlődésükben és későbbi sorsuk alakulásában. A Mentor Díjjal minden évben elismerjük a kiváló oktatók szakmaiságát és nevelő, jellemformáló tevékenységét. Bár a díjak száma korlátozott, tudjuk, hogy számos odaadással dolgozó tanár munkálkodik az országban, és bízunk benne, hogy tanítványaik vagy a szülők jelölni fogják őket erre a díjra.”nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A gálaest házigazdája Roxana Morun újságíró, a Román Televízió temesvári munkatársa volt, aki 2011-2016 között részt vett a MOL Gyermekgyógyító pályázatainak elbírálásában.

A tíz díjazottat A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2022. május–december között beküldött 238 jelölésből. A jelölések magas száma azt mutatja, hogy a Mentor Díj ismert, és a jelölések által a közösségek szeretnék kifejezni megbecsülésüket a fiatal generációkat ösztönző pedagógusok iránt.

A rendezvényen meghirdették a Mentor díj 2023. évi, 14. kiírását. December 31-ig egyénileg vagy csoportosan lehet jelölni a Mentor Díjra olyan tanárt vagy edzőt, akinek jelentős szerepe volt tanítványai életében és fejlődésében.

„Minden jelölés az eligazító értékeket hordozó pedagógusokkal és tanítványaikkal való találkozás örömét hordozza. Minden jelölés az igazi mentorok által megteremtett érték és szép közelébe visz. A mostani kiírásban nem nyertes jelöléseket újra lehet fogalmazni és be lehet nyújtani a következő években. A formanyomtatvány elérhető A Közösségért Alapítvány honlapján. A jelölések kiértékelése elsősorban az ajánlásokban megfogalmazott tájékoztatások és leírások alapján történik” – mondta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A 2022. évi Mentor díjazottak:

 • Bodea György, kémiatanár, Szilágycseh
 • Csavar Mária, román nyelv- és irodalomtanár, Gyergyószentmiklós
 • Maria Cristina Dan, hegedűtanár, Temesvár
 • Dobra Judit, magyar nyelv- és irodalomtanár, Sepsiszentgyörgy
 • Ilie Crinu Florinel, kajakedző, Bukarest
 • Lipták Martin, úszóedző, Arad
 • Cristian Mihai Maliș, evezőedző, Orsova
 • Liliana Pîntea, könyvtáros, Hangu, Neamț
 • Ilie Rus, fizikatanár, Belényes
 • Mihai Trandafirescu, cselgáncsedző, Ploiești

A díjazottakról készült rövidfilmeket megtekinthetők itt.

További részletek a www.molromania.ro és a www.kozossegert.ro honlapon.

***

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerőjével, több mint 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskedelmi hálózata több mint 1940 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában, amelyből 243 Romániában működik.

A MOL Romániáról
A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 253 töltőállomást működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 260 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2018-től kezdődően a MOL Románia része a 40 elektromos töltőállomás telepítését célzó NEXT-E projektnek. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat.

A Közösségért Alapítványról
A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával törekszik megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

Sajtókapcsolat

András Imre

Ügyvezető
A Közösségért Alapítvány
m.: 0755-045699 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felméri Erzsébet
PR és CSR koordinátor
MOL Románia
m: +40 730 230 861 | @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 22 környezetvédelmi projektet támogat a Zöldövezet program keretében

 • A Zöldövezet program 17. kiadásában a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány az ország 17 megyéjében összesen több mint 800.000 lejes támogatást nyújt 22 környezetvédelmi projekt megvalósítására
 • A támogatást elnyert projektek közül 14-et a Védett Területek keretében, míg 8-at a Permakultúra a Városi Övezetekben programrészben valósítanak meg
 • A program kezdetétől a MOL Románia által nyújtott támogatások összértéke meghaladta a 9 millió lejt

2023. április 19. A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közzétette a 17. alkalommal meghirdetett Zöldövezet program nyertes pályázatainak listáját, amelyek a helyi közösségek és főként fiatalok bevonásával a védett területek megőrzése érdekében és a permakultúrás kertművelés népszerűsítése céljából fognak megvalósulni. A 22 projekt megvalósítására odaítélt támogatás összértéke meghaladja a 800.000 lejt.

A kiválasztott projektek célja a környezettudatosság növelése különböző tevékenységek és programok révén, valamint felhívni a figyelmet a védett területek megőrzésének fontosságára. A támogatott projektekben tervezett tevékenységek közül megemlíthetjük többek között a Biodiverzitás napján szervezett különböző programokat, tematikus tanösvények kialakítását, Junior Ranger táborokat gyerekeknek, a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságát tudatosító programokat, valamint közösségi kertek létrehozását és a permakultúrás kertművelést népszerűsítő tevékenységeket az ország 17 megyéjében.

"Büszkék vagyunk a MOL Románia legrégebben működő CSR-platformjára, a Zöldövezet programra, amely révén 17 éve járulunk hozzá ahhoz, hogy a fiatalok megtanulják szeretni és tisztelni a természetet. A program keretében támogatott projektek tükrözik a fenntarthatósággal kapcsolatos elképzeléseinket és szándékainkat, valamint a helyi közösségek támogatása iránti hosszú távú elkötelezettségünket. Öröm számunkra, hogy az emberek fogékonyak a környezetvédelmi kérdésekre és hogy együtt egy fenntarthatóbb jövőt építhetünk a fiatalabb generációk számára. mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A Permakultúra a Városi Övezetekben programrész keretében 8 projektet jelöltek támogatásra, amelyeket az ország 8 megyéjében valósítanak meg. Ezen projektek célja az ökológiai szemléletű gazdálkodási forma népszerűsítése a városi területeken. Ugyanakkor a támogatásra jelölt projektek megvalósulása nagyban hozzájárul a permakultúra helyi szintű népszerűsítéséhez és a fenntartható mezőgazdasági kezdeményezések megvalósításához.

További 14 környezetvédelmi projekt részesül finanszírozásban a program másik komponensében, a Védett Területek programrészben. Akárcsak a korábbi években, idén is a támogatott tevékenységek közé tartozik a tematikus tanösvények létrehozása védett területeken, Junior Ranger táborok szervezése, valamint tematikus napok szervezése, mint például a Védett terület napja, vagy Biodiverzitás napi események és különböző környezeti nevelési tevékenységek. Ebben a programrészben az ország 12 megyéjében valósítanak meg projekteket.

Továbbra is támogatjuk a védett területek népszerűsítését célzó projekteket, valamint az olyan kezdeményezéseket, amelyek széles körben ismertetik a permakultúrát, az ökológiai szemléletű gazdálkodási formák fontosságát a helyi közösségek aktív bevonásával. A MOL Romániával kialakított 17 éves eredményes partnerségünk alapja a közös szándékunk, amelynek célja a pozitív, közösségi szinten történő változások elősegítése, főként a fiatalok környezet iránti tiszteletének, illetve az ember és természet közötti kapcsolat erősítése”, mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Zöldövezet program a 2022-ben elért kiemelkedő eredményeiért második díjat nyert a 2023-as Romanian CSR Awards versenyen. A 2022-es programban hirdették meg először a Permakultúra a városi övezetekben programrészt és ebben az évben, a program két komponense keretében összesen 26 projektet támogattak, amelyek résztvevőinek száma meghaladja az 5.500 főt. Figyelemre méltóak a Permakultúra a városi övezetekben programrész első évének eredményei: többek között 163 környezeti nevelési tevékenységet szerveztek, 7.107 m2 területet műveltek és alakítottak át a permakultúra elvei alapján és 1.865 cserjét és fát ültettek.

A Zöldövezet program eddigi 16 kiadása során összesen 671 környezetvédelmi projektet támogattak több mint 9 millió lejjel. A finanszírozott projektekben több mint 250.000, főként fiatal személy vett részt. A program keretében létrehozott vagy felújított zöldövezetek összterülete meghaladja a 550.278 m2–t. Ugyanakkor, a programban 162 Junior Ranger tábort és 2.824 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek, amelyek keretében a fiatalok bővíthették környezetvédelmi ismereteiket.

A programról további részletek a www.zoldovezet.ro és a www.repf.ro honlapokon találhatók.

45 hátrányos helyzetű fiatal végezheti el a sofőriskolát a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány támogatásával

 • 45 fiatal részesül anyagi támogatásban B, BE és C kategóriájú gépjárművezetői engedély megszerzéséhez a Jogosítvány a jövőhöz nyolcadik kiírásában ;
 • A MOL Románia megtéríti a sofőriskola költségeit és a kapcsolódó kiadásokat ;
 • A program korábbi hét kiírásában 144 fiatalnak sikerült különböző kategóriájú gépjárművezetői engedélyt szerezni ;

2023. március 10., KOLOZSVÁR – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a Jogosítvány a jövőhöz nyolcadik kiírásának eredményeit. A 2022. novemberében meghirdetett programban 45 hátrányos körülmények között élő fiatal kap támogatást a sofőriskola elvégzéséhez. A 150.000 lejes támogatási alap fedezi az iskolázási és a járulékos költségeket egyaránt. A program hét kiírásában összesen 337 fiatal kapott anyagi támogatást a sofőriskola elvégzéséhez, közülük 144 fiatalnak sikerült megszerezni a jogosítványt, további 38 fiatal tanulmányait folytatja vagy vizsgára készül.

A nyertes pályázatokat a nyolcadik kiírásra beérkezett 155 támogatási kérelemből választották ki. 2022. november 24. – 2023. január 24. között 25 megyéből és a fővárosból érkeztek pályázatok, melyek közül 136 fiatal B és BE, 18 fiatal C és CE, egy fiatal pedig D kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez kért támogatást. A 45 nyertes pályázó közül 38 B és BE, 7 pedig C kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez részesül támogatásban.

A 2015-ben indított program a MOL Románia társadalmi felelősségvállalási stratégiájának részét képezi, amely révén a vállalat a közösségek iránti hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki. A kedvezőtlen körülmények között élő fiataloknak a gépjárművezetői engedély segítséget jelenhet a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben vagy egy jobb munkahely megszerzésében.

A hátrányos körülmények között élő fiatalok munkavállalási lehetősége korlátozott, és ezt gyakran megnehezíti a képesítés hiánya is. A Jogosítvány a jövőhöz program révén konkrét segítséget nyújtunk nekik a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez, annak érdekében, hogy csökkenjen a hátrányuk a munkaerőpiacon való elhelyezkedéskor. A MOL Románia a közösségek elkötelezett partnere és támogatója marad” - nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A kedvezményezett fiatalok 16 megyéből származnak – Argeș, Bákó, Brassó, Călărași, Galac, Hargita, Iași, Kolozs, Kovászna, Maros, Prahova, Szatmár, Szilágy, Szeben, Szucsáva, Temes, Vrancea – valamint Bukarestből.

A nyertes fiatalokkal szerződést kötünk, ezt követően egy hónapon belül beiratkoznak az általuk kiválasztott sofőriskolába, és vállalják, hogy ősszel befejezik tanulmányaikat, majd vizsgáznak. A program új kiírását november végén hirdetjük meg. Az érdeklődők honlapunkról tájékozódhatnak vagy felkereshetnek bennünket telefonon is” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A nyertesek listája megtekinthető a www.molromania.ro és a www.kozossegert.ro honlapokon.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány több mint 800.000 lej értékű támogatást nyújt környezetvédelmi projektekre a Zöldövezet program idei kiírásában

 • A Zöldövezet program eddigi résztvevőinek, önkénteseinek száma meghaladja a 250.000-et, amely megközelítőleg megfelel Brassó vagy Galac lakosságának;
 • A MOL Románia által nyújtott teljes finanszírozás a program kezdetétől mostanáig meghaladta a 9 millió lejt;
 • A civil szervezetek 2023. február 23-ig küldhetik el környezetvédelmi pályázataikat;
 • A projektek támogatásra jóváhagyott összeg a Zöldövezet programban 821.000 lej, és projektenként legtöbb 40.000 lej pályázható a program mindkét komponensében, a Permakultúra a városi övezetekben és a Védett területek programrészekben

Csíkszereda, 2023. január 30. – A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 17. alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot, a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási platformját, amelynek célja a környezetvédelmi projektek támogatása és a fiatalok bevonása a természetvédelmi kezdeményezésekbe. A MOL Románia idén összesen 821.000 lej értékben nyújt támogatást a program két komponensében, aPermakultúra a városi övezetekben és a Védett területek programrészekben. A civil szervezetek 2023. február 23-ig küldhetik el pályázataikat.

Az idei kiírásban támogatott projektek között díjazni fogják a legjobb eredményeket, így 10.000 lejes jutalomban részesül egy-egy projekt a Permakultúra a városi övezetekben és a Védett területek programrészekben.

A Zöldövezet pályázati program minden újabb kiírásával megerősíti a fenntarthatósággal kapcsolatos elképzeléseinket és szándékainkat , hiszen a program által támogatott valamennyi projekt tükrözi a természet iránti tiszteletünket és a helyi közösségek iránti hosszú távú elkötelezettségünket. Nagyon büszkék vagyunk arra, ahogy ez a program folyamatosan fejlődik, és örömmel figyeljük, hogy a fiatalok nyitottak a környezet védelme iránt és hogy következetesek az ezirányú erőfeszítéseikben.” – mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A környezetvédelmi szervezetek február 23-ig nyújthatják be pályázataikat a program két komponense, a Permakultúra a városi övezetekben és a Védett területek keretében. A beérkező pályázatokat szakértőkből álló zsűri értékeli, a nyertesek listáját pedig március végéig teszik közzé.

A Permakultúra a városi övezetekben programrészben olyan projekteket támogatnak, amelyek a helyi közösségek bevonásával jelentős mértékben hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdaság fejlesztéséhez a városokban és azok közvetlen környékén, összhangban azokkal az elvekkel, amelyeket a permakultúra népszerűsít.

A Védett területek programösszetevő esetében olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek hozzájárulnak a romániai védett területek népszerűsítéséhez, illetve amelyek a helyi közösségek, valamint civil szervezetek és iskolák aktív bevonásával segítik az embereket abban, hogy jobban megértsék a védett területek szerepét és fontosságát. Ezen programösszetevő esetében is pályázhatnak a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, vagy tanintézményekkel partnerségben.

Mind a védett területek népszerűsítését célzó pályázatok, mind a permakultúra elvein alapuló fenntartható mezőgazdaság fejlesztését célzó pályázatok legtöbb 40.000 lej támogatásban részesülhetnek.

A 2022-es év a Zöldövezet program szempontjából a részleges megújulás és az innováció éve volt, hiszen a már hagyományos, védett területekre szánt támogatási keret mellé bevezettük a program egy új, a permakultúra támogatását célzó elemét, ezzel helyettesítve a Városi zöldövezet programrészt. Nagy örömünkre az év végi számvetésnél azt tapasztaltuk, hogy ez az újítás komoly érdeklődést váltott ki a támogatott szervezetek részéről, ami sikeres projekteken keresztül nyilvánult meg. Ennek eredményeként elmondható, hogy a kezdeményezés a várt sikert hozta, ami arra késztet, hogy a permakultúra támogatását a következő évekre is kiemelt témaként tartsuk fenn. Ami a Védett területek programrészt illeti, továbbra is prioritásként kezeljük, mivel ezen meggyőződésünkkel a védett területek fontosságáról világszinten nemrég meghozott döntések is teljes összhangban vannak (a Biodiverzitás Globális Keretrendszerének elfogadásáról szóló történelmi értékű megállapodás, amelynek célja a szárazföld és az óceánok 30%-ának védetté nyilvánítása 2030-ra).” – mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

Újdonságok a 2023-as Zöldövezet programban

 • A program előző kiírásához képest a Védett területek programrészben a projektenkénti maximális megpályázható összeg 35.000 lejről 40.000 lejre emelkedett, a Permakultúra a városi területeken komponens projektjei esetében is 40.000 lej/projekt lesz a támogatás maximális összege.
 • Idéntől a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány mindkét programrészben díjaz egy-egy szervezetet. A 10.000 lejes díjakat azoknak a szervezeteknek ítélik majd oda, akik a legjobb eredményeket érik el a 2023-ban megvalósított projektjeikben.
 • A pályázatokat idéntől elektronikusan, e-mailen kell benyújtani a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címekre, a határidő: 2023. február 23-ig, 16.00 óra.

A programról további részleteket awww.spatiiverzi.org.ro,www.repf.ro és a www.molromania.ro honlapokon olvashat.

bugetul_proiectului_Componenta_Arii_Naturale_Protejate_2023
bugetul_proiectului_Componenta_Permacultura_in_Zone_Urbane_2023
Componenta Arii Naturale Protejate - CERERE DE FINANŢARE – 2023
Componenta Permacultură în Zone Urbane - CERERE DE FINANŢARE – 2023
Componenta Arii Naturale Protejate - Ghidul solicitantului – 2023
Componenta Permacultură în Zone Urbane - Ghidul solicitantului - 2023

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány nyolc éve támogatja a hátrányos helyzetű fiatalokat a „Jogosítvány a jövőhöz” megszerzésében

 • Idén nyolcadik alkalommal hirdetik meg a 2015-ben elindított Jogosítvány a jövőhöz programot
 • A korábbi hét kiírásban 292 fiatal nyert támogatást a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez
 • A pályázatok benyújtásának határideje: 2023. január 24.

2022. november 24., KOLOZSVÁR – Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány a Jogosítvány a jövőhöz programot, amelyben hátrányos anyagi körülmények között élő fiatalok pályázhatnak a gépjárművezetői engedély megszerzésének költségeire. A programban olyan fiatalok részesülhetnek támogatásban, akiknek a munkavállalásnál feltétel vagy előny a jogosítvány, illetve hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában vagy kiterjesztésében azoknak, akik már dolgoznak. A pályázatokat 2023. január 24-ig lehet benyújtani postai úton vagy online. Részletek a www.kozossegert.ro/hu/jogositvany honlapon találhatók.

A Jogosítvány a jövőhöz programban 18-25 év közötti, hátrányos körülmények között élő fiatalok vehetnek részt, akik B, C vagy D kategóriájú gépjárművezetői engedélyt szeretnének szerezni, beleértve a traktorra, trolibuszra és villamosra érvényes hajtási engedélyt is.

A Jogosítvány a jövőhöz” program egyik legfontosabb célja indulása óta az volt, hogy munkavállaláskor növelje a hátrányos körülmények között élő fiatalok esélyét. Az évek folyamán számos olyan céltudatos fiatallal volt alkalmunk megismerkedni, akik sikeresen levizsgáztak, szakmára, munkahelyre tettek szert, és most stabil jövedelmük van. A Jogosítvány a jövőhöz program szerves része a MOL Románia társadalmi felelősségvállalási stratégiájának, és fontos számunkra, hogy ily módon is segíthetjük a közösségeket, amelyekben tevékenykedünk. nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 2015-ben indított Jogosítvány a jövőhöz szervesen illeszkedik a MOL Románia társadalmi felelősségvállalási stratégiájába, amely a közösségek tagjainak támogatását szolgáló hosszútávú programok kidolgozására hivatott. A hátrányos körülmények között nevelkedő fiatalok a hajtási engedélynek köszönhetően versenyképesebbé válnak a munkaerőpiacon való elhelyezkedéskor, illetve nagyobb eséllyel indulnak egy jobb munkahely megszerzéséért.

A program eddigi hét kiírásában összesen 140 fiatalnak sikerült befejeznie tanulmányait: 118-nak sikerült megszereznie a B kategóriás hajtási engedélyt, 16-nak a C-t, háromnak a pályaalkalmassági bizonyítványt, egynek B kategóriás jogosítványt átalakított járműre, egynek B96-ra (járműszerelvény vezetésére alkalmas engedély: B kategóriájú gépkocsihoz kapcsolt nehéz pótkocsi, melyek össztömege nem haladja meg a 4.250 kg-t), egy fiatal pedig mezőgazdasági vontatóra, traktorra, szerzett jogosítványt. 44 fiatal tanulmányait folytatja vagy vizsgára készül.

A programunk iránt érdeklődő fiatalokat arra biztatjuk, hogy a pályázat összeállításához kérjenek segítséget akár a hozzájuk közel álló személyektől, akár az őket felkaroló civil szervezetektől, intézményektől vagy A Közösségért Alapítvány munkatársaitól. A korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy nagyobb arányban tesznek sikeres vizsgát azok a fiatalok, akiknek van egy mentoruk, akinek a segítségére számíthatnak a pályázat összeállításában, a sofőriskolába való beiratkozáskor, illetve a vizsgára való felkészüléskor. Zsűrizéskor előnye van azoknak a pályázóknak, akik csatolnak egy munkáltatói igazolást, amely tanúsítja, hogy a hajtási engedély megléte egy munkahelyet biztosítana számukra” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A programmal és a pályázattal kapcsolatos bővebb tájékoztató a www.kozossegert.ro és a www.molromania.ro honlapokon található.

A Jogosítvány a jövőhöz programról

A Jogosítvány a jövőhöz programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. A program anyagi támogatást biztosít 18-25 éves, hátrányos helyzetű fiatalok részére, B, C, D kategóriájú, beleértve traktor, trolibusz és villamos, gépjárművezetői engedély költségeinek fedezéséhez, akik számára a hajtási engedély feltétel vagy előny a munkavállalásnál, vagy hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában azoknak, akik már dolgoznak.

A Jogosítvány a jövőhöz programot ötéves fennállása alatt két országos versenyen díjazták: 2018-ban a Civil Társadalom Gáláján, 2017-ben a Romanian CSR Awards-on.

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 25 éves jelenléttel a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat 234 töltőállomást, 4 bukaresti MOL töltőállomáson pedig 4, elektromos jármű (e-jármű) töltésére alkalmas töltőt működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. A MOL Románia volt az első olyan olajipari vállalat Romániában, amely hűségprogramot indított; a MOL MultiBonus program 2 alkalommal nyert első helyezést a QUDAL romániai hűségprogramokat rangsoroló piackutatásában. 2018-től kezdődően a MOL Románia része a 40 elektromos töltőállomás telepítését célzó NEXT-E projektnek. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek egy olyan kiterjedt társadalmi felelősségvállalási platform révén, amely felöleli a Mentor, Gyermekgyógyító, Zöldövezet, Tehetségtámogató és a Jogosítvány a jövőhöz programokat.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével, több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A csoport kiskereskedelmi hálózata több mint 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában, amelyből 227 Romániában működik.

A Közösségért Alapítványról

A Közösségért Alapítvány non-profit szervezet, amelyet 2008-ban Kolozsváron hoztak létre azzal a céllal, hogy a tehetség, a szorgalom, a tudás, a szolidaritás, a közösségben rejlő értékek kibontakozhassanak és hozzájáruljanak egy élhetőbb és humánusabb környezet kialakításához. Az Alapítvány céljait kulturális, oktatási, társadalmi, szabadidős, közösségi és sporttevékenységek szervezésének az elősegítésével, tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával törekszik megvalósítani, de oda kíván figyelni a beteg fiatalokra és gyerekekre, valamint az őket segítő szervezetekre is.

A MOL Gyermekgyógyító program új pályázati kiírását 400.000 lejes támogatási alappal hirdette meg a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány

 • A 14. kiírásban olyan civil szervezetek nyújthatnak be pályázati kérelmet, amelyek emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat biztosítanak rászoruló gyermekeknek;
 • A program 13 korábbi kiírásában 246 pályázat részesült közel 4.5 millió lej támogatásban, amellyel több mint 13.500 gyermeknek szerveztek különböző terápiás foglalkozásokat.

2022. szeptember 22., Bukarest – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a MOL Gyermekgyógyító program 14. kiírását. A programban olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek krónikus betegségekkel élő vagy speciális igényű gyermekek részére biztosítanak emocionális terápiás foglalkozásokat vagy pszichoszociális beavatkozásokat.

A program támogatási alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatásban részesülhet. A pályázatokat A Közösségért Alapítvány honlapján, online lehet benyújtani 2022. október 22-ig.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ezt a rendkívül összetett programot folytathatjuk, és ezáltal hozzájárulhatunk a sajátos igényű gyermekek és fiatalok egészségi állapotának és életminőségének javításához. Úgy tekintjük, hogy az utóbbi 13 évben a MOL Románia csapata több mint 13.500 barátra tett szert, akiknek bátorsága és megküzdőképessége példaértékű számunkra.” - nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Két éven át tartó online találkozások után idén a meghirdetésnek otthont adó rendezvényen ismét személyesen vehettek részt a támogatott egyesületek képviselői, akik bemutatták a 2021. december – 2022. augusztus között megvalósított pályázatok eredményeit. A programban finanszírozott 19 egyesület munkája 678 sajátos igényű gyermeknek segített művészetterápiával (zene, rajz, festészet, kollázskészítés), játékterápiával, emocionális terápiával (bábozás, szerepjátékok, meseterápia), szenzoros integrációval, foglalkozásterápiával, állat-asszisztált terápiákkal, kalandterápiával és egyéb módszerekkel.

Az eseményen bemutatták a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület által megrendezett VI. MOL Gyermekgyógyító Kupa eredményeit is, az ország egyetlen olyan lovasterápiás versenye, melynek fő célkitűzése a fogyatékkal élő gyermekek integrációja.

A 2021-es MOL Gyermekgyógyító díjat a Yuppi Tábormozgalom Egyesület vehette át a Yuppi Camp testvéreknek - kalandterápia, mozgás, tánc és szerepjáték rákbegteg gyermekek és egészséges testvéreik részére című pályázat megvalósításáért. A tábor elősegítette a résztvevők önbizalmának gyarapítását, csökkentette a betegség miatt kialakult stressz-szintet és szorongásos állapotokat, illetve lehetőséget nyújtott a beteg gyermek és egészséges testvére közötti kapcsolat elmélyítésére. A nyertes egyesület megkapja egy teljes pályázati támogatás összegét, továbbá jogosultságot nyer arra is, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

A programmal kapcsolatos tudnivalókról folyamatos tájékoztatást biztosítunk ; az év folyamán válaszolunk az érdeklődők telefonos vagy e-mailes megkeresésére, alkalmanként rendezvényeken veszünk részt, a finanszírozásban részesülő pályázatokról pedig tudósítunk a Facebook csoportunkban is, amelybe érdeklődők, szakemberek és egyesületek jelentkezését szeretettel várjuk. Az idei kiírásra is online kell benyújtani a pályázatokat A Közösségért Alapítvány honlapján (www.kozossegert.ro) nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A program előző tizenhárom kiírása során a MOL Gyermekgyógyító program 4,5 millió lej értékben támogatott 246 pályázatot, amelyben a közreműködő egyesületek több mint 13.500 érintett gyermek részére szerveztek terápiás foglalkozásokat.

A MOL Gyermekgyógyító Programot A Közösségért Alapítvány szervezi, az anyagi alapokat pedig a MOL Románia biztosítja. A program meghirdetése és a pályázati űrlap elérhető a www.kozossegert.ro honlapon.

Pályázati felhívás

Rekordszámú jelentkezés az idei MOL Tehetségtámogatón

 • Hatszáznál több pályázat érkezett a MOL Tehetségtámogató idei kiírására
 • Közel 2.000 tehetséges fiatal igényelt összesen több mint 4.500.000 lej támogatást
 • Az eddigi 17 kiírás keretében, 2006-2022. között, 3.340 fiatal sportoló és művész nyert összesen több mint hatmillió lej támogatást

Kolozsvár, 2022. augusztus 23. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a 17. MOL Tehetségtámogató pályázati eredményeit. Az idén 205 pályázat és 592 fiatal sportoló és művész részesül összesen 583.549 lej támogatásban. A 17 kiírás során, 2006-tól kezdődően, a MOL Tehetségtámogató 3.340 fiatalnak nyújtott 6.050.593 lej támogatást a szakmai fejlődésük, pályafutásuk folytatása érdekében elkészített pályázatok megvalósítására.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál – Besztercebánya, 2022. július – hazai résztvevői közül 11 a MOL Tehetségtámogató kedvezményezettje volt: Badea Robert Andrei, Coman Darius Ștefan, Constantinescu Alexandru, Diamandescu Eliza, Nagy Nándor – úszás, Balogh Hanna – cselgáncs,Niculae Melisa Anamaria, Prâsneac Alexandru – atlétika,Novák Edmond, Posea Silvia Maria – kerékpár, Marcu Norbert Mihai – torna.

Öröm és megtiszteltetés olyan fiatalokat támogatni, akiket az ország legjobb ifjú sportolói és művészei közé sorolhatunk, akiknek lehetőségük lesz arra, hogy nemzetközi versenyeken, kiállításokon, konceteken fesztiválokon vegyenek részt. Kétségtelen, hogy még hallani fogunk róluk és büszkék lehetünk az eredményeikre.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója

A MOL Tehetségtámogató idei kiírására az ország 38 megyéjéből és a fővárosból 601 pályázat érkezett – az eddigi legtöbb a 17 kiírás során – amelyek keretében 1.911 tehetséges fiatal igényelt összesen több mint 4.500.000 lej támogatást. A rendelkezésre álló 583.549 összegű alapot két szakértői bírálóbizottság javaslata alapján osztották szét 205 nyertes pályázat között, 592 tehetséges fiatal számára. A 118 nyertes sportpályázat támogatására 223.500 lejt, az 50 művészetire 199.999 lejt, és a 18 év fölötti korcsoport 37 nyertes pályázatára160.050 lejt fordítottak.

A MOL Tehetségtámogató országos szinten ismert, ebben a tárgykörben az egyetlen olyan, amely 17 egymást követő kiírással büszkélkedhet. Ismertté vált a kiváló eredményeket elért különleges nevelési igényű tehetséges fiatalok körében is, akik közül az idén pályázott és nyert támogatást Livia Frona zongoraművész, Alexandru Turcanu úszó és a szépvásári / Târgu Frumos Moldova Speciális Középiskola Goalball csapata. Az érdeklődők egész évben elérhetnek minket, és folyamatosan tájékozódhatnak a Program facebook-csoportjában is – https://www.facebook.com/groups/441998506375878 nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A részleges vagy teljes támogatást nyert pályázatok névjegyzéke megtalálható a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro oldalakon.

Sport
18 év feletti korcsoport
Művészet

A MOL Románia aláírja a Sokszínűségi Chartát

 • A MOL Románia aláírja a Sokszínűségi Chartát, és megerősíti a vállalat elkötelezettségét a helyi fenntartható fejlődés mellett;
 • A sokszínűség és befogadás a MOL Románia vállalati kultúrájának alapelvei, és része a MOL-csoport 2030+ Shape Tomorrow stratégiájának;

Bukarest, 2022. május 24. - A MOL Románia aláírja a Sokszínűségi Chartát, és ezzel megerősíti a vállalat elkötelezettségét a sokszínűség és befogadás értékei és elvei, valamint azok megvalósítása mellett, az ezzel kapcsolatos célkitűzések részei a MOL-csoport 2030+ Shape Tomorrow stratégiájának.

Megtiszteltetés számunkra a Sokszínűségi Charta aláírása, ez minden bizonnyal egy fontos lépés, amellyel megerősítjük a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos elkötelezettségünket a helyi közösség iránt. Meggyőződésünk, hogy célkitűzéseinket csak közösen, egy befogadó és sokszínű környezetben valósíthatjuk meg, amelyben minden kollégát arra ösztönöznek, hogy megnyilvánítsa valódi képességeit, hogy a köztünk lévő különbözőségekből csapatként a lehető legnagyobb előnyt kovácsoljuk.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A sokszínűség és befogadás kulcselemei a MOL Románia stratégiájának, amely négy fő pilléren nyugszik: a generációs sokszínűség, a nemek közötti egyenlőség, a munkavállalói jóllét és az átalakulási perspektíva a csapatok munkaképessége szempontjából. Egy sokszínű és befogadó csapat kialakítása kulcsfontosságú a MOL-csoport 2030+ Shape Tomorrow stratégiájában meghatározott átalaklulásban is.

A MOL több mint 25 éve van jelen a romániai piacon, ez idő alatt a gazdaság egyik legnagyobb és legjobban teljesítő vállalatává vált. A MOL Románia sikerének alapja egy fenntartható növekedési stratégia, de legelsősorban egy, a munkájuk iránt elkötelezett, jó szakértőkből álló csapat.

560.000 lejes támogatási alappal indul a MOL Tehetségtámogató program új kiírása

 • Folytatódik a MOL Tehetségtámogató program, amely idén 17. kiírásához érkezett
 • A fiatal sportolók és művészek egy hónapig, június 23-ig, pályázhatnak. A Program támogatási alapja 560.000 lej.
 • Az előző 16 kiírásában 2.400 pályázat révén több mint 3.000 fiatal részesült összesen 5.467.000 lej támogatásban

Kolozsvár, 2022. május 23. – A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány tizenhetedik alkalommal hirdette meg a MOL Tehetségtámogató programot. A programban kiváló eredményeket elért fiatal sportolók és művészek pályázhatnak eszközbeszerzésre vagy versenyek, szakmai továbbképzések, táborok utazási és részvételi költségeinek megtérítésére.

Megtisztelő számunkra, hogy számos fiatal művész és sportoló, valamint tanáraik és edzőik figyelnek a MOL Tehetségtámogató program lehetőségeire. A MOL Románia számára továbbra is kiemelt fontosságú a fiatal tehetségek felkarolása, töretlen az elkötelezettségünk az olyan társadalmi felelősségvállalási programok iránt, amelyek a jó felé fordítanak” nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A program meghirdetésére a kolozsvári Szabók Bástyájában került sor. Andrei Pennazio fiatal festőművész kiállítását dr. Dorel Găină egyetemi professzor nyitotta meg. Az jászvásári Octav Băncilă Művészeti Líceum XI. osztályos tanulója a MOL Tehetségtámogató program négy kiírásában nyert támogatást, több személyes és csoportos kiállításon vett részt belföldön és külföldön egyaránt, legutóbb áprilisban, Firenzében állított ki. A rendezvény résztvevőinek különleges élményt nyújtottak a fellépő ifjú zeneművészek: Kiss Janka - hegedű, Tudor Torge - klasszikus gitár, valamint Vizsnyai Botond - ének.

A 8 és 18 év közötti művészek és sportolók 2022. június 23-ig, online nyújthatják be pályázati kérelmüket A Közösségért Alapítvány honlapján ( www.kozossegert.ro). Pályázni lehet egyénileg vagy csoportosan is. A pályázatnak tartalmaznia kell az utóbbi másfél évben elért eredményeket, a felkészítő tanár ajánlását, a jövőbeni célok megfogalmazását és egy pályázati költségvetést. A 2022-es kiírás támogatási alapja 560.000 lej. A 18 év feletti korcsoportban meghívásos alapon lehet pályázni.

Nagyon sok fiatal ráébred arra, hogy az elért eredményeket be kell mutatni, és a teljesítményt meg kell ismertetni. Arra biztatjuk a pályázó fiatalokat, hogy foglalják össze az utóbbi két évben elért eredményeiket és magyarázzák meg minél érthetőbben, hogy mit szeretnének elérni. A programmal kapcsolatos információk megtalálhatók a www.kozossegert.ro honlapon és az egyhónapos pályázati időszak alatt bármikor megkereshetnek bennünket, de a Facebook csoportunkban is kérdezhetnek bennünket. Mindenkinek azt ajánljuk, hogy kezdje el időben a pályázat összeállítását” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A program korábbi 16 kiírásában 2.049 pályázat révén 3.061 fiatal részesült összesen 5.467.000 lej támogatásban.

A programról:

A MOL Tehetségtámogató program keretében egy pályázó legtöbb 10.000 lej támogatást nyerhet a művészeti vagy sporttevékenységével kapcsolatos utazási költségek fedezésére, illetve eszközbeszerzésre.

A szakzsűrik több szempont alapján bírálnak, így figyelembe veszik, hogy a pályázati költségvetés milyen mértékben felel meg a felvázolt céloknak.

A 17. kiírás támogatási kerete 220.000 lej a sport kategóriában, 200.000 lej a művészetiben, 140.000 lej pedig azok rendelkezésére áll, akik az elmúlt években sikeresen pályáztak, de időközben betöltötték 18. életévüket.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. június 23. Részletes tájékoztató awww.kozossegert.ro és a www.molromania.ro honlapokon található.

A pályázatokat két szakzsűri bírálja el. A sportzsűrit Violeta Beclea-Székely, Európa-bajnok atléta, a művészeti zsűrit pedig Márkos Albert hegedűművész, a kolozsvári Transilvania Filharmónia koncertmestere vezeti.

Újabb lépés az energiafüggetlenség felé: zöld hidrogén gyártásába kezd a MOL

 • Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét építi fel a MOL Százhalombattán
 • A 22 millió eurós beruházás lehetővé teszi a MOL számára, hogy megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével évente 1600 tonna zöld hidrogént állítson elő és ezzel 25 000 tonnával csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.
 • Az új technológia bevezetésével a MOL főszereplővé válik a régió fenntartható hidrogéngazdaságában.
 • A fejlesztés fontos lépés a MOL frissített SHAPE TOMORROW 2030+ vállalati stratégiájának megvalósításában, amelynek célja, hogy a vállalat 2050-re karbonsemlegességet érjen el.

Budapest és Latham (NY. USA), 2022. április 26. – Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogén-gyártó berendezését építi fel a MOL Százhalombattán és ezzel jelentősen csökkenti az üvegházhatású gáz kibocsátását. A társaság az amerikai Plug Powerrel, a kulcsrakész zöld hidrogén rendszerek vezető szállítójának segítségével valósítja meg a beruházást. A zöld hidrogén csökkenti a Dunai Finomító karbonlábnyomát és hosszú távon lehetővé fogja tenni a kibocsátásmentes mobilitást.

Az amerikai Plug Power 10 MW-os elektrolizáló egységét használó, 22 millió euróból megvalósuló létesítmény évente mintegy 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogén előállítására képes, amelynek köszönhetően több mint 25 000 tonna szén-dioxid-kibocsátás válik elkerülhetővé, kiváltva a ma használt, földgáz-alapú gyártási eljárás egy részét. Mivel ez a technológia felelős a MOL szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodáért, az új technológia támogatja a MOL karbonsemleges céljainak megvalósítását és hozzájárul a régió energiafüggetlenségéhez.

A 2023-ban működésbe lépő berendezés által gyártott zöld hidrogént a MOL a Dunai Finomítóban az üzemanyaggyártás során, saját hidrogén hálózatában használja fel. Így az beépül a MOL-üzemanyagok molekuláiba, zöldebbé téve a gyártási technológiát illetve a végterméket is, ezzel tovább csökkentve a vállalat karbonlábnyomát.

„Meggyőződésünk, hogy a hidrogén nemcsak a már jelenleg is zajló energiaátmenet egyik legfontosabb energiahordozója, hanem az új, karbonsemleges energiarendszerben is megkerülhetetlen lesz. Az új technológiával meghonosítjuk a zöld hidrogén gyártását Százhalombattán és ezzel a MOL-csoport a fenntartható energiagazdaság egyik legfontosabb szereplőjévé léphet elő a régióban.” – nyilatkozta Szabó Gábriel, a MOL-csoport Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.

A zöld hidrogén az emberiség előtt álló két kritikus kérdés kezelését hivatott segíteni: az éghajlatváltozást és az energiafüggetlenséget .” – mondta Andy Marsh, a Plug Power vezérigazgatója. „ Lehetőségeink pedig határtalannak tűnnek, hogy a világ minden táján támogassuk a zöld hidrogén hagyományosabb ipari hidrogénpiacokra való bevezetését. Örömmel biztosítjuk a legmodernebb technológiánkat a Dunai Finomító részére, lehetővé téve a MOL-csoport számára, hogy nagy lépést tehessen előre a régió ezen problémáinak kezelésében.”

A zöld hidrogén előállítása közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz: a Plug Power berendezésében megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre: sőt, 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel a berendezés, valamint csaknem 10 000 tonna földgáz felhasználását takarítja meg. A Plug berendezései - amelyek alkalmazásában közel 50 éves működési tapasztalattal rendelkeznek - moduláris, méretezhető, tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok.

A világ első és legátfogóbb zöld hidrogén ökoszisztémája mögött álló vállalat, a Plug egyszerűvé teszi a zöld hidrogén bevezetését azon vállalatok számára, amelyek készen állnak arra, hogy növeljék működésük hatékonyságát és fenntarthatóságát. A Plug független zöld hidrogén-termelő hálózata 2022 végére napi 70 tonna hidrogéntermelést tervez, és továbbra is jó úton halad afelé, hogy 2025-re Észak-Amerikában napi 500 tonna, 2028-ra pedig globális szinten 1000 tonna zöld hidrogén-termelő hálózattal rendelkezzen.

A zöld hidrogén előállítása szervesen illeszkedik a MOL-csoport frissített, fenntarthatósági fókuszú, az Európai Zöld Megállapodással teljes összhangban álló SHAPE TOMORROW 2030+ stratégiájába, amelynek keretében a vállalat összesen egymilliárd dollárt fektet be az alacsony szén-dioxid kibocsátású, körforgásos gazdaságba 2025-ig. A stratégia részeként a MOL 2030-ra 30 százalékkal csökkenti a működése karbonlábnyomát és a beruházási ráfordítások 50 százalékát fenntartható projektekre fordítja. A MOL célja, hogy tevékenysége 2050-re karbonsemleges legyen.

 

A MOL-csoport

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj-, gáz, petrolkémiai és fogyasztói kiskereskedelmi vállalat, budapesti központtal. Több mint 30 országában van jelen 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig mintegy 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 85 éves szénhidrogén-ipari és több mint 30 éves szén-dioxid besajtolási tapasztalat támogatja. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel.

A MOL elkötelezett amellett, hogy a hagyományos fosszilis tüzelőanyag-alapú tevékenységeit alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható üzleti modellé alakítsa át, és arra törekszik, hogy 2050-re karbonsemleges legyen, miközben alakítja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságot Kelet-Közép Európában.

A Plug

A Plug végponttól végpontig terjedő zöld hidrogén-ökoszisztémát épít ki, a termeléstől, tárolástól és szállítástól az energiatermelésig, hogy segítse ügyfeleit üzleti céljaik elérésében és a gazdaság szén-dioxid-mentesítésében. A hidrogén üzemanyagcellás technológia első, kereskedelmi szempontból életképes piacának megteremtésével a vállalat több mint 50 000 üzemanyagcellás rendszert és több mint 165 töltőállomást telepített, többet, mint bárki más a világon, emellett a folyékony hidrogén legnagyobb vásárlója. A Plug tervei között szerepel egy Észak-Amerikát és Európát átszelő zöld hidrogén autópálya kiépítése és üzemeltetése. Továbbá egy korszerű Gigafactory üzemet épít elektrolizálók és üzemanyagcellák gyártására, valamint több zöld hidrogéngyártó üzemet, amelyek 2025-re napi 500 tonna folyékony zöld hidrogént fognak előállítani. A Plug zöld hidrogénmegoldásait közvetlenül ügyfeleinek és vegyesvállalati partnerein keresztül szállítja majd többféle környezetbe, többek között az anyagmozgatás, az e-mobilitás, az energiatermelés és az ipari alkalmazások területén. További információ a www.plugpower.com weboldalon.

Sajtókapcsolat

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

{{-- content goes here from dom --}}
A Weboldalon használt sütik beállítása
A MOL Románia weboldalain mért oldal-használat elemzések, aktivitások felhasználása annak érdekében, hogy személyre szóló ajánlatokkal kereshessünk meg a megadott elérhetőségeiden (amennyiben megadtál ilyen elérhetőséget pl. regisztráció során)


A Weboldalon használt sütik beállítása

A MOL Románia weboldalain mért oldal-használat elemzések, aktivitások felhasználása annak érdekében, hogy személyre szóló ajánlatokkal kereshessünk meg a megadott elérhetőségeiden (amennyiben megadtál ilyen elérhetőséget pl. regisztráció során)

Ezzel a beállítással engedélyezed:

 • Munkamenet sütik
 • Használatot elősegítő sütik

Ezzel a beállítással NEM engedélyezed:

 • Érdeklődési körödnek megfelelő hirdetések (remarketing) megjelenítése a weboldalon kívül (pl. közösségi média)
 • A MOL Románia weboldalain mért oldal-használat elemzések, aktivitások felhasználása annak érdekében, hogy személyre szóló ajánlatokkal kereshessünk meg a megadott elérhetőségeiden (amennyiben megadtál ilyen elérhetőséget pl. regisztráció során)

Ezzel a beállítással engedélyezed:

 • Munkamenet sütik
 • Használatot elősegítő sütik
 • Statisztikai célú webanalitikai mérések
 • Érdeklődési körödnek megfelelő hirdetések (remarketing) megjelenítése a weboldalon kívül (pl. közösségi média)

Ezzel a beállítással NEM engedélyezed:

 • A MOL Románia weboldalain mért oldal-használat elemzések, aktivitások felhasználása annak érdekében, hogy személyre szóló ajánlatokkal kereshessünk meg a megadott elérhetőségeiden (amennyiben megadtál ilyen elérhetőséget pl. regisztráció során)

Ezzel a beállítással engedélyezed:

 • Munkamenet sütik
 • Használatot elősegítő sütik
 • Statisztikai célú webanalitikai mérések
 • Érdeklődési körödnek megfelelő hirdetések (remarketing) megjelenítése a weboldalon kívül (pl. közösségi média)
 • A MOL Románia weboldalain mért oldal-használat elemzések, aktivitások felhasználása annak érdekében, hogy személyre szóló ajánlatokkal kereshessünk meg a megadott elérhetőségeiden (amennyiben megadtál ilyen elérhetőséget pl. regisztráció során)

Süti tájékoztató

×